Malesialais-kone ammuttu alas Ukrainan kriisialueella

Mites tällainen spekulaatio:

1) Ukraina veti IT-joukko-osastonsa pois Donetskista kesäkuun lopussa vieden mm. buk-kaluston mukanaan, mutta jätti joitakin rikkinäisiä vaunuja sinne. Tästä oli linkki tässäkin ketjussa, että näin oli ukrainalainen sanonut.

2) Separatistit miehittivät tyhjän tukikohdan, löysivät BUK-vaunun, soittivat Moskovaan ja sanoivat, että lähettäkää joku korjaamaan tämä ja näyttämään meille miten sitä käytetään.

3) Venäjältä tulee tarvittavat varaosat ja pari äijää opettamaan, ehkä myös muutama kova laukaus BUKiin.
4) Koska järjestelmä ei ole kokonainen, vaan siinä on vain laukaisulavetti, jossa tulenjohtotutka, niin mitään maalin tunnistamista ei pystytä tekemään, vaan yksinkertaisesti oletetaan, että kohde on An-26 ja pannaan ohjus menemään sillä innolla, jonka kaikki lapset tietävät, kun saavat uuden lelun ensimmäistä kertaa näppeihinsä.

5) Twiitataan että me varoitettiin teitä, ei kannata loukata Donetskin kansantasavallan ilmatilaa. Todetaan että vahinko kävi. Poistetaan äkkiä twiitti. Teeskennellään, että myö ei tiietä mittää, oiskonna nuo Ukrainan pojjat ampuneet.

Kuulostaa mahdolliselta. Asiassa on pari hiukan erikoista piirrettä:
-ukrainalaiset ovat väittäneet etteivät separatistit saaneet käsiinsä toimintakuntoista ohjusvaunua. Kieltämättä tuntuisi hullulta että erittäin tärkeä ensilinjan asejärjestelmä jätettäisiin jälkeen. He ovat myös väittäneet että twitterissä kierrätetty kuva Buk-vaunusta ei esitä separatisteille jäänyttä vaunua, vaan on otettu rauhan aikana jonain vierailupäivänä.

-separatistit väittivät korjanneensa vaunun toimintakuntoon. Sitä ei ole kuitenkaan paljoa separatistimedioissa esitelty. Muuten he ovat usein mielellään esitelleet saalistaan näyttävästi. Esimerkkinä heillä todistettavasti oleva SA-13 -vaunu, jonka kanssa on patsasteltu paljonkin. Pelkkä tieto tällaisen vaunun olemassaolosta sekä nostaa separatistien moraalia, että pakottaa Ukrainan ilmavoimien toimimaan varovaisemmin. Separatistien Buk on vilahtanut vain muutamassa huonolaatuisessa kuvassa ja videopätkässä.

-mahdollinen selitys voisi olla se mitä Ukrainakin väittää, että separatistien kaappaama Buk on toimintakyvytön, mutta heille on Venäjältä toimitettu vastaava vaunu (plausible deniability jne), jonka mukana olisi kenties ollut myös joku joka osaa sitä käyttää. Tämä voisi myös selittää miksi vaunua ei ole haluttu esitellä julkisesti: silloin voisi paljastua että kyseessä on eri vaunu. Kuulemma venäläisten modus operandi näissä kaluston siirroissa on sellainen että rajan pinnassa oleva yksikkö parkkeeraa vaunun tai tykin johonkin tienlaitaan ja lähtee saikalle, ja pirauttavat separatisteille että käväskääpä sen ja sen tien risteyksessä, siellä voi olla jotain jännää. Kahvipaussilta palatessa vaunu on sitten "yllättäen" kadonnut. Donin Rostov on iso varuskuntakaupunki, siellä tai jossain lähellä on varmasti Buk-yksikkö.

-tosin, jos Buk on tuotu Venäjältä ja käyttäjät mukana, niin luulisi näiden olevan sen verran tolkuissaan etteivät rupea summissa ampumaan mitä tahansa liikkuvaa. Venäjän ilmapuolustus tietää kyllä tasan tarkasti että alueella liikkuu siviilikoneita (Venäjä itse asiassa sulki oman puolensa ilmatilaa vähän ennen alasampumista). Separatistien omalla ilmapuolustuksella ei tunnu olevan kummoistakaan viestiyhteyttä Venäjän puolelle, muuten olisivat varmasti tajunneet riskin tällaiseen.

Toisaalta, ei ehkä kannata alkaa liiaksi spekuloimaan asiaa sen pohjalta "olisi loogista että x käyttäytyisi näin". Ihmiset eivät aina käyttäydy loogisesti ja välistä tekevät mitä karkeimpia virheitä.

-on aivan mahdollista että ukrainalaisten väitteet ohjusvaunun toimintakyvyttömyydestä ovat propagandaa, tai sitten joku (loikkari tai petturi) on antanut heille väärää tietoa. Vastoin julkisuudessa olleita väitteitä heillä myös on varmasti ollut omia it-yksiköitä lähialueilla valmiudessa, sillä hehän ovat jo viikkoja pelänneet Venäjän ilmavoimien puuttumista sotaan (ja vähän aikaa sitten tällaista väittivätkin). -Tosin ukrainalaisten suorittama alasampuminen vaikuttaa äärettömän epätodennäköiseltä.

-Venäjän puolelta on myös saatettu kämmeltää ihan yhtä lailla, sielläkin on voinut olla joku epäpätevä tai liipasinherkkä huuhentaali ohjaksissa. Sellaista on sattunut paremmissakin piireissä, saati sitten siellä.

-separatistien mahdollisuudet virhetunnistuksiin on jo todettu korkeiksi. Ymmärtääkseni ohjusvaunun tulenjohtotutka ei muuten ole 3D-tutka, eli ampuja on voinut luulla koneen olevan matalampana.
 
-ukrainalaiset ovat väittäneet etteivät separatistit saaneet käsiinsä toimintakuntoista ohjusvaunua. Kieltämättä tuntuisi hullulta että erittäin tärkeä ensilinjan asejärjestelmä jätettäisiin jälkeen.

Kun varuskuntia on antautunut separatisteille, lienee mahdollista että myös kalustoa on jäänyt separatisteille. Ja vaikka ohjuslavetti olisi tehty jotenkin toimintakyvyttömäksi (tai se olisi ollut sitä valmiiksi), kapinalliset ovat voineet korjata sen (venäläisten avustuksella) toimintakuntoon. Ukrainalaisten intresseissä ei ole myöntää, että lavetti voisi olla heidän. Päin vastoin, heidän propagandaansa sopisi täydellisesti se, että vaunu olisi tullut Venäjältä.

Itse en oikein jaksa uskoa, että vaunu olisi toimitettu Venäjältä. Yksinäisen ohjuslavetin toimintakyky on hyvin rajoitettu ja järjestelmä on huolloltaan ja ominaisuuksiltaan turhan raskas kapinallisten käyttöön. Sen takia todennäköisemmältä tuntuu, että vaunu on vaan sattunut jäämään kapinallisille ja on käytetty sitä mitä käytettävissä on. Venäjä on voinut avustaa huollossa ja käytössä. Virallisella Venäjällä tuskin lienee myöskään paljoa tekemistä alasampumisen kanssa koska tuo tunarointi lemuaa amatöörien puuhastelulta kilometrien päähän.
 

Siinä vähän mallia siitä, millainen sivistyneen maailman reaktio Venäjän toimintaan tulisi olla...

Toisaalta, jos Reagan istuisi yhä Valkoisessa Talossa, niin tuskin koko Ukrainan kriisiä olisi päässyt syntymään...

Reaganiin verrattuna Obama näyttää kyllä aikamoiselta nyhveröltä, joka ei uskalla tehdä minkäänlaisia päätöksiä...
 
Thursday, July 17, 2014


Donetskin Tasavallan edustuston virallinen tiedote malesialaisen matkustajakoneen tuhoutumisen johdosta
DONETSKIN TASAVALLAN SUURLÄHETYSTÖ, HELSINKI

Donetskin Tasavallan suurlähetystö on tänään esittänyt surunvalittelut Malesian suurlähetystölle Helsingissä ja ottaa osaa kaikkien omaisten syvään suruun. Vastuun onnettomuudesta kantaa Kiovan laiton kansallissosialistinen vallankumoushallitus, joka on ohjannut siviililentokoneen keskelle sotatoimialuetta ja ilmataisteluja. Matkustajakone ammuttiin alas Ukrainan armeijan hallitsemalla alueella. Vain Ukrainan armeijalla on riittävä aseistus korkealla lentävän matkustajalentokoneen pudottamiseksi. Muistutamme, että Ukrainan ilmavoimat on vastaavalla tavalla ampunut hallitsemallaan alueella alas venäläisen matkustajakoneen vuonna 2001. Malesialaisen matkustajakoneen ampuminen alas osoittaa Ukrainan armeijan olevan hallitsemattomassa sekasorron tilassa. Malesialainen matkustajakone on pudonnut Donetskin Tasavallan alueelle. Uhrien joukossa ei ole Venäjän kansalaisia. Donetskin Tasavallan armeija eristää alueen ja pyrkii toimittamaan mustat laatikot kansainväliselle ilmailukomitealle. Lähetystö tiedottaa asiasta aktiivisesti.

Lisäys: Illan aikana saatujen silminnäkijälausuntojen mukaan Ukrainan ilmavoimien hävittäjät ampuivat malesialaisen koneen alas. Donetskin Tasavallan armeijalla ei ole mitään välineitä niin korkealla lentävän koneen pudottamiseksi. Uudet tiedot ovat edelleen vahvistaneet epäilyä siitä, että Kiovan fasistijuntan tarkoituksena oli murhata Putin ampumalla hänen koneensa alas. Putinin kone ja malesialainen matkustajakone ovat varsinkin kauempaa katsottuna täysin identtiset ja myös lensivät lähellä toisiaan.

Lisätietoja 24h antavat Donetskin Tasavallan edustajat Suomessa:

Tutkija Petri Krohn, +358 44 055 22 85
Edustaja Johan Bäckman, +358 40 503 5474
Lehdistösihteeri Evgenija Hilden-Järvenperä, +358 50 595 15 74

Donetskin Tasavallan lähetystön viralliset sivustot avataan osoitteessa www.donetskembassy.com ja www.novorossiyaembassy.com

Posted by Johan Bäckman at 12:01 PM

http://kohudosentti(piste)blogspot.fi/2014/07/donetskin-tasavallan-edustuston.html

-------------------

Eipä tästä tule mitään seuraamaan, koska länsimailla ei ole sitä kuuluisaa rautaa lahkeessa. Kenties slobot ampuvat vielä vastaisuudessakin jonkin lentsikan alas...
 
Ra, ra Rasputin.......

Putin must help MH17 probe before G20: Qld

July 19, 2014, 12:57 pm


20140719_mh1_1280x720-19sjo13.jpg

EPA Queensland's premier says Russian President Vladimir Putin isn't welcome at the G20 conference.
Queensland's premier says Russian President Vladimir Putin isn't welcome at this year's G20 conference unless he co-operates with a probe into the MH17 disaster.

Flags across the state will fly at half mast on Saturday in tribute to the seven Queenslanders who were among 298 killed when a Malaysia Airlines plane was shot down in eastern Ukraine.

Suspicion has fallen on Russian-backed rebels armed with Russian artillery, but Mr Putin has said Ukraine bears responsibility for the crash.

He has blamed that country's crackdown on separatist rebels for stoking tensions.

On Friday, Australian Prime Minister Tony Abbott stopped short of declaring Mr Putin unwelcome at the November G20 leaders summit in Brisbane, telling reporters he would wait to see what transpired.

On Saturday, Queensland Premier Campbell Newman called on Mr Putin and the Russian government to fully co-operate with an independent international investigation.

"If Mr Putin's not prepared to do that, well frankly I believe that Queenslanders don't want him here at the G20," Mr Newman told reporters in Brisbane.

"He has the opportunity to demonstrate some good faith and that can be done by properly getting behind international efforts to get to the bottom of what is clearly, in my view, a crime, a terrible crime."

Mr Newman said the Russian president's presence at the summit was ultimately Mr Abbott's decision, but he felt he was speaking for Queenslanders.

He urged anyone impacted by the tragedy who needed further counselling support to call Lifeline.

"We will do everything we can to support the (victims') families and friends," he said.

"We would also though ask that people in the community rally together to support those people."

Australia's Ukrainian community is holding anti-Putin protests in Sydney on Saturday and is calling for the Russian president to be banned from the G20.
 
Bäckman on kyllä sotkenut itsensä sellaiseen systeemiin, että tuskin vielä itsekään tajuaa sitä. Toki voi olla niin, että hän täyttää tietyn "tarkoituksenmukaisen" lokeron Suomen ulkopolitiikassa, mutta empä tiedä, onko tämä sen väärti?

Euroopan pitää kyllä vähitellen törmistäytyä ja kasvattaa edes lumeeksi rautalahkeita. Paljonko Eurooppa on valmis katsomaan tätä perseilyä?

Eipä sillä, en ole suuria kuvitellut alun pitäenkään. Tuo Ukraina on nyt sellainen peli, että tuskin kaikkia nyansseja tulemme koskaan tietämään. Liian moni hyötyy tästä ja sitä mukaa on vaikea kuvitella, että hommaan saadaan rotia ihan heti.
 
Siinä vähän mallia siitä, millainen sivistyneen maailman reaktio Venäjän toimintaan tulisi olla...

Toisaalta, jos Reagan istuisi yhä Valkoisessa Talossa, niin tuskin koko Ukrainan kriisiä olisi päässyt syntymään...

Reaganiin verrattuna Obama näyttää kyllä aikamoiselta nyhveröltä, joka ei uskalla tehdä minkäänlaisia päätöksiä...

Kuten tuossa toisessa ketjussa juteltiin, Reagan itse paljastui nyhveröksi kun omat ampuivat sitten vuorostaan alas matkustajakoneen. Ei uskaltanut kommentoida mitään, pisti varapressan antamaan vaan lausunnon jossa vieritettiin syy uhreille itselleen.
 
Kaikille järkeville tahoille lienee jo erittäin todennäköistä/täysin selvää, että koneen ampuivat bukilla alas separatistit luullessaan sitä UA:n sotilaskoneeksi.

Syyllisyyttä selvitettäessä pitäisi vielä tietää

1. Kuka antoi laukaisukäskyn/veti liipaisimesta?
2. Kuka antoi vodkahuuruisten, liipaisinherkkien sotakoirien käsiin näin vaarallisen aseen?
3. Kenen syytä konflikti on ylipäätään?

Kolmoskohta osuu Venäjälle, vaikka muuta väittävät.
Samoin kakkonen (fulcrumilla hyvää pohdintaa yllä).
Ensimmäisestä emme tiedä muuta kuin mahdollisesti aidot kaapatut puhelinkeskustelut. Korkealla todennäköisyydellä osallisina on kuitenkin ollut ellei venäläisiä joukkoja, niin ainakin Venäjän kansalaisia hallituksensa hiljaisella siunauksella.
 
Tietääkö MP:n asian tuntia piirit onko hylyn jäänteistä mitään mahdollisuutta selvittää käytetyn ohjuksen yksityiskohtia, esim vuosikertaa tai valmistuserää? Eli onko mahdollista todeta ohjuksen olleen peräisin UA:n arsenaalista vai Venäjältä?

Jostain syystä siellä innokkaasti estellään tarkkailijoiden ja tutkijoiden pääsyä paikalle.
 
Kaikille järkeville tahoille lienee jo erittäin todennäköistä/täysin selvää, että koneen ampuivat bukilla alas separatistit luullessaan sitä UA:n sotilaskoneeksi.

Syyllisyyttä selvitettäessä pitäisi vielä tietää

1. Kuka antoi laukaisukäskyn/veti liipaisimesta?
2. Kuka antoi vodkahuuruisten, liipaisinherkkien sotakoirien käsiin näin vaarallisen aseen?
3. Kenen syytä konflikti on ylipäätään?

Kolmoskohta osuu Venäjälle, vaikka muuta väittävät.
Samoin kakkonen (fulcrumilla hyvää pohdintaa yllä).
Ensimmäisestä emme tiedä muuta kuin mahdollisesti aidot kaapatut puhelinkeskustelut. Korkealla todennäköisyydellä osallisina on kuitenkin ollut ellei venäläisiä joukkoja, niin ainakin Venäjän kansalaisia hallituksensa hiljaisella siunauksella.

Näinhän se näyttäisi olevan. Harmi vain, että tuo 20km vyöhyke ei toteutunutkaan.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...turvavyohykkeesta-ei-sittenkaan-sopua/3536238
Todisteet kerätään talteen separatistien toimesta, ei kuitenkaan esimerkiksi ETYJin nähtäväksi?
 
Tietääkö MP:n asian tuntia piirit onko hylyn jäänteistä mitään mahdollisuutta selvittää käytetyn ohjuksen yksityiskohtia, esim vuosikertaa tai valmistuserää? Eli onko mahdollista todeta ohjuksen olleen peräisin UA:n arsenaalista vai Venäjältä?

Jostain syystä siellä innokkaasti estellään tarkkailijoiden ja tutkijoiden pääsyä paikalle.

Käytännössä kaikissa vekottimissa on jonkinlainen sarjanumero tai muu tunniste. Jos sellainen on sattunut säilymään ehjänä niin miksipä ei. On vain äärimmäisen epätodennäköistä, että tämä osa löytyisi samasta paikasta kuin hylky. En usko, että estämiseen on mitään järkevää syytä. Estävät kun voivat.
 
Rakel pitää saada europarlamenttiin. Siinä olis Berlusconikin ihmeissään että eihän tolle voi edes vittuilla. Okei, tämä on huono vitsi, koska sinnehän tuokin työnnetään koska julkkis.

(Itse asiasta ei nyt ollut lisättävää, toim huom)
 
Berlusconi on linnassa. Toisaalta, siihen mennessä Italiassa on varmaan joku uusi Berlusconi. Elämän tosiasioita: Venäjällä on aina joku Putin, ja Italiassa aina joku Berlusconi.
 
Back
Top