Ministeri Niinistö ja sotilasjohto eri linjoilla Suomen puolustuksesta – kenraalien uhkakuvana nopea

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Jos minut käskettäisiin nykyään taisteluun ilman liivejä niin vastaisin, että menepä itse.
Täällä oli ammattisotilaiden(kin) keskustelua liittyen suojaliiveihin.

Jos oikein ymmärsin, niin konsensus on seuraavanlainen:

Aivan kevyet liivit ovat sotilaskäytössä turhake. Raskaammat taas vaativat käyttäjältään paljon että niiden kanssa säilyttää suorituskykynsä taistelutilanteessa. Näin ollen liivit eivät ole mikään jokamiehen varuste. Lähinnä ne ovat ammattisotilaille sekä erittäin räväköissä rynnäkköhommissa (esim. panssarijääkärit) toimiville joukoille joilla on vasta vähän aikaa varusmiespalvelusta l. J-kauden huinimisesta liivit päällä. Aktiiviressulla, joka omistaa omat liivit, voi olla myös riittävä tottumus niihin. Mutta hänen ei tarvitsekaan mennä siksi inisemään niitä sotavaltiolta maanpuolustusvelvollisuutensa täyttämisen vastineeksi.

Tietysti voi olla sillä linjalla kuin S91 (rauha hänen käyttöoikeuksiensa muistolle), eli kaikki joukot joille ei ole omaa IFVtä, suojaimia ja pimeänäkölaseja sekä omaa henkilökohtaista ilmatukea ja tykistöä, ovat TYKINRUOKAA. Maailmassa ei vaan taida olla yhtään armeijaa joka ei tuolla kriteerillä olisi lähes täysin tykinruokaa. Jos olisi, niin sen koko olisi niin pieni että se olisi nopeasti voitettu jopa jollain kehitysmaa-armeijalla.
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Mielellään näkisin valveutuneiden ressujen ostavan itselleen vaikka kevyitä sirpaleliivejä. Etenkin jos on mahdollisuus joutua tykistö- tai ilmahyökkäyksen kohteeksi. Suhtkoht halpa "henkivakuutus", kun se kranaatinsirpale ei olekkaan keuhkoissa vaan liiveissä.
 

Rauhantekijä

Ylipäällikkö
Meinaatko Sardaukar tuollaisia levyjä mitä Varusteleka myy 145,- kappale ja rakentelis siitä?
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Meinaatko Sardaukar tuollaisia levyjä mitä Varusteleka myy 145,- kappale ja rakentelis siitä?
Vaikkapa vaan jotain ihan ylijäämää vaikka maastopuvun takin alle (jotta majuriturvallinen), esim:

https://www.varusteleka.fi/fi/produ...jaliivi-mtp-pehmeilla-suojilla-ylijaama/36058

Eihän noiden suojaustasosta voi enää mitään sanoa, kun ovat ylijäämää, mutta parempi kuin vaikkapa pelkkä M91 maastopuku. Noihin tietty pystyy laittamaan myös levyjä jos siltä tuntuu.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Minulle tämä puhe kenttäarmeijan kasvattamisesta ei oikein aukene/ en ymmärrä mitä ministeri sillä tarkoittaa.
Meillä on tällä hetkellä suhteellisen hyvin varustettu kenttäarmeija + sen päälle yli 500 000 sotilaan reservi. Näin olle meillä on vähän alle miljoonan vahvuinen armeija sodan varalle. Sillä on riittävä määrä varustettuja joukkoja, erittäin hyvä tappionsietokyky ja myös kyky muodostaa tarvittaessa lisää joukkoja.
Eikös tämä olekin pitkälti ns. "valohoitoa" reservin koolle...jotenkin noista huokuu sellainen että on vain päätetty muutamalla kynänvedolla ilmoittaa suurempi sodan ajan vahvuus. Meillähän on, kuten sanoit, se tilanne että voimme kriteerejä viilaamalla määrittää reservin koon. Jos haluamme että se on 150000 niin sitten se on. 300000 menee vielä helposti. Jos kriteerinä on vain että joku automaattiase, joku puku ja joku radio niin 600000. Jos voiveitsellä aseistettu liikuntakyvytön ja -haluton kelpaa, niin sodan ajan vahvuutemme voi olla vaikka 1,2 miljoonaa :D

Edit: Puhuessani "reservin koosta" tarkoitan tietty SA-vahvuutta. Kun itse aina näistä termeistä nillitän...
 
Viimeksi muokattu:

Vääpeli

Ylipäällikkö
Ei kevyet liivit mikään turhake ole. Päinvastion. Ne riittää n. 90% sotilaista. Loput 5% tarvitsee parempaa suojaa, missä käsiaseuhka on isompi kuin sirpale ja n. 5% kaikki liivit haittaa enemmän kuin suojaa, sissit yms joiden pitää liikkua nopeasti ja pitkiämatkoja.
 

Kapiainen

Ylipäällikkö
Ei kevyet liivit mikään turhake ole. Päinvastion. Ne riittää n. 90% sotilaista. Loput 5% tarvitsee parempaa suojaa, missä käsiaseuhka on isompi kuin sirpale ja n. 5% kaikki liivit haittaa enemmän kuin suojaa, sissit yms joiden pitää liikkua nopeasti ja pitkiämatkoja.
Joo, suojakysymys on mielenkiintoinen kysymys.
Suojan kehittyminen on historian valossa kuin iso pyörä joka pyöriessään toistaa samaa kaavaa: hyvin kevyt suoja tai ei suojaa ollenkaan - vähän enemmän suojaa - yhä enemmän ja enemmän ja raskaampaa suojaa - kunnes saavutetaan tilanne jossa suojan todetaan olevan niin raskas että se haittaa enemmän kuin antaa hyötyä, jolloin palataan alkuun. Tämä on toistunut historiassa useamman kerran ja toistuu taas.

Tämän hetken tilanne on se, että kevyehkö suoja riittää lähes kaikissa tilanteissa ja kaikille sotilaille. Eli IIIa - tason suoja on käytännössä riittävä kaikille pl. tietyt erikoistilanteet. Tällöin käytössä on siis standardin mukainen sirpalesuoja ja luotisuoja 9mm saakka ja kohtalainen suoja kivkal-luodeille pidemmältä ammuttuna. Tämä saavutetaan pehmeillä levyillä, jotka ovat painoltaan keveitä ja kustannuksiltaan edullisia.
Olennaista olisi luoda järjestelmä (käytännössä liivi + vyö) jolla voidaan helposti säätää suojatasoa tilanteen mukaan.
Ja kuinka ollakaan, uskomatonta kyllä, tähän ollaan Suomessa pääsemässä kohtapuoliin.