tulikomento
Supreme Leader
Katselusuositus: kapina Venäjän laivastossa vuonna 1975:
Tämmönen teos löytyy myös aiheesta.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Katselusuositus: kapina Venäjän laivastossa vuonna 1975:
Svidduundunut telakkatyöntekijä poltti ydinsukellusveneen Amerikoissa vuonna 2012, lasketaanko se?@fulcrum kysytään militarian ja sotahistorian ylijumalalta.
Koska ennen Ukrainan iskua maailmassa on onnistuttu tuhoamaan sukellusvene satamaan? Meneekö ihan ww2 ajoille?
Olen aikaisemminkin täällä kirjoittanut, että MpNet kirjoittaa siitä, mistä muut vaikenevat...Tuosta ohjelmasta tehtiin myös 'salonkikelpoinen' versio, josta oli siivottu pois suvet ja moottoritorpedoveneet, tätä @OldBoy n skannaamaa versiota en muista julkisissa lähteissä nähneeni.
Ainoastaan Laivaston Esikunnan laatimasta pohjapaperista löytyi sopiva A4 tänne kopioitavaksi. Lopullisessa ohjelmassa hävittäjien koko oli kasvanut 1300 tonniin, joka oli liian vähän kuten kirjoitit. Laivojen rakennusohjelman pitkässä johdannossa valitellaan, ettei meille tihkunut tietoja uusien sotalaivojen ominaisuuksista, vaan jouduttiin tyytymään laivaluetteloihin sekä sanoma- ja aikakausilehtien yleisluonteisiin tietoihin. Ruotsin 1949 jo melkein valmiista "maakunta-hävittäjästä" ei meillä vielä tiedetty mitään. Suomen kansainvälinen asema ei ollut vielä millään lailla vakiintunut, vaan lännessä meidän odotettiin vähitellen liukuvan ns. Itä-blokin jäseneksi.Hävittäjä on siis aivan vanhanaikainen. Kirjassa uppoumaksi muuten mainitaan 1300 tonnia: lyöntivirhe vai tuunausta ylöspäin? Laiva olisi siltikin aivan liian pieni, samaan aikaan rakennettu Öland-luokan hävittäjä oli kooltaan 1880 tonnia ja varustettu neljällä 120mm yleistykillä.
2 rekyylitöntä tykkiä oli varmaan keksitty Talvisodan sotasaalisaseista, joista toinen oli näytillä Sotamuseossa. Eihän meillä sellaisia ollut ja nämä rekyylitömät tykit katosivatkin lopullisesta versiosta. Siinä kirjoitettiin "lyhytputkisten psv-tykkien vaihtamisesta pitkäputkisiin." Silloin kyse täytyy olla Klimin torneista, joita ei enää tarvittu.Panssarivartiovene on taas sotakokemuksen listalle tuoma alustyyppi. Hämmästyttävä yksityiskohta on aseistus, 2x75mm rekyylitön?? Miksi ihmeessä rekyylitön tykki vartioveneeseen? Toisissa yhteyksissä on puhuttu ps.vaunutorneista, esimerkiksi Vickers-vaunuista ylijääneiden tornien hyödyntämisestä.
Loput ovat aseistettuja (ilmeisesti vieritettävillä syvyyspommeilla ja joillakin pikku tykeillä) ottoaluksia.43 saattajaa?? Kuitenkin hankintalistalla niitä on vain 4+4. Mitähän tällä on yritetty sanoa.
Ei sitä ollut edes syksyllä 1949 julkistetussa ohjelmassa. Eksoottinen "tykkiproomu" tuo mieleen Riilahden taistelun tykkiproomu Elefantenin, mutta tämä "proomu" olisi liikkunut (hitaasti) omin ylijäämähinaajista otetuin konein. Tykkeinä olisi ollut tehokkaat 130 mm Nikolajeff-kanuunat, joiden 22 km kantama oli silloin PV:n pisin. Oli tarkoitettu tukemaan maajoukkoja rantaan ankkuroituna Ahvenanmaan puolustuksessa. Jotenkin niin "suomalainen" ratkaisu: 8-10 solmun ylijäämätarpeista kyhätty tykistöalus olisi toteutuessaan ollut Laivaston Vihuri!130mm tykeillä aseistettu tykkiproomu on melkoinen erikoisuus ja anakronismi. Tykit olisi toki tehokkaita pinta-ammuntaan, mutta olisiko tonnistoa ja miehistöä voinut käyttää tehokkaamminkin? Tämä alustyyppi katosi myöhemmistä ohjelmista.
Et ole nähnyt tänne postaamaani peräti 28.300 tn laivasto-ohjelmaa, koska Laivaston historia-kirjasta osa 2 on "unohtunut" koko ohjelma. Juuso Säämänenkin ainoastaan mainitsi sen väikkärissään; Haatajan valikoivasta lähteiden käytöstä olen jo kirjoittanut. Näin on syystä tai toisesta käynyt kaikille aiheesta kirjoittaneille siitä huolimatta, että laivanrakennuskomitea käytti 124 tekstisivusta 90 perustellakseen utopistisen "kokonaisohjelman" välttämättömyyttä meripuolustuksellemme. Vasta sivulla 90 siirrytään "minimiohjelmaan" pahoittelemalla, että "joudumme aluksi noudattamaan rauhansopimusta." Vieläkö ihmettelette, kun olen täällä kirjoittanut merivoimataustaisten kirjoittajien "Omertan laista" koskien menneitä tapahtumia?
Ainoastaan Laivaston Esikunnan laatimasta pohjapaperista löytyi sopiva A4 tänne kopioitavaksi. Lopullisessa ohjelmassa hävittäjien koko oli kasvanut 1300 tonniin, joka oli liian vähän kuten kirjoitit. Laivojen rakennusohjelman pitkässä johdannossa valitellaan, ettei meille tihkunut tietoja uusien sotalaivojen ominaisuuksista, vaan jouduttiin tyytymään laivaluetteloihin sekä sanoma- ja aikakausilehtien yleisluonteisiin tietoihin. Ruotsin 1949 jo melkein valmiista "maakunta-hävittäjästä" ei meillä vielä tiedetty mitään.
Ohjelma ajateltiin toteutettavan nopeasti ja perusteltiin, "ettei se rasita kohtuuttomasti valtiontaloutta." En ole tätä väitettä tutkinut tarkemmin, mutta selvää on ettei edes teknisesti olisi kyetty suunnittelemaan ja rakentamaan tuollaista määrää aluksia 1950-luvun alkupuoliskolla.
Uskomatonta että tuo oli ihan vakavissaan värkätty laivasto-ohjelma. Herää kysymys että romahtiko osaamisen taso vasta sotien jälkeen vai oliko osaamisessa puutteita jo ennen sotia…
Edit: Tuo laivasto-ohjelma on sen verran banaanitasavaltaa tasoltaan että osaamisen puutteen lisäksi tulee väistämättä mieleen myös korruption mahdollisuus telakkateollisuuden tukemisen muodossa.
This Tegetthoff-class battleship was the last of its class to be built for the Austro-Hungarian Navy. Its construction started in 1912, but it was not completed until 1915, partly due to delays caused by the outbreak of World War I.
For its time, the Szent István was a technological marvel. It was equipped with twelve 305mm guns in four triple turrets, and it boasted a top speed of 20 knots, which was considerable for a battleship of that era.
Despite its impressive build, the Szent István had a relatively short service life. It was commissioned into the Austro-Hungarian Navy in 1915 and was sunk in 1918, just three years later.
The Szent István's demise came on June 10, 1918, when it was torpedoed by an Italian motor torpedo boat, MAS-15. The attack occurred near the island of Premuda in the Adriatic Sea.
Arkistot ei oo sun kanssa samaa mieltä! Lieneekö taas käytetty opinnäytetöitä lähteenä? Monihan meistä on sellaisia eri oppilaitoksissa tehnyt eikä tavoitteena ole ollut muuta kun tutkinnosta läpi pääsy eli valmistuminen. Siksi ne eivät todellakaan ole vertaisarvioitujen väikkäreiden tasoa vaan ilmoitetut tiedot vaativat monesti tarkistamista.Asiaa tuntemattomalle yllättäviä toimijoita on myöhemminkin ollut PV:n hankinnoissa mukana.SuomenLännen sokeri Oy toimitti 1960-luvulla Nuoli- ja Vasama-luokan veneille varatut torpedoheittimet.
Edit: Korjattu valmistajan nimi
Tieto on Forum Marinumin näyttelyssä DA Groupilla Forssassa olevasta infotaulusta. Torpedoista on niin ristiriitaista informaatiota liikkeellä etten ihmettele jos heittimistäkin on erilaisia versioita. Torpedojen kohdalla sama näyttely kertoi faktaa erilaisista historiikeista ja opinnäytteistä poiketen. Pitääpä laittaa näyttelyn kasaajalle kysymys. Haluavat varmaan korjata virheet tauluistaan.
Tieto on Forum Marinumin näyttelyssä DA Groupilla Forssassa olevasta infotaulusta. Torpedoista on niin ristiriitaista informaatiota liikkeellä etten ihmettele jos heittimistäkin on erilaisia versioita. Torpedojen kohdalla sama näyttely kertoi faktaa erilaisista historiikeista ja opinnäytteistä poiketen. Pitääpä laittaa näyttelyn kasaajalle kysymys. Haluavat varmaan korjata virheet tauluistaan.Arkistot ei oo sun kanssa samaa mieltä! Lieneekö taas käytetty opinnäytetöitä lähteenä? Monihan meistä on sellaisia eri oppilaitoksissa tehnyt eikä tavoitteena ole ollut muuta kun tutkinnosta läpi pääsy eli valmistuminen. Siksi ne eivät todellakaan ole vertaisarvioitujen väikkäreiden tasoa vaan ilmoitetut tiedot vaativat monesti tarkistamista.
Törpedoheittimiä näyttää valmistaneen; ei Suomen eikä Lännen vaan jo kauan sitten toimintansa lopettanut Turengin sokeritehdas. Sen juurikaskuormia kuljettavien traktoreiden perässä muistan näihin aikoihin vuodesta körötelleeni, kun olin Hämeenlinnassa töissä. Ainakin jos on uskomista Merivoimien esikunnan materiaalisuunnitelmaan v:lta 1963. Paperi löytyi kansiosta, jonka nimi kuvaavasti oli "Salaisesta arkistosta puuttuvat asiakirjat." Tämänkaltaisten paperien kanssa oli syytä YYA-aikana olla äärimmäisen varovainen....
Oheisena kiinnostuneille tämä edellä kertomani asiakirja. Tarvittiin myös torpedotähtäin sekä -laskin. Toinen liite on niiden mallin nykykielellä sotavarustehyväksyminen. Sekin näyttää olevan ilman ainuttakaan liitettä eli esittelijä on esittelyssä kertonut ainoastaan suullisesti mitä ollaan päättämässä.
Katso liite: 86423
Katso liite: 86422
Aloitetaan vaikka sillä etten minäkään kirjoita omasta päästäni. En ole kiistänyt mitään esittämääsi ja arvostan asiakirjoihin tukeutuvia nostojasi. Eihän tämä mitään sarvien kolistelua ole vaan tiedon keruuta kiinnostaviin asioihin liittyen. On onnellista havaita olleensa väärässä kunhan samalla saa käyttöönsä sen oikean tiedon.Muoks
Laitan tähän täydennystä, jossa on huomioitu alle ilmestynyt kommenttipuheenvuoro. Täällä saa aina merivoimista kirjoittaessa käydä pienen tai suuren meritaistelun, vaikka en koskaan kirjoita omasta päästäni ja harvoin edes kirjoihin perustuen. Vaan primäärilähteistä kuten tässä torpedoripustin-casessa. Torpedojen lukumäärissä tai tyypeissä ei mun mielestä ole epäselvää, viittaan vaan huolimattomasti tai kiireessä laadittuihin opinnäytteisiin. Opettajillakaan ei ole usein mahdollisuuksia tarkastaa niiden detaljeja, sillä harva meillä enää hallitsee vanhaa sotateknikkaa.
Alla oleva kolmas arkistolähde kertoo ensimmäisen Nuoli 1-5 sarjan 20 kpl ripustintilauksesta. En kyllä usko, että niitä olisi ollu kahta mallia, sillä tämä m53-62 esiintyy ainoana ripustimena 1960-luvun dokumenteissa. Eri asia on, että 13 Nuolta tarvi yhteensä 52 ripustinta. Intti on hyvin voinut tilata jatkosarjan 32 vimpainta toiselta valmistajalta. Silloin Forssan näyttelyn tiedot on sinänsä oikein; Lännen tehtaat ei vaan ole mallin alkuperäinen valmistaja.
Viimeinen dokumentti on piirros ripustimien sekä "lieriömiinojen" sijioituksesta. Hetki meni miettiessä: Mikä ihmeen lieriömiina, kun en ole sellaisesta koskaan kuullutkaan. Uusi vilkaisu piirustukseen selvitti, että jos "miina" näyttää torpedolta, niin se todella olikin torpedo. Huomaa takimmaisten miinojen heittosuunta takaviistoon; edellämainittu torpedolaskin huomioi tarvittavan korjauksen. Brittimiinoja oli 68 kpl ja ne maksoivat ainoastaan 1,2 milliä/kpl kun neukkujen huonommat olis ollu 4 milj/kpl. Lienevät siten olleet jotain vanhaa varastoa; asiakirjoista ei ilmene halvan hinnan syytä. Britit ensin nikotteli myymisessä mutta suostuivat sitten; ehkä olivat tyytyväisiä kun pääsivät eroon.
Katso liite: 86423
Katso liite: 86422
Katso liite: 86426
Katso liite: 86427