Uusien Pohjanmaa-alusten operointi on kalliimpaa kuin aikaisempien alustyyppien, johtuen suuremmasta miehistötarpeesta ja suorituskyvystä sekä koosta. Jos merivoimien budjettiosuus ei nouse tulevaisuudessa(kuten ei ole nähtävissä), en usko että on varaa hankkia enää mitään ohjusveneviirikköä. Eikä liioin tule olemaan velkarahoitusta 2030-luvulla uusiin ja noin suuriin taistelualushankintoihin.
Liikkuvat ohjuspatterit rannikolla ja saaristossa ovat halvempia hankkia ja ylläpitää. Ne eivät tarvitse kalliita puolustusjärjestelmiä, koska niiden kyky on liikkuvuudessa ja vaikeassa havaittavuudessa. Verkottuneina lavetteina ne saavat maalitiedon ulkoisesti, joten sekään ei paljasta niitä.
Ehkä, ehkä ei. Pohjanmaat korvaavat PTO-ohjuksien määrässä 2 aikaisempaa ohjusveneluokkaa, joten tulivoima ei vähene. Kantama kasvaa sensijaan lähes 3 kertaiseksi ja omasuojakyky kasvaa huomattavasti. Valvonta- ja maalinosoitus eivät tarvitse uusia aluksia tuossa rännissä, vaan HX ja pinnasta / saarilta / lennokeista saatu suorituskyky korvaa ne.
Merivoimien 10-vuotta jatkuneen tutkielman mukaan perusteet suuremman alusluokan hankinnalle ovat ympärivuotisen suorituskyvyn lisäksi parempi kyky puolustaa itseään sekä parempi kyky tuottaa suorituskykyä kattavasti kaukana mantereelta, kuten saattotehtävissä ja alueellisen koskemattomuuden valvonnassa. Ei ole järkeä hankkia tuon perusteella enää pieniä aluksia, joilla on rajallinen kyky taistella tai puolustaa itseään ja jotka lymyilevät saariston suojissa vain odottaen invaasiota. Muutaman merimiinan raijaus ei ole sekään mikään relevantti suorituskyky jos verrataan todellisiin miinoittajiin 100-120 miinalla varustettuina.
Haminat on nyt venytetty äärimmilleen, kun niille annettiin torpedot. Silti puuttuu kyky ympärivuotiseen operointiin ja pitkäaikaisesti sekä kunnollinen miinoituskyky. Myös ASW-kyky on rajoitteinen edelleen.
Kyllä aito monitoimisuus on se mitä haetaan kun ropoja ei ole pitää suurta ja erityistä aluskantaa. Nykyisillä merivoimien operoimilla öt-aluksilla ei ole miinanlaskukantta, vaikka ne voivat kantaa miinoja kansillaan. Se miten tehokasta tämä on suhteessa todelliseen miinoittajaan, on kysymysmerkki. Louhi lienee paras tässä monitoimisuudessa, mutta siihenkin miinat lykätään kannelle.
Näen että seuraava monitoimialustyyppi on samanlainen kuin Saabin MCMV 80- luokka.
https://www.navyrecognition.com/ind...lti-function-mine-counter-measure-vessel.html
Runkorakenteessa tosin tullaan käyttämään meillä terästä, vaikka häive ja matalaprofiilisuus tulevat olemaan tärkeitä. MCMV- peruskonstruktio on jo pidempi kun Visbyillä (77 m vs. 80m), joten tarvetta on rakentaa suurempia aluksia joilla on aito monitoimisuus. Tällainen alustyyppi soveltuisi hoitamaan ÖT-tehtäviä, RAS-täydennyksiä ja laskemaan miinoja tai vaikkapa kuljettamaan joukkoja tai kalustoa saaristossa. Siinä voisi olla myös UAS / USV- järjestelmä tiedusteluun. Alukset olisivat modulaarisia rakenteeltaan kuten tuo MCMV.
Saaristossa taisteluun ja valvontaan kannattaisi hankkia JEHUn tyylisiä, nopeita veneitä ja lisää lennokkeja.
Miinantorjuntaan voisi katsella jotain omaa ratkaisua, koska runko ei voi olla magneettinen.
Tähän ja myös aputehtäviin katselisin vaikkapa Atlas Elektronik Arcims- tyyppitstä USV- alusta.
https://www.atlas-elektronik.com/solutions/mine-warfare-systems/arcims.html
Esittelyssä DSEI 2021- messuilla tässä videolla. Mukana myös Patrian akustinen raivain esittelyssä: