Hande kirjoitti:
Ohjus-tiedustelija kirjoitti:
esim. tykistö kykenee varmaan pysyttelemään samoissa hajautetuissa asemissa huomattavasti pidempäään kuin ennen.
Ongelmana voi tietysti olla käytettävä kalusto, eli 122H, jolla ei sieltä hajautetuista suojaisista asemista ammu kuin kymmeneen kilometriin.
Pidetään tykit liikkeessä ja vaihdetaan miestä lennosta. Uusi miehistö jatkaa saman tykin kanssa, kun edellinen porukka koisii. Tähän vielä päälle muutama pioneerijoukkue per patteristo, joiden tehtävänä on linnoittaa uusia asemia tykeille.
Nykyinen miespula on poliittisen päätöksen tulos, ilman oikeastaan minkäänlaisia kustannussäästöjä. Miesvahvuus voidaan nostaa puoleen miljoonaan ja johan alkaa löytymään vaihtomiehiä sekä väkeä lapionvarteen. Nyt on tarkoitus makuuttaa isoa osaa miehistä kotisohvalla, kuuntelemassa YLE:n uutisista tilanteen kehitystä ja samaan aikaan taistelevat joukot kärsivät turhia tappioita miespulan seurauksena. Hölmöläisen hommaa tuollainen.
Linnoittaminen ja asemien valmistelu kannattaa aivan erityisesti vihollisen hyökkäyskärjen edessä. Asiaa tulee tosin katsoa toisin, kuin aiempien puolustuslinjojen kanssa. Yksittäiset järeät linnoitteet ovat aivan yhtä tyhjän kanssa, jos ne ovat vihollisen nähtävillä. Mieluummin pieniä, mutta kestäviä suojarakennelmia yksittäisille miehille ja taistelupareille. Siis jonkinlainen betoni- tai teräselementeistä kasattu potero. Kyljessä suojakolo ja siinä tukeva ovi. Vain raskaan kranaatin täysosuma tai massamainen polttotaisteluaineiden käyttö tekee miehistä selvän.
Tavoitteena on kestää vihollisen hyökkäyksen edellä siirtyvän tulijyrän ylimeno. Viimeisten kranaattien kintereillä tulee luultavasti hyökkääjä asemiin. Silloin olisi hyvä kyetä laukaisemaan riittävästi tähysteisiä miinoja asemissa ja asemien edessä, jolloin hyökkäyksen paras terä hyytyisi. Poteroista nousevat puolustajat hoitaisivat loput. Useimmiten asemat hylättäisiin tällaisen erävoiton jälkeen. Joskus pidettäisiin tai jätetään muutama mies väijyyn, jotta vihollinen ei voisi turvallisin mielin yrittää uudestaan. Hankalasta paikasta häivytään heti. Sama sirkus uudestaan muutamaa sataa metriä taaempana. Tällä tavalla varsin vähäinen taisteleva joukko kykeneisi tuottamaan hyökkääjälle suuret tappiot.
Syvän puolustuksen valmistelu sitoisi paljon miehiä, koska se pitäisi tehdä kiireellä ja vihollisen häiritessä. Miehiä meillä kuitenkin on, joten miksi pelaisimme vastustajan säännöillä? Meidän kannalta on mielekästä pakottaa vihollinen haaskaamaan ampumatarpeensa metsän kaatamiseen.