Millä vuosikymmenellä puolustusvoimien sotavarustus on parantunut eniten?

Millä vuosikymmenellä puolustusvoimien sotavarustus parani eniten?


  • Äänestäjiä yhteensä
    64
Miksi jonkun tietyn puolustusmenojen BKT-osuuden tulisi olla tavoite? Lähtisin mieluummin liikkeelle tavoitteesta ja sitten mitoittaisin puolustusmenot tavoitteen saavuttamisen kannalta riittäviksi.

Varmaan realistisin tapa saavuttaa korkea puolustusmenot/BKT -suhde on pitää puolustusbudjetti minimitasolla, josta ei voi enää leikata, ja sitten romahduttaa Suomen talous. Tällöin puolustusmenojen suhde BKT:hen voisi nousta jopa hyvin korkeaksi. Tavoite lienee myös helposti saavutettavissa, jos siihen todella löytyy poliittista tahtoa.

1940 - luvulla taisimme lähestyä 70%/bkt,eli siinäpä referenssiä...
 
Nyt ei ole veli @Analysti oppi mennyt yhtään perille!

Särkiö ja Hägglund kirjoittivat jo 1970 - luvulla kirjassaan "mitä tapahtuu jos..." seuraavasti:

"yhden panssarivaunun hinnalla saa1000 kertasinkoa, ja yhden taistelulentokoneen hinnalla 40 000 kertasinkoa. Tämä esimerkki antaa viitteen siitä, miten suhteellisesti halpaa on pelkistetyn torjunta kyvyn luominen."

Kirjan julkaisuvuosi oli 1975,eikä siinä kyllä puhuttu, tai viitattu mitenkään koivuhalkoihin :ROFLMAO:
Joo, eikä mene. :). Olen ollut alusta saakka kapinallinen...
 
Mielenkiintoinen äänestys. Tätä voi tietysti pohtia keskimäärin laadun ja määrän osalta erikseen. Mielestäni määrällisesti ja puhtaan perinteisen suorituskyvyn osalta loikka tehtiin 1990-luvulla, osin tuurilla ja osin hyvillä päätöksillä. Budjetti saatiin kohdalleen vuosikymmenen loppupuolella kun talous nousi lamasta ja itä-Saksan ostojen sekä Venäjän velan kautta kuitattiin kosolti toimivaa itäkamaa(Buk M1), Hornetteja ja uusia ohjusveneitä sekä miinalaivoja unohtamatta.

On olemassa myös tiettyjä force multipliereita, kuten johtaminen, viestintä, simulaattorit ja kyber jotka nykyään korostuvat tilannekuvan osaltakin. Ehkä näissä suurin loikka on tehty 2000-2010-luvulla? Nuo eivät ole samanlailla seksikästä ja näykyvää kuin rauta paraateissa, mutta tuottaa huomattavan tehonlisän koulutuksessa, oppimisessa ja tarkkuudessa sekä tehokkuudessa.

edit. lennokit tulivat tiedustelussa lisäämään kykyä 2000-luvun alkupuolelta ja tilanne on yhä parantumassa. Kohtapuoleen jopa jotkut jv-ryhmät saavat omat Mavikit!
 
Back
Top