Yritä Peelo nähdä trendi. Trendi on, että lennokit lisääntyvät taistelukentällä. Ja tällä hetkellä toimiva vasta-ase tuhansien lennokkien laumoille valitettavasti puuttuu.
Vastatakseni kuitenkin kysymykseesi, Ukrainassa lentää mm. Tu-143 ja Raven (lentääkö jo, en tiedä, mutta se on tulossa). Pääpointtini oli kuitenkin alla olevan kaltaiset:
http://www.defenseone.com/technology/2015/03/ukraine-tomorrows-drone-war-alive-today/107085/
On turha ampua, jos sillä ei saavuta mitään. Se on pointtini.
Jos käytettävissä on 10 ohjusta, ja taisteluosaston yläpuolella lentää 20 lennokkia, niin 10 lennokin pudotuksella saavutetaan melko vähän. Jäljelle jäävät 10 lennokkia johtavat tulta lähes yhtä tehokkaasti kuin 20 lennokkia, kun taisteluosaston toiminta-alue on varsin suppea. Hyöty on siis pieni. Haitta on sen sijaan suuri, sillä kun ohjukset kulutettiin lennokkien määrän pienentämiseen, ei ole enää tehokasta aseistusta mm. taisteluhelikoptereiden aiheuttamaa ilmauhkaa vastaan. On ikävää antaa lennokkien lentää vapaasti, mutta vielä ikävämpää on antaa raskaasti aseistettujen ilma-alusten lent
Lennokkien lisääntyminen taistelukentällä johtaa lyhyellä aikavälillä siihen, että itselle pitää kehittää vastaava kyky, koska nykyisellä teknologialla lennokkien torjunta ei ole järkevää. Aivan samalla tavalla kuin ydinaseidenkin kanssa, vai pystytkö kyseenalaistamaan ICBM-esimerkkini?
Jollakin aikavälillä voidaan olettaa löytyvän järkevä vasta-ase, esimerkiksi laser- tai raidetykki. Sitä odotellessa on kuitenkin tyydyttävä muihin ratkaisuihin. Venäläinen kenraali nauraa partaansa, jos tilaamme 1 000 ilmatorjuntaohjusta lisää lennokkeja varten. Hän tilaa tehtaalta 5 000 lennokkia lisää, ja paljon halvemmalla kuin Suomi tilasi ohjuksia. Sen sijaan venäläistä kenraalia ei paljoa naurata, mikäli me tilaamme ohjusten sijaan 5 000 lennokkia lisää. Se nimittäin tietää verilöylyä kummallekin osapuolelle.