MAAK tänään

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vezuri
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Sanokaapa viisaammat mitä tässä uskaltaisi odotella. Laiton keväällä hakemuksen pohjois-pohjanmaan maakuntakomppaniaan. Sopparit on täytelty, varusteet noudettu ja kuntotestit suoritettu syyskuun alussa. Cooperissa meni kolmetonnia rikki joten kunnosta ei pitäisi jäädä kiinni.
Kukaan ei ole minua haastatellut aiheesta koko tänä aikana. Kuntotesteissä poristiin ja tuntui olevan vähän kaikilla tilanne ettei oikein tiedetty missä mennään. Mitähän tässä osaisi odotella?
2003 heinäkuussa kävelin kainuun rajajääkärikomppanian porteista ulos. Sen jälkeen odottelin kertauskutsua 12 vuotta, mutta eipä kuulunut.
Äijällä ikää ei ole kuin se reilut kolmekymppiä mittarissa ja vielä saattaisi hetkisen aikaa olla menohaluja jäljellä.
Marttoihinko tässä pitää sitten seuraavaksi liittyä.

No nythän mä vasta hogasin, mutta tervetuloa porukkaan!

Rajasisseille on "makkaranpaistojoukoissa" (tm) paljon hyötykäyttöä, nimim. kokemusta on. Jalkavana kaverina sinut epäilemättä sijoitetaan tossutehtäviin tavalla tai toisella. Meillä on hyvää ja mukavaa porukkaa remmissä mutta ajan säälimätön kulku sekä joukkojen toiminnan luonne vaatii myös sitä, että rotaatio pelaaa.

Posti tuo papereita ehkä verkkaiseen tahtiin, mutta kovia harjoituksia kannattaa ainakin tähänastisen perusteella odottaa. Jos kurssit kiinnostavat, niitäkin löytyy.
 
Oma maakkilaisuus nytkähti askeleen eteenpäin vuoden vaihteessa. En päässyt syksyllä kuntotesteihin, kun sattui juuri viimeiselle pelipäivälle. Uuden vuoden jälkeen ajattelin kysäistä kuinka sijoitukseni kanssa oikein kävi ja sain nopeasti vastauksen. Sijoitusasia oli jäänyt "pyörimään" lennoston puolelle, mutta ilman sijoitustakin tuli kutsu kertaamaan toukokuussa.
 
01.02.2016
Lounais-Häme

Paikallispataljoona koostuu yli 95-prosenttisesti 35–50-vuotiaista reserviläisistä. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään ikämiesten puulaaki.

Erikoisryhmä tuntee alueensa kuin taskunsa
  • 0102vuorioJS.jpg

    Evl. Ville-Veikko Vuorion mukaan paikallispataljoonan väki ei ikänsä takia välttämättä enää kuulu operatiivisiin joukkoihin, mutta kunto ja motivaatio riittävät sotilastehtäviin.


-Tyypillisesti paikallispataljoonan henkilöstöstä yli 95 prosenttia on 35–50-vuotiaita reserviläisiä, Hämeen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Ville-Veikko Vuorio kertoo.

Kanta-Hämeessä vastaavan väen keski-ikä on 35 vuotta, reserviläisten osuus 99 prosenttia.

Paikallispataljoona ei kuitenkaan ole mikään ikämiesten puulaaki, johon pääsisi avoimella hakemuksella. Käytännössä sinne ei kenellä tahansa ole asiaa.

Kyseessä on sodanajan joukko, johon henkilöstö sijoitetaan puolustusvoimien toimesta, mutta siihen voi hakeutua myös vapaaehtoisesti

Paikallispataljoonaan sijoitetun henkilöstön valintapuntarissa painavat sotilastaidot ja alueellinen tuntemus sekä halukkuus osallistua harjoituksiin, Vuorio huomauttaa.

-Paikallispataljoonat ovat oman alueensa erikoisryhmää, jotka ovat yhtä suorituskykyisiä kuin operatiiviset joukot, mutta heidän valttinaan on laajempi kokemus.

Joukoilla täydennetään rajoitettua ja räätälöityä taistelu- ja kohdepuolustusta paikallistasolla.

-Tyypillisiä tehtäviä voivat olla esimerkiksi joukkojen perustaminen, tukialueiden vartiointi ja suojaaminen sekä taistelutehtävät ja avustaminen viranomaistehtävissä.

Aluetoimistot kouluttavat paikallispataljoonat yhteen tehtävään koko elinkaarensa ajaksi.

Henkilöstö sijoitetaan osaamisensa perusteella siten, että he voivat vielä kehittää taitojaan.

-Puhe on kokeneemmista taistelijoista, jotka eivät ikänsä takia välttämättä enää kuulu operatiivisiin joukkoihin, mutta joiden kunto ja motivaatio riittävät sotilastehtäviin.

Paikallispataljoonassa taitojen ylläpito ja kehittäminen perustuvat kertausharjoituksiin. Koulutuksessa hyödynnetään myös vapaaehtoisuutta.

Puolustusvoimat tilaa myös Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä sotilaallista koulutusta ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta tarpeen mukaan.

-Paikallispataljoonan henkilöstöllä on mahdollisuus tehdä sitoumus tehtäväänsä, esimerkiksi Päijät-Hämeessä maakuntakomppaniassa sitoutuminen on 100-prosenttista.

Tavanomaisesta poiketen paikallispataljoonan henkilöstöllä on sotilaan perusvarustus asetta lukuun ottamatta omassa hallussaan.

-Paikallisjoukoille on kehitetty omat hälytysjärjestelmänsä, joten tarvittaessa esimerkiksi virka-apuosasto on nopeasti käytettävissä.

Suomen maavoimien vahvuus on 230 000 sotilasta (120 000 vähemmän kuin vuonna 2012).

Vahvuudesta operatiivisia joukkoja on 20 prosenttia, alueellisia joukkoja 60 prosenttia ja paikallisjoukkoja 20 prosenttia.

Paikallispataljoonat kattavat koko maan, Parolan Panssariprikaati puolestaan johtaa niitä neljässä maakunnassa.

Kanta-Hämeessä paikallispataljoonan kuntoa testattiin jo toissa syksynä Wanaja14-sotaharjoituksessa.

Paikallisjoukkoihin rekrytoidaan oman kotiseutunsa puolustamiseen sitoutuneita vapaaehtoisia reserviläisiä.

Niihin voi voi hakeutua oman aluetoimistonsa kautta.

-Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen voi osallistua MPK:n kurssien kautta, eikä se edellytä paikallisjoukkoihin kuulumista, Vuorio muistuttaa. HÄSA

Paikallispataljoona
Toimii sodan ajan kolmantena joukkona operatiivisten ja alueellisten joukkojen rinnalla.Kanta-Hämeessä 99-prosenttisesti keski-iältään35-vuotiaita reserviläisiä, jotka tuntevat toiminta-alueensa hyvin.Valintapuntarissa painavat sotilastaidot, kunto ja motivaatio.20%puolustusvoimien maavoimien vahvuudestaKanta-Hämeessä vahvuus on1500Maavoimien komentaja johtaa koko Suomen kattavaa paikallispuolustusta. Paikallispataljoonia hallinnoivat puolustusvoimien aluetoimistojen johtajat.Kanta-Hämeessä paikallispuolustusta johtaa Panssariprikaati, vastuualueina myös Päijät-Häme, Pirkanmaa ja Keski-Suomi.Koostuu maakunta-, sotilaspoliisi-, esikunta-, viesti- ja huoltokomppanioista.
Toni Rasinkangas
Pirjo Vidberg-Pietilä

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/14911-erikoisryhma-tuntee-alueensa-kuin-taskunsa
 
Jutussa on sekaisin PAIKP ja MAAKK asioita.
SPOLK:t ja EVK ovat joukkotuotettavia yksiköitä joiden perustaminen poikkeaa MAAKK:sta.

Juurikin näin. Toimittajan hämmennys on ymmärrettävää, sillä MaaK kuuluu PaikP:hen ja tekstissä on tästä syystä asioita jotka ovat tulkittavissa väärin(kin).
 
Juurikin näin. Toimittajan hämmennys on ymmärrettävää, sillä MaaK kuuluu PaikP:hen ja tekstissä on tästä syystä asioita jotka ovat tulkittavissa väärin(kin).
Tuota voi tulkita miten kukin haluaa, jopa rivien välistä ;)

"-Tyypillisesti paikallispataljoonan henkilöstöstä yli 95 prosenttia on 35–50-vuotiaita reserviläisiä" (siis TYYPILLISESTI). EVK ja SPOLK ovat huomattavasti nuorempaa (21-35v/ keski-ikä n.26-27?) ja joukkotuotettua väkeä. Tuossahan se todetaankin: "Paikallispataljoona ei kuitenkaan ole mikään ikämiesten puulaaki, johon pääsisi avoimella hakemuksella. Käytännössä sinne ei kenellä tahansa ole asiaa."

Koko pataljoonan keski-ikää koskee tuo: "Kanta-Hämeessä 99-prosenttisesti keski-iältään 35-vuotiaita reserviläisiä".
TULKINTA: Muutama kuuluu tuohon 1%:iin (15/1500), jota ei lasketa keskiarvoon. :D

Onko tuo ymmärrettävissä että koko maata koskien Paikallispataljoonissa 95% on 35-50 vuotiaita mutta Kanta-Hämeessä koko pataljoonan keksi-ikä on 35v?
 
Mitä siellä MAAKK:set tekisivät?

Lapin maakuntajoukkoja harkittiin otettavaksi Tornioon valvonta- ja tukitehtäviin lokakuussa eli poliisin virka-avuksi. Täällä irvailtiin, että pääsevät keittelemään kansainvaeltajille teetä ja kantamaan kasseja. Vartiointiahan se etupäässä kuitenkin on ja opastusta.

Virka-apua antoivat Torniossa Jääkäriprikaati ja sitten Kainuun prikaati. Ne kokivat jatkuvan kiinniolon rajalla haittaavan koulutustoimintaa ja siksi haluttiin siirtää virka-apuvelvoitteen hoito Maakille, mikäli tarve jatkuu. Järjestelykeskus saatiin kuitenkin pelaamaan.

Katsotaan nyt, miten Rajavartiolaitos selviää, jos sieltä pamahtaakin liikkeelle oikein kunnon rysäys. Eläköityneet rajavartijat eivät kutsusta huolimatta ole olleet kovin kiinnostuneita tulemaan. Tiedän, että Maahanmuuttovirasto on valmistautunut perustamaan vaikka useamman järjestelykeskuksen.
 
Virka-apuosastot suorittivat opastustehtäviä Torniossa, ei MAAKK sijoitettua voi yhtään sen vaativampaan tehtävään laittaa ja nyt on kyse taas kerran byrokratiasta, ei osaamisen puutteesta.
 
Virka-apuosastot suorittivat opastustehtäviä Torniossa, ei MAAKK sijoitettua voi yhtään sen vaativampaan tehtävään laittaa ja nyt on kyse taas kerran byrokratiasta, ei osaamisen puutteesta.
Maastossahan rajavartijat liikkuvat pareittain. Mitä byrokratia sanoo sellaisesta, että maakk:nen olisi parina rajavartijalle ja näin vapauttaisi yhden rajavartijan toisaalle?
 
Viimeksi muokattu:
Tämmönen kysymys, että laittelin viime vuonna pääsiäisen tienoilla MAAKK-hakemuksen oman sotilasläänin esikuntaan (EKARMAAKK). Sitten 2015 kesäkuussa tuli vastaus, jossa pyydettiin vastaamaan turvallisuusselvitykseen. Täytin tiedot ja lähetin ne läänin esikuntaan kuten pyydettiin.

Mutta, tämän jälkeen MAAKK-hakemuksesta ei ole kuulunut mitään. Eli kysymys kuuluu, meneekö hakemusta käsitellessä tosiaan se vajaat vuosi, vai pitäisikö olla itse yhteydessä jo aiemmin kun ei kuulu mitään ?
 
Tämmönen kysymys, että laittelin viime vuonna pääsiäisen tienoilla MAAKK-hakemuksen oman sotilasläänin esikuntaan (EKARMAAKK). Sitten 2015 kesäkuussa tuli vastaus, jossa pyydettiin vastaamaan turvallisuusselvitykseen. Täytin tiedot ja lähetin ne läänin esikuntaan kuten pyydettiin.

Mutta, tämän jälkeen MAAKK-hakemuksesta ei ole kuulunut mitään. Eli kysymys kuuluu, meneekö hakemusta käsitellessä tosiaan se vajaat vuosi, vai pitäisikö olla itse yhteydessä jo aiemmin kun ei kuulu mitään ?
Sotilasläänien esikunnat lakkasivat olemasta 2015 vuoden alusta. Ja muutenkin reserviläisten asevelvollisuus asioita hoitaa aluetoimisto, mikä on Etelä-Karjalan tapauksessa Kaakkois-Suomen aluetoimisto. Ja voisin olettaa että sinut on sijoitettu maakuntakomppaniaan, mutta eipä noista sijoitus muutoksista aluetoimisto ilmoittele erikseen.Itse olen aluetoimiston kanssa asioidessa oppinut, että asia kannattaa varmistaa useamman kerran.
 
Sama kokemus itselläkin. Aluetoimisto ei erikseen ilmoittele Maak - sijoitetulle näistä sijoitusasioista vaan kannattaa ottaa itse yhteyttä.

Edit. Ja jos et vielä tunne oman alueesi Maakk.n väkeä kannattaa sun hakeutua Mpk.n Saimaan alueen vapaaehtoisiin harjoituksiin niin sieltä ne jampat luultavasti parhaiten löytyvät ja saat muutakin tietoa oman komppaniasi kuvioista.
 
Viimeksi muokattu:
Tämmönen kysymys, että laittelin viime vuonna pääsiäisen tienoilla MAAKK-hakemuksen oman sotilasläänin esikuntaan (EKARMAAKK). Sitten 2015 kesäkuussa tuli vastaus, jossa pyydettiin vastaamaan turvallisuusselvitykseen. Täytin tiedot ja lähetin ne läänin esikuntaan kuten pyydettiin.

Mutta, tämän jälkeen MAAKK-hakemuksesta ei ole kuulunut mitään. Eli kysymys kuuluu, meneekö hakemusta käsitellessä tosiaan se vajaat vuosi, vai pitäisikö olla itse yhteydessä jo aiemmin kun ei kuulu mitään ?


Eiköhän sieltä VEH kutsu tule aikanaan, jos sinut on yksikköön sijoitettu.
 
Viimeksi muokattu:
Laittelin vinkeistä viisastuneena sähköpostia Kaakkois-Suomen aluetoimistoon ja kysyin että missä mennään hakemukseni suhteen. Saa nähdä mitä nyt sitten vastaavat.
Melkeen soitto on parempi vaihtoehto ja ei kannata tyytyä ainoastaan juttelemaan sen aulavirkailijan kanssa. Vaan pyytää yhdistämään henkilölle joka vastaa kyseisen joukon sijoituksista. Tietenkin ihan fyysinen paikalla käynti on paras vaihtoehto.

Eilennä viimeksi kuulin kyseisen aluetoimiston asiakaspalvelun sekoilusta/tietämättömyydestä. Mutta onneksi osasin neuvoa kaveria hädässä ja hommat saatiin vauhdilla liikkeelle.
 
Viimeksi muokattu:
Sama kokemus itselläkin. Aluetoimisto ei erikseen ilmoittele Maak - sijoitetulle näistä sijoitusasioista vaan kannattaa ottaa itse yhteyttä.

Edit. Ja jos et vielä tunne oman alueesi Maakk.n väkeä kannattaa sun hakeutua Mpk.n Saimaan alueen vapaaehtoisiin harjoituksiin niin sieltä ne jampat luultavasti parhaiten löytyvät ja saat muutakin tietoa oman komppaniasi kuvioista.

Eiköhän sieltä VEH kutsu tule aikanaan, jos sinut on yksikköön sijoitettu.

Molemmat yllä lainatut herrat ovat omalla tavallaan oikeassa, MUTTA @tulikomento ei mielestäni kannata jäädä odottelemaan VEH-kutsua vaan aktiivisesti kannattaa hakeutua toimintaan mukaan. MPK:n harjoitukset ovat hyvä foorumi missä luoda yhteyksiä porukkaan.

MaaKien aktiivit ovat yleensä toisiinsa yhteydessä myös "epävirallisemmin", ja esim. kutsut harjoituksiin joihin on rajoitetusti paikkoja, tuppaavat menemään tutulle porukalle. Niinpä jos jäät odottelemaan kutsua VEHiin, niin ennen kuin on koko komppanian VEH seuraavan kerran, voit joutua odottelemaan KAUAN. Siis MPK.n kautta tutustumaan porukkaan ja omia yhteystietoja sähköpostilistoille. Myös henkkarit mukana AlTstossa juttelemassa käyminen voisi olla ihan hyvä idea yhteyksien saamiseksi komppanian aktiiveihin.
 
Onko MAAKK-hihalätkä muuttunut? Jonkun MAAKK-jantterin bongasin jolla oli hihassa 'sotilasläänimerkin' sijaan uusi hely, joka näytti olevan kovasti samannäköinen kuin Maavoimien kilpi.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top