Nyt kun alkaa puolustusvoimillekkin tulla rahoitusta aika avokätisesti, niin olisikohan mahdollista saada myös korvaavat alukset hämeenmaa-luokalle sitten kun muut isot hankkeet, kuten hävittäjät, maavoimien kriittisimmät hankinnat ja laivue 2020 on saatu maaliin? Myös miinalautatkin alkavat olla jo melko vanhoja, joten ehkä 4 aluksella/lautalla voisi saada jo huomattavan miinoituskyvyn. Vieläköhän Rauman telakalle uutta savottaa uskaltaa antaa, kun ei oo tainnu kaikki mennä ihan putkeen tässä nykyisessä projektissa?
Tämä toinen idea menee jo aika fantasiaksi, mutta ei nyt sentään aivan ylitsepääsemätön jos nykyinen rahoitustaso pysyy tällä tasolla myös tulevaisuudessa. Fincantieri valmistaa tälläisiä pieniä helikopteritukialuksia (amphibious transport dock), jossa on muun muassa pienehkö sairaala, 3-5 helikopteria, kennosto aster-ohjuksia ja kyydissä kulkee pienehkön pataljoonan kalusto. Tässä näyttää olevan myös wärren moottorit. Suomalaisittainhan sinne rahtikannelle voisi järkätä vielä miinakannen, ja tommoiseen purkkiin niitä sitten vasta mahtuisikin
.
Olisihan se toki muutenkin komiaa lähteä kansainvälisiin operaatioihin omalla tukialuksella, ja samalla perille voisi kipata laivakuljetuksena vaikka YK-operaatioon menevän komppanian koko kaluston. Kotopuolessa tämä olisi luonnollisesti johtoaluksena, ja tähän mahtuu tarvittaessa niin saatanasti miinoja, että parilla kuormalla on koko Suomenlahti on suljettu. Niin ja toki meritoimintakopterit olisikin sitten ihan uusi kyvykkyys.
Mitäs tällainen suuruudenhulluus maksaa? No wikipedian mukaan tämä Algerian laivastolle 2014 valmistunut alus maksoi noin 400-miljoonaa euroa (wikin tsekin kielinen sivu), joten runsaalla miljardilla saattaisi saada 2 kilkkeineen ja huoltojörjestelmineen. Itseasiassa järkevintä olisi luoda tällainen kyvykkyys yhdessä Ruotsin kanssa, jolloin sekä hankinta että ylläpito olisi huomattavasti huokeampaa. Fincantieri muuten työstää parhaillaan yhtä tällaista alusta Quatarin laivastolle.
en.wikipedia.org