Ministeri Niinistö ja sotilasjohto eri linjoilla Suomen puolustuksesta – kenraalien uhkakuvana nopea

Peiper

Majuri
Ministeri Niinistö ja sotilasjohto eri linjoilla Suomen puolustuksesta – kenraalien uhkakuvana nopea sota
Jussi Niinistö haluaa lisää perinteisiä voimavaroja. Kenraaleiden uhkakuvana on nopea sota.
b053f67fbd43493ba368cc86389fb267.jpg

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on toivonut reservin kasvattamista. Kuvan alokkaat vannoivat sotilasvalan Upinniemessä helmikuussa 2011. (KUVA: SARI GUSTAFSSON / LEHTIKUVA)
Kari Huhta HS
Julkaistu: 12.2. 2:00 , Päivitetty: 12.2. 9:49

LINJAEROT puolustushallinnon sisällä näkyvät valmistumassa olevassa puolustuspoliittisessa selonteossa, arvioivat asiantuntijat HS:lle.

Puolustusselonteko on määrä julkistaa helmikuun aikana.

Selonteossa korostetaan puolustusministeri Jussi Niinistölle (ps) läheisiä maanpuolustuksen perinteisiä voimavaroja, kuten sodanajan reservin kasvattamista, paikallisjoukkoja ja miinoja korvaavia asejärjestelmiä.

Niinistö on puhunut vaalimistaan hankkeista muun muassa maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa joulukuun puolivälissä. Hänen tavoitteensa mukaan sodanajan joukkojen vahvuus olisi 280 000, kun se nyt on 230 000.

Vuoden 2015 alkuun asti virallinen reservi eli sodanajan vahvuus oli 350 000. Määrän pudottaminen nykytasolle oli useiden arvioiden mukaan enemmän tosiasioiden tunnustamista kuin reservin supistamista.

Todellisuudessa rahat eivät riittäneet nykyistä suuremman reservin varustamiseen. Reservin uudelleenkasvattamisen rahoituskeinot eivät ole tiedossa.

HANKKEET reservin kasvattamiseksi ja miina-aseiden kehittämiseksi eivät vastaa puolustusvoimien johdon uhkakuva-arvioita. Ne ovat perusteena, kun selonteossa edistetään vireillä olevia suuria ja kalliita asejärjestelmien hankintoja.

Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg arvioi HS:n haastattelussa tammikuun lopussa, että Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka olisi nykyään todennäköisesti yllätyksellinen, outo ja nopea (HS 29.1.).

”Iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone, se nostaa hitaasti kierroksia”, Lindberg sanoi.

SELONTEKO sisältää sotilaalliset perustelut vireillä oleville ilmavoimien monitoimihävittäjien ja merivoimien uusien alusten hankinnoille. Myös maavoimien kalustoa halutaan uusia.

Ensi vuosikymmenille venyvät hankinnat maksavat yhteensä todennäköisesti selvästi yli kymmenen miljardia euroa.

Uudessa puolustusselonteossa ei linjata päätöksiä hankinnoista, mutta selonteon kautta on määrä saada aikaan poliittinen sitoutuminen, jonka pohjalta hankintoja voidaan viedä eteenpäin yli vaalikausien.

Lisäksi selonteossa perustellaan tarvetta nopeammalla valmiudelle, tiedustelukyvylle ja päätöksenteolle kriiseissä.

TOISIN kuin aiemmin, puolustusselonteko tehdään nyt erillisenä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, joka valmistui viime kesäkuussa.

Linjakiistoja puolustusselonteon taustalta löytyy paitsi Niinistön ja puolustusvoimien väliltä myös eduskunnan seurantaryhmässä. Ryhmässä ja valiokunnissa muun muassa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on kansanedustajana jarrutellut Suomen puolustuksen länsi-integraatiota, josta hän oli aiemmin itse päättämässä.

Fakta
Selonteot kerran vaalikaudessa


Turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen valmistumisväliksi on vakiintunut neljä vuotta eli yksi vaalikausi.

Aiemmin selonteot on yhdistetty niin, että puolustusvoimien hankintoja ja määrärahoja koskevat linjaukset ovat olleet yli satasivuisen tekstin lopussa.

Syksyllä 2015 käynnistyneessä selontekotyössä turvallisuuspolitiikan ja puolustuspolitiikan osat on laadittu erikseen.

Turvallisuuspolitiikassa neljän vuoden aikajännettä on toistuvasti arvosteltu pitkäksi.
 
”Iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone, se nostaa hitaasti kierroksia”, Lindberg sanoi.

Varmasti näin on, väite on uskoakseni totta. Iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone joka nostaa hitaasti kierroksia. Näin riippumatta oliko siinä 230, 280 tai 350 tuhatta taistelijaa.

Jussi Niinistö on nimenomaan tehnyt kaudellaan sarjan toimenpiteitä joiden päämäärä on valmiuden kohottaminen ja joilla voidaan vastata yllätykselliseen, outoon ja nopeaan uhkaan. Miksi tätä ei mainittu?

Hetki sitten reservi oli 350 tuhatta taistelijaa. Niinistön halu nostaa reservin lukumäärää 230:sta 280:een tuhanteen on hyvin vaikea nähdä ristiriitaisena tai vastakkaisena valmiuden kohottamiseen liittyviin toimenpiteisiin nähden. Vastakkainasettelu on väärä. Odotan johtavalta laatumedialta parempaa journalistista analyysia kuin keinotekoisen vastakkainasettelun kautta tehtyä ja keskittymistä turvallisuuspoliittiseen analyysiin faktojen kautta sen sijaan, että jatketaan maan kaivamista Suomen kansallisen turvallisuuden eteen tehtyjen toimenpiteiden alta.
 
Hesari ja lähteenä jotkut asiantuntijat, Erkki Tuomioja ym...

Vieläkö tuota paskalehteä joku jaksaa lukea?

"Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg arvioi HS:n haastattelussa tammikuun lopussa, että Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka olisi nykyään todennäköisesti yllätyksellinen, outo ja nopea (HS 29.1.).

”Iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone, se nostaa hitaasti kierroksia”, Lindberg sanoi."

Jotkut asiantuntijat... :D

Ehkä reservin persupahvin, anteeksi yliluutnantti Niinistön kannattaisi kuunnella ammattilaisia?
 
Jussi Niinistö on nimenomaan tehnyt kaudellaan sarjan toimenpiteitä joiden päämäärä on valmiuden kohottaminen ja joilla voidaan vastata yllätykselliseen, outoon ja nopeaan uhkaan. Miksi tätä ei mainittu?

Tjaah. Sitä kun ei tiedä millaiset suhdanteet Niinistöllä ja kenraalikunnan tähdistöllä on? Niinistöä ei ole hypetetty sotilaspuolelta lainkaan päinvastoin kuin rkp-kollegoitaan taannoin....näitähän suitsutettiin silmät vesissä ja varmasti monta kenraalin monokkelia meni piloille niitä kuivatessa.

Hyvä kysymys onkin, että saako löysä jeesministeri kenraalikunnan rajattoman peukutuksen....ja aito poliittinen ohjaus aiheuttaa kampitusta? Voipa hyvinkin olla.
 
"Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg arvioi HS:n haastattelussa tammikuun lopussa, että Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka olisi nykyään todennäköisesti yllätyksellinen, outo ja nopea (HS 29.1.).

”Iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone, se nostaa hitaasti kierroksia”, Lindberg sanoi."

Jotkut asiantuntijat... :D

Ehkä reservin persupahvin, anteeksi yliluutnantti Niinistön kannattaisi kuunnella ammattilaisia?
Viittasivat eri asioihin.
 
Millähän rahalla sitä vahvuutta tosiaan nostettaisiin 50 000:n sotilaan verran? Se vaatii ihan järjettömät määrät jakotavaraa, joka taas on nykyisin varsin kallista. Epäilen vahvasti että noille 230 000:llekaan ei ole jakaa kovin hääppöistä materiaalia. Monellekohan löytyy edes laatalliset liivit? Jos minut käskettäisiin nykyään taisteluun ilman liivejä niin vastaisin, että menepä itse. Onhan se kotimaan puolustaminen tärkeää, mutta vapaudesta ei voi nauttia kuolleena eikä itseään kannata tapattaa turhaan.

Minulle on jäänyt Niinistöstä sellainen kuva, että kaveri tykkää masturboida suurille kuvitteellisille numeroille ja luottaa sisun, ruisleivän ja isänmaallisuuden korvaavan kaikki muut joukkojen puutteet. Kenraalien olisi varmaan syytä ravistella herraa isänmaallisesta hurmoksesta ja kertoa, että toinen maailmansota loppui jo ja ei ne venäläisetkään enää hyökkää ammuttaviksi uraata huutaen piippalakit päässä rivissä suon yli.
 
Jos minut käskettäisiin nykyään taisteluun ilman liivejä niin vastaisin, että menepä itse. Onhan se kotimaan puolustaminen tärkeää, mutta vapaudesta ei voi nauttia kuolleena eikä itseään kannata tapattaa turhaan.
Pienestä näyttää olevan maanpuolustustahto kiinni! Riittääkö tavalliset liivit vai pitäisikö olla ihan merkkituotteet?
 
Rynkyt, kypärät ja asepuvut riittävät reilusti yli 300K joukoille. Ei tämän reservin kasvattamisen pitäisi olla poissa nopean toiminnan kyvystä. Kiinalaisia rynkkyjä tarvitaan vasta yli 500K reservissä mutta eihän joka jannu rynkkyä kanna. Puolella miljardilla saadaan koko nykyiselle reserville FN Scarit kouraan.

Liivejä ja pimeänäkölaitteita, optisia tähtäimiä tmv ei riitä tietenkään tuolle määrälle tällä hetkellä mutta ei tuo määrä kerralla joudu taistelukosketuksiinkaan. Suurin osa joukosta on tulikosketuksen takana.

Reservin kasvattaminen toki syö kertausten mukana voimia ja rahaa. Se enemmän on ongelma kuin henkilökohtaiset aseet ja suojavarusteet. Toisaalta suuremmasta reservistä saa terävämmän kärjen valikoitua.

Mielestäni maajoukkojen iskukyvyn, nopeuden ja terävän valmiuden kehittäminen ei saisi estää reservin kasvattamista. Jokatapauksessa koulutuksessa täytyy tapahtua muutos jotta saamme erikoisjoukoista ja sopimussotilaista koulutettua tehtäviinsä vihkiytyneen ja valmiuteen sitoutuneen keihäänkärjen.

Kyllähän puolustusvoimatkin koko ajan suuntaa toimenpiteitään koulutuksessa tähän suuntaan: enemmän erikoisjoukkoja, enemmän sitoutumissopimuksia varusmiespalveluksen lopuksi, enemmän henkilökohtaisiin taisteluvälineisiin satsaamista, enemmän motorisoituja joukkoja, enemmän eri voimankäytön viranomaisten yhteistyötä.

Silti, vaikkakin koulutustason eroja venyttämällä laajempi reservi mahdollistaa paremman henkilökohtaisten kykyjen hyödyntämisen ja laajemman maanpuolustukseen sitouttamisen. Ei ollenkaan huonoja tavoitteita. Yksi ihan välitön muutos voisi olla erikoisjoukkoihin siirtomahdollisuus varusmieskoulutuksen edetessä (jota tuleva jokaiseen varuskuntaan ulottuva nopeantoiminnan -joukkojen koulutus onkin) ja toinen naissotilaiden laajempi rehrytointi.

Ei tämä liivikauppaan tai optisiin tähtäimiin kaadu.
 
Viimeksi muokattu:
Pienestä näyttää olevan maanpuolustustahto kiinni! Riittääkö tavalliset liivit vai pitäisikö olla ihan merkkituotteet?

Niin kuin kirjoitin niin teuraaksi ei ole kiinnostusta mennä. Tämä tosiaan on mielenkiintoista, että Suomessa tulkitaan automaattisesti maanpuolustustahdon puutteeksi, jos ei hirveästi kiihotu ajatuksesta osallistua kärhämöintiin kehitysmaatason varustuksessa. Pääsisipä näkemään näiden henkilöiden naaman, kun omalle kohdalle osuu se lyhyempi tikku ja käsiin isketään se kiinalainen rynkky, peltikypärä ja kuuskakkoset sekä kerrotaan, että näillä mennään nyt sen kuuluisan suon yli...
 
jos ei hirveästi kiihotu ajatuksesta osallistua kärhämöintiin kehitysmaatason varustuksessa
Taivahan tosi on, että viime kädenväännöissä varusteet oli myös tuota tasoa ja kuitenkin pärjättiin jopa hyvin. Kyse on enemmän tahdosta, taidoista eikä suoraan varusteista.

Samanlailla Spetnatz kuolee ylipainoisen ressun ampuman kinuskirynkyn kutiin kuin jonkun uber ammattilaisen erikoisneekerin ammuttua HK:n (lue Helvetin Kallis) tuotteella.
 
Minulle on jäänyt Niinistöstä sellainen kuva, että kaveri tykkää masturboida suurille kuvitteellisille numeroille ja luottaa sisun, ruisleivän ja isänmaallisuuden korvaavan kaikki muut joukkojen puutteet.
Monelle kuitenkin on selvää että Niinistö on ensimmäinen puolustusministeri joka edes tekee aloitteita jonkin puolustukseen liittyvän määrän lisäämiseksi. Näitä määrien kohteita voidaan sitten jaotella tarkemmin kaluston ja ihmisten suuntaan, ihan miten haluaa. Niinistö nyt on ottanut tuliasemakseen ihmisten määrän lisäämisen ja sekin on ihan ok.
Joku on sille varmaan kertonut että tarvitaan nopeaa valmiutta laittaa aisoihin esim vihamielisiä ihmisryhmiä vihreissä vaatteissaan tai adidaksissa. Että koneita ja muuta sellaista ei ehkä ensihätään niinkään.

Jokainen joka katselee ympärilleen arkisessa elämässään, huomaa kuinka pihalla kaverit ovat maanpuolustuksesta. Puhuminen reserviläisten aktivoimisesta ja sodan ajan joukon kasvattamisesta toimii myös ajatuksia ohjaavana tavallisen kansaan tasolla. Siihen suuntaan Niinistön viesti on oikea. Jokaista tarvitaan maanpuolustukseen ja resurssin lisääminen aloitetaan nyt.

----------------

Yleensä olen huomionut, että puolustusministeri Niinistön aloitteita dissataan kahdesta syystä ja taholta: Niinistö on väärää puoluetta ja vastapuoli kritisoi kaikkea koska näin pitää toimia poliittisesti, tai Niinistö tekee puolustuksellisesti merkitseviä aloitteita, joita sotilaallisen vastapuolen on tarpeen kritisoida kehitystä jarruttaen.
Kumpaa vastapuolta olet?.
 
Niin kuin kirjoitin niin teuraaksi ei ole kiinnostusta mennä. Tämä tosiaan on mielenkiintoista, että Suomessa tulkitaan automaattisesti maanpuolustustahdon puutteeksi, jos ei hirveästi kiihotu ajatuksesta osallistua kärhämöintiin kehitysmaatason varustuksessa. Pääsisipä näkemään näiden henkilöiden naaman, kun omalle kohdalle osuu se lyhyempi tikku ja käsiin isketään se kiinalainen rynkky, peltikypärä ja kuuskakkoset sekä kerrotaan, että näillä mennään nyt sen kuuluisan suon yli...
2000-luvun alussa meille lyötiin käteen kuuskekkoset kertausharjoituksissa ja ei se kenenkään motivaatiota pahemmin syönyt. Kannattaa olla hyvissä ajoissa yhteydessä aluetoimistoon varustetoiveiden osalta...
 
Pääsisipä näkemään näiden henkilöiden naaman, kun omalle kohdalle osuu se lyhyempi tikku ja käsiin isketään se kiinalainen rynkky
Sinua ennen on henkensä jo heittänyt se erikoisjääkäri FN Scar kourassaan, LJK:n tai valmiusjoukon mies modattu RK kourassaan, jokunen TRG-mies tai panssarintorjuntatoveri sekä miinoitteen laskenut pioneerijoukkue. Vasta sitten tuleen pistetään sinut sen kiinarynkyn kanssa kun takanasi ei olekaan enää kuin lapsesi ja näiden jo edellä kaatuneiden omaiset.

Mielummin minä päätän päiväni se kiinan rynkky kourassani kuin, että jäisin katsomaan mitä käyttöä venäläiset keksii lapsilleni tai omalle persreiälleni.
 
Viimeksi muokattu:
Taivahan tosi on, että viime kädenväännöissä varusteet oli myös tuota tasoa ja kuitenkin pärjättiin jopa hyvin. Kyse on enemmän tahdosta, taidoista eikä suoraan varusteista.

Viime kädenvääntö loppui yli 70 vuotta sitten. Silloin ei vastapuolellakaan annettu paljon arvoa yksittäisen miehen hengelle. Ihminen harvemmin kaipaa sellaista mitä ei ole olemassa. Haluaisin olla samaa mieltä taidoista, mutta minulla on epäilykseni ettei siinä suhteessa ole enää samanlaista etumatkaa kuin viime rähinän aikaan. Voi olla jopa päinvastoin.

2000-luvun alussa meille lyötiin käteen kuuskekkoset kertausharjoituksissa ja ei se kenenkään motivaatiota pahemmin syönyt. Kannattaa olla hyvissä ajoissa yhteydessä aluetoimistoon varustetoiveiden osalta...

Se on hyvä että päätelmät joukkojen taistelumotivaatiosta on tehty niinkin vaativissa olosuhteissa kuin makkaranuotion ympärillä kertausharjoituksissa. Onnittelut :D
 
Viime kädenvääntö loppui yli 70 vuotta sitten. Silloin ei vastapuolellakaan annettu paljon arvoa yksittäisen miehen hengelle. Ihminen harvemmin kaipaa sellaista mitä ei ole olemassa. Haluaisin olla samaa mieltä taidoista, mutta minulla on epäilykseni ettei siinä suhteessa ole enää samanlaista etumatkaa kuin viime rähinän aikaan. Voi olla jopa päinvastoin.Se on hyvä että päätelmät joukkojen taistelumotivaatiosta on tehty niinkin vaativissa olosuhteissa kuin makkaranuotion ympärillä kertausharjoituksissa. Onnittelut :D

Missäs sitten? ABC:n baarissako?
 
Minä kyllä luulen, että Ukraina tai kaukaiset Arabivaltiot antavat kuvan, että sota Suomessa olisi jotenkin tälläinen siisti televisiosota.

Kaikkea muuta. Sodasta tulisi brutaali ja enemmän entisen Jugoslavian alueen totaalimurhaa kuin mikään aiemmin nähty. Suomalaiset laittaisivat vastaan sen minkä kykenisivät ja keinoilla mitkä vain keksisivät eikä venäläistenkään moraali antaisi kuvitelmaa siististä ritaritouhusta. Suomalaiset olisivat lisäksi kertakaikkisen turhautuneita tähän samaan verivihollisuuteen eikä rauhanneuvottelut todellakaan maistuisi, vittu "menköön vaikka henki niinku on menny isienki".

Ja Venäjä tietää tämän. Tuonne ei sitten parane mennä jossei mennä tosissaan.

Yksi hyvä esimerkki on keskusteluni Afganistanin veteraanilta sen kriisinhallintaoperaation opeista. Itse ajattelin ja kysyin naivisti, että mitäs Suomen armeija oppi siellä, miten homma sujui jenkkien kanssa ja millainen Naton aseistus on suhteessa omiimme. Vastaus oli suurinpiirtein sen suuntainen, että "en nyt tiedä arvostella jenkkien sodankäyntiä mutta afgaanien taktiikoissa oli paljon mielenkiintoisia piirteitä. Näistä ei niin olisi tietoa saatukaan muutoin kuin paikan päällä kokemalla."
 
Viimeksi muokattu:
Mielummin minä päätän päiväni se kiinan rynkky kourassani kuin, että jäisin katsomaan mitä käyttöä venäläiset keksii lapsilleni tai omalle persreiälleni.

Minä taas en ole kasakka-avusteisen eutanasian kannattaja eikä kuollut oikein voi huolehtia lapsistaankaan. "We just have to agree to disagree" - vai miten se menikään lontooksi.

Missäs sitten? ABC:n baarissako?

Molemmat on psykologisesti yhtä kuormittavia paikkoja joten miksipä ei jos se makkaranuotiokin kelpaa.
 
Joo Jussi varmaan itse laati sen suunnitelman paikallisjoukkojen vahvuuden kasvattamiseksi ennen kuin edes sai puolustusministerin pestin. :rolleyes:
 
:D

”Iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone, se nostaa hitaasti kierroksia”
Riipu kun nopeasti se laitetaan liikekannalepanoon

Millähän rahalla sitä vahvuutta tosiaan nostettaisiin 50 000:n sotilaan verran?
Verorahalla

Rynkyt, kypärät ja asepuvut riittävät reilusti yli 300K joukoille
Niin oliko wikin mukaan 350 000 RK-62/76

Mun mielestä tottakai pitää nostaa reservin määrä!!!
 
Back
Top