vastarannankiiski
Kenraali
Edustuksellisessa demokratiassa on puolensa, mutta niin on suorassakin.
Monesti näkee edustuksellisuudesta puhuttaessa tämän väitteen perehtymisestä ja "faktoilla" vs. "tunteella" päättämisestä. Tällöin vain jää kaksi asiaa huomioimatta.
1. Faktojen illuusio. Puhutaan faktoilla päättämisestä ja kuvitellaan, että ne faktat ovat edes olemassa. Nato-jäsenyys on hyvä joskaan ei ainoa esimerkki tästä. Ei ole olemassa mitään sellaisia "faktoja" joiden perusteella voidaan sanoa yksiselitteisesti jommankumman puolen olevan oikeassa. Ei kukaan pysty sanomaan "faktana" autetaanko meitä vai ei. Sen enempää kuin sitäkään, mitä jäsenyys maksaa, mikä on naapurin reaktio tai edes onko Natoa tai Venäjää nykymuodossa olemassa 20-30 vuotta tästä eteenpäin. Kaikki kannat noihin ja moniin vastaaviin kysymyksiin ovat puhtaasti mielipiteitä joissa annetaan painoa oman maailmankuvan mukaisesti eri näkökulmille. Faktoja ei ole kenelläkään. Ja koska kyseessä on siis arvokysymys eikä faktakysymys on kansanäänestys täysin perusteltavissa.
Se on totta että Naton jäsenyys ei automaattisesti takaa apua. Se on myös mitä suurimmalla todennäköisyydellä totta, että Nato-jäsenyys ei missään tapauksessa huononna mahdollisuutta saada apua.
Sen lisäksi jäsenyys mitä todennäköisimmin nostaa rimaa sotilaallisiin interventioihin suomea kohtaan.
Puhumattakaan know-how yhteistyöhyödyistä ennen mahdollista kriisiä. Sisäpiirin tieto sekä mahdolliset edullisemmat kalustohankinnat päälle.
Sitten spekulointiin. Putinin silovikkohallinnosta muodostuu gerontokratia, joka lopettaa nykyvenäjän kaltaisen meiningin viimeistään suuren johtajan kuollessa. Viimeistään tässä vaiheessa alkaa uusi perestroika ja glasnost parhaimmillaan, huonoimmillaan sisällissota.
Toinen suuri kysymysmerkki on "Mitä Putinin jälkeen?" Lähtökohtainen oletus on aina että jotain parempaa ja länsimielisempää. Todellisuudessa kukaan ei tiedä. Riskinä on aina myös se että valtaan nousee joku kansanvillitsijä, militantti panslavisti ja russofiili joka tomeruudessaan vetää vertoja "Linzin suuren pojan" ekspansiiville voimapolitiikalle.
Viimeksi muokattu: