Maanpuolustus, sotilasteemat, ulko- ja turvallisuuspolitiikka: uutisia Ruotsista

Vaikka kaikki Naton jäsenmaat eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia, valmistautuu Ruotsin puolustusvoimat jo puolustusliiton jäsenyyteen. Asiasta uutisoi SVT. Naton jäsenenä Ruotsi saattaisi esimerkiksi osallistua Baltian maiden ilmavalvontaan ja lähettää ruotsalaisia maa- ja merijoukkoja Baltiaan tai Itä-Eurooppaan, puolustusvoimat toteaa Ruotsin hallitukselle laaditussa osaraportissa.

Lisää: https://www.verkkouutiset.fi/a/ruotsi-saattaa-lahettaa-joukkoja-baltian-maihin/#96a4177e
 
Ruotsin korkean teknologian osaaminen tulee hyödyttämään Natoa.

 
Orion on nauloina ollut jo vuodesta 2010 lähtien.
Uusi tilattu, mutta ei vielä toimitettu.
2020 vuosikertomuksessa eli helmikuussa 2021 Försvarsmaktet toteaa:

Driften av det äldre signalspaningsfartyget HMS Orion kommer därför att förlängas för att säkerställa signalspaningsförmågan, med ökade materielunderhållskostnader som följd.

The operation of the older signals intelligence vessel HMS Orion will therefore be extended to ensure the signals intelligence capability, with increased equipment maintenance costs as a result.


Kalastusviraston tutkimusalus Argos oli Orionin sisaralus ja siitä tehtiin kaivonkansia Tanskanmaalla 2013.

 
Orion on nauloina ollut jo vuodesta 2010 lähtien.
Uusi tilattu, mutta ei vielä toimitettu.
Nopeaa toimintaa.

No okei, ilmeisesti tultu Krimin jälkeen uusiin aatoksiin ja wikin mukaan alus tilattu vasta 2017 ja rakentaminen aloitettu 2018. 6 vuotta kuitenkin jo tuherrettu.

 
Asiasta tässä uutisoivan Dagens Nyheterin mukaan ruotsalainen sotalaiva liikkui Nord Streamin tulevien vuotopaikkojen lähistöllä putket rikkoneita räjähdyksiä edeltäneellä viikolla. Sen jälkeen alus meni Venäjän Kaliningradin edustalle.

Lisää: https://www.verkkouutiset.fi/a/ruot...ajoi-sitten-kaliningradin-edustalle/#96a4177e
Ihan kuin Agatha Christien dekkareista. Motiiveja löytyy monelta samoin kuin kykyjä ja kaikki ovat olleet paikalla. Missä neiti Marple tai Hercule Poirot?
 
PV:n komentaja haastattelussa.



Suurin kumppani on Yhdysvallat, jonka kanssa sekä Suomi että Ruotsi neuvottelevat nyt myös uudesta puolustussopimuksesta.

Sopimus tunnetaan nimellä defence cooperation agreement (DCA). Se antaisi Yhdysvaltain asevoimien muun muassa käyttää Suomen ja Ruotsin maaperää ja tukikohtia harjoitteluun ja materiaalin säilyttämiseen.

Micael Bydén sanoo, että konkreettisesti se tarkoittaisi esimerkiksi Ruotsin sisällä olevia Yhdysvaltain asevarastoja. Hän toivoo sopimuksen tulevan voimaan mahdollisimman nopeasti.

Myös Naton jäsenyyden toteutumisen Bydén toivoo olevan mahdollisimman nopea. Hän sanoo, että esimerkiksi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö voi vaikeutua, jos Nato-prosessi jumittuu Ruotsin osalta pidemmäksi aikaa.

”Lyhyellä tähtäimellä sillä ei ole vaikutuksia, mutta jos aikaa kuluu vaikka vuosi, meillä on ongelma, koska emme ole mukana Naton puolustussuunnitelmissa. Kun Suomi keskittyy Nato-integraatioon, välillemme voi syntyä aukko, mikä ei ole toivottavaa.”

Suomen ja Ruotsin yhteiset puolustussuunnitelmat ovat pitkällä. Bydén sanoo Ruotsin olevan valmis puolustamaan Suomea minä päivänä tahansa, jos poliitikot näin päättävät.

”Jos Suomi pyytää apuamme, meillä on suunnitelma työskennellä yhdessä riippumatta siitä, missä päin Suomea tapahtuu.”
 
Back
Top