Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Masennus ja mieliala

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Sardaukar, 07.12.2015.

 1. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,943
  Tykkäykset:
  18,563
  Pisteet:
  1,286
  Sain eilen Itsenäysyyspäivänä tiedon, että kaveri oli tehnyt itsemurhan. Paska juttu.

  Kyllä asiat voisi mennä hieman toisellakin tavalla.
   
 2. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,075
  Tykkäykset:
  1,330
  Pisteet:
  156
  Noi on joskus pienestä kiinni. Masentunutta saattaa olla ihan mahdotonta sukulaisten tai ystävien auttaa. Toki yleensä pystyy jelppimään, mutta ei aina vaikka olis amatilaisetkin apuna.

  Nykyään on kyllä hyvä, että masennuksesta uskalletaan rohkeammin puhua. Varmaankin useampi kuin joka kymmenes kärsii siitä tavalla tai toisella. Itsellänikin on selvä ero mielialoissa kevään ja syksyn välillä, vaikka ei mitään diagnooseja tai hoitoja ole koskaan tarvinnut.

  Voimia sulle ja älä syyllistä itseäsi turhaan.
   
  MeriTJ, Fremen, KorpiSISSI ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,792
  Tykkäykset:
  7,828
  Pisteet:
  1,286
  Osanottoni. Noita valitettavasti riittää. Yksi nuoruusajan kaveri yritti, kaverin veli teki itsemurhan ja samoin vaimon puolisukulainen. Ei niistä kannata syytellä itseään.

  Itse kävin eilen aamulla itsenäisyyspäivänä 99-vuotiaan isoäitini vuoteen äärellä. Oli lottana Rukajärvellä. 100v olisi aika pian, mutta ei taida sinne asti päästä. Surullista.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 5. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,618
  Tykkäykset:
  21,324
  Pisteet:
  1,286
  Saman olen joutunut kokemaan....hyvä kaveri vaan ei enään jaksanut joten ....:(

  Osanottoni ja voimia...
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 6. Lone Soldier

  Lone Soldier Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  706
  Tykkäykset:
  1,948
  Pisteet:
  76
  Sama on koettu täälläkin, kaveri ei enää vaan jaksanut. Syvä osaanottoni!
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 7. Maidan

  Maidan Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.11.2014
  Viestejä:
  4,839
  Tykkäykset:
  9,032
  Pisteet:
  1,286
  Otan osa kaverisi menetyksestä.
  Masennuksesta kannattakin puhua, ei siinä mitä hävettävä ole. Tunnollisimmat ja herkimmät ihmiset masentuvat ja ahdistuvat helpommin tietääkseni.

  Vaan idiotti ei tunne tuskaa ja psykopaatitkaan eivät masennu, ylipäänsä ne, jotka pyörittävät elämää oman navansa ympärillä ovat paksunahkaisia.
   
  JR49, Bushmaster ja Rajajääkäri tykkäsivät tästä.
 8. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,943
  Tykkäykset:
  18,563
  Pisteet:
  1,286
  Itsekin masennuksesta kärsineenä harmittaa etten tunnistanut ennusmerkkejä.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 9. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  2,235
  Pisteet:
  316
  Eipä muuten ole ihan kevyt diagnoosi. Esim. vakuutusyhtiö(t) ei(vät) (välttämättä) enää myönnä henkivakuutusta henkilölle, jolla on todettu masennus.
   
 10. Recon x

  Recon x Alikersantti

  Liittynyt:
  19.04.2015
  Viestejä:
  78
  Tykkäykset:
  137
  Pisteet:
  6
  Mitä nämä ennusmerkit olivat ?
   
 11. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,630
  Tykkäykset:
  4,384
  Pisteet:
  1,286
  Osanottoni Sardaukar ja voimia.
  Muista, että masennus ja sen merkkejä on vaikea huomata ja vielä vaikeampaa on auttaa masentunutta.
  Et ole siis syyllinen.
  Lohduttaminen on vaikeaa, mutta itse haen näissä tilanteissa lohtua ajatuksesta, että edesmennyt ei enää kärsi ahdistusta ja pelkoa, vaan on saanut rauhan.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 12. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Osanottoni. Masennus on joskus hankala nähdä päälle päin ihmisestä. Henkilö voi vaikuttaa aivan normaalilta, jopa itseasiassa hyvin onnelliselta, mutta voi olla hyvinkin masentunut. Tulisi pyrkiä siihen että avun hakeminen olisi helppoa ja matalan kynnyksen takana, masentuneilla ongelmaa mutkistaa se, että he eivät monesti ole kovin innokkaita tekemään sellaisia aktiivisia päätöksiä.
   
 13. Magistra

  Magistra Kersantti

  Liittynyt:
  05.04.2014
  Viestejä:
  263
  Tykkäykset:
  272
  Pisteet:
  16
  Mikä tätä meidän aikaamme vaivaa? Nythän elämän pitäisi olla monin verroin helpompaa kuin menneinä vuosisatoina.
  Itse olen yrittänyt pitää läheistä ystävääni järjellisen kirjoissa ennen kaikkea kuuntelemalla, mutta myös yrittämällä etsiä kaikkea tarjolla olevaa apua, jonka etsimiseen kaverillani ei ole ollut itse voimia eikä halua. Mutta kun ei voi pakottaa ottamaan apua vastaan, niin vaikeaa on. Mutta ainakin kaverillani @Recon x :n kyselemät merkit olivat selviä, mm. univaikeuksia, elämänhaluttomuutta ja itsetuhoisia ajatuksia, yhteen (ainakin muista ihmisistä) triviaaliin asiaan keskittymistä ja siitä vouhkaamista, yleistä jaksamattomuutta ja toisaalta yhtäkkiä ylireipautta.
  Kun ystäväni on etsinyt syitä oloonsa, oman lapsuuden kokemukset nousevat esille. Juuri tätä ihmettelen ja kritisoin: onko meillä asiat liian hyvin tässä hetkessä ja liian helppoa, että ihmiset ryhtyvät murehtimaan ja etsimällä etsimään syitä menneistä asioista.
  Jos ystäväni päätyisi lopulta itsemurhaan, olisi se minulle suuri menetys ja tappio, koska silloin avustasi ei ole ollut tarpeeksi hyötyä. Mutta muutakaan en pysty. Ymmärrän @Sardaukar :in tuskan...
   
  Fremen ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,369
  Tykkäykset:
  12,036
  Pisteet:
  1,286
  Voimia. On inhimillistä tuntea syyllisyyttä, vaikka järjen tasolla sen tietääkin turhaksi.
  Tietämättä mitä on tapahtunut taustalla, niin joskus vain tapahtuu ihmisille niin järkyttäviä asioita, että niistä on erittäin vaikea päästä yli. Lapseni sairastui vakavasti muutama vuosi sitten, ja sitä epätoivon määrää mitä koin ensimmäisen vuoden, ei pysty sanoin selittämään. Eikä tämä ole fraasi.
  Onneksi niin lapseni kuin minäkin pääsimme esteen läpi.
   
  Fremen, Bushmaster, Erkki ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 16. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
  Osanottoni. Kukapa tuntee sydämiemme salaisuudet.

  Suoraan ja välittömästi tunnistettavia ennusmerkkejä ei oikein ole, paitsi juurikin se masennus. Niitä merkkejä osaa sitten jälkeenpäin ehkä paremmin avata.
   
 17. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,685
  Tykkäykset:
  13,341
  Pisteet:
  1,286
  Ongelma on vieläpä siinä, että moni masentunut pyrkii kieltämään sairautensa tai vaikka olisikin hyväksynyt sen, ei välttämättä ihan helpolla halua tunnustaa läheisilleen/ystävilleen sairastavansa sitä vaikka selkeitä ennusmerkkejä olisikin havaittavissa. Itsekin olen kavereiden ja ystävien kanssa keskustellut, sellaisten joilla on ne merkit olleet hyvin näkyvät mutta silti vastaus voi olla "Ei minulla ole hätää, olen hiukan uupunut" tms. Sairastunut mieli kun ei toimi loogisesti, joten asian kiertämisellä hän voi ajatella tekevänsä hyvän teon, ei tuota läheisille vaivaa omilla murheillaan vaan on hiljaa ja kärsii yksin. Sellaisessa tilanteessa tuntee täydellistä voimattomuutta kun näkee toisen hädän mutta toinen sanoo kaiken olevan hyvin - mikä on niin kaukana todellisuudesta kuin olla ja voi.

  Enpä muista, että enää mikään Suomessa toimiva vakuutusyhtiö myöntäisi henkivakuutuksen asiakkaalle jolla on masennusdiagnoosi, masennukseen kun kuuluu kohtuudella kohonnut itsemurhariski yhdistettynä muihin psykofyysisiin tekijöihin jotka eivät tee tällaisesta asiakkaasta kovinkaan toivottua asiakasta. Tässä on eräs syy sille miksi moni yrittää salata sairauden mahdollisimman kauan, voi jopa vältellä hoitoon hakeutumista, koska diagnoosilla on näitä "kerrannaisvaikutuksia".

  Samoin etenkin vaikea-asteinen masennus tai psykoottinen masennus voivat estää tai vaikeuttaa eräille aloille hakeutumista ja aloilla työskentelyä. Tässä on syy sille miksi osa näillä aloilla työskentelevä välttelee hoitoon hakeutumista.

  vlad
   
  Fremen, Rajajääkäri, Maidan ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 18. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,685
  Tykkäykset:
  13,341
  Pisteet:
  1,286
  Kuten ketjussa todettu, yksiselitteisiä ja selkeitä ennusmerkkejä/oireita ei ole - paitsi masennus ja siihen liittyvät muut oireet. Ohessa lainaus terveyskirjaston masennusta käsittelevästä kappaleesta hiukan masennuksen oireista:

  "Masennustilan oireet

  Masennustiloissa keskeinen oire on masentunut mieliala tai selvästi vähentynyt mielenkiinto tai mielihyvä. Oire vaivaa suurimman osan päivästä yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan. Masennustilassa ei kuitenkaan ole kyse pelkästä alentuneesta mielialasta tai mielenkiinnosta, sillä varsinaisen masennustilan diagnosointi edellyttää myös useita samanaikaisia muita oireita.

  Tällaisia masennustilalle ominaisia oireita ovat merkittävä painon lasku tai nousu, unettomuus tai lisääntynyt unen tarve, lähes päivittäinen väsymys tai voimattomuus, liikkeiden ja mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys, arvottomuuden tai kohtuuttomat syyllisyyden tunteet, vaikeudet ajatella, keskittyä tai tehdä päätöksiä, kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset. Masennusoireisiin liittyy usein eriasteista ahdistuneisuutta sekä alkoholin lisääntynyttä käyttöä.

  Hetkellinen tai lyhytaikainen masentunut mieliala tai suru reaktiona erilaisiin pettymyksiin tai menetyksiin ei siis ole osoitus masennustilasta. Masennustilassa mielialan muutos ja siihen liittyvät oireet saattavat kestää yhtäjaksoisesti viikkoja, kuukausia, joskus vuosiakin.

  Eriasteiset masennustilat ovat hyvin yleisiä. Lievistä masennustiloista kärsii noin 10–15 %, vakavista masennustiloista noin 5 % ja psykoottisista depressioista vajaa 1 % aikuisväestöstä
  ."

  Masennus: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00389

  Eli kuten voi lukea, nämä muut oireet voivat olla hyvinkin vaihtelevia henkilöstä riippuen - toisilla paino voi laskea ja toisilla vastaavasti nousta (osa syö masennukseen herkkuja etsien lohtua sitä kautta), unen tarve voi lisääntyä tai sitten voi olla suoranaista unettomuutta. Merkittäviä ulkoisesti erotettavia oireita ovat päivittäinen pitkäkestoinen väsymys ja voimattomuus, haluttomuus tehdä mitään - lähteä mihinkään, hyvin moni lyö myös laimin hygieniasta huolehtimisen - suihkussa käydään harvoin jos laisinkaan. Monella alkoholin käyttö lisääntyy huomattavasti.

  Terveyskirjasto on siitä turvallinen lähde, että tiedot päivitetään säännöllisesti ja sairauksia käsittelevien kirjoitusten tekijöinä on hyvin usein alan erikoislääkäri. Siihen pätee tietty sama mikä muuhunkin netinkäyttöön sairaustapauksissa, diagnoosin tekeminen on syytä jättää ammattilaisille mutta tietolähteenä se on hyvä.

  vlad.
   
  Mikoyan ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 19. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,943
  Tykkäykset:
  18,563
  Pisteet:
  1,286
  Itse kärsin avioeron takia masennuksesta aika pahasti. Jopa tyyliin että lääkäri määräsi Xanaxia. En koe mitään häpeää sitä että myönnän asian.

  Kaveri oli sotilas ja "kiertänyt muutakin kuin tahkoa". Harmittaa vain lujasti.
   
  MeriTJ, kimmo.j, Fremen ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,147
  Tykkäykset:
  8,017
  Pisteet:
  1,286
  Halpaa itsehoitoa suomalaisille. Toimii tai ei toimi, mutta haittaakaan ei ole.

   
  YliKoo tykkäsi tästä.
 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,645
  Tykkäykset:
  23,232
  Pisteet:
  1,286
  Tuo on uutinen, johon ei kuule edes totu tässä elämässä. Vain aika on parantanut omia haavojani noissa tapauksissa. Ei ole aamutonta yötä. Noita tulee aina funtsittua jälkeenpäin, mutta älä mene liian syvälle, se on turhaa. Tuo on kuitenkin aina kirotun henkilökohtainen ratkaisu.
   
  Erkki, kimmo.j, Fremen ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 22. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,943
  Tykkäykset:
  18,563
  Pisteet:
  1,286
  Oli suoraan sanoen ns."WTF moment". Ei todellakaan ollut semmoista jota odotin.
   

Jaa tämä sivu