Commander
Kenraali
Blogista löytyy lukuisia STRIKE - konseptia sivuavia kirjoituksia. Näitä kun täydentää mm RUSI:n omilla julkaisuilla, niin saa kohtuullisen kokonaiskuvan aiheesta.Nyt vasta ehdin lukea tämän läpi ja sehän oli huisin mielenkiintoista tavaraa mm. Suomen OPYHT2035-kehityksen kannalta!
Blogin ajatuksena oli, että Brittien maavoimien ytimen muodostaisi jatkossa 2 Strike-prikaatia Boxer-ajoneuvoilla ja yksi mekanisoitu prikaati teloilla. Nämä olisi koottu taisteludivisioonaan. Tästä voi vetää suoran kytköksen suomalaiseen OPYHT-rakenteeseen, tämän voisi kuvitella koostuvan myös tela- ja pyöräkomponenteista. Toinen Brittien divisioona olisi kevyt divisioona mm. kriha-tehtäviin.
Strike-konsepti perustuu(isi) blogin mukana kuuteen ydinalueeseen:
1. verkkokeskeinen C4I-ympäristö, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen tilannekuvan jaon ja johtamisen data- ja puheyhteyksillä. Britit kehittävät LE TacCIS -nimistä johtamisjärjestelmäkonseptia, mikä toteutuu nopealla googalauksella noin viisi vuotta suomalaista M18-viestijärjestelmää perässä. LE TacCIS sisältää mm. taktisen IP-verkon, laajakaistayhteydet, ja ilmeisesti SDR-radiot, mutta toteutus tosiaan suomalaisesta näkökulmasta laahaa aika perässä. Brittiarmeijalla on nyt 85 viestisolmua (Point of Presence), mikä kasvaa 155 kappaleeseen vuosien mittaan. Tämäkin on suomalaisittain aika pieni määrä, mutta meillä on etuna, ettei PoP:ja tarvitse rakentaa ympäri maailmaa. Briteillä on osana LE TacCIS -ohjelmaa selvityksessä kaupalliset toimintamallit ja tästä tein nopean yhdistämisen suomalaiseen arjen välineiden käyttöön. Tälläkin alueella Britit ovat 5+ vuotta Suomea perässä.
2. Toinen ydinalue on hajautettu taistelutapa. Kovasti kuulostaa blogin teksti tutulta ja Suomessahan tuohon siirryttiin jo 2015.
3. Kolmas ydinalue on tehokas ISTAR-toiminta: "Capabilities include satellite surveillance, UAVs and drones for reconnaissance, as well as the sights and sensors fitted to individual vehicles." Tällä osa-alueella Britit saattavat olla Suomea edellä erityisesti satelliitti- ja tutkajärjestelmien osalta. Toisaalta Suomessa on jo useita vuosia ollut arkipäivää pataljoonatason taktiset lennokit, joita Britit ovat vasta jalkauttamassa. Todennäköisesti Suomi ehtii toteuttaa myös joukkue-komppaniatasan lennokkijärjestelmät noin 5 vuotta ennen Brittejä.
4. Neljäs ydinalue on kevennetty logistinen jalanjälki, joka saavutetaan pyöräajoneuvojen käytöllä vs. tela-ajoneuvot. Suomessa JPR90-ajoista lähtien on totuttu operatiivisten joukkojen liikkumiseen kumipyörillä, joten tässä ei varsinaisesti ole mitään uutta. Suomessa joukkojen logistinen jalanjälki on ollut (pakon sanelemana) aina pieni, toivottavasti pääsisimme tältä osin Brittien tasolle.
5. Viides ydinalue on hyvä operatiivinen liikkuvuus, jälleen pyöräajoneuvoista johtuen. Suomessa tämä on toteutunut jo JPR90:ssä, joten sinällään tämä ei tuo uutta suomalaiseen ajatteluun.
6. Kuudes ja blogin mukaan tärkein alue on tykistön kehittyminen. Tämä on mielenkiintoinen, joukossa on meillä jo toteutettuja asioita, mutta myös asioita, jotka toivottavasti tulevat myös kotoisan pv:n kehitykseen 2020-luvulla. Pataljoonatasolla Briteillä on halu siirtyä 80 mm KRH:sta Boxereihin asennettuihin 120 mm Nemo-heittimiin (Patria Nemo oikein nimellä mainittuna). Pataljoonatasan tulituki kattaisi alueen 0-10 km. AMOS on ollut Suomessa operatiivisilla joukoilla jo 15+ vuotta käytössä ja vaikka määrä on pieni, se on kyky, josta mm. Britit vasta unelmoivat! Prikaatitasalla taistelua tuettaisiin 155 mm tykistöllä etäisyydellä 10-50 km. Britit haaveilevat Boxer-asenteisesta tykkijärjestelmästä (esim. Boxer RCH155) tai Archerista tai vastaavasta. Suomesta puuttuu tällä hetkellä tämäntyyppinen tykistöjärjestelmä. Suomalainen erityisolosuhde-toimenpide voisi olla käytettyjen eteläafrikkalaisten G6-ajoneuvokanuunoiden osto? Britit suunnittelevat myös nykyisten Spike NLOS -järjestelmien päivitystä 10+ kilometriä kantavalla PST-ohjusjärjestelmällä. Tällainen tarvittaisiin varmasti myös Suomessa! Divisioonatasolla taistelua tuetaan rakettitykistöllä, esimerkiksi HIMARS GLMRS- ja PrSM-ammuksilla. Divisioonatykistö kattaisi alueen 50-500 kilometriä. Suomessa on tältä osin jo hyvä alku, kunhan PrSM:t vielä hankitaan! Briteillä on tykistötutkia varsin kattavasti saatavilla ja blogissa esitetään malli, jossa divisioonan tykistörykmentillä olisi tykistötutka & UAV -pataljoona.
Divisoonan taistelua tuettaisiin myös Apache- ja kuljetushelikopterirykmenteillä, tämä tulisi olla Suomessakin tavoitteena jollain aikajänteellä!
Britit pohtivat blogin perusteella siirtymistä nelijakoiseen organisaatioon Strike-prikaateissa (ratsuväkipataljoona ja kolme jalkaväkipataljoonaa). Tämä kuulostaa jälleen suomalaisittain tutulta! Nelijakoinen organisaatio tuo huomattavasti lisämahdollisuuksia.
Blogissa pohditaan, että vähitään pataljoonan tiedusteluajoneuvot (8 kpl) pitäisi varustaa konetykillä ja PST-ohjuksilla. Tämä olisi hyvä tavoite 2020-luvulla Suomeenkin, erityisesti nykyisten AMV:den aseistaminen ja käyttö esimerkiksi kärkipataljoonien kärkikomppanioina.
Blogissa pohditaan Viking-ajoneuvojen korvaamista ja siinä nostetaan esille ajatus, että Skandinavia jäisi ystävällismielisten kumppaneiden vastuulle. Tämä on tietysti Suomen kannalta ikävää pohdintaa!
Yhteenvetona voi todeta, että Suomen maavoimien kehittyminen tapahtuu hyvin samansuuntaisesti, mitä Briteissä (ja NATO-maissa) on suunniteltu. Monet asiat ovat jo Suomessa toteutettuja ja kokonaistilannetta ei voi pitää millään tavalla huonona!
Blogi on sävyltään "lievästi" kriittinen, mutta hyväksyvä. Muualta löytyy vastapainoksi kyllä kovaakin kritiikkiä. Konsepti on brittien asevoimille ja erityisesti maavoimille tosiaankin lähes elämän ja kuoleman kysymys.