Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

LNG-terminaali Suomeen

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Vonka, 24.10.2014.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,531
  Tykkäykset:
  33,219
  Pisteet:
  1,286
  Viro myöntyi LNG-kiistassa Suomelle


  Halu päästä vähentämään riippuvuutta Venäjän kaasusta mahdollisimman nopeasti käänsi Viron kannan. Viro tyytyy nyt pieneen LNG-terminaaliin ja hyväksyy, että alueellinen LNG-jättiterminaali rakennetaan Suomeen

  Neuvotteluja kaasuterminaalista jatketaan, mutta Suomen ja Viron pääministerit kertoivat alustavasta sovusta myöhään eilen. Viro tyytyy nyt pienempään terminaalivaihtoehtoon. Lisäksi terminaalien välille rakennettaisiin kaasuputki, joka yhdistäisi Suomen Baltian ja muun manner-Euroopan kaasuverkkoihin. EU-komissio ehdotti samaa terminaalimallia jo syyskuussa, mutta silloin Viro ei sitä hyväksynyt.

  Kiristynyt tilanne Venäjän ja Euroopan välillä ja siitä nousseet huolet kaasun saatavuudesta näyttävät vauhdittaneen vaihtoehdon hyväksymistä.

  – Energiaturvallisuus Euroopassa on noussut kuluvan vuoden aikana selkeästi esille ja tullut entistä tärkeämmäksi. Erityisesti keskustelua on käyty Baltiassa. Sillä on ollut vaikutusta tässä prosessissa, sanoo neuvotteluja seurannut teollisuusneuvos Herkko Plit Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

  Virolle on siis tullut kiire saada ratkaisuja aikaan.

  – Mitä nopeammin terminaaleja saadaan valmiiksi sitä nopeammin riippuvuutta Venäjän kaasusta voidaan vähentää, Plit tiivistää.

  Sama pätee myös Suomeen, sillä yhdysputki ja Viron terminaalia huomattavasti suurempi terminaali lisäisi sekä huoltovarmuutta kriisitilanteissa että vähentäisi riippuvuutta Venäjältä tuotavasta kaasusta.

  Maakaasua tuotaisiin nesteytetyssä muodossa eri puolilta maailmaa laivoilla terminaaleihin, josta sitä voisi kuljettaa pienempiin tankkauspisteisiin teollisuuden ja laivojen polttoaineeksi. Kaasuna sitä voitaisiin jakaa myös siirtoverkoissa Venäjän kaasun sijaan.

  Pienen ja ison terminaalin sekä maiden välille rakennettavan putken kokoinen hanke maksaa noin 500 miljoonaa euroa. Ilman EU:n tukea hanke ei kuitenkaan käynnisty. EU:n osuudeksi toivotaan 100-200 miljoonan euron pottia. Kaasuyhdysputken suunnittelua varten tukihakemus lähti EU:lle jo elokuussa.

  Seuraava tukihakukierros käynnistyy joskus ensi vuonna. Rahoituksessa riittää silti vielä pohdittavaa.

  – Näissä on kysymys kokonaisuudesta ja tässä rahoituksen osuus on merkittävä eli minkälaisilla tukimäärillä haetaan, minne ne tulee ja missä vaiheessa haetaan. Luonnollisesti valmista ei tule ennenkuin viimeinenkin pala on kohdallaan, Plit sanoo.

  http://yle.fi/uutiset/viro_myontyi_lng-kiistassa_suomelle/7551124
   
  YliKoo tykkäsi tästä.
 2. reservin esikuntaupseeri

  reservin esikuntaupseeri Kapteeni

  Liittynyt:
  27.11.2011
  Viestejä:
  866
  Tykkäykset:
  282
  Pisteet:
  76
  Tästä kaikesta voidaan päätellä, että Venäjä yrittää väkivaltaista ratkaisua Baltian suhteen 2-3 vuoden sisällä. Sen jälkeen se ei kykene painostamaan Eurooppaa riittävästi voidakseen sillä kiristämällä estää konfliktin eskaloitumisen isojen EU-maiden ja Venäjän väliseksi mittelöksi (jolloin myös USA tulee mukaan).

  No, voihan se Putler toki USA:nkin haastaa mutta siinä taitaa tulla lopulta kuokkaan ja kunnolla.

  Mutta pikku Baltia-matsin kanssa hänellä ei oikeastaan ole mitään oleellista hävittävää.
   
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,531
  Tykkäykset:
  33,219
  Pisteet:
  1,286
  EU tulee pyrkimään energiariippuvuuden vähentämiseen Venäjästä, ja se oli ykkösasia kokouksessa. Suomessa uutisoitiin näyttävimmin ja kootusti vain ilmastoasioista.
   
  Maidan tykkäsi tästä.
 5. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,390
  Tykkäykset:
  7,672
  Pisteet:
  1,286
  Juuri näin..

  EU:n jäsenmaiden pitää puolittaa hiilivetyjen käyttö energialähteenä seuraavan kymmenen vuoden aikana, jotta olisi mahdollista päästä sovittuihin ilmastotavoitteisiin..

  Mikäpä sen parempaa kuin lopettaa öljyn ja kaasun tuonti Venäjältä. Se riittää mainiosti kattamaan koko säästötavoitteen. Näin saadaan "kaksi kärpästä yhdellä iskulla".
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 6. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,418
  Tykkäykset:
  6,805
  Pisteet:
  1,286
  Ehkä tämä sopii paremmin tämän otsikon alle.
   
 7. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,418
  Tykkäykset:
  6,805
  Pisteet:
  1,286
  Nämä veijarit jaksavat mutta ovat aika kädettömiä. Veikkaan että tekevät ajamalleen agendalle enemmän haittaa kuin hyötyä.

  http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=12269

  Viron ja Suomen amerikkalaiskaasun LNG-terminaalit energiasotaa Venäjää vastaan

  Suomi ja Viro ovat päässeet sopuun maakaasuterminaalien rakentamisesta, joista toinen rakennetaan Viroon ja toinen Suomeen. Terminaalien välillä rakennettava kaasuputki tulee kantamaan nimeä Balticconnector ja sen on tarkoitus valmistua vuoteen 2019 mennessä.

  Toimittaja: Ville Kyrönlahti
  22.11.2014, Verkkomedia.org  Viron ja Suomen amerikkalaiskaasun LNG-terminaalit energiasotaa Venäjää vastaan

  Projektin toteuttamisen on aikaisemmin estänyt rahoituksen puute. Helsingin Sanomien mukana Suomen ja Viron tekemän sopimus perustuu ”taustaolettamukseen”, että EU maksaa kaasuputken kustannuksista jopa 75 %. Ylen mukaan EU taas maksaa osan, mutta suurin osa jää maksettavaksi omasta pussista.

  Pääministeri Alexander Stubbin mukaan ”maiden välinen päätös perustuu Eurooppa-neuvoston lausuntoon, että alueen energiaturvallisuutta pitää parantaa.” Yle-uutisille antamassaan haastattelussa Stubb kertoo, että syy sopimukselle on Eurooppa-neuvossa tehty päätös, jonka mukaan Suomen ja Viron on parannettava maiden välistä kaasu- ja energiaturvallisuutta.

  Toiseksi syyksi hän kertoo, että usean vuoden vaiheessa ollut projekti täytyi saada toteutettua. Stubbin kommenttien pohjalta sopii kysyä, että missä määrin sopimus perustui kansallisiin intresseihin, kun vuonna 2012 maakaasu vastasi n. 8,5 % koko Suomen energiantarpeesta?

  Aivan kuten Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa todetaan, niin kyse on suuremmasta kuvasta kuin vain Suomen ja Viron välisestä kaasuhuollosta: globaalilla tasolla Yhdysvallat pyrkii haastamaan Venäjän kaasutuotannon. Tarkemmin ottaen EU ja Yhdysvallat pyrkivät yhdessä haastamaan Venäjän hallitsevan aseman etenkin Euroopan maakaasumarkkinoilla.

  Vuonna 2011 Hillary Clintonin ulkoministerikaudella Yhdysvalloissa perustetun Energiatoimiston tarkoitus on ollut alusta lähtien käyttää energiatuotantoa geopoliittisiin eli suurvaltapoliittisiin tarkoitusperiin. Hiljattain Clinton ilmoitti halustaan muuttaa Yhdysvallat ”puhtaan energian supervallaksi” tuottamalla kaasua Euroopan markkinoille heikentääkseen sen riippuvuutta Venäjän maakaasusta.

  Lännen lopullinen tavoite on tuhota Putin ja Venäjä liittolaisineen pois läntisen hegemonian tieltä. Ongelmana on vain se, että Putin ja Venäjän valtiojohto tietävät tarkalleen missä mennään. Putinin Valdaissa pitämä puhe ( http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=12094 ) ei jätä enää mitään arvailujen varaan.

  Päätoimittajan kommentti: "Kun kaasua aletaan rahtaamaan laivoilla kalliisti valtameren takaa Ameriikoista, eikä sitä hankita edullisesti naapurimaasta putkia pitkin, on järki taas hukassa ja globalistien intressit ovat ohittaneet jälleen suomalaisten kansalliset edut. Mistä siis on kysymys?" (Janus Putkonen)

  lisää linkissä
   
  jee3z ja Teräsmies tykkäsivät tästä.
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,942
  Tykkäykset:
  24,015
  Pisteet:
  1,286
  Energia on vakava asia. Ei tarvitse olla edes poliittista virittyneisyyttä, kun on ihan asiallista varautua siihen, että voi ottaa vastaan energiaa myös muilta toimittajilta. Venäjän monopoliin kaasu-asiassa OLI ISI pitänyt reagoida jo aikoja sitten. Itse kunkin Venäjän asiakkaan. On törppöä jättää energiamunat yhteen koriin.

  Tämä ko. case voi olla osoitus myös siitä, että Eurooppa reagoi (lopulta) siihen, että Venäjä VOI kääntää kaasuntoimituspotentiaalinsa Kiinaan, Intiaan, Vietnamiin....niihin todellisiin kasvupaikkoihin.

  Kannattaa huomata, että Venäjä tässä kohtaa on se hevostelija. Venäjän eliitti viittaa kintaalla mihinkään rakentavaan viittaavaankaan. On valinnut hevostelulinjan. Kauppiaskansa ei olisi koskaan toiminut noin.....hevostelukansa kyllä sitten sitäkin varmemmin. Anteeksi kornahtavat kielikuvat, mutta asiaa tämä teksti vain on.
   
  Peiper, Tähystäjä ja YliKoo tykkäsivät tästä.
 9. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  No eihän tuo LNG-terminaali ole talouden ehdoilla toteutettu hanke, eikä se myöskään ole huoltovarmuuden kannalta olennainen asia, joten on ihan aiheelista pohtia hankkeen todellisia tarkoitusperiä.
   
 10. Recon4Life

  Recon4Life Kapteeni

  Liittynyt:
  30.03.2014
  Viestejä:
  773
  Tykkäykset:
  462
  Pisteet:
  76
  Riippuu ihan siitä katsooko maakaasun olevan se taloudellisin ratkaisu.
   
 11. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Miksi Viro suostui tähän nykyiseen malliin? Uutisessa viitattiin kiireeseen saada ratkaisu valmiiksi, minkä vuoksi annettiin suurempi terminaali suosiolla Suomelle. Olisiko suuren terminaalin rakentaminen kestänyt kauemmin Virossa kuin Suomessa vai haluttiinko ratkaisu vain mahdollisimman nopeasti ja tämän vuoksi päädyttiin rakentamaan pieni terminaali, joka oletettavasti valmistuu nopeammin kuin suuri?
   
 12. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Virosta ei varmaan löytynyt maksuhaluja suurelle hankkeelle. Käsittääkseni he tuottavat sähköä öljyliuskeella. Maakaasu olisi heille kaiketi päästöjen vähentämiseen liittyvä hanke. Eivät varmaan ole kauhean innokkaita, ellei joku muu maksa hankkeen kustannuksia.
   
 13. Maidan

  Maidan Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.11.2014
  Viestejä:
  4,923
  Tykkäykset:
  9,152
  Pisteet:
  1,286
  Kiina ei tarvitse kaasua. Ei venäläistä, eikä irakilaista. Kiinan vieressä on Turkmenistan. Venäjä on itse oli kiinostunut ostaa niiden kaasua aikoinaan. Sitä on siellä paljon ja se on erittäin edullista tuottaa, toisin kun Venäjän ikiroudasta.
  Venäläiset uhitteli miten ne voi aloittaa asioimaan nyt Kiinan kanssa. Mutta ajattelivatko kiinalaiset samoin, se on sitten toinen asiaa. Tuskin Kiinakaan investoisi valtioon, joka tuhoa oman maan talouden.
   
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,942
  Tykkäykset:
  24,015
  Pisteet:
  1,286
  Kiinan energiatarve kasvaa ja kasvaa. Yksi Turkmenistan ei siinä kyydissä kesää tee. Kiinalla on TÄLLÄ HETKELLÄ varaa ratsastaa kahdella hevosella. Venäjälle voi toivottaa onnea: on varmasti sitten parempi kumppani tuo Kiina kuin Länsi. :D

  Ansioitunut jäsen vonka on joskus kirjoittanut tasankokansojen epäluuloisesta suhtautumisesta kaikkeen. Jonkin verran tuota epäluuloisuutta on näköjään onnistunut tarttumaan myös tasankojen ulkopuolelle, varmasti aiheesta.
   
  YliKoo ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 16. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Näin minäkin ajattelisin, mutta miksi vielä syyskuussa nykyinen malli ei kelvannut? Varmaankin isoa terminaalia olisi ollut mahdollista käyttää myös muiden Baltian maiden tarpeiden tyydyttämiseen, mikä olisi saattanut tehdä hankkeesta taloudellisesti järkevämmän.
   
 17. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä ja ei. Virossa käytetään venäläistä maakaasua siinä missä Suomessakin, eikä niitä kaikkia käyttökohteita niin vain öljyliuskeella korvata. Kaasuvoimalassa kun ei voi polttaa muuta kuin metaania. Pienemmistä teollisuuden ja asuntojen lämmityspannuista puhumattakaan.

  Kiire ja myöntyväisyys lienee peräisin tosiasioiden tunnustamisesta. Ei kannata pidättäytyä vanjan putken varassa. Suomalaiset eivät sitä tietysti niin hevin usko, kun kaasu virtaa itäystävämme verkosta..
   
  YliKoo ja Teräsmies tykkäsivät tästä.
 18. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,648
  Tykkäykset:
  3,172
  Pisteet:
  636
  Oonko ainoa jonka mielestä toi hinta on halpa siihen strategiseen etuun nähden, että riippuvuus venäläisestä kaasusta vähenee? Tosta jos lasketaan pois vielä Viron osuus ja mahdollinen EU-tuki niin jäljelle jää selvästi vähemmän kuin mitä esim. uusi ruotsinlaiva maksaisi telakalla (Viking Grace n. 240€ milj.)
   
  scip10, RPG83 ja YliKoo tykkäsivät tästä.
 19. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,418
  Tykkäykset:
  6,805
  Pisteet:
  1,286
  Eivätköhän nuo Kiinan kaupan voitot ole niin pitkissä puissa, että ne eivät Putinin hallintoa ehdi pelastamaan.
   
 20. Maidan

  Maidan Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.11.2014
  Viestejä:
  4,923
  Tykkäykset:
  9,152
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä kasvaa, ja niillä on paljon omakin liuskekaassua. Turkmenistanin kaasun lisäksi. Varmaan ottaisvat venäläistäkin, kunhan venäläiset rakentavat itse putket rajalle saakka, ja sitten hinta voi olla 150 $ per kuutio, ei Kiina maksaa paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2014
 21. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,418
  Tykkäykset:
  6,805
  Pisteet:
  1,286
  Eipä tietenkään, kyllä kaasua tulee kun on riittävän rähmällään.
   
  yrjö tykkäsi tästä.
 22. Jukkis

  Jukkis Majuri Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  13.09.2012
  Viestejä:
  1,110
  Tykkäykset:
  1,069
  Pisteet:
  156
  Pienempi terminaali valmistuu varmasti nopeammin kuin isompi. Jos se vielä sijoitetaan ja suunnitellaan sopivasti, niin siitä voi myöhemmin kasvattaa isonkin, jos tarvii.

  Muuten jäin miettimään, että sisältyyköhän tuohon isompaan terminaaliin myös nesteytysjärjestelmä, eli voiko sitä käyttää myös (Venäjän) maakaasun laivaamiseen muualle...
   

Jaa tämä sivu