Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

MAAK tänään

Viestiketju osiossa 'Reserviläistoiminta' , aloittaja vezuri, 29.03.2015.

 1. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,624
  Tykkäykset:
  6,892
  Pisteet:
  1,286
  OT

  E. Jännä homma. Silloin kun olin olin sotilaallisesti virkeimmillään, niin ei ollut maakuntakomppanioita olemassa ja potentiaalia hyödyntämässä. Nyt keski-ikää lähestyttäessä ollaan sitten samaisessa pataljoonassa MAAK:n kanssa käskettynä.
   
  Viimeksi muokattu: 30.12.2016
  Vonka tykkäsi tästä.
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,667
  Tykkäykset:
  27,655
  Pisteet:
  1,286
  Na und?

  Maavoimien esikunnan laatima varomääräys D 2.1; AMPUMINEN PIENIKALIIPERISILLA ASEILLA. Varomääräystä on noudatettava kaikissa ammunnoissa, joita suoritetaan käsiaseilla (alle 20mm kaliiperin aseet), kuten rynnäkkökiväärillä. Yleisten ammuntoihin liittyvien määräysten lisäksi varomääräys ohjeistaa vaara-alueista, suojarakenteista, varoyhteyksistä ja varomerkeistä, alueiden valvonnasta ja vartioinnista, ammunnan johto-, varo- ja toimihenkilöstön tehtävistä, varotoimenpiteistä ammunnoissa sekä täsmentää ilma-ammuntojen lisämääräykset. Varsinaisella asiakirjalla on lisäksi yhdeksän liitettä, jotka sisältävät käytetyt käsitteet ja määritelmät, asekohtaiset määräykset, vaara-alueen muodostumisen ja piirtämisen, määräykset ammuttaessa alle 25 metrin etäisyydeltä tai sisätiloissa sekä suojarakenteiden vaatimukset.

  Ampumakäsky. Ammunnan johto- ja varohenkilöstö sekä heidän tehtävänsä on käskyssä selkeästi määritelty. Ammunnan toimihenkilöt ilmoitetaan. Käskystä tulee ilmetä taisteluvälinepaikan johtaja. Taisteluammunnan taisteluvälineupseerin nimi ja kuittaus pitää löytyä käskystä, vaikka hän kuuluisi ammunnan toimihenkilöstöön. Myös joukon suojavarustuksen, kuten taisteluvarustuksen, kypärän tai sirpaleliivin käytön määrittely löytyy käskystä.

  Kaivan juristin itsestäni. Nyt on niin, että pojat kävivät ottamassa YouTube-videota omalla ampuma-alueella, jossa on oma johtosääntö. Pitäähän sitä kivaa olla. He ovat siinä reserviläisen ampumaturvavakuutuksen piirissä.

  Virallisella kurssilla tulisi onnettomuustutkinnassa aikamoinen check-lista, jossa ei saisi olla sataa kohtaa, joissa kaikissa lukee "puuttui".
   
  Viimeksi muokattu: 30.12.2016
 3. Mainos 4. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,316
  Pisteet:
  316
  Lyhyen näytteen perusteella pieneltä ruudulta katsottuna näyttää siltä, että kyseessä ei ole PV:n harjoitus, koska varomääräyksen edellyttämät ampujien suojavarusteet ja varohenkilö puuttuvat, jonka niin ikään pitäisi seurata ampujia välittömässä läheisyydessä siten, että on tosiasiallisesti kykenevä hoitamaan omaa tehtäväänsä ammunnan toimihenkilönä. Lisäksi jos en väärin näe, niin ainakin osa varusteista on omia eikä sotavarusteeksi hyväksyttyjä, mikä myös puoltaa edellämainittua päätelmää. Pätkä voi olla esimerkiksi joltain taktinen kivääri -kurssilta, joiden sisältöön tuollaisiakin harjoitteita kuuluu. Olen kuullut niiden olevan muutenkin hyviä.

  Aseista sen sijaan on vaikeampi sanoa, että ovatko RK95 vai m92. Jos olisivat m92, niin niitä on saatu poikkeuksellisen monta kerralla samaan paikkaan, koska tyypillisesti tuossa skenessä liikkuva kalusto on malliltaan erilaista. Huolellisista kuvausjärjestelyistä päätellen kohtaus voi olla myös varta vasten videon kuvausta varten lavastettu.

  Täasäpä sitä onkin hyvää hommaa loppuillaksi pohtia, että mitähän ihmettä videolla tapahtuu ja alkaa sitten vielä pläräämään varomääräyksiä läpi.
   
  Sivari, baikal ja samip tykkäsivät tästä.
 5. letkuspede

  letkuspede Majuri

  Liittynyt:
  18.12.2014
  Viestejä:
  1,159
  Tykkäykset:
  1,281
  Pisteet:
  156
  Ottaa riskin Trumpin ja Putinin välillä.
   
 6. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,330
  Tykkäykset:
  2,310
  Pisteet:
  1,286
  On kysytty. Rivimiesten kasvojen näkyminen ei ole ehkä niin ongelmallista kun Pataljoonan komentajankin yhteystiedot ovat julkisia. Moodlesta löytyy sitten myös turvaluokiteltu video.

  Jos tuo on kuvattu kun oli viekä Pv:n rata niin D 2.1:tä ei oltu vielä päivitetty kyseiseen muotoon ja jos D 2.1 on ollut voimassa tuollaisena niin tuota ei olla silloin kuvattu Pv:n alueella. Tietysti tuon päättelemiseksi pitäisi tietää missä tuo on kuvattu.
   
  Vonka tykkäsi tästä.
 7. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,667
  Tykkäykset:
  27,655
  Pisteet:
  1,286
  Nyt olen ihan kahden vaiheilla, kirjoitanko tämän vai en. No, voihan tätä pitää halutessaan fiktiona.

  Tummasta vaiheesta sen verran, että useimpien miesten puhelinnumeron ja mailiosoitteen saa helposti netistä. Mies alkaa saada viestejä. Viesteissä kerrotaan esimerkiksi, että me tiedämme, missä asut ja missä lapset käyvät koulua. Ehkä tulee valokuviakin. Ne on ottanut joku muu kuin sinä. Ihan äsken, päiväkodin pihalla... Ne ovat aitoja.

  Komentajat ovat monen asian kanssa sinut. Nykyisin on kasvojentunnistusohjelmia ja miltei kenen tahansa kuva löytyy Internetin ihmemaasta. Miesmassaa voi säästää aika pienillä toimenpiteillä. Kännykkään kun ei voi edes pyyhkäistä kuin ennen vanhaan lentolehtiseen.

  (hyviä huomioita ampumaohjeesta, näin on)
   
  Honcho, Benelli, baikal ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 8. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  886
  Tykkäykset:
  1,650
  Pisteet:
  76
  [​IMG]

  Kyllä tämmöstä on nykyäänkin. Ehkä erona on myös se, että se maalaispitäjä on nuorista TYHJÄ, kun ovat tuonoinii muuttannet kaupunkiloohi. Eivätkä SA-joukot muodostu ihan samalla tavalla yhden kylän kavereista. Esim. Wihuri15:ssä meinkinki oli aikalailla tuota "kunnan jokainen rasvakäsi ja keittäjäkin mukana"-hommaa.
   
 9. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  4,961
  Tykkäykset:
  10,927
  Pisteet:
  1,286
  Isossa kuvassa, joukkotuotanto on hieno asia. Nyt se viiteryhmä on kuitenkin useimmilla se intin porukka. Tosi jees sekin.
  Mutta kyllä se entinen systeemi toi armeijan iholle ihan eri tavalla reservissä. Hyvällä tavalla, sillä silloin viiteryhmä oli tietyn alueen porukka.
  Se oli jännä porukka se X-pataljoona. Nuoret ja yli 30-vee olivat siinä kaikki usean pitäjän alueelta. Muutama yli 40-veekin oli siinä ihmettelemässä, että mitä minä siellä teen. Se pataljoona oli varattu kovaan tehtävään, ihan etulinjaan ensimmäisestä päivästä lähtien ja sen ajan parhaimmalla varustuksella. Ei sitä turhaan kertautettu. Johtajat olivat jo hyvinkin kokeneita kerrattuaan samassa porukassa 80-luvulta asti.

  Edit: ja perheet. Se kosketti koko alueen perheitä tietysti myös. Muijat puhuivat että onko ukkos siellä, no on se. Ja sotaveteraanit vielä silloin elossa. Siinä oli kaikki suvutkin pitäjässä hengessä mukana, vauvasta vaariin.
   
  Viimeksi muokattu: 31.12.2016
  Laamanator, KorpiSISSI, Umkhonto ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Mutta mitataanko tuo varoetäisyys taustavallista vai maalitaulusta? En ole koskaan tuota ohjetta kirjallisena nähnyt (minulla ei ammunnan johtajan lisenssiä ole), mutta olen ollut siinä käsityksessä, että suojavarusteita pidetään vallista mahdollisesti tulevien kimmokkeiden takia. Puu/pahvitaulusta tuskin irtoaa mitään sellaista, mikä saattaisi vahingoittaa ilman suojavarusteita olevaa ampujaa, eikä luoti varmasti kimpoa takaisin. Teoriassa olisi siis mahdollista sijoittaa maalit niin kauaksi taustavallista, ettei suojavarusteita tarvita. Käytännössä en kyllä ole nähnyt.
   
 11. Sivari

  Sivari Luutnantti

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  329
  Tykkäykset:
  338
  Pisteet:
  36
  Jos sodan ratkaisu riippuu jostain merkeistä, niin huonosti menee. Joitakin se vituttaa "koska ei ole SA materiaalia", mutta mitä sitten?  TTV:llä meneekin huonosti, jos se on maalialueella. Itse etenkin Ersatzheerille ammuntoja pitäneenä eniten pelottaa kaiken tietävät ressut- enkä nyt pelkää virkani puolesta, että joku ammaattitaitoisempi sen veisi. Se on helppo huudella, kun ammunnan virallinen johtaja vastaa-ihan kaikesta. Ja kun oma perse on tulilinjalla rosiksessa, niin olen itse ampujien perseessä kiinni, kirjaimellisesti.


  Se taas riippuu AMET:ista, näin niinkuin muistaakseni:D
   
  Stagideus ja Laamanator tykkäsivät tästä.
 12. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,667
  Tykkäykset:
  27,655
  Pisteet:
  1,286
  No niin, sillä tavalla sitten.

  Tuon yksinkertaisen pönötysvideon tekemisessäkö perskärpäsenä?

  Vaihdetaan yksinkertaisesta amatöörien PR-videosta oikeaan taisteluammuntaan. Taisteluammunnan riskienhallinta on ensisijaisesti suunnittelussa ja ampumakäskyssä. Haasteet liittyvät eniten fyysiseen toimintaympäristöön. Suuria ongelmia ei videon kaltaisessa pressun kiertämisessä oikein ole, etenkään kauniilla ilmalla, joka muuten näyttää aina osuvan reserviläisille. Kauniin ilman hommia.

  Varusmiehillä on vaikeampaa. Vuodenajat vaihtuvat. Paksussa hangessa toimiminen lisää aina riskiä. Hyökkäys voi olla pitkäkin. Taistelijat ovat loppuvaiheessa melko finaalissa, jos reittivalinta ei ole ollut järkevä. Lumi aiheuttaa tahmaista etenemistä, mikä puuduttaa. Väsynyt taistelija on altis unohtamaan perusasiat, kuten piippulinjan ja vaihtimen käytön (aseen varmistaminen). Pakkautunut alusta taas on liukas. Pimeys tuottaa ongelmia, kuten Syndalenissakin.

  Yksityissihteeriä ei ole. Tulentarkkaajat kulkevat tietyin etäisyyksin taka-alueella.

  Varusmiehille etenkin peruskoulutuskaudella jopa soisi jonkun olevan tappituntumalla, koska heistä valtaosa ei harrasta ammuntaa, kuten taas aktiivireserviläiset tupaavat tekemään.

  Ps. MPK ei järjestä varsinaisia taisteluammuntoja.
   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2017
  KorpiSISSI, Old Boy ja baikal tykkäsivät tästä.
 13. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,667
  Tykkäykset:
  27,655
  Pisteet:
  1,286
  Tässä kömpelö asevelvollispariskunta, joka ei ole harrastanut ammuntaa ja on aikansa ollut sivussa, saa varo-ohjeet, tekee kenttäkohdistuksen, opastetaan liikkumiseen ja tekee yksinkertaisen homman. Tarkkaaja on riskianalyysissaan todennut olevan viisainta olla melko lähellä. Näin tekisin itsekin. Sen verran on haparoivat otteet.

   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2017
  KorpiSISSI, Umkhonto ja baikal tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Sivari

  Sivari Luutnantti

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  329
  Tykkäykset:
  338
  Pisteet:
  36
  Tuliko osuma ja upotus ;)?
   
 16. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,667
  Tykkäykset:
  27,655
  Pisteet:
  1,286
  Ei sinne päinkään. Lue uudelleen, trolli. :cool:

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2017
 17. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  4,961
  Tykkäykset:
  10,927
  Pisteet:
  1,286
  Mnee jo offtopikin puolelle, mutta kaiken kertomani tuosta X-pataljoonasta voisi tiivistää yhteen sanaan: joukko-osastohenki.
  Sellaisen syntyminen tuolla kh-tahdilla on aivan selvästi nähtävillä.
   
  ak.tied ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 18. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,916
  Tykkäykset:
  1,156
  Pisteet:
  316
  Unit Cohesion ;) > LINKKI
   
  ak.tied ja JR49 tykkäsivät tästä.
 19. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,712
  Tykkäykset:
  20,082
  Pisteet:
  1,286
  Kerrompa erään komppanian sisältämistä pahamaineisista ikääntyneistä ressuista hitusen.

  Inhoittavalla -80-luvulla koottiin erään hiukan yli 4000 asukkaan pitäjästä sissiK. kh:iin. Päällikkönä rups, joka oli aikanaan hypännyt korkeudessa hiekkakentällä vesisateessa purukasaan 205 ja oli kipakassa vedossa edelleen. VaraP. oli jätkä, joka oli juossut kymppitonnin alta 30 minuutin edellisenä vuonna. Lähettinä törmisteli ukko, joka oli yksi aikansa kähäkimpiä suunnistajia. Vääpelinä kähisi äijä, joka nakkeli maatöiden ohessa jatkuvasti melkoisia juoksulenkkejä pitkin pitäjän selkosia.

  Rupuosa komppaniasta koostui porukasta, joille maa- ja metsätyöt olivat arkea. Oli talonpoikia ja heidän poikiaan. Autokuskeja, jotka lemppasivat joka arki tonnikaupalla rahtia pitkin huonoja teitä ja niin kasasivat kuin purkivatkin kuormat käsin. Käsin. Muutama viinaveikko sitten kelpuutettiin vartiokomennuskuntaan.

  JJ:t poikkeuksetta pitäjän opettajia ja koulunjohtajia. PERKssa mölkkärehtivät pakolliset rupsit Osuus- ja Säästöpankista ja apteekkarikin toimitti jotain käsiparin virkaa. Pitäjän K-kauppias piti velvollisuutenaan, että komppania sai ostaa suunnilleen missä halusi makkaraa, kahvia ja tupakkaa. Kenties mukaan sujahti myös välioluttakin. Kauppias ajoi sen aikaisella saatanan huonolla Ford Transitilla ketjut takapyörissään pitkin tanhuvia. Tuskin saavutti voittoja, mutta mukana messissä ja halusi vissiin pitää asiakkaistaan huolta myös "poikkeusoloissa".

  Keittiöryhmä oli sitten pysäyttävässä, etten sanoisi jäätävässä vedossa. Rj oli sen verran riskissä kunnossa, että hänelle haettiin vasiten päälle sopivat pukineet Kuopion varikolta. Intti katsoi vissiin kunnia-asiakseen sen, että armeija vaatettaa poikansa. Kertomusten mukaan tämä hirmuisen lihava keittiöryhmänjohtaja oli varautunut myös repullisella mausteita eli hän "korjaili" intin pönttömuonien maittavuutta ja hän sai kuolemattoman legendaarisen maineen muonittajana ja kokkina. :cool:

  Osaamistahan näissä komppanioissa piisasi. Oli viljalti kirvesmiehiä, koneenkorjaajia, Radio- ja Tv-huollon korjausmiehiä(joilla voitteko siis uskoa riitti tehtävää jatkuvasti aivan ydinosaamisalueellaan) tottakai autonasentajia ja moottorikelkat olivat tuttua kauraa. Hiihtotaito oli vielä geeneissä ja pakkanen ei palelluttanut joukkoa pystyyn.

  Ampumataito oli opittu jo hevosenpään kokoisina nulikoina isien, veljien, setien ja enojen valvoessa suorituksia. Käpälistä lensi käkri vittuilematta hirveän pitkälle: kiitos kansakoulun pakollisen pesisopetuksen ja sen, että tuohon aikaan pojat nyt heittelivät ajankulukseen kiviä, käpyjä, keppejä ja milloin mitäkin. Tuolloin ei vielä osattu notkua telkkarin, läppärin tai minkään muunkaan vempeleen parissa tuntikausia kerrallaan.

  jne.

  Yhteiskunta ja elämänmeno on muuttunut. Mutta älkää nyt finaali vieköön vaan väittäkö, että tuolloiset joukot olisivat olleet nykyistä kehnompia. Koska sitä en usko.
   
  Torni, KorpiSISSI, skärdis ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  839
  Pisteet:
  636
  Saisiko jostain tilata joukkoja, joilla on tuon ajan kunto ja kädentaidot, mutta nykyajan tietojenkäsittelykyky ja simultaanikapasiteetti?

  Sellaiset maakuntajoukot, joissa syntyy joukkokoheesion heräämisen kautta sisäinen kannustava henki kehittymiseen, ovat seuraavassa sodassa kultaakin kalliimpia. Se vaatii enemmän kuin kolme kertausharjoitusta kahdessa vuodessa. Peilin ääreen äkkiä nyt kaikki joilla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan. (Eikä tuo todellakaan koske vain poliitikkoja ja PLM virkamiehiä. Saa sitä joukkoa liikkeelle muutenkin kuin käskemällä.)
   
  KorpiSISSI, Sarek1, Vonka ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 21. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  4,961
  Tykkäykset:
  10,927
  Pisteet:
  1,286
  :D
  Jostain syystä pankinjohtajat ovat tosiaan olleet (olevat?) hyvin edustettuina tuossa instassissa.:) Siis myös täällä päin.
   
  baikal ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 22. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,519
  Tykkäykset:
  15,376
  Pisteet:
  1,286
  Juutalaisten vika. :D
   
  baikal ja Vonka tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu