Minkälaisia elokuvia te katotte?

Katsoin eilen INTERSTELLAR Netflixistä.
Erittäin vaikuttava elokuva tässä tyylilajissa. Harvinaisen hyvä scifi vaikka noita on tullut useita katsottua ja kerättyä 20 v aikana. Vajaa 3 tuntia koukuttavaa pohdittavaa.

Interstellar on tosiaan ajatuksia herättävä kuvaus ei niin kaukaisesta tulevaisuudesta, jossa maapallo on kuolemassa. Leffan katsottavuutta vaan häiritsi ainakin minusta sen massiivinen kesto. Puolisen tuntia olisi voinut tiivistää tarinaa kasaan.

Tästä syystä tykkäsin enemmän The Martianista (Yksin Marsissa). Tarina pysyy paremmin kasassa ja on helpommin sulateltava pienemmän mittakaavansa takia. Ja kun tarina sijoittuu Marsiin, niin mitään madonreikiä ei tarvita avaruuslennoissakaan.
 
Viikonloppuna tuli katsottua Seppo Huunosen ohjaama Veikko Huovisen romaaniin perustuva elokuva Lampaansyöjät, jonka pääosassa olivat Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki. Ei nyt ollut mikään ihmeellinen tapaus, en edes muista mitä siinä tapahtui mutta tulipahan katsottua.

Toinen elokuva, jonka katsoin, oli Woody Allenin elokuva Annie Hall - sekin oli vähän sellainen tavallista elämää kuvaava juoneton riitelyelokuva, jossa oli kuitenkin hauskaa dialogia.
 
Kolme tarinaa tulee katsottua joka vuosi.
Minä katson kerran vuoteen jonkin näistä Suomessa tehdyistä sotahistorian elokuvista.
Ja lisäksi katson Excalibur aina kerran vuoteen. Maailman parasta elokuvaa on helppo katsoa....siis elokuvasta on helppo nauttia. Muita leffoja katsotaan, Excalibur nautitaan.
 
...tykkäsin enemmän The Martianista (Yksin Marsissa). Tarina pysyy paremmin kasassa ja on helpommin sulateltava pienemmän mittakaavansa takia.
Jaa...no täytyypä sitten katsoa Martian seuraavaksi.

Noin muuten minusta elokuvat yleensä on hyviä kun ne kestävät yli 2 tuntia. Harva puolentoista tunnin, sarjakuviin verrattava elokuva saa aikaan spektaakkelimaisia fiiliksia katsojassa.
 
Interstellar on tosiaan ajatuksia herättävä kuvaus ei niin kaukaisesta tulevaisuudesta, jossa maapallo on kuolemassa. Leffan katsottavuutta vaan häiritsi ainakin minusta sen massiivinen kesto. Puolisen tuntia olisi voinut tiivistää tarinaa kasaan.

Interstellarissa nauratti/häiritsi fysiikan venyttäminen hieman keittiön puolelle, meni vähän Hollywoodin sciencebabble-osastolle. Mutta leffan pituus on taas miulle sen parhainta antia. Avaruuslennot oikein kuvattuna vaan saa jotain super-kaukokaipuuta sykkimään. Mahtavan minimalistinen mutta tehokas musa (tai vaan äänimaailma, ilman Geroge Lucasin meluisia laasereita) nosti kiksiä vielä pykälän.

Odottelen Director's Cutia joka venäyttää leffan nelituntiseksi, mutta nykyistäkin julkaisua tulee fiilisteltyä uudelleen.
 
Moon on herkkupala. Skrivaaja on varmasti saanut ideaa "Lemingwayn" (siis tuo Puolan lahja maailmalle) Tähtipäiväkirjoista, mutta mikäs siinä. Loisto filkka. Hei, tuosta asetelmasta saisi TV-sarjan jota katsoisi mieluummin kuin Big Brotheria vai mitä sieltä nykyään tulee.
 
Kiinalaisen ystäville The Banquet (2006?) on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Juoni on perus nyky-pingpongia, samaa vanhojen dynastioiden perään haikailua, mutta pari kohtausta on aivan mykistävän upeita. Lumihangessakin otetaan hieman myllyä, harvinaista noissa! Kukas muu kuin Ziyi Zhang keikistelee pääosassa mutta sopii hyvin siihen.

Samantapainen pläjäys on House Of Flying Daggers (2004?) joka on vielä visuaalisempi. Värimaailman käyttö saa Fellininkin vihreäksi kateudesta.
 
The propaganda game.
Ihan loistava dokumentti Pohjois-Koreasta ja siitä propagandan määrästä joka siellä kukoistaa.
 
Takaisin Pintaan katsottu ensimmäisen vaan ei viimeisen kerran. Itse hiukan sukeltamista harrastaneena eläydyn aika vahvasti, jo onnettomuus tapahtuessaan kouraisi. Elokuvassa yllättävän paljon materiaalia itse operaatiosta kuvattuna, ja vaikka menehtyneet näkyvät melko selvästi, on aihetta käsitelty ehdottoman hienotunteisesti ja kunnioittavasti.

Ainoa mikä hiukan särähti, oli Grönqvistin ympärille soviteltu sankarimyytti. Hän oli kieltämättä hallitseva ja ammattimaisin porukasta, mutta koko onnettomuusketju käynnistyi hänen parinsa menehtymisestä. Hiukkaakaan syyllistä en hänestä yritä tehdä, en lainkaan, mutta onnettomuudesta lukiessani päädyin miettimään, että hän huomasi parinsa todellisen hädän vasta kun oli myöhäistä. Vaikka paikalta poistumisen syy oli aivan selvä ja looginen, viedä ylimääräisiä kamoja pois ahtaasta paikasta, oli pari toiselta reissulta palattua jo pois järkevän toimimisen piiristä.

Kai Känkänen, yksi onnettomuudesta selvinneistä, se joka joutui vetämään homman aivan käsittämättömällä tavalla pitkäksi koska joutui palaamaan pidempää reittiä takaisin, palasi ensimmäisen sukelluksen kesken takaisin. Erittäin järkevää ja se käsiteltiin elokuvassa hienosti. On vaikea kuvitella miehen stressiä kun hän on luullut kaikkien kaveriensa menehtyneen, näki parinsa kuolevan, toisen kuolleen ja yhden kiinni juuttuneen jota ei voinut auttaa, menotie tukossa ja paluureitti käytännössä toivoton. Paluumatkalla skootteri tilttasi, sähkö meinasi loppua ja sitä riitti dekolla enää joko lämpöliiviin tai valoon, pitkät dekot yksin pimeässä ja kylmässä, resurssien loppuminen ja viisituntiseksi suunnitellun sukelluksen venyminen yksitoistatuntiseksi, loppupaluu ilman riittäviä dekoja, nousu pimeään ja kylmään ulkoilmaan ja kavereista ei mitään tietoa. Silti lähti yrittämään pelastussukellusta.

Ainoa nainen sai pelastusoperaatiossa sukeltajantaudin melkein saman tien, jotakin on mennyt pieleen mutta tarina ei kerro mitä.

Nämä olivat taustatarinoita eivätkä elokuvan juonta.

Kannattaa katsoa ensimmäisestä linkistä myös sukeltajien kommentit.

http://takaisinpintaan.fi/fi

Hesarin kuukausiliitteen juttu
http://dynamic.hs.fi/2014/syvalla/

Taija Nevalaisen videota samasta luolastosta, kävivät syvimässä kohdassa mutta eivät menneet läpi toiseen sisäänmenopaikkaan. Norjalaiset ovat olleet käärmeissään kun suomalaissukeltajat ovat kartoittaneet luolastoa, vaikka norskit pitivät sitä omana projektinaan. Se vain ei edennyt vuosiin, onnettomuuteen joutunut ryhmä oli ensimmäinen joka sukelsi läpi, onnettomuussukellus oli toinen ja silloin se oli tarkoitus videoida.

 

Liitteet

  • upload_2016-2-19_19-44-50.png
    upload_2016-2-19_19-44-50.png
    348.3 KB · Luettu: 1
Salaiset Kansiot oli kyllä tällä uudella kuuden jakson episodilla kevyttä kamaa. Eilen tuli viimeinen jakso.
 
Salaiset Kansiot oli kyllä tällä uudella kuuden jakson episodilla kevyttä kamaa. Eilen tuli viimeinen jakso.
Juu. Itsekin odotin hieman rankempaa menoa, mutta kokonaisuus olikin hiukan laimea. Ilmeisesti tuotantotiimi oli valinnut tällaisen linjan että sarja tehdään faneille, jolloin ei tarvita niin tosikkomaista asennetta. Onneksi mukana oli myös paljon X-Files aiheista huumoria.
 
Juu. Itsekin odotin hieman rankempaa menoa, mutta kokonaisuus olikin hiukan laimea. Ilmeisesti tuotantotiimi oli valinnut tällaisen linjan että sarja tehdään faneille, jolloin ei tarvita niin tosikkomaista asennetta. Onneksi mukana oli myös paljon X-Files aiheista huumoria.
Se liskomies jakso oli suorastaan fantastinen. Tappaja ihmislisko oli sittenkin aivan jotain muuta.
 
Tuollainen elokuva on tulossa. Tosin epäilen teattereihin tuloa Suomessa.
Nicolas Cage näyttelijänä on tänä päivänä keskitasoa jos katsoo leffoja missä näytellyt.
 
Uusi luontosarja BBC:lta, loytyy netista... Patagonia. Kaikki luontodokkareiden ystavat ja erityisesti koskimelojat saavat tasta todellakin vastinetta menetetylle vapaa-ajalle, loistavaa tuontantoa.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b06dpmbx
 
Back
Top