Ruotsi liian avoimena valtiona on näköjään töpännyt sotilassalaisuuksien varjelemisessakin.
Suomi ei onneksi muuttunut näiden asioiden suhteen liian avoimeksi kylmän sodan päättymisen jälkeen.
PV:llä ei ole tätä Ruotsin tapaista ongelmaa, ainakaan näin suuressa laajuudessa.
Mp-netissäkin on syytä pitää mielessä, mitä tietoja tänne laittaa
.
Turvallisuusasiantuntijat moittivat Ruotsin puolustusvoimia naiiviudesta liiallisen tietojen julkisuuden vuoksi.
yle.fi
Uteliaat harrastajat jakavat tietoa Ruotsin sotilaskohteista netissä – lehti: kartat ja muut julkiset tiedot auttavat vakoojia ja rikollisiakin
Turvallisuusasiantuntijat moittivat Ruotsin puolustusvoimia naiiviudesta liiallisen tietojen julkisuuden vuoksi.
Ruotsin puolustukseen liittyvissä kohteissa ja sotilasalueilla on parin viime vuoden aikana raportoitu liikkuneen yhä useammin väkeä, jolla ei pitäisi olla sinne mitään asiaa.
Osa on mennyt sotilasalueille vahingossa tai välinpitämättömyyttään, mutta moni tietää hyvin, mitä on tekemässä.
Puolustusvoimien mukaan esimerkiksi ampuma-alueilla liikkuvat ihmiset ovat yhä suurempi ongelma.
Kasvavana ongelmana ovat viime aikoina olleet myös sotaharrastajat ja sotilasintoilijat, jotka ovat esimerkiksi kuvanneet ja kartoittaneet salaisia kohteita.
Näitä tietoja on jaettu erilaisissa netin harrastajaryhmissä.
Tällaisista tapauksista on aloitettu Ruotsissa useita rikostutkintoja. Tuomio on ehditty antaa vuoden aikana jo kahdessa tapauksessa.
Syyttäjä: Voisi pitää pahimmillaan törkeänä vakoiluna
Syksyllä 2019 oikeuteen päätyi tapaus, jossa 41-vuotias göteborgilaismies oli usean vuoden ajan järjestelmällisesti kartoittanut ja kuvannut puolustuskohteita ja jakanut tietoja eteenpäin.
Tuomioksi tuli lopulta vuosi vankeutta.
Syyttäjä
Mats Ljungqvist kommentoi göteborgilaismiehen tapausta viime syksynä
Ruotsin radiolle SR:llesanomalla, että jos syytetyn olisi todettu luovuttaneen keräämiään tietoja vieraalle valtiolle,
kysymys olisi voinut olla vakavimmillaan törkeästä vakoilusta. Nyt miehen todettiin syyllistyneen luvattomaan luottamuksellisten tietojen hankkimiseen.
Tänä vuonna oikeudessa on ollut 47-vuotiaan helsingborgilaismiehen tapaus. Miehen hallusta löydettiin lähes 40:ää sotilaskohdetta koskevia salaisia tietoja.
Marraskuussa
vuoden vankeustuomion saanut mies on kertonut olevansa äärimmäisen kiinnostunut puolustusvoimista ja sotilashistoriasta.
Tuorein
syytteeseen johtanut tapaus koskee 58-vuotiasta miestä, joka on pitänyt hallussaan ja levittänyt netissä salaista tietoa sotilaskohteista.
Kymmenkunta rikostutkintaa laittomasta kartoituksesta
Uutistoimisto TT kertoi tänä kesänä, että viranomaisten tutkinnassa on kymmenkunta vastaavaa puolustuskohteisiin kohdistunutta kartoitustapausta.
– Nykyisen turvallisuustilanteen huomioon ottaen tietojen jakaminen puolustuskohteista on vakava asia, Ljungqvist painotti
tiedotteessa marraskuussa.
Tällaisista kohteista kiinnostuneiden on uutisoitu paitsi jakavan tietoja toisilleen, myös tekevän yhteistyötä esimerkiksi salaisten rakenteiden, niille johtavien kulkuväylien ja rakennusten lukitusjärjestelmien kuvaamisessa.
Kuvattujen kohteiden joukossa on esimerkiksi tietoliikennemastoja, tutkajärjestelmiä ja kulkuneuvoja.
Torstaina
Ruotsin radio SR kertoi turvallisuuspoliisi Säpon tutkinnassa olevan kaksi uutta henkilöä, jotka ovat jakaneet suuren määrän tietoa Ruotsin sotilaskohteista salaisella nettifoorumilla.
Henkilöiden roolia salaisista tiedoista käytävissä nettikeskusteluissa kuvaillaan keskeiseksi.
SR:n mukaan Säpon tutkijat ovat löytäneet tietoa kahdesta salaisesta chat-ryhmästä, joissa erikseen mukaan kutsutut henkilöt ovat jakaneet suuria määriä Ruotsin sotilaskohteisiin liittyviä tietoja.
Lehti: Puolustusvoimien omilla sivuilla paljastavia karttoja
Ruotsin puolustusvoimat on omalta osaltaan ollut helpottamassa salaisten kohteiden löytämistä, väittää
Dagens Nyheter -lehti.
Lehden mukaan sadat tällaiset paikat ovat olleet löydettävissä puolustusvoimien omilla nettisivuillaan julkaisemista kartoista. Arkaluontoisia kohteita on Ruotsin kaikkien 21 läänin alueella.
Lisäksi tarkkoja karttoja löytyy
Asuntoviraston sivuilta. Karttojen ja muiden internetsivuilta löytyvien tietojen avulla on DN:n mukaan mahdollista päätellä esimerkiksi, missä on asevarastoja.
Julkisia tietoja yhdistelemällä voi lehden mukaan saada selville jopa varastotilojen muodon ja koon.
Turvallisuusasiantuntijat varoittavat lehden haastattelussa, että tiedot ampuma-aseiden ja räjähteiden sijainnista kiinnostavat myös vieraita valtioita, erilaisia ääriryhmiä ja tavallisia rikollisiakin.
Tällaisen tiedon avulla vaikkapa järjestäytynyt rikollisuus voisi iskeä puolustusvoimien asekuljetuksiin.
Puolustusvoimien toimintaa asiantuntijat pitävät naiivina.
Avoimuuden aika alkoi kylmän sodan päättyessä
Ruotsin puolustusvoimat sanoo tasapainoilevansa tiedon julkisuuden suhteen avoimen yhteiskunnan vaatimusten kanssa.
Puolustusvoimien verkkosivuilla tai internertin karttapalveluissa julkaistu tieto ei puolustusvoimien näkemyksen mukaan paljasta yksityiskohtaista tietoa kohteiden käyttötarkoituksesta tai merkityksestä.
Puolustusvoimien mukaan salaista tietoa ei ole julkaistu, eikä kaikkia sotilaskohteita löydy kartoista.
– Kartat eivät anna koko kuvaa,
Ruotsin puolustusvoimat kommentoi DN:n uutista.
DN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan harjaantunein silmin ja tietoja yhdistelemällä voidaan kuitenkin tehdä paljastavia johtopäätöksiä.
Lehden mukaan tämän osoittaa myös sen tekemä testi, jossa avoimesti saatavilla olevien tietojen perusteella liikkumalla päädyttiin varoituskyltein varustetulle alueelle, jossa on betoninen rakennus.
Ruotsin
Maanmittauslaitoksen ilmaisesta karttapalvelusta pystyi puolestaan hakemaan tällä alueella olevien betonirakenteiden muodot ja mitat.
Kyseisen sotilasvarustuksen rakennusvaiheisiin vuosina 1960–75 taas pystyi tutustumaan tarkasti julkisten ilmavalokuvien avulla.
DN kertoo varoittaneensa puolustusvoimia hyvissä ajoin tulossa olevasta jutustaan, jotta arkaa tietoa paljastavat kartat voitaisiin poistaa netistä.
Karttoja on julkaistu avoimuuden nimissä ja etenkin sen jälkeen, kun Ruotsi päätti keskittyä kansainvälisiin tehtäviin ja ajoi parin vuosikymmenen ajan alas omaa puolustustaan.
DN:n mukaan erityisen avointa tietojen julkaiseminen oli kylmän sodan päättymisestä aina vuoteen 2013 asti.
Ukrainan sodan puhjettua vuonna 2014 Ruotsi teki täyskäännöksen puolustuspolitiikassaan, ja omaa puolustuskykyä on viime vuosina taas ryhdytty kasvattamaan.
Suomessa kuvaaminen ei ole suuri ongelma
Suomen puolustusvoimista kerrotaan Ylelle, ettei Ruotsin tapaista ongelmaa julkisuuteen päätyneiden luvattomien kuvien suhteen ole havaittu Suomessa.
Luvatonta oleskelua sotilasalueilla ja lennokkien luvatonta lennättämistä esiintyy silloin tällöin.
Puolustusvoimilla on tarvittaessa oikeus puuttua tällaiseen lennokkien käyttöön voimakeinoilla yhteistyössä poliisin kanssa.
Suomen puolustusvoimien mukaan julkisissa kartoissa ei näytetä salaisiksi luokiteltuja kohteita.
Sotilaskäytössä olevat operatiiviset kartat eivät ole julkisia, eikä niitä siten myöskään löydy julkaistuina internetistä.
Salaisiksi luokitellut kartat varustetaan Suomessa turvaluokitteluleimalla, ja kartat hävitetään käytön loppuessa.