Tshernobylin Tikka lopetti nakutuksensa – 1976 valmistunut maailman suurin radioantenni odottaa purkajia
Raili Leino
8.3.202019:30
HISTORIATEKNIIKKAKONEET JA LAITTEET
Tshernobylin Duga-1 on todennäköisesti maailman suurin radioantenni. Se on huomattavasti suurempi kuin Eiffeltorni.
Kaikujenmetsästäjä. Tutkajärjestelmän radiosignaali kiersi maapallon ympäri kimpoillen ionosfäärin ja maanpinnan välillä. KAROLIINA VUORENMÄKI
@
Näky metsän keskellä on häkellyttävä: 150 metriä korkea ja 500 metriä pitkä metalliristikko sisältää arviolta 13 000–14 000 tonnia terästä ja alumiinia. Jatkeena on vielä toinen, 300 metriä pitkä ja hiukan matalampi antenni.
Duga-1 sijaitsee Ukrainassa Tshernobylin ydinvoimalan suljetulla alueella, kymmenen kilometrin etäisyydellä reaktoreista. Antenni on päätetty purkaa, mutta purkamisen aikataulusta ei ole tietoa. Antennin ylläpito on taloudellisesti mahdotonta, ja metalliosat alkavat haurastua ja putoilla.
Rakennelma oli osa OTH-tutkajärjestelmää, joka kuului Neuvostoliiton puolustusvoimille. Sen avulla pyrittiin havaitsemaan lännen lähettämiä mannertenvälisiä ohjuksia niin varhaisessa vaiheessa, että ohjusten torjunta olisi mahdollista.
OTH- eli Over The Horizon -tutka lähettää lyhyitä radioaaltoja, jotka heijastuvat ionosfääristä. Signaali kimpoilee edestakaisin yläilmakehän ja maanpinnan välillä ja etenee koko maapallon ympäri. Törmätessään mannertenväliseen ohjukseen signaali muuttaa Doppler-ilmiön vuoksi taajuuttaan. Tätä hentoa, hiukan korkeampitaajuista signaalia vastaanottoantenni kuunteli.
Voimakas häiriö
Tutkasignaalin lähetin oli 60 kilometrin etäisyydellä Tshernobylistä. Vastaanottimia oli kaksi: toinen Tshernobylissä ja toinen Itä-Siperiassa, Amur-joen varrella.
Järjestelmä sai lempinimen ”Tikka”, koska lähetin aiheutti voimakkaan, tikan nakutusta muistuttavan häiriösignaalin radioliikenteeseen. Nakutus kuului vaihtelevalla taajuudella, ja se haittasi ennen kaikkea lentoliikenteen viestintää ja radioamatöörejä Euroopassa. Radio- ja tv-vastaanottimiin ruvettiin suunnittelemaan ”tikkahäiriön” poistajia.
Signaalin taajuus vaihteli satunnaisesti. Lyhytaaltoradion kautta kuultuna se kuulosti 10 hertsin taajuiselta tikan rummutukselta.
Tikka aiheutti häiriötä muun muassa radioamatöörien ja lentokoneiden viestinnälle, mutta syyllinen varmistui vasta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen. Häiriöt aiheutti mannertenvälisten ohjusten torjuntaan keskittyneen Duga-1-järjestelmän tutkalähete.
Tikka otettiin käyttöön kesällä 1976. Myös lännessä suunniteltiin vastaavia järjestelmiä, mutta niiden ei arveltu vastaavan tarkoitustaan eikä niitä ruvettu koskaan rakentamaan. Neuvostoliitossa sotilasjärjestelmien kustannuksia ja hyötyjä ei arvioitu yhtä kriittisesti.
Tunne vihollisesi. Lännen ohjukset esiteltiin neuvostosotilaille opastaulujen avulla. KAROLIINA VUORENMÄKI
Satelliitit parempia
Antenni ehti olla toiminnassa kymmenisen vuotta. Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen raportit kertovat, että antennin ohjauskeskuksen tietokoneet oli tuhottu.
Todennäköistä on, että laitos katsottiin tarpeettomaksi, koska satelliittitekniikka toimi paremmin ja luotettavammin. Lähetin kuitenkin jatkoi toimintaansa vielä pari vuotta. Maailmaa kiusaavat radiohäiriöt loppuivat vasta joulukuussa 1989.
Lähettimen teho oli valtava, jopa yli 10 megawattia. Tukikohdassa työskenteli tuhansia sotilaita, insinöörejä ja tutkijoita.
Laitos oli tietenkin äärimmäisen salainen. Virallisissa papereissa paikalla sijaitsi lasten kesäleiri, koska jokin selitys piti olla, miksi alueelle johti tie. Salailu oli teeskentelyä, sillä laitos näkyy kirkkaalla säällä hyvin esimerkiksi läheisen Pripjatin kerrostalojen yläkerroksista, ja lännen tiedustelu näki sen satelliittikuvista. Muita ominaisuuksia voidaan vain arvailla.
Tietokoneromua.”Tshernobylin Tikka” vaati valtavan määrän elektroniikkaa järjestelmän ohjaukseen ja datan tulkintaan. KAROLIINA VUORENMÄKI
Ukrainan itsenäistyessä venäläiset veivät kaikki asiapaperit Moskovaan. Laitos on kuluttanut tehoa megawattikaupalla, ukrainalaisten arvion mukaan noin yhden prosentin yhden voimalayksikön tuotannosta. Signaalin analysointiin tarvittiin mittava tietokonearsenaali, jonka jäänteitä lojuu rekkakuormittain rakennusten pihalla ja sisätiloissa.
Vaarallinen vierailukohde
Tietokonekeskus on vaarallinen vierailupaikka. Rakennuksessa on pimeää. Lattiassa on reikiä, joiden pohjalla betoniraudat törröttävät kuin saalista odottava atrain. Lisäjännitystä aiheuttivat huhtikuussa vesi ja jää. Keskikerroksen ikkunanpuitteella kasvaa reidenpaksuinen koivu.
Kaapelit ja kaikki rahanarvoinen tavara on viety ajat sitten, mutta neuvostoaikaiset propagandajulisteet ovat jäljellä. Niissä on kuvattu tutkan toimintaperiaatteet ja esitelty vihollinen: länsimaiden mannertenväliset ohjukset.
Voiman- ja tiedonsiirtokaapelit sijaitsivat omassa koko antennin mittaisessa matalassa rakennuksessaan. Sen kakkoskerroksesta pitää poistua varovasti. Ruostuneissa metalliportaissa on pari jalanmentävää reikää, eikä kaiteeseen ole luottamista.
Tshernobylin suljettu alue on Ukrainan suosituin turistikohde. Vierailut alueelle alkoivat 2002.
Omin päin alueella ei saa – eikä kannata liikkua. Maastossa on yhä voimalasta peräisin olevia, säteileviä grafiitinkappaleita. On myös romua, lasinsirpaleita ja kehnokantisia jätevesikaivoja.
Tutka-antennille turisteja alettiin päästää vasta vuonna 2011. Kohde ei edelleenkään kuulu kaikkien kiertomatkojen ohjelmaan.
Kaasunaamarit. Neuvostoliitto satsasi vahvasti maanpuolustukseen. Koululaisetkin harjoittelivat kaasunaamarien käyttöä, ja Tshernobyliin valittiin epävakaa reaktorityyppi, koska reaktorista saattoi poimia ydinraaka-ainetta sotateollisuudelle. KAROLIINA VUORENMÄKI
Uhmaajia riittää
Vaarat eivät estä luvattomia seikkailijoita, jotka livahtavat alueelle öisin. Rohkeimmat ovat kaivautuneet Pripjatin sairaalan kellariin, minne on varastoitu kaikkein säteilevimmät jätteet – esimerkiksi voimalaa sammuttaneiden palomiesten varusteet – ja huvitelleet pyöräilemällä kellarin käytävällä.
Tutka-antennissakin riittää kiipeilijöitä, vaikka alaosan tikkaat on poistettu. Valokuvia ja videoita korkeuksista riittää internetissä. Antennin huipulta on tehty base-hyppyjä.
Yleisesti on arveltu, että jättimäinen tutka-antenni ei vastannut tarkoitustaan.
Tshernobylin Duga-1 on todennäköisesti maailman suurin radioantenni. Se on huomattavasti suurempi kuin Eiffeltorni.
www.tekniikkatalous.fi