Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ministeri Niinistö ja sotilasjohto eri linjoilla Suomen puolustuksesta – kenraalien uhkakuvana nopea

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Peiper, 12.02.2017.

 1. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  Voihan sen pyytää maalaamaan otsaan...ja lähteä tosi "kommandona". Kengät, rynkky ja tetsarit. :D Upseerin "mansikan" maalaaminen onkin sitten jo hieman vaikeampaa...
   
  Viimeksi muokattu: 22.02.2017
  Honcho, baikal ja JR49 tykkäsivät tästä.
 2. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,336
  Tykkäykset:
  2,319
  Pisteet:
  1,286
  Viidenneksellä ja tavaran laittaminen liuskaan ei ole ehtinyt ihan niin pitkälle kuin reservin vähennys. Reservin vahvistusta tuosta on 20 000 lisää josta huomattava määrä paikallisjoukkojen tukijoukkoja eli noin 1000 ukkoa lisää per PaikP eli eivät toimi yksin ja nämä voivat kompensoida heikompaa pimeätoimintakykyä pitämällä tukikohtia puolustuskehien sisällä.
  Jotta päästään varusveijareilla 30 000 vahvuuteen toinen saapumiserä pitänee ainakin kaksinkertaistaa ja hankkia näille kalusto SA-budjetista.
   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. PSS

  PSS Luutnantti

  Liittynyt:
  28.07.2016
  Viestejä:
  485
  Tykkäykset:
  738
  Pisteet:
  36
  Kengät? Kumisaappaat!
   
 5. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  Ja ehken sadelahkeet...
   
  TBman tykkäsi tästä.
 6. PSS

  PSS Luutnantti

  Liittynyt:
  28.07.2016
  Viestejä:
  485
  Tykkäykset:
  738
  Pisteet:
  36
  Ei meillä semmoisia ollut.
  Mutta kovasti täällä vaan väki vääntää ryhmäaseistusta kokoon. No, sittenpä on niitä siltavahteja paremmin.
   
 7. Juna112Porojetsiin

  Juna112Porojetsiin Kapteeni

  Liittynyt:
  09.04.2016
  Viestejä:
  610
  Tykkäykset:
  1,072
  Pisteet:
  76
  Okay. Menee jankkaamiseksi, mutta haluan vain ilmaista että: jokainen (normaali) ihminen pelkää, ja se pelkääkö vai ei, ei liity mitenkään siihen, onko pukeutunut vimppapäälle luotiliiveihin, taistelupanssarivaunuun vai lentotukialukseen. Pelkoa tarvitaan, jotta voidaan laittaa kone käyntiin.

  Taistelutilanne on äärimmäinen stressi, johon ihmisen koko keho joutuu sopeutumaan. Se miten keho sopeutuu, on seurausta evoluutiosta, luonnonvalinnasta; siitä millä esi-isämme ovat selviytyneet niistä tilanteista, joista ne toiset jotka ovat tippuneet pois geeni-poolista eivät selvinneet. Toisilla (eikä se tarkoita että aina samoilla, eikä koskaan niillä muilla, .. jokainen romahtaa joskus) käynnistyy nopeasti, toisilla hitaasti ja toisilla ei lainkaan hormonituotanto, joka jakaa elämän-pelikortit uusiksi.

  Kauhu, josta ei seuraa testosteronin ja adrenaliinin syöksyä, johtaa lamaantumiseen, vaikka olisi millainen suojavarustus. Vastaavasti toisinpäin. Se toimintakyvyn kemiallinen saavuttaminen, on pelon/kauhun tarkoitus.

  Vimppapäälle kamoilla varustettu taistelija lähtee poterosta täsmälleen samasta syystä, kuin vanhemmallakin varustuksella oleva taistelija ja pysähtyy aivan yhtä varmasti vastapuolen kylmähermoiseen kolmelinjaisen laakiin silmien väliin. Normaalitilassa oleva ihminen ei laita otsaansa esiin sen enempää teräs- kuin kevlarkypärässäkään.
   
  TBman, Rajajääkäri ja KIM tykkäsivät tästä.
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,738
  Tykkäykset:
  20,178
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä se vaan pojat niin on, että tulevia hankintoja silmällä pitäen ei kenttäarmeijan lukumääräisen koon kasvattaminen ole tätä päivää. Kuten jäsen Lurker osoitti, siinä puhutaan melkoisesta kuluerästä....tämä samaan aikaan, kun rahaa pitää irrota kaikista lahkeista suuriin hankintoihin.
   
  Peiper, Kapiainen, TBman ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 9. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,000
  Tykkäykset:
  1,192
  Pisteet:
  156
  Tämän ketjun ja lainatun lehtijutun otsikko on mielestäni huono.

  Ensinnäkin puolustusvoimat eivät muistaakseni ole olleet vuosikymmeniin julkisesti huolissaan yhtään mistään mikä liittyy uhkiin ja niiden vastaamiseen koska "hyvin". Ja vähiten pv on ollut julkisesti huolissaan nopeasti eskaloituvista uhkista. Tällaista viestiä ovat poliittisille päättäjille, lehdistölle ja kansalle antaneet.

  Minun muistaakseni myös poliitikot ja puolustuspoliittiset selonteot ovat jankuttaneet, että ehdimme varautua "harmaan vaiheen" aikana. Minä ja valtava joukko aktiivireserviläisiä olemme taas yrittäneet piipittää ainakin 15 vuotta siitä, että harmaa vaihe on harmaa valhe. Ja, että meidän pitää varautua myös erittäin nopeisiin tilanteisiin.
  Nykyinen puolustusministerimme on ollut salkun saatuaan samaa mieltä aktiiviressujen kanssa monista asioista joita olemme yrittäneet saada kuuluviin. Näitä teemoja on ollut kertausharjoitusten lisääminen, nopeisiin uhkiin varautuminen ja sodan ajan joukkojen lisääminen. Ja ne maamiinat.

  Puolustusministeri on todellakin tehnyt töitä sen eteen, että "harmaa valhe" poistuisi ja uskaltaisimme valtiona myöntää sodan saattavan käynnistyä ilman kuukausia ennen tapahtuvaa ilmoitusta (tai muuta hieman heikompaa signaalia).

  Puolustusministerin ajamat "valmiusjoukot" ja sodan ajan vahvuuden kasvattaminen eivät todellakaan ole toisia pois sulkevia asioita kuten otsikko ja lehtijuttu antaa ymmärtää. Molempia tarvitaan.

  Valmiusjoukkojen tarve on ollut akuutimpi ja siihen on tehty jo hyviä toimenpiteitä. Osaa niistä on käsitelty julkisuudessa ja osaa ei.

  Sodan ajan vahvuuden kasvattaminen on kallista jos varastot ja miehet on päästetty rupsahtamaan. Maavoimien joukot on jaettu kolmeen osaan. On operatiiviset joukot joilla on uusin ja paras kalusto sekä nuorimmat miehet. Kalustohankinnat tehdään euroissa itat operatiivisille joukoille.

  Optimitilanteessa (ilman poliittista vehtaamista sinne sun tänne) operatiiviset joukot muutettaisiin 5-10 vuoden kuluttua alueellisiksi joukoiksi. Tällöin siis ukot ja kalusto siirtyisi suoraan alueelliseksi joukoksi. Henkilöstössä ja kalustossa tapahtuisi tietysti jonkun verran poistumaa. Tämä sama porukka toimisi alueellisissa joukoissa 10-15 vuotta. Sen jälkeen siirrettäisiin paikallisjoukoiksi. Ja sama kalusto tulisi yhä mukana. Tietysti kalustoa pitäisi huoltaa, päivittää ja jotain ihan uuttakin hommata. Näin tämä kuitenkin periaatteessa tulisi mennä ja käytännössä aika pitkälti meneekin. Nyt kun sodan ajan joukkoja on vähennetty alle puoleen siitä mitä oli vielä 2000 vuonna niin vähennykset on tehty pääasiassa vanhempaan henkilöstöön ja kalustoon. Eli siihen joukkoon joka oli halvinta jo ennestään. Jos määrää pitäisikin nyt nostaa niin sepä voikin olla nyt ihan hirvittävän paljon saavutettuja säästöjä kalliimpaa. Perustettaville lisäjoukoille ei välttämättä ole saatavilla heille koulutettua materiaalia. Osa sodan ajan joukkojen määrän kasvusta joudutaan nyt tekemään operatiiviseen porukkaan ja se olisi tehtävä pikkuhiljaa esim. 10 vuoden aikana. Osa kasvusta saadaan nopeasti ja edullisestikin, mutta lähinnä paikallisjoukkotason kalustolla. Paikallispataljoonat ovat edullisia verrattuna operatiivisiin mekaanisiin joukkoihin.

  Puolustusministeriössä ja puolustusvoimissa on kyllä osaamista tähän kaikkeen kunhan saavat sen ulosmitattua ja KUNHAN TÄMÄ (kasvu) SAADAAN MYYTYÄ KANSANEDUSTAJILLE.
   
  OldSkool, VLF, juuja ja 8 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. ak.tied

  ak.tied Eversti

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  1,790
  Tykkäykset:
  3,166
  Pisteet:
  316
  Tätä mietin kun tänään uutisoitiin suositus hankintamäärärahojen nostamisesta ja erillisestä valmiusmäärärahasta sekä sotilaallisesta yhteistyöstä Ruotsin kanssa "ilman rajoituksia", että Ruotsi voisi meitä kyllä vähän sponssailla.
   
  Honcho, PSB 5500 ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 11. ak.tied

  ak.tied Eversti

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  1,790
  Tykkäykset:
  3,166
  Pisteet:
  316
  Uskoisin. Itse kävin intin kuuskekkosissa ja peltikypärässä, joukossa selektiivisesti m91:stä. Viimeisen kokemuksen mukaan tuosta setistä oli tuttua villasormikkaat, reppu, sissipipo (if it ain't broken, don't fix it), saapassukat sekä rynkky.
   
 12. ak.tied

  ak.tied Eversti

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  1,790
  Tykkäykset:
  3,166
  Pisteet:
  316
  Mistä tiedät millaiset liivit nykyään on käytössä ja missä määrin? Kyllä niitä on ja tarvittaessa niitä saa varmasti nopeasti lisää jos tarvii. Ei Puolustusvoimat ole mikään kehitysmaa-armeija. Katso nyt vaikka muutama youtube-video niin näet omin silmin.
   
  PSB 5500 tykkäsi tästä.
 13. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,336
  Tykkäykset:
  2,319
  Pisteet:
  1,286
  Tuo vain käytännössä ei mene noin. Ihmisten reaktio uhkaan voidaan karkeasti jakaa 1. Taisteleminen, 2. Uhoaminen, 3. Pakeneminen, 4. Alistuminen. Mahdollisuudet onnistumiseen tai henkiin jäämiseen vaikuttavat siihen mikä noista valikoituu mihin taas vaikuttaa varustus. Kuten voiko sen laakin ampua luotettavasti silmien väliin. Tai suustaladattavia tuliaseita käyttävillä oli keskimääräisesti psykologinen etuote suhteessa jousia käyttäviin vaikka tulivoimassa ei ollut varsinaista etua ja lippaallista kertatulta ampuvia aseita käyttävillä oli psykologinen yliote suustaladatattavia käyttäviä kohtaan, pistimien etu on ollut enemmän pelote kuin aiheutetut tappiot, jne.

  Ajatus siitä että kaluston puutteilla ei olisi negatiivista vaikutusta tahtotilaan ja taistelijoiden psyykkeeseen on ikävä kyllä uhkakuvan muokkaamista resursseja vastaavaksi eli itsepetosta. Kaikkiin se ei vaikuta mutta kylläkin huomattavaan osaan 280 000 ukon porukasta. Onhan tässäkin ketjussa joku ollut jo Ruotsiin lähdössä varustuksen vuoksi.

  Muuten kaikki eivät koe pelkoa taistelutilanteessa ja adrealiinin ynnä muiden luonnon taisteluhuumeiden ilmestyminen vereen ei ole siitä riippuvaista. Korrelaatio ei tässä tapauksessa tarkoita kausaatiota vaikka se onkin yleinen uskomus.
   
 14. Mainos 15. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  672
  Tykkäykset:
  723
  Pisteet:
  76
  Ilman siltoja sota liikkuu hitaammin joten siltavahdit on armeijan tärkein paikka ja sinne ei kelpuuteta kuin kovimmista kovimmat.
   
  OldSkool, Fremen, AKE-ukki ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 16. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  161
  Pisteet:
  36
  Eli tämä siviili ammatti ei tarvitsisi tukea sodanajan sijoitusta. Ammattiin sisältyisi tiettymäärä kertausta. Näin ollen saataisiin lisää ns aktiivi reserviläisiä esim jonkin sortin valmiusjoukkoihin.
  Tälläisiä"palkattuja" ei tietenkään kannattaisi sijoittaa mihenkään rivimiehen hommaan vaan kenties vähän vaativimpiin tehtäviin.
   
 17. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,445
  Tykkäykset:
  4,033
  Pisteet:
  1,286
  Mahtaisi perjantai näyttää virastossa erilaiselta, kun nämä aktiivi ressut pyörisivät maastopuvuissaan järjestäytyen kertauksiin.:)
  Viraston naiset tuhahtelisivat poikien sotaleikeistä ja saunassa vertailtaisiin ampumatuloksia. Siviilipalvelusmiehet itkisivät sitä kuinka he ovat pudonneet sisäpiiristä. Kuullostaa hyvältä, mutta saattaa vaatia muutoksia rekrytointiin.
   
  PSB 5500 ja Fremen tykkäsivät tästä.
 18. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,738
  Tykkäykset:
  20,178
  Pisteet:
  1,286
  Aivan. Uskottava puolllustus on ollut dogmi, jota ei ole saanut vähääkään puheella hipaista. Ainakaan julkisesti. Ja jos olet jossain hiukkaakaan kriittisesti epäillyt virallista lallatilallatia, olet samalla tuhonnut herkkiä porsliinivarpahia tukun.

  Nyt pitää kansalle -myydä- ajatus suurhankinnoista ja se edellyttää varsin selvästi markkinointikeinoja, jotka tuskin kestävät päivänvaloa. Eli taas lingotaan johonkin suuntaan, joka tulee viitoittamaan puolustuksen tosiolevaa suorituskykyä seuraaviksi 25 vuodeksi. Politiikan julkivirran syvemmissä kerroksissa ei olla vielä täysin ostettu tätä tarjottua agendaa, jota epäillään hieman myös legendaksi. Kyse ei ole toden totta vain rahasta vaan siitä, että voidaanko tarjotuilla ratkaisuilla todella parhain muodoin vastata muuttuviin tilanteisiin.

  Asevoima on taatusti murroksessa, kehitys kehittyy ja on varmasti vaikea hahmottaa saati ratkaista, millä keinoin ns. muuttuviin uhkiin on parasta vastata. Ei olla helpon rastin äärellä, sanokaa sanoneen.
   
  Honcho, PSB 5500, Fremen ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 19. Juna112Porojetsiin

  Juna112Porojetsiin Kapteeni

  Liittynyt:
  09.04.2016
  Viestejä:
  610
  Tykkäykset:
  1,072
  Pisteet:
  76
  "käytännössä" ? Minkä tyyppinen käytännön kokemus sinulla on tästä asiasta ?
  Olisiko kyseessä kuitenkin oma näkemyksesi ja korrelointi &kausaliteetti on ns. spekuloimista sekundäärisillä argumenteilla, eli sanahelinää.

  Se, miten asiasta ajattelet tietämyskonettasi mukavasti näppäillen, täysin vaarattomassa tilanteessa, ei mitenkään vastaa sitä tilannetta, jossa kontrolli vaihtuu aivokuoresta hypotalamukseen. Vaikka kuinka olet varma, että otat jalat allesi ja juokset Ruotsiin, saattaa hyvin olla että käyttäydyt täysin eritavalla. Kuuskakkonen ja teräskypärä kelpaa hypotalamuksellesi aivan hyvin, mutta jos et sillä saa osumaan 150metristä vastustajaa päähän, et kyllä saa millään muullakaan. Toisaalta mitä väliä, who wants to live forever.. menet sitten lähemmäksi.
   
 20. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,336
  Tykkäykset:
  2,319
  Pisteet:
  1,286
  Kannattaa aluksi lukea vaikka Dave Grossmanin; On Killing ja On Combat.
  Enimmäkseenhän tuo perustuu muistelmiin ja haastatteluihin.
  Suomalaisilla veteraaneilla on muuten myös ollut samanlaisia tuntemuksia.
  Niin ja moraaliin vaikuttaa myös muut tekijät kuten esimerkiksi turhautuminen joka seuraa esimerkiksi yrityksistä pysäyttää KV-1 vaunu Lahti pst-kiväärillä.

  Entäs keltainen ja punainen vaihe?

  Jos tuo pitäisi paikkaansa niin kaikki kilpa-ampujat ja erikoisjoukot käyttäisivät
  kuuskekkosta. Sitä paitsi suurin osa ihmisistä ei edes näe pimeässä. :rolleyes:

  No sitä väliä että jos minulla on ampumalinja vastustajaan niin tällä on myös ampumalinja meikäläiseen.
   
 21. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,476
  Tykkäykset:
  3,964
  Pisteet:
  1,286
  Minulle tämä puhe kenttäarmeijan kasvattamisesta ei oikein aukene/ en ymmärrä mitä ministeri sillä tarkoittaa.
  Meillä on tällä hetkellä suhteellisen hyvin varustettu kenttäarmeija + sen päälle yli 500 000 sotilaan reservi. Näin olle meillä on vähän alle miljoonan vahvuinen armeija sodan varalle. Sillä on riittävä määrä varustettuja joukkoja, erittäin hyvä tappionsietokyky ja myös kyky muodostaa tarvittaessa lisää joukkoja.
   
  Honcho, Juna112Porojetsiin, baikal ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 22. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  1992 sai aikaan aika mielenkiintoisen pervoja "rättisulkeisia". Siihen aikaan sitä ei vielä pidetty simputuksena vaan huumorina. :D

  Eli: "Käytävälle kolmiriviin järjesty. Varustus: "pikkumustat" urheiluhousut, kaasunaamari, miehistövyö, sadelahkeet. Aikaa 5 minuuttia! Toimikaa!" :D

  Oli muuten aika "Tom of Finland"-näky! :D Tosin ei nyt lähdetty ihan sille linjalle, että oltaisiin jätetty ne pikkumstat pois... :p
   
  Honcho, Juna112Porojetsiin ja PSS tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu