Miksi Operaatio Barbarossan oli pakko epäonnistua

Ranskalla ja Saksalla oli heti rajan jälkeen jotakin puolustettavaa, Neuvostoliitolla ei. Molotov- ja Stalin-linjat ovat tässä teoriassa enemmän hyökkäyksen tukipisteitä kuin puolustuksellisia.

Noh, joka tapauksessa "Molotov-linja" oli kesällä 1941 vielä aivan vaiheessa eikä olisi voinut sellaisena toimia.

Luin tuon Soloninin 'Final diagnosis' -artikkelin. Hänen perusteesinsä tuntuu olevan sama kuin Suvorovilla (Rezun): Puna-armeija kärsi hirvittäviä tappioita koska se valmistautui hyökkäykseen, ei puolustukseen. Hän välttää monia Suvorovin sudenkuoppia, mm. huomauttaen ettei offensiivisen suunnitelman olemassaolo sinänsä todista mistään todellisesta hyökkäysaikeesta. Artikkelissa on epäilemättä paljon faktaa vaikka iso osa siitä tuntuu perusteesin suhteen aivan epäolennaisilta. Joitain selkeitä virheitäkin on "...saksalaisilla ei ollut mitään samanlaista kuin 85mm ilmatorjuntatykki...". Paljon rivejä käytetään NL:n aikaisen propagandan diskreditointiin joka ei nykylukijalle ole enää relevantti aihe.

Mutta mitään todisteita Solonin ei väitteelleen varsinaisesti esitä vaan pyörittelee samanlaisia 'viitteitä' ja aihetodisteita kuin Suvorovkin, tosin realistisempaan katsantokantaan nojaten. Perusongelma on ettei mielestäni ole mitään sellaista mikä tarvitsi selitystä joksi kelpaisi vaikka Stalinin hyökkäysaikeet kesällä 1941. Suvorovin 'tietokonepelimäinen' näkemys sodasta on jotain siihen tyyliin kuin "Aion hyökätä joten laitan joukkoni hyökkäysmoodiin jossa niiden hyökkäystaso on 120% mutta puolustustaso vain 50%. Oi voi, vihollinen hyökkäsikin ensin ja nyt helposti tuhoaa 50% teholla puolustavat joukkoni...".
Tämäntyyppisessä argumentoinnissa ei ole mitään järkeä. Hyökkäykseen valmistautuminen tehdään nostamalla joukon taisteluvalmiutta. Jos NL olisi oikeasti valmistautunut hyökkäykseen juuri kun Saksa hyökkäsi kesäkuussa 1941, niin sen olisi pitänyt pystyä taistelemaan paremmin, ei huonommin. Nomonhanissa pari vuotta aiemmin molemmat valmistautuivat taisteluun, mutta japanilaiset ehtivät hyökätä ensin. Varmaan jyräsivät neukut ja ajelivat vilauksessa puoliväliin Baikal-järvelle asti? No eivät vaan saivat pataansa.

Japanilaisista puheenollen, heidän offensiivinsa Tyynenmeren sodassa oli aluksi satumaisen menestyksekäs. Epäsuhta tappioiden välillä ensimmäiset kuusi kuukautta oli aivan tolkuton: he upottivat kasapäin taistelulaivoja, risteilijöitä, hävittäjiä, sukellusveneitä ja vaikka mitä, ja menettivät itse vain muutaman hävittäjäaluksen. Tarvitseeko tätä selittää salaliitolla? Joidenkin mielestä tarvitsee ja Pearl Harboria ja koko sotaa selittämään on kehitetty ihan samanlaisia salaliittoteorioita kuin mitä Solonin kuvailee. Paralleeli on hämmästyttävä.
Totuus on että saksalaiset olivat pirun hyviä. Jugoslavian - maa jolla oli 400 000 miestä aseissa - lyöminen maksoi heille noin 150 kaatunutta. No okei, jugot oli housut kintuissa mutta sitten saksalaiset siirtyivät Kreikkaan joka oli jo sodassa, armeija taisteluvalmis, hyvä moraali, hyvissä puolustusasemissa ja maassa tukena tuhansittain brittisotilaita. Maan valtaus maksoi saksalaisille alle 1000 kaatunutta. Saksalaisten voittojen jälkeen heidän menestyksensä NL:ää vastaan kesällä 1941 ei näytä mitenkään poikkeukselliselta eikä edellytä mystisiä lisäselityksiä.

Solonin arvelee että toukokuun 1941 kokouksissa neuvostojohto teki päätöksen Saksaa vastaan hyökkäämisestä. Aikataulu tuntuu järjettömältä. Hitler oli tehnyt päätöksen Barbarossasta edelliskesänä ja offensiivia oli valmisteltu siitä asti. Saksalaiset olivat suunnitelleet myös Ranskan valtausta vuosia, ja lopullista Mansteinin suunnitelmaakin monta kuukautta. Liittoutuneet suunnitelivat samalla tavoin Overlordia vuosia. Suvorovin fantasioissa nämä eivät ole mitään ongelmia koska hänen maailmassaan Neuvostoliitto valmistaa 100 000 Su-2:sta muutamassa viikossa joita ohjaamaan laitetaan Komsomolista nykäistyt purjekonelentäjät ja pyörillä ajelevat BT-sarjan panssarit huristelevat Berliiniin hyviä teitä pitkin tuossa tuokiossa. Soloninin pitäisi kuitenkin pystyä parempaan mutta fantasia-argumenttien poistamisen jälkeen ei jäljelle jää kovin paljon.

Mielestäni Solonin ei myöskään arvioi Stalinin persoonaa kovin hyvin. Stalin oli varovainen ja vainoharhainenkin mies ja NL:ssä oli suorastaan institutionaalinen pelko siitä että fasistit ja imperialistit lyövät hynttyyt yhteen ja tulevat nitistämään neukkulan. Laveat ja uhkarohkeat maailmanvalloitussuunnitelmat sopivat tähän kuvaan hyvin huonosti. Stalinin politiikka oli 'sosialismi yhdessä maassa'. Stalin ei myöskään vaikuta olleet erikoisen sokea puna-armeijan heikkouksille. Talvisodan jälkeen Stalin ja NL:n ylin sotilasjohto kävivät heikkouksia läpi melko objektiivisesti. Stavka kävi ennen Barbarossaa läpi pari sotapeliä joissa ensimmäisessä päädyttiin pattitilanteeseen ja toisessa Zhukovin johdolla Puna-armeija pääsi osittain voitolle. Stalin suhtautui tähän tulokseen epäilevästi ja piti pelin olettamuksia epärealistisen hyvinä NL:n kannalta.
 
Luin tuon Soloninin 'Final diagnosis' -artikkelin. Hänen perusteesinsä tuntuu olevan sama kuin Suvorovilla (Rezun): Puna-armeija kärsi hirvittäviä tappioita koska se valmistautui hyökkäykseen, ei puolustukseen.

Mielestäni Soloninin perusteesi on, että puna-armeija kärsi hirvittäviä tappioita, koska se ei taistellut. Joukkoja oli, varusteita oli, mutta komentojärjestelmät menivät ihan palasiksi ja armeijasta tuli ihmislauma. Vähän kärjistettynä panssarit jäivät käymään kun porukka pakeni metsiin. http://www.solonin.org/en/book_june22/12:

Solonin kirjoitti:
As to the 4th tank division of the 6th Mechcorps, its history remains shrouded in mystery to this day. The documents are lost. Division commander Major General Potatourchev was captured by the enemy and died in an NKVD prison after the war in July, 1947. Investigation records have never been published. None of the commanders of the 4th td left any memoirs. The only description of the "battle action" of this division found by the author is the following piece of memories of S.A.Afanasiev, a private tankman of the 8th tank regiment in the 4th td:

"... In the morning of June 23 we were attacked by German aircrafts. We had the newest tanks, all of them T-34s and KVs. We were hiding in the forest. At that moment our battalion was under command of Captain Rassadnev, but I had not seen him since afternoon of June 23, as we used to scatter in all directions for several times that day...

We retreated through roadless forests and swamps, as all the good roads were taken by the Germans. We left Volkovysk, Slonim, Baranovichi… We did not even get in contact with the enemy. I think the panic was generated by the officers themselves. They used to tear off their officer bars in soldiers' sight…

We reached Smolensk this way, and the equipment we left there was just numberless! Everybody just fled, with materiel and weaponry (tanks, guns) being abandoned. I can't even tell where the combat took place as there was almost no combat. There was only one night when we had to break through the German landing force on our way; it was under Slonim or Stolbtsy… (165, page 260)

This was the vain and unexplainable end of a counteroffensive of the most powerful Red Army mechcorps, which had actually never started. A thousand of tanks, with four hundred of the most modern and world-beating KVs and T-34s, failed to break through the defense of the foremost units of two (the 8th and the 256th) Wehrmacht infantry divisions and found their ignominious end in the wilds of the Western Byelorussia dense forests.

fulcrum kirjoitti:
Joitain selkeitä virheitäkin on "...saksalaisilla ei ollut mitään samanlaista kuin 85mm ilmatorjuntatykki...".

Tuota en kyllä tajua, ei toista maailmansotaa Euroopassa voi tutkia kasikasiin törmäämättä... Menisikö käännösvirheen piikkiin? Yritin käydä venäjänkielisillä sivuilla ajaakseni alkukielistä käännöskoneen läpi, mutta siellä oli niin paljon materiaalia, etten löytänyt vastaavaa artikkelia. Olisi kyllä mielenkiintoista osata venäjää. :/

fulcrum kirjoitti:
Mutta mitään todisteita Solonin ei väitteelleen varsinaisesti esitä vaan pyörittelee samanlaisia 'viitteitä' ja aihetodisteita kuin Suvorovkin, tosin realistisempaan katsantokantaan nojaten. Perusongelma on ettei mielestäni ole mitään sellaista mikä tarvitsi selitystä joksi kelpaisi vaikka Stalinin hyökkäysaikeet kesällä 1941.

Mnjoo, minun mielestäni kovin hankalasti selitettäviä asioita löytyy yllättävän paljon, mutta tuo on tosiaan mielipidekysymys.
- NL:n joukkojen sijoittelu
- NL:n joukkojen siirtymiset rajalle öisin, piiloutumiset päivisin
- NL mobilisoi vasta 23. päivänä, ilmeisesti aiemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti (mobilisointimääräyksessä ei mainita Saksan hyökkäystä sanallakaan, mikä on hyvin erikoista kun sitä vertaa muihin niihin aikoihin lähetettyihin määräyksiin)
- NL muodosti sodanaikaiset rintamat muutama päivä ennen Barbarossaa ("It’s noteworthy that right after June 18 occur such momentous events as formation of staffs of Fronts and their transfer to field control centers; districts receive orders to camouflage airfields and switch forces of first echelon into full combat readiness; navy fleet receives order for Operative Readiness №2.")

fulcrum kirjoitti:
Solonin arvelee että toukokuun 1941 kokouksissa neuvostojohto teki päätöksen Saksaa vastaan hyökkäämisestä. Aikataulu tuntuu järjettömältä. Hitler oli tehnyt päätöksen Barbarossasta edelliskesänä ja offensiivia oli valmisteltu siitä asti.

Ymmärtääkseni Solonin väittää, että tuolloin päätettiin aikaistaa hyökkäyksen ajankohtaa. Periaatepäätös oli toki tehty jo paljon aiemmin.

fulcrum kirjoitti:
Stavka kävi ennen Barbarossaa läpi pari sotapeliä joissa ensimmäisessä päädyttiin pattitilanteeseen ja toisessa Zhukovin johdolla Puna-armeija pääsi osittain voitolle. Stalin suhtautui tähän tulokseen epäilevästi ja piti pelin olettamuksia epärealistisen hyvinä NL:n kannalta.

Tämä sen sijaan on kovinkin mielenkiintoinen tieto. Mistä tuosta voisi lukea lisää?
 
Puna-armeija jäi -41 maailman silloisen parhaan armeijan jalkoihin. Niin olivat jääneet muutkin, vain saarella asuvat britit onnistuivat pitämään Saksan sieltä pois.

Puolan jaossa NL näki varmasti, mistä preussilainen kana pissii, kun saku panee tuulemaan. Ei siinä voinut jäädä enää mitään arvailun varaan.

v. 41 täysimittaista sakuhyökkäystä ei olisi torjunut pirukaan. Erityisesti, kun se aloitusvaihe oli niin tehokas. Vasta sakun kuluminen ja huolto-organisaation jännittyminen äärimmilleen loi tilaisuuksia uuteen vaiheeseen.
 
Mielestäni Soloninin perusteesi on, että puna-armeija kärsi hirvittäviä tappioita, koska se ei taistellut. Joukkoja oli, varusteita oli, mutta komentojärjestelmät menivät ihan palasiksi ja armeijasta tuli ihmislauma. Vähän kärjistettynä panssarit jäivät käymään kun porukka pakeni metsiin. http://www.solonin.org/en/book_june22/12:

Niin, kuitenkin heti perään Solonin todistelee että radioita ja puhelinjohtoa oli vaikka kuinka joten kommunikointikaan ei voinut olla ongelmana? Entä sitten taistelutahdon puute, miksei sekin kelpaisi selitykseksi mutta miksi sitten Puna-armeijan taistelutahto selvästi näytti parantuvan ihan muutamassa kuukaudessa? Tuskin nyt niin saattoi käydä että kaikki B-miehet ja tuulimyllyn pyörittäjät osui juuri sinne länsirajalle ja loppu armeija olikin sitten voimakastahtoisempaa.
Mielestäni tuossa kirjoituksessa Solonin selvästi aliarvioi sen kuinka kuluttavaa mekanisoidulle osastolle on ajella turhaan haamujen perässä. Panssarit olivat (ja ovat) mutkikkaita, epäluotettavia mekaanisia hirvityksiä. Jos niillä joudutaan sahaamaan edestakaisin satoja kilometrejä niin yksikön kuluminen on melkoinen vaikkei yhtään miestä kuolisi taistelussa. Ranskan armeijan parhaat osat tuhoutuivat keväällä 1940 ihan samalla tavalla. Panssarit oli koko ajan väärässä paikassa ja ajelivat edestakaisin pääsemättä koskaan ratkaisutaisteluun.

Tuota en kyllä tajua, ei toista maailmansotaa Euroopassa voi tutkia kasikasiin törmäämättä... Menisikö käännösvirheen piikkiin?

Solonin ehkä tarkoittaa sitä että nuo tykit olivat juuri panssarintorjuntayhtymässä. Tämmöinen vertailu - samaten kuin tuo hänen divisioonavertailunsa - on kuitenkin aika hedelmätöntä koska armeijat ne taistelee, ei yksittäiset yksiköt tai osastot. Saksalaiset olivat organisoineet it-tykistönsä eri tavalla. Se ettei ne olleet nimellisesti divisioonan kaaviossa ei tarkoita etteikö niitä saattanut divisioonan käytössä olla. Koko vertailu lienee tarkoitettu tyrmäämään vanha neuvostopropaganda puna-armeijan huonosta varustelutasosta.

'Final diagnosis' -artikkeli on kai jonkunmoinen yhteenveto eikä siitä käy oikein ilmi että mitä hän oikeastaan argumentoi ja millä perustein.

Mnjoo, minun mielestäni kovin hankalasti selitettäviä asioita löytyy yllättävän paljon, mutta tuo on tosiaan mielipidekysymys.
- NL:n joukkojen sijoittelu
- NL:n joukkojen siirtymiset rajalle öisin, piiloutumiset päivisin
- NL mobilisoi vasta 23. päivänä, ilmeisesti aiemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti (mobilisointimääräyksessä ei mainita Saksan hyökkäystä sanallakaan, mikä on hyvin erikoista kun sitä vertaa muihin niihin aikoihin lähetettyihin määräyksiin)

Mielestäni noissa ei ole mitään kummallista. Saksalaiset rupesivat tekemään tiedustelulentoja NL:n yllä osana hyökkäysvalmisteluja. Neukut ei tietenkään näistä täysin tietämättömiä olleet, joten suojaus- ja naamiointitoimenpiteet olivat vain hyvää sotilaallista käytäntöä. Se että liikekannallepanomääräys oli kirjoitettu etukäteen on myös aivan normaali varotoimenpide.

Ymmärtääkseni Solonin väittää, että tuolloin päätettiin aikaistaa hyökkäyksen ajankohtaa. Periaatepäätös oli toki tehty jo paljon aiemmin.

Mistä se olisi sitten aikaistettu? Hyökkäyksen olisi pitänyt alkaa viimeistään heinäkuun puolella sillä vaikkei Keski-Euroopassa ole samalla tavoin Venäjän talvea ja rospuuttoa niin ei sielläkään syksyllä ja talvella sodankäynti niin herkkua ole. Aika kiire olisi tullut pistää armeija hyökkäysvalmiiksi. Se että sitä olisi sitten siirretty kesästä 42 -> 41 ei ole vähimmässäkään määrin uskottavaa.

Joulukuussa 1940 Stalin puhui kenraaleilleen että sota on tulossa, mutta he (=poliittinen ja diplomaattinen johto) yrittävät viivyttää sen alkamista vielä parisen vuotta että ehditään valmiiksi.

Tämä sen sijaan on kovinkin mielenkiintoinen tieto. Mistä tuosta voisi lukea lisää?

Luin siitä Richard Overyn kirjasta "Russia's War", on ne varmaan muuallakin mainittu. Muistaakseni sotapelit käytiin joskus kesällä 1940. Muuten tuo on mielestäni varsin hyvä kirja itärintamasta nimenomaan neuvostovaltion näkökulmasta, vaikka liiallinen nojautuminen vain neuvostolähteisiin tuo siihen joitain virheitä.
Overy maalaa Neuvostoliitosta hyvin erilaisen kuvan kuin mitä kylmän sodan kasvatti näki: eristetty, pohjoiskoreamainen paariavaltio joka koko ajan hysteerisesti pelkäsi että fasistit ja imperialistit käyttävät hyväksi sen heikkoutta, lyövät hynttyyt yhteen ja tulevat tuhoamaan kommunismin kehtoonsa.
 
Tuosta ketjun alun kysymyksestä en viitsi enää ottaa kiinni. Kaikki tämän päivän tieto tapahtumista, erityisesti Yhdysvaltain lend-lease, on sitä historiaa, minkä nyt tunnemme, ja mietimme asiaa joka tapauksessa sen kautta. Siksi on hankala keskustella hypoteettisista asioista. Siinä on niin monta muuttujaa. Teknisesti ilman Yhdysvaltoja Neuvostoliiton ponnistelu olisi ollut melko hedelmätöntä.

Luotan myös Mannerheimin näkemykseen. Hän tiesi, miksi Neuvostoliiton korttitalo ei romahtanut, kuten se sitten 50 vuotta myöhemmin teki. Natsit pilasivat kaiken rotuoppeineen ja poliisipataljoonineen. Omilla toimillaan saksalaiset saivat vastaansa koko Neuvostoliiton kansojen kokoelman eivätkä yksin Venäjää. Ensimmäiset viitteet Mannerheimin asenteesta lopputulokseen (Saksan tappio) tulivat hyvin aikaisin, jo loppusyksystä 1941 ja alkukeväästä 1942. Hänen näkemyksensä pohjalla on myös Waffen-SS:n riveissä olleen "panttipataljoonan" antama tiedustelutieto siitä, miten siellä saksalainen alkoi hirttää ja kiusata siviilejä.
 
Viimeksi muokattu:
Neuvostoliittoon toimitettiin:

- 427 284 kuorma-autoa (Studebecker, Dodge)

- 50 501 maastoautoa (Willys)

- 13 303 panssaroitua kuljetusvaunua ja vetäjää

- 35 041 moottoripyörää

- 1 981 veturia

- 11 155 rautatievaunua

- 8 089 rautatiekiskojen paikoittajaa

- satoja tuhansia tonneja ratakiskoja

- 3 700 000 autonrengasta + 81 000 tonnia kumia

- 2 541 008 tonnia öljytuotteita

- 28 fregattia

- 105 sukellusvenettä

- 77 miinalaivaa

- 3 jäänmurtajaa

- 140 sukellusveneentorjuntahävittäjää

- 202 torpedovenettä

- 4 952 hävittäjää Airacobra

- 2 410 Kingcobraa

- 9 681 muita hävittäjiä ja pommikoneita

- 8 218 tykkiä

- 5 815 panssaritorjuntatykkiä

- 8 701 tykinvetäjää

- 473 000 000 tykistön kranaattia

- 15 010 900 paria sotilassaappaita

- 50 413 tonnia nahkaa

- 69 000 000 neliömetriä puuvillakangasta

- 3 820 906 tonnia elintarvikkeita

- satoja tuhansia radioita

- 423 107 kenttäpuhelinta

- 136 000 tonnia räjähdysaineita

- 2 317 694 tonnia terästä (myös panssariterästä), riittäisi n. 75 000 hyökkäysvaunun valmistukseen

- 5 807 tonnia alumiiniputkia

- 166 699 tonnia alumiinivaluja

- 56 387 tonnia alumiinipeltiä, sotilaslentokoneiden valmistamiseen

- 34 793 tonnia pronssia ja messinkiä tankoina

- 7 335 tonnia pronssi- ja messinkilankaa

- 24 513 tonnia pronssia ja messinkiä levyinä

- 181 616 tonnia eristettyä kuparijohtoa

- yli 7000 hyökkäysvaunua

- jne.
 
Neuvostoliittoon toimitettiin:

- 427 284 kuorma-autoa (Studebecker, Dodge)

- 50 501 maastoautoa (Willys)

- 13 303 panssaroitua kuljetusvaunua ja vetäjää

- 35 041 moottoripyörää

- 1 981 veturia

- 11 155 rautatievaunua

- 8 089 rautatiekiskojen paikoittajaa

- satoja tuhansia tonneja ratakiskoja

- 3 700 000 autonrengasta + 81 000 tonnia kumia

- 2 541 008 tonnia öljytuotteita

- 28 fregattia

- 105 sukellusvenettä

- 77 miinalaivaa

- 3 jäänmurtajaa

- 140 sukellusveneentorjuntahävittäjää

- 202 torpedovenettä

- 4 952 hävittäjää Airacobra

- 2 410 Kingcobraa

- 9 681 muita hävittäjiä ja pommikoneita

- 8 218 tykkiä

- 5 815 panssaritorjuntatykkiä

- 8 701 tykinvetäjää

- 473 000 000 tykistön kranaattia

- 15 010 900 paria sotilassaappaita

- 50 413 tonnia nahkaa

- 69 000 000 neliömetriä puuvillakangasta

- 3 820 906 tonnia elintarvikkeita

- satoja tuhansia radioita

- 423 107 kenttäpuhelinta

- 136 000 tonnia räjähdysaineita

- 2 317 694 tonnia terästä (myös panssariterästä), riittäisi n. 75 000 hyökkäysvaunun valmistukseen

- 5 807 tonnia alumiiniputkia

- 166 699 tonnia alumiinivaluja

- 56 387 tonnia alumiinipeltiä, sotilaslentokoneiden valmistamiseen

- 34 793 tonnia pronssia ja messinkiä tankoina

- 7 335 tonnia pronssi- ja messinkilankaa

- 24 513 tonnia pronssia ja messinkiä levyinä

- 181 616 tonnia eristettyä kuparijohtoa

- yli 7000 hyökkäysvaunua

- jne.

Oispa saatu Talvisodassa vastaava länsiapu. Yhdysvalloilla olisi Beringinsalmen vastarannalla parempi naapuri.
 
105 sukellusvenettä
Mitä nämä ovat? En löydä lähdettä niiden tyypeille, enkä muista kuulleeni.

Muuten kiinnittää huomiota se, että rautateihin liittyvä materiaali tuotiin ulkoapäin. Tällähän on se seurannaisvaikutus, että kun samoissa tehtaissa on hyvä valmistaa myös panssarikalustoa, niin NL saattoi keskittyä tältäkin osin psv-tuotantoon. Saksa joutui tietysti sitomaan resursseja rautatieliikenteen takaamiseen eri tavalla.
 
Mitä nämä ovat? En löydä lähdettä niiden tyypeille, enkä muista kuulleeni.


Tuo väittämä oli Putkisella. Muut luvut korreloivat Aatolaisen tutkimuksiin, joka varmaan oli hänellä lähteenä. Briteiltä olen löytänyt yhdeksän vedenalaisen siirron Neuvostoliittoon, joten luulisi Yhdysvalloiltakin niitä menneen.

Antti Saarialhon ja Jaakko Aatolaisen lähteinä ovat ainakin Encyclopedia Britannica, 1966, Anthony C Sutton: The Best Enemy Money Can Buy, Hubert B van Tuyll: Feeding the Bear, 1986 ja C-F Geustin & G Petrovin kirjat, maininta majuri Jordanin päiväkirjasta sekä B V Sokolov: The Role of Lend-Lease in Soviet Military Effort 1941-1945, V F Vorsinin artikkelit ja ennen kaikkea Albert L Weeks: Russia's Life Saver. Mutta ne eivät ole netissä.
 
Ja miten nämä brittien antamat suhtautuvat kaikkeen apuun?

Between June 1941 and May 1945, Britain delivered to the USSR:

  • 3,000+ Hurricanes
  • 4,000+ other aircraft
  • 27 naval vessels
  • 5,218 tanks (including 1,380 Valentines from Canada)
  • 5,000+ anti-tank guns
  • 4,020 ambulances and trucks
  • 323 machinery trucks (mobile vehicle workshops equipped with generators and all the welding and power tools required to perform heavy servicing)
  • 1,212 Universal Carriers and Loyd Carriers (with another 1,348 from Canada)
  • 1,721 motorcycles
  • £1.15bn worth of aircraft engines
  • 1,474 radar sets
  • 4,338 radio sets
  • 600 naval radar and sonar sets
  • Hundreds of naval guns
  • 15 million pairs of boots
 
Kun on niin pitkä aika tuosta kronologiisista ajoista historian tunneilta ettei muista Norjan valloituksen ja Barbarossan päivämääriä:coffee:, sikäläisessä lehdistössä oli juttu että Hitler koki ekat isot tappiot Narvikissa, oisko ollut Norjan valloituksesta kyse vai koko projektissa. Uutta sotaelokuvaa tekeillä Narvikin taisteluihin liittyen, rahoitusta Saksasta.

https://www.highnorthnews.com/en/millions-narvik-battle-film
 
En voisi suositella tätä enempää...Kindle-versio lähtee naurettavaan hintaan ja on laatukirja.

https://www.amazon.com/Tank-Warfare-Eastern-Front-1941-1942-ebook/dp/B00OZ3HSNA

Sain aikoinaan seuraavan osankin alennuksella:

https://www.amazon.com/Tank-Warfare-Eastern-Front-1943-1945-ebook/dp/B01I4UE4ZY/

Siis yhteensä Kindleen jotain 3+$... :oops: Ja tuo heppu tosiaan tietää mistä kirjoittaa.

Robert Forczyk has a PhD in International Relations and National Security from the University of Maryland and a strong background in European and Asian military history. He retired as a lieutenant colonel from the US Army Reserves having served 18 years as an armour officer in the US 2nd and 4th infantry divisions and as an intelligence officer in the 29th Infantry Division (Light). Dr Forczyk is currently a consultant in the Washington, DC area.
 
En ole itse tätä Glantzin teosta lukenut, mutta oheisen kirja-arvostelun mukaan Stumbling Colossus: The Red Army on the Eve of World War valottaa tätä problematiikkaa. Puna-armeijalla oli puutteita kautta linjan. Lisäksi Barbarossa osui keskelle pahinta mahdollista puna-armeijan uudelleenorganisointikierrosta.

https://www.h-net.org/reviews/showrev.php?id=4669
 
Briteiltä olen löytänyt yhdeksän vedenalaisen siirron Neuvostoliittoon, joten luulisi Yhdysvalloiltakin niitä menneen.
Ne olisivat sitten Gato-, Balao- ja Tench-luokkaa, ja tästä en kyllä ole mistään kirjallisesta tai nettilähteestä löytänyt mainintoja. Nämä isot ja silloin modernit valtamerisukellusveneet olisivat olleet NL:llä vielä pitkään sodan jälkeenkin käytössä, mutta sellaiseenkaan en ole törmännyt. Siis jo ennen Viski-luokkaa.
NL:lle siirrettiin antautuneiden sukellusveneitä, ettei vain niiden lukumäärä olisi sotkeentunut mukaan. Mutta en siis väitä, etteikö luku 105 pidä paikkaansa, mutta kiinnostaa suuresti saada siitä lisätietoa.
Kukas se olikaan se merisodan guru? @fulcrum ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Whiskey-class_submarine
https://en.wikipedia.org/wiki/Balao-class_submarine
 
Ne olisivat sitten Gato-, Balao- ja Tench-luokkaa, ja tästä en kyllä ole mistään kirjallisesta tai nettilähteestä löytänyt mainintoja. Nämä isot ja silloin modernit valtamerisukellusveneet olisivat olleet NL:llä vielä pitkään sodan jälkeenkin käytössä, mutta sellaiseenkaan en ole törmännyt. Siis jo ennen Viski-luokkaa.
NL:lle siirrettiin antautuneiden sukellusveneitä, ettei vain niiden lukumäärä olisi sotkeentunut mukaan. Mutta en siis väitä, etteikö luku 105 pidä paikkaansa, mutta kiinnostaa suuresti saada siitä lisätietoa.
Kukas se olikaan se merisodan guru? @fulcrum ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Whiskey-class_submarine
https://en.wikipedia.org/wiki/Balao-class_submarine

Onkohan missään aitoa koottua Lend-Lease-listaa? Voihan tuo Putkisen luku olla ihan puuta heinääkin.
 
Briteiltä olen löytänyt yhdeksän vedenalaisen siirron Neuvostoliittoon, joten luulisi Yhdysvalloiltakin niitä menneen.
Britit saivat itse 9 sukellusvenettä Yhdysvalloilta? En ole missään nähnyt että olisivat laittaneet ne eteenpäin ryssille. Yksi veneistä taisi mennä puolalaisille.
 
Back
Top