Luonnonvarojen loppupeli ja turvallisuuspolitiikka

Oleellista Syyrian vakauttamiselle on saada aikaan sellainen hallituskoalitio, jossa on sunnit ja shiiat ja alawiitit edustettuina. Syyrian ja Lähi-idän perusongelma on kuitenkin alueen kuivuus ja nouseva lämpötila. Kohoavat kasvihuonekaasupäästöt ovat tekemässä tyhjiksi kaikki ponnistelut mitä Lähi-idän vakauttamisen eteen tehdään. Alueen tilanne on ehkä 1000 vuoden pituisella ajanjaksolla melko toivoton. Se vain on niin kuiva ja kuuma ja kuivuu ja kuumenee vain entisestään ainakin 1000 vuoden ajaksi siitä, kun fossiilisten polttoaineiden käyttäminen laajassa mitassa loppui.

Tässä käy niin, että tämä homma menee selviytymistaisteluksi, Heikot ottaa mittaa keskenään koska ei ne länteen pääse. Ei me voida ottaa satoja miljoonia ihmisiä. Ei 5,3 miljoonan ihmisen Suomeen voi asuttaa 60 miljoonaa muslimia, sehän tekisi Suomesta allahin rukouskutsuja älisevän takapajulan.

Ihmiskunnan väkiluku kasvaa 77 miljoonaa vuodessa. Planeetta on käynyt liian pieneksi ja harvennus tulee, jos me emme pian keksi miten tällä planeetalla pystyy elämään edes nykyisen kokoinen väestö. Ongelmaa kärjistää vielä fossiilisten polttoaineiden loppuminen. Kaikki mitä nykyinen sivilisaatio tekee perustuu fossiilisiin. Fossiilisten loppumiseen pitää varautua ennen kuin fossiiliset loppuivat eikä vasta sitten, kun fossiiliset loppui. Iskusta tulee kyllä tuskallinen, jos ei ole edes varautunut fossiilisten loppumiseen. Pitää kyllä varoittaa vakavasti niitä maita jotka eivät ole vielä edes aloittaneet hankkiutumaan eroon fossiilisista, että niiden sivilisaatiot romahtaa, jos ne ei ala poistamaan riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista.

Se osapuoli joka maailmansodan aloittaisi on Kiina. Kyllä tässä on todellinen maailmansodan riski, muttei se Syyriasta ala, se alkaa yksinkertaisesti Kiinan poliittisen järjestelmän totalitaristisesta luonteesta, sellaiset jos mitkä niitä suuria maailmansotia ovat aloittaneet. Kiinalla on sen 1,4 miljardin asukkaan väestössä aika kova paine veden ja maan laadulle saatikka vielä, että siihen lisätään teollisuuden laajamittaiset saasteet.

Maailmansotaan vaaditaan maailmansodan tasoiset osapuolet, pienillä rahkeilla ei maailmansotaa pysty kehittämään. Missä vaiheessa voidaan sanoa, että ollaan maailmansodassa. Olisiko se luokkaa Kiina vastaan länsi. Maailmansodassa olisi silloin noin 2 miljardia ihmistä.

Kyllähän se on totta, että ensimmäinen maailmansota ja toinen maailmansota alkoivat siitä, että toinen rynni päälle ilman järkevää syytä. Luulen kuitenkin, että tänä päivänä ei maailmansota ala sillä, että yksi hullu alkaa rynniä päälle ilman järkevää syytä vaikka tosin Saddam Hussein teki näin hyökätessään ilman järkevää syytä Kuwaitiin.

Tuossa Syyrian casessa Kreml ottaa turpaan. Taktisesti tilanne on Kremlin kannalta mahdoton. Syyria sijaitsee Turkin toisella puolella ja Turkki pystyy katkaisemaan Kremliltä kaikki reitit Syyriaan. Kurdien varjolla Turkki pystyy operoimaan Irakissa ja tällä tavalla katkomaan Venäjän yhteyksiä Syyriaan.

Mikään osapuoli ei ota maailmansodan riskiä Assadin takia ja tähän laskelmaan perustuu kaikkien osapuolien peli, he korottavat panoksia odottaen, että vastapuoli tulee tilanteeseen, ettei se ole enään sen arvoista. Jos veikkaisin niin Assadilla on vuosi aikaa vallassa eli siihen asti, että valkoisessa talossa on uusi presidentti.

Ei fossiiliset ole loppumassa, päin vastoin löytävät koko ajan lisää. On liusketta, joka on tehnyt USA:sta käytännössä omavaraisen öljyn osalta, on arktinen alue hyödynnettävänä sitä helpommin mitä enemmän lämpötila nousee. Öljyn hinta on pohjissa. En usko, että 100-150 vuoteen öljy loppuu. Aikoinaan 1980-luvulla ennustettiin, että öljy loppuu 30-40 vuoden päästä. Enää kukaan ei kehtaa sellaista väittää. Sanottiin silloin tosin, että fuusiovoima on 30 vuoden päässä. Sitäkään ei kukaan enää kehtaa väittää.
 
Fossil_fuels_global_production.jpg

Kiina ja Intia ja monet muut Aasian maat ovat vasta nyt pääsemässä fossiilisilla polttoaineilla luotuun kasvuun juuri, kun fossiiliset polttoaineet ovat loppumassa, voi dääm.

EIA katsoi kristallipalloon, että maailman energiankulutus kasvaa 56 prosenttia 2010-2040 välisellä ajanjaksolla. Se on sitten asia millä se tehdään.

http://www.eia.gov/forecasts/archive/ieo13/more_highlights.cfm

Total_World_Energy_Consumption_by_Source_2013.png


Maailman energiantuotannosta noin 80 prosenttia tehdään fossiilisilla polttoaineilla. Asutuksen valot hohtaa öisin avaruusasemalle sivilisaation kauneutta, jääkaapit hurisee, hanoista tulee vettä, tehtaat tuottaa tavaraa, kauppojen hyllyt täyttyy ja kassakoneet raksuttaa ja valtiokin saa veronsa. Maailma yksinkertaisesti pyörii fossiilisilla, kun voidaan lappaa hiiliä ja polttaa kaasua voimaloissa ja tankata tavararekat bensiinillä.

Yourhere.jpg


Maapallon väkiluku on nostettu 7,4 miljardiin fossiilisilla polttoaineilla toimivilla polttomoottoreilla. Se olisi hirvittävä katastrofi, jos hiili, öljy ja kaasu loppuisivat sillä tavalla, ettei olisi ehditty tai edes viitsitty luoda luoda riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista ennen kuin fossiiliset polttoaineet loppuivat. Korruptoituneiden kleptokratioiden ja tyrannioiden ja anarkioiden kohdalla on se pystyvätkö ne edes yrittämään luoda riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista. Entäs, jos ne uskovat vakaasti, että fossiiliset polttoaineet on ikuisia.

Juuri silloin, kun sitä tarvitaan tiedemiehet esittää maailmalle täydellisesti toimivan tuotantovalmiin fuusioreaktiovoimalaitteen. Fuusiovoimalaitos olisi pelastus. Fuusioreaktorin plasman fuusio perustuu vetyyn, ja vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Kun fuusioreaktori saadaan valmiiksi meillä on rajaton energianlähde.

Fuusioreaktoreiden tuottamalla sähköllä voisi muuttaa merivettä suolattomaksi ja imeyttää se miljoonille neliökilometreille kuivaa aavikkoa joka tästä vesimäärästä alkaisi viheriöimään. Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on meriä. Maa-alaa on 30 prosenttia. Grönlannista ja läntisestä antarktiksesta voi ilmaston lämmetessä vapautua suuria määriä raikasta vettä. Toki joku varmaan osaa laskea kuinka monen metrin meren pinnan nousua vastaava määrä suolattomaksi muutettua merivettä pystyisi imeyttämään maailman aavikoihin.
 
Viimeksi muokattu:
jurassic-world-T-Rex.jpg


Tyrannisaurus laittaa Spinosauruksen lounaaksi. Suomen liittyminen sotilasliittoon on tässä Tyrannisauruksen ja Spinosauruksen myllerryksessä kuriositeetti.

Kremlillä tulee olemaan tarpeeksi kova homma miehittää oma valtioalueensa. Tarpeeksi moni alue alkaa osoittamaan itsenäisyysmielisyyttä, sekin jo sitoo paljon Kremlin joukkoja. Tatarstanin suunta ja Kaukasus sitoo paljon Kremlin joukkoja. Erityisen paljon Kremlin joukkoja sitoo pyrkimys muodostaa Siperiassa Kiinalle verrannollinen voima. Sitten on stan-maat joissa Kreml taistelee vaikutusvallasta Ankaran ja Pekingin kanssa. Uusimpana on tämä Euroopan suunta, jossa Kremlillä ja Pentagonilla tuli kiistaa Ukrainasta.

Uskon, että Kreml on aikalailla haalinut vastaansa kaikki mahdolliset viholliset. Viholliset ovat haistaneet verta ja ovat alkaneet rusikoida Kremlin taloutta maan tasalle. Siihen vielä liittää Kremlin tekemät virheet. Kommunistit kaivoivat Rossijan sosioekonomiseen kuoppaan. Saudi-Arabia ja pakotteista vapautettu Iran rusikoi Kremlin taloutta todella lujaa. Kremlillä on vielä, että ne pumppaa öljyä Länsi-Siperiassa kilpaa ikiroudan sulamisen kanssa. Satelliittikuvista näkyy, että Kremlin tärkein öljyntuotantoalue on ikiroudan päällä lilluvia sulamisvesijärviä.

Siperia on tyhjiö ja vieressä oleva Kiina täyteen tupattu. Kyllä varmaan arvaa miten siinä käy. Kiina harjoittelee valtaamalla Mongolian ja sen jälkeen Kiina ottaa Siperian. Yhdysvallat joutuu valtaamaan Siperian estääkseen Kiinaa lähestymästä Beringinsalmea. Beringinsalmesta tulee tärkeä kohta, kun Jäämeren laivaväylät avataan. Venäjän Federaation hallitsema alue pitäisi kokonaisuudessaan saada länsileiriin, se liittyy Jäämeren laivaväylien turvaamiseen. Venäjän alue on tärkeä otettava. Putinin hallitsema Kremli olisi liian epäluotettava liittolainen, että siihen voisi luottaa. Yhtenäisen Venäjän voiman kasvua uudistusten kautta ei välttämättä sitäkään haluta. Ainoa ratkaisu on hajoittaa Venäjä, poistuu ainakin yksi suurvaltakilpailija areenalta.

Olemme tulleet historialliseen kulminaatioon, nyt tehdään historiallisia ratkaisuja. Kuka jatkaa, kuka katoaa näyttämöltä. Venäjän kaatumisen jälkeen on enään jäljellä Kiina. Kiinan talous näyttää voimakkaalta, mutta se voi olla maailman massiivisin kupla, joka on tehty perustuen väärennettyyn kirjanpitoon. Kiinan talous sakkaa ja sitten sakkaa Kremlin ylläpitämä talous öljyn hinnan romahdettua. Lisäksi Kiinassa vallitsee maailman suurin saastumiskatastrofi, jota kommunistinen puolue ei alunperin meinannut edes tunnustaa. Tästä saastumiskatastrofista voi tulla se tekijä, joka kaataa Kiinan kommunistinen puolueen ja sen jälkeen Kiinan sivilisaatio lähtee arvaamattomille teille sisäpoliittisesti ja ulkopoliittisesti.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: krd
Historic-Oil-Price-Graph.gif


Kuvassa mannerlaattojen liikehdintää mittaava piirturi. Vaihteluväli oli ensimmäiset sata vuotta varsin pientä. 1975-2000 ylimmän ja halvimman barrelihinnan erotus oli 20 dollaria. 2000-2010 vaihteluväli kasvoi 100 dollariin. 2000-luvulla mannerlaattojen järähtelyä kuvaava piirturi alkoi heilua todenteolla.

nymex-crude-oil-future-chart.gif


Tässä vähän tarkempi kuva lähiaikojen tilanteesta. Piti lisätä tämä kuva, jossa näkyy 2010-luvun tärinät.
 
Viimeksi muokattu:
Historic-Oil-Price-Graph.gif


Kuvassa mannerlaattojen liikehdintää mittaava piirturi. Vaihteluväli oli ensimmäiset sata vuotta varsin pientä. 1975-2000 ylimmän ja halvimman barrelihinnan erotus oli 20 dollaria. 2000-2010 vaihteluväli kasvoi 100 dollariin. 2000-luvulla mannerlaattojen järähtelyä kuvaava piirturi alkoi heilua todenteolla.

nymex-crude-oil-future-chart.gif


Tässä vähän tarkempi kuva lähiaikojen tilanteesta. Piti lisätä tämä kuva, jossa näkyy 2010-luvun hänhi emön tärinät.
Sama inflaatiokorjattuna:
Inflation_Adj_Oil_Prices_Chart-1.jpg

http://inflationdata.com/articles/charts/inflation-adjusted-oil-prices-chart/
 
k_demo.jpg



2030 alkaa tiettävästi fuusioenergiaa sähköverkkoon tuottamaan suunniteltujen reaktoreiden rakentaminen. Vaikuttaako tuo tuleva fuusioreaktori öljyn hintaan tänäpäivänä. Mahtaneeko markkinat hinnoitella tulevia energiavallankumouksia. Uskon, että aika varmasti.

https://www.iter.org/sci/iterandbeyond
 
Viimeksi muokattu:
00-ria-novosti-infographics-permafrost-degradation-2012.jpg


f6-1.jpg


img1287361978.jpg


Euroopan kaasu tulee Länsi-Siperiasta, joka on Karanmerestä etelään. Siperian ikiroudan lämpeneminen on oleellinen kysymys sekä Venäjän taloudelle, että kaasutoimituksille Eurooppaan, että Venäjän kyvylle tuottaa öljyä maailmanmarkkinoille.

Nyt seurataan kevään koittamista ja merijään sulamisen edistymistä ja hihkumme innosta kihisten, saadaanko kaikkien aikojen merijään pienin laajuus ennätys. Ihan varmasti yhtä mielenkiintoista kuin maalin kuivuminen. Joka tapauksessa joka vuosi kasvihuonekaasut nousee ja valtameret lämpenee, fysiikan lakien mukaan tästä pitäisi seurata merijään katoaminen kesäisin kokonaan. Ennustaminen on vaikea laji, välillä jopa arvailua paitsi fyysikoille, jotka ovat varmoja, että kyllä se yhtälö sieltä tulee.

http://www.iup.uni-bremen.de:8084/ssmis/archivebrowse.php?sensor=AMSR2


asi-AMSR2-n6250-20120916-v5_visual.png
 
Viimeksi muokattu:
Laitoin linkin satelliittikuvaan merijäästä siksi, että ilmastonmuutoskeskustelu saisi vähän todistusvoimaisempia aineksia.

https://worldview.earthdata.nasa.go...849604707,8060280.541463437,3979540.150395293

Sivua voisi tarkastella sillä tavalla, että hiiren rullalla zoomaa ja hiirellä siirtää ja päivämääriä vaihtelemalla vasemmassa alanurkassa pääsee näkemään muutokset vertailemalla eri päivinä otettuja satelliittikuvia. Jäämeri kuitenkin paitsi, että sen laajuus vaihtelee niin myös paksuus vaihtelee. Massa on yksi tärkeimpiä ominaisuuksia siinä miten jää pystyy vastustamaan lämpövaikutusta selvitäkseen kesän yli.
 
Viimeksi muokattu:
Merijään kaikkien aikojen määräminimi helmikuussa, trendi on melko selkeä:
Katso liite: 8161
http://nsidc.org/arcticseaicenews/2...s-streak-of-record-low-arctic-sea-ice-extent/
Määrä vähenee melko nopealla tahdilla. Samalla Siperiankin sulaminen nopeutuu.
Nopeasti?
Tuolla tahdilla (32 vuodessa alenee 1,5 miljoonaa neliökilometria) kestää suunnilleen vuoteen 2323 (virhemarginaali tosin lienee jopa 100 vuotta tällaisella extrapolaatiolla) ennen kuin loppuu kokonaan. Trendi on selkeä kuten totesit, mutta ainakin jäänmurtajille riittää töitä vielä pitkään, selvästi pitempään kuin tällä vuosisadalla rakennettavien elinkaari on.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Nopeasti?
Tuolla tahdilla (32 vuodessa alenee 1,5 miljoonaa neliökilometria) kestää suunnilleen vuoteen 2323 (virhemarginaali tosin lienee jopa 100 vuotta tällaisella extrapolaatiolla) ennen kuin loppuu kokonaan. Trendi on selkeä kuten totesit, mutta ainakin jäänmurtajille riittää töitä vielä pitkään, selvästi pitempään kuin tällä vuosisadalla rakennettavien elinkaari on.
Totta, mikä on nopeaa kenellekin. Not in my lifetime :) Ilmastomielessä termi nopea käy mielestäni hyvin. Tuo kuva oli siis maksimijään pinta-ala (helmikuussa ja nyt siis oli maksimin minimi). Minimijäälle kulmakerroin on hieman jyrkempi (yleensä syyskuussa):
upload_2016-3-13_19-3-21.pngupload_2016-3-13_19-15-53.png
http://nsidc.org/data/bist/bist.pl?...img1=plot&mo0=09&year0=2016&mo1=04&year1=2016
Pohjoisnapa ei siis ole sulamassa mutta laivaväylää alkaa vapautua vuosikymmenissä. Samalla kannattaa muistaa että jään kokonaistilavuus vähenee jääkerroksen ohetessa:
http://neven1.typepad.com/blog/volume-and-concentration/
Jossain vaiheessa tällä on enemmän merkitystä kun yhtenäinen jää pirstoutuu helpommin lautoiksi. Samalla paljastuva vesi imee enemmän säteilyä itseensä kuin lumi ja jää. Kierre ruokkii itseään.
Edit: tilannetta hitusen paremmin selitettynä jossain luonto-lehdessä :) http://www.nature.com/news/speedier-arctic-data-as-warm-winter-shrinks-sea-ice-1.19468
 
Viimeksi muokattu:
686.jpg


Keväisin Suomessa pilkotaan petkeleillä pihan asfaltilta jäät pihan sulamisen nopeuttamiseksi. Ahkerimmat kasaavat pirstotun jään keoksi sivummalle. Tässä autetaan sitä jään sulamista. Pystyisiköhän jäämeren merijään sulamista auttamaan, vaikka koputtelemalla 15 miljoonaa neliökilometriä petkeleillä.

Jäämeren merijään sulamista kokonaisuudessaan voisi nopeuttaa levittämällä lentokoneilla nokea, jäät sulaisivat keväällä nopeammin ja sitten meillä olisi laivaväylä kesän yli talveen asti. Se on turhauttavaa odotella sulamista. Me voisimme edistää sulamista. Me voisimme auttaa sulamista. Muuten siinä menee vuosikymmeniä.
 
Viimeksi muokattu:
Ilmastomielessä termi nopea käy mielestäni hyvin.
Samalla paljastuva vesi imee enemmän säteilyä itseensä kuin lumi ja jää. Kierre ruokkii itseään.
Onhan se toki geologisella mittarilla nopeaa, mutta kun tän ketjun otsikko sisältää tuon turvallisuuspoliittisen näkökulman, niin ajattelin sitä. En siis näe että jään sulamisen nopeudella olisi tai tulisi olla vaikutusta maanpuolustuksen kannalta vielä nyt edes suunnitelmien tasolla.

Ehkäpä, mutta ei tuo ainoa vaihtoehto ole.
Voi käydä niinkin, että sulava jää muuttaa Golfvirran pohjoisille leveysasteille tulevaa lämpötehoa enemmän kuin jään ja sulan veden säteilyn absorbtion ero on.
Ei tässä mikään muu ole täysin varmaa kuin muutos, ei välttämättä edes muutoksen suunta.
Aikaa sopeutumiseen ja toiminnan muuttamiseen on kuitenkin yli 100 vuotta täälläpäin, oheisvaikutukset muualla tapahtuvista muutoksista tulevat luultavasti nopeammin, kuten "pakolaiskriisistä" ehkä jo huomattiin. Turvallisuuspolitiikan näkökulmasta en siis osaa pitää jäämeren jääpeitteen vähentymistä vielä huolestuttavana tällä vuosisadalla, muut vaikutukset ovat käsittääkseni huomattavasti suurempia ja merkittävimpiä.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Kasvihuonekaasut nousee ja kasvihuoneilmiö tehostuu. 95 prosenttia lämmöstä menee meriin. Meret kuljettaa lämmön navoille. Napajäätiköt alkaa sulaa ja viilentää meriä. Ilmassa olevat kasvihuonekaasut on kuitenkin korkealla. Kun sulamisvesien tulo lakkaa jäätiköitymisen takia niin meret alkavat lämmetä uudestaan. Sitten ollaan taas napajäätiköiden sulamisessa. Tämä vaihtelu varmaankin tuottaa mielenkiintoisen suursäätilan.

Kansainvaellukset yrittää liikkua ilmastovyöhykkeiden siirtymisen tahdissa, voi hitsi, meidän aavikot alkoi kuumeta ja kuivua, me lähdetään, kun ne juuri ehti asettua uuteen paikkaan aavikoilla alkoikin sataa ja ne muuttui vihreiksi, hei, me lähdetään kotiin, juuri kun kaikki oli ehtineet takaisin kotiseuduille aavikot alkoikin kuumeta ja kuivua uudestaan, lähdetään taas, ei kun, aavikoilla alkoikin sataa ja ne viheriöi, kansainvaellus vaeltaa edestakaisin.
 
Viimeksi muokattu:
Voi käydä niinkin, että sulava jää muuttaa Golfvirran pohjoisille leveysasteille tulevaa lämpötehoa enemmän kuin jään ja sulan veden säteilyn absorbtion ero on.
Tämä lämmin virta voi myös avittaa sulamista lisääkin:
Until now, studies have focused on how turbulent winds and waves play a role in melting Arctic sea ice, and not so much tidal mixing. Tidal flows around the Arctic Ocean are generally weak, so they were never considered a significant factor in ice melt. But researchers now find that tides are stirring up heat in the Atlantic and bringing it to the Arctic, playing a bigger role than previously thought in sea ice loss.
According to the study, water in the Atlantic is four degrees Celsius (39 degrees Fahrenheit) warmer than the surrounding water - that's the warmest it's been in nearly 2,000 years.
It's normal for this warm water - located between 40 and 200 meters (131-656 feet) below the surface - to slowly diffuse upwards into the cold, fresher water above. However, tides are creating more turbulence over steep sea bed topography, and so are greatly increasing the upward movement of heat in these regions.
"Arctic sea ice is likely to retreat further in coming decades, and if it does, interactions between the wind and ocean currents may strengthen. These mixing hotspots may then grow into other areas of the Arctic Ocean with steep sea bed slopes, resulting in further sea-ice retreat," added Sheldon Bacon, from the National Oceanography Centre.
http://www.natureworldnews.com/arti...atlantic-waters-melting-sea-ice-in-arctic.htm
 
Laitetaanpa tänne. Kaasuputket ovat olleet taustalla esim. Georgiassa ja Ukrainassa.

http://www.taloussanomat.fi/politii...-yhdistaa-kamppailu-kaasuputkista/20168800/12

Euroopan kriisejä yhdistää kamppailu kaasuputkista

Analyysi Venäjä, Yhdysvallat ja eri ryhmittymät EU:ssa kamppailevat siitä, kuka saa tuoda maakaasua Eurooppaan. Kaikki maanosan suurimmat kriisit ovat viime vuosina osuneet tärkeimpiin kauttakulkumaihin.

25.8.2016 06:01

– Kaasu tarkoittaa politiikkaa, ja suuri määrä kaasua tarkoittaa suurpolitiikkaa, tiivisti Ukrainan entinen presidentti Viktor Justshenko vuonna 2009.

Maakaasu on öljyn ohella Euroopan tärkein energian lähde, ja noin kolmannes EU-maiden käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä. Koko 2000-luvun ajan Venäjä ja Yhdysvallat sekä erilaiset liittoumat Euroopan sisällä ovat kamppailleet siitä, kuka saa oikeuden tuoda Eurooppaan lisää kaasua.

Avainasemassa viime vuosina kiihtyneessä kamppailussa ovat Ukrainan lisäksi Kaakkois-Euroopassa sijaitsevat Kreikka ja Turkki. Näiden kolmen maan kautta kulkevat parhaat reitit Keski-Euroopan suurille markkinoille.

Ukrainaan, Kreikkaan ja Turkkiin ovat myös viime vuosina osuneet Euroopan suurimmat kriisit. Suurvaltojen energiapolitiikka ei ole kriisien ainoa syy, mutta se on ollut niissä vahvasti läsnä.



Venäjä halusi ohittaa Ukrainan, mutta sai kilpailijan
Ukraina on ollut venäläisen kaasun suurin kauttakulkumaa Eurooppaan. 2000-luvun puolivälissä poliittisesti epävakaa maa poukkoili puolelta toiselle idän ja lännen välillä, ja Venäjä halusi alkaa tuoda yhä enemmän kaasua muita reittejä pitkin.

Yhdysvallat ja osa EU-maiden johtajista taas katsoi, että Venäjän vaikutusvalta Euroopassa kasvoi energiantuonnin takia liian suureksi ja kaasua olisi tuotava muualta.

Vuonna 2007 Venäjä julkisti kaksi suurta kaasuputkihanketta. Venäläisen Gazpromin sekä saksalaisten ja hollantilaisten kaasuyritysten yhteistyönä toteuttama Nord Stream toisi venäläistä kaasua Itämeren läpi Saksaan.

Gazpromin sekä italialaisten ja ranskalaisten kaasujättien rakentama South Stream puolestaan kuljettaisi kaasua Venäjältä Mustanmeren alitse Bulgariaan ja sieltä Serbian läpi Keski-Eurooppaan.

Nord Streamille ei ollut Koillis-Euroopassa kilpailijaa, mutta etelässä tilanne oli toinen.

EU:n komissio ja Yhdysvallat tukivat South Streamin sijaan kilpailevaa Nabucco-kaasuputkea, jossa itävaltalaisen OMV:n ja saksalaisen RWE:n johtama konsortio olisi alkanut tuoda maakaasua Azerbaidžanin suurelta Shah Deniz -kaasukentältä Georgian ja Nato-maa Turkin läpi Eurooppaan.

Kaspianmeren alueen energiavarannot tarjosivat varteenotettavan vaihtoehdon venäläiselle kaasulle. Näin alkoi kymmenen vuotta kestänyt, kriisien sävyttämä kilpajuoksu Kaakkois-Euroopan kaasuherruudesta.

Turkki ei taipunut komission ja USA:n tahtoon
Elokuussa 2008 Venäjän ja Nabuccon kaavaillun kauttakulkumaan Georgian välille syttyi sota. Se ei suinkaan jarruttanut hanketta, vaan pikemminkin Venäjä-riippuvuuden vähentäminen nousi EU:ssa yhä vahvemmin esille.

Sopivasti myös Nabuccon eurooppalaisiksi kauttakulkumaiksi kaavaillut Bulgaria ja Romania olivat juuri liittyneet unioniin.

Niiden sijaan esteeksi tuli Turkki, joka koki EU:n kiristävän sitä hyväksymään epäedullisen ja "puhtaasti poliittisen hankkeen" jäsenyyskorttia heiluttelemalla. Lopun alkua Nabuccolle oli, kun Turkki päättikin tarjota reitin Venäjän South Streamille sen hallitsemien Mustanmeren vesialueiden läpi.

Vaihtoehto Nabuccolle oli rakentaa pienempi ja sijainniltaan huonompi, Kreikasta Italiaan kulkeva Adrianmeren kaasuputki (Trans-Adriatic Pipeline), joka olisi yhdistetty Azerbaidžanin ja Turkin väliseen putkeen (Trans-Anatolian Pipeline).

Yhdysvallat vastusti suunnitelmaa, koska Turkki aikoi tuoda Kaspianmereltä myös iranilaista kaasua. Yhdysvallat oli johtanut Iranin-vastaista pakoterintamaa 80-luvulta lähtien.

Venäjä näyttikin hetken pääsevän niskan päälle, sillä Nord Streamin rakentaminen alkoi vuonna 2010 ja suunnitelmat South Streamin rakentamiseksi etenivät. Vuonna 2014 kaikki kuitenkin muuttui.

Ukrainan kriisi nitisti Venäjän haaveet
Ukrainan kriisin laukeaminen päätti Venäjän voittoputken. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti loppuvuodesta 2014 Venäjän luopuvan South Streamista EU:n vastustuksen vuoksi.

Samaan aikaan Adrianmeren kaasuputken valmistelu eteni vauhdilla, sillä yllättäen Yhdysvallat olikin valmis aloittamaan neuvottelut Iran-pakotteiden purkamisesta.

Venäjä näytti jo hävinneen kaasukamppailun, mutta se ei luovuttanut: maa ilmoitti korvaavansa South Streamin Turkista Kreikkaan kulkevalla TurkStreamilla. Monien EU-johtajien järkytykseksi Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sopi Putinin kanssa putken rakentamisesta kesällä 2015, kun EU:n ja Kreikan neuvottelut talouskriisin ratkaisemisesta junnasivat paikallaan.

Myöhemmin samana vuonna pelikentän laittoi uusiksi jälleen uusi kriisi. Turkin ilmavoimat ampuivat venäläisen hävittäjän alas Syyrian ja Venäjän rajalla, minkä jälkeen Venäjä laittoi TurkStreamin välittömästi jäihin.

Kreikka ja EU puolestaan pääsivät sopuun uudesta lainapaketista, ja keväällä 2016 Kreikassa juhlittiin Adrianmeren kaasuputken rakentamisen aloittamista.

Kolmatta lainapakettia vahvasti kannattaneen Yhdysvaltain ulkoministeriö oli edustettuna juhlallisuuksissa, ja ulkoministeri John Kerry lähetti Tsiprasille onnittelukirjeen putken rakentamisen johdosta.

Suhtautuminen Venäjään jakaa EU-valtioita kahtia
Adrianmeren kaasuputki on "länsimielisille" iso erävoitto kymmenen vuotta kestäneessä väännössä, mutta taistelu ei ole ohi.

Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen maan välit Venäjään ovat kohentuneet, ja EU-johtajia on hermostuttanut se, että maat ovat vihjanneet elvyttävänsä TurkStream-projektia.

Samaan aikaan EU:ssa riidellään Venäjän ja Saksan uudesta Nord Stream 2 -putkesta, joka ei käy yksiin unionin vuonna 2014 lausuman tavoitteen eli venäläisen tuontienergian vähentämisen kanssa. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa putkea.

Kaasukamppailun osapuolia eivät olekaan puoliväkisin kaasuaan Eurooppaan tunkeva Venäjä ja vastentahtoinen, venäläiseltä energialta kaikin keinoin suojautuva Eurooppa.

Suhtautuminen venäläiseen energiaan jakaa Euroopan valtioita sisäisesti kahtia samalla tavoin kuin suhtautuminen Natoon ja Venäjään ylipäänsä. Useat Saksan johtavat poliitikot haluaisivat hylätä Nord Stream 2:n, mutta muun muassa Natoa "sodan lietsomisesta" syyttänyt ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on seissyt järkähtämättä putken takana.

Koska sisäiset erimielisyydet EU:n ja Yhdysvaltojen muodostaman läntisen liittouman sisällä kasvavat kasvamistaan, on helppo ennustaa kamppailun kaasuputkista jatkuvan.

Tähän saakka nähdyn perusteella voi myös veikata, että mahdollisten uusien putkien kauttakulkumaita tulevat kurittamaan taloudelliset ja poliittiset kriisit.
 
Back
Top