MPK:n suuntaviivat päätetty

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Miksi MPK astuu kuvaan vasta kun ressu on kuntouttanut itsensä?

Voisiko olla mahdollista että kunnon kohottamiseen olisi "sotilaallinen ympäristö" valmiina jo MPK:ssa?
Nyt kun kaikille on selvää, että MPK:n toimintaperiaate on luettavissa Strategia 2016-2020 julkaisusta, voidaan jatkaa MPK:n roolin kehittämistä.
Näkisin että eräänä motivaatiotekijänä toimisi se, että MPK järjestää vaikka kuntotestejä joilla ressu voi mittauttaa itseänsä. Saattaisi tuohon mahtua jonkinlaiset tasotestiin tähtäävät kuntokurssitkin.
Ne jotka jo nyt ovat salilla tai lenkillä vapaa-aikanaan menevät heittämällä tasotestin läpi ja muille olisi valmistavaa ohjausta, niin saadaan kuntoa parannettua.

MPK:n piirissä olevaa kuntovalmennusta voisi markkinoida tyyliin " kun pystyt tähän - saat tätä ". Sen jälkeen kun yksilölle on selvinnyt millaiset harjoitteet ovat PV:n arvostamia "sotilaslihaksia", olisi yksilön helpompaa pohtia myös muuta sotilaallista osallistumista ja jopa sijoitusta (sijoittamattomat vapaaehtoiset ).
Tällainen malli antaisi henkilölle nykyistä selkeämmän polun joka johtaisi merkittävään reserviläisyyteen. Ihmisille pitää vaan aika selkeästi kertoa millai hommat toimii. Nyt aika moni ei ole tietoinen miten kannattaisi edetä ja aktiivinen reserviläistoimi jää vaan roikkumaan mielessä ja puheissa.

Yksilön kuntoilun ja MPK/PV:n väliltä puuttuu yhteys kansan laajemmassa mittakaavassa. Yksilöiden nykyinen kuntoiluharrastus tulisi ohjata MPK:n suuntaan ja PV:n hyödyksi.


.
Voisiko MPK järjestää kurssina PV henkilökunnan ja MAAKK kuntotestien tapaisen kurssin, jossa alkulämmittelyjen jälkeen kunto- ja ampumatestit. Sitten luentojen, liikunta- ja ampumaharjoitteiden kautta opetettaisiin reserviläiselle omaehtoisia keinoja kenttäkelpoisuuden parantamiselle, jotka palvelisivat sijoitukseen tähtäävää suorituskyvyn nostoa. Ei mikään viikonlopun kuntokuuri, mutta mahdollisuus testauttaa itsensä.
Sen jälkeen on jokaisen helpompi seurata omaa kehitystä, kun tietää miten sitä voi itse testata ja antaa itselleen tavoitteet joihin haluaa päästä.
 
Juuri samaa ajattelin. Eli TCCC pitäisi ensin määritellä ja rajata jollain tavalla. Itse määrittelen sen tietynlaiseksi toimintatavaksi ja malliksi, hätäensiapua taistelukentän olosuhteissa.

Kysymykseen voi vastata "Kyllä" jos katsotaan asiaa toimenpiteiden kannalta. Jos taas TCCC joko jo on tai siitä tulee tavaramerkki niin sitten ei, mutta samaan hengenvetoon voidaan sitten todeta että meillä annetaan täysin vastaavanlaista koulutusta. Sitä antavat suomessa ainakin PV, raja, Poliisi sekä MPK. Nimistöt voivat olla TCCC, T3C, TSTEA tai TECC jota koulutetaan pelastusviranomaisille. Sivuhuomiona mainitsen että tämä jälkimmäinen eroaa varsinaisesta TCCC:stä niin vähän omasta mielestäni, että en sen protokollaa edes omalla nimellään kutsuisi. Erona TCCC:hen on lähinnä tuliylivoiman hyödyntäminen ja aggressiivinen tulenkäyttö yleensäkin ja muut taktiset manööverit jotka tähtäävät vihollisen lyömiseen.

TCCC:n kohdalla on kyse melko laajasta kokonaisuudesta laajimmillaan jossa huomioidaan esimerkiksi potilaan monitorointi ja IO yhteydet, mutta se voi olla myös melko suppeakin ja KISS-henkinen riippuen siitä kuka ja mikä on koulutuksen kohderyhmä. Jos siis sinä järjestät rastikoulutuksen, johon liittyyy taistelutoiminnan ja taktisten manööverien liittäminen saumattomasti taisteluensiapuun, vaikka tekniikoilla kiristysside, kylkiasento, paineside ja haavoittuneen lämpimänäpito niin kyllä, voi sanoa että järjestät TCCC koulutusta tai ainakin sitä täysin vastaavaa, koska edelliset toimet ja temput ovat esimerkiksi täysin TCCC:n MARCH protokollan mukaisia ( Massive hemorraghe, Airways, Breathing, Circulation, Head/Hypothermia).

Sanottakoon näin että MPK:n toimesta suomessa alkaa saamaan niin hyvälaatuista jokamiehen sekä CLS:n/tstpelastajan TSTEA koulutusta, että maksullisille yksityispuolen kursseille ei välttämättä ole kysyntää eikä tästä syystä tarjontaakaan koska ne eivät pysty tarjoamaan mitään enempää, muuta kun isomman kurssilaskun.

TSTEA koulutus on ottanut melkoisen harppauksen viimeisen 5v aikana myös vapaaehtoiskoulutuksessa. TCCC nimeä saa käyttää vain tietyn standartin mukaisesta koulutuksesta. Jos koulutus ei sitä täytä, se ei tee siitä varmasti huonompaa.
TSTEA on oikea nimi asialle Suomessa. Taistelupelastaja on tehtävänimike ryhmässä, hänen koulutusvaatimus on muutakin kuin yksittäisen sotilaan TSTEA-koulutus.

Määrittele "oikea". Suomessa koulutetaan oikeita taistelupelastajia ja oikeaa taisteluensiapua. Varusmiehille, ja ressuille MPK:n kursseilla. Suomessa ei käytetä termiä TCCC.

Juurikin noin, paitsi listalta puuttuu PV:n palkattuhenkilökunta, jotka saavat varmasti myös koulutusta asiaan.
 
MPK:n harjoitukset eivät voi kohottaa kuntoa, jos niitä on esimerkiksi 4-12 kpl vuodessa. Reserviläisen kunnonkohotus pitää tehdä arjessa, ei MPK:n kursseilla.
Nyt on asia tällai, mutta esitin ajatusta, että kurssimuotoa muutetaan. Viikottainen kuntorata ja jokainen osallistuu oman kalenterinsa mukaan. Eli olisi sellainen jatkuva jauhava res-kuntokurssitus johon miehet osallistuvat sankoin joukoin ja siellä ei ole muuta kuin res-kuntoilua. En näe mitään estettä sille, että jätetään sieltä MPK:sta joitain huuhaa istuntoja pois ja aloitetaan res-kuntoilua. Muutos, jolle ei ole todellisia esteitä, eihän?

kuntotestien tapaisen kurssin, jossa alkulämmittelyjen jälkeen kunto- ja ampumatestit. Sitten luentojen, liikunta- ja ampumaharjoitteiden kautta opetettaisiin reserviläiselle omaehtoisia keinoja kenttäkelpoisuuden parantamiselle, jotka palvelisivat sijoitukseen tähtäävää suorituskyvyn nostoa. Ei mikään viikonlopun kuntokuuri, mutta mahdollisuus testauttaa itsensä. Sen jälkeen on jokaisen helpompi seurata omaa kehitystä, kun tietää miten sitä voi itse testata ja antaa itselleen tavoitteet joihin haluaa päästä.
No tämä on jo siihen suuntaan mitä edellä esitin. Pelkän res-kuntoilun aloittaminen alentaisi yksilön kynnystä jatkaa syvemmälle vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaan.
Olen aivan varma että res-kuntoilussa mukana olo ja jonkinlainen res-kuntotestin hyvä tulos hivelee suomalaista miestä. Mies kuitenkin omasta mielestään aina taistelija ja tässähän sen saisi oikein lapulla todistettua että kuuluu ....."valiojoukkoon". No ainakin enemmän kuin nyt siellä siviilin kuntosalilla ja squash-hallissa.

MPK voisi ohjata ressuja kädestä kaksivaiheisesti; ensiasteen kuntotestiin ja sen jälkeen aukeaa taistelukurssit ja paik/maak. Isossa kuvassa suunnilleen noin. Toki ne joilla kunto on kohdallaan jo muusta treenistä, pitää kutsua toimintaan res.kirje II avulla.


.
 
Siksi länsimainen upseerikoulutus, jossa vaaditaan siviilipuolen korkeakoulututkinto, kehittäisi PV:tä nopeammin kuin nykysysteemi, jossa kaikki pitää keksiä PV:n sisällä, yleensä 15 vuotta muuta maailmaa myöhässä. Kuten sanottu, jos nykymuotoisella reservin johtajakoulutuksella ei saada aikaiseksi osaavia kavereita niin sitte sille pitää antaa niskalaukaus.

MPK taas voisi olla siviilipuolen asiantuntijoiden kanava puolustusvoimien suuntaan. Tietoturva-ammattilaisia, kryptoanalyytikoita, radioinsinöörejä, logistiikkasuunnitteljoita, ekonomisteja, tulkkeja lista on loputon. USA:ssa on RAND, MPK voisi tarjota samaa.

Palaisin vielä tähän reservin johtajakoulutuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan dynamiikkaan. Reservin upseerien koulutus varusmiesaikana on jo pitkään tiedetty Suomessa liian lyhyeksi vastatakseen kaikkien sodan ajan tehtävien vaatimuksia. Uudistetun taistelutavan myötä homma on kait mennyt vielä haastavammaksi. Ja sitten meille muistutetaan että MPK:n piirissä ei kuulemma onnistu kun ryhmän ja partion toiminnan harjoittelu. Miten tähän on tultu? Pelkäävätkö ammattiupseerit oman asemansa puolesta, ovatko perinteet liian vahvoja estäen kehityksen vai mikä tässä mättää?
 
Viimeksi muokattu:
Palaisin vielä tähän reservin johtajakoulutuksen ja vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan dynamiikkaan. Reservin upseerien koulutus varusmiesaikana on jo pitkään tiedetty Suomessa liian lyhyeksi vastatakseen kaikkien sodan ajan tehtävän vaatimuksia. Uudistetun taistelutavan myötä homma on kait mennyt vielä haastavammaksi. Ja sitten meille muistutetaan että MPK:n piirissä ei kuulemma onnistu kun ryhmän ja partion toiminnan harjoittelu. Miten tähän on tultu? Pelkäävätkö ammattiupseerit oman asemansa puolesta, ovatko perinteet liian vahvoja estäen kehityksen vai mikä tässä mättää?

Yksinkertaisesti, tehtävät muuttuneet paljon vaativammiksi.
 
Radikaalit ajat vaativat radikaaleja toimenpiteitä.
Pidennetään varusmiespalvelusta siten että peruskoulutuskauden eteen tulee esim kuukauden peruskunto kausi. Sen aikana varusmiehen fyysinen kunto hoidetaan liikunnalla sellaiselle tasolla että se kestää sotilaskoulutuksen. Peruskunto kaudesta voisivat hakea vapautusta ne henkilöt jotka suorittavat hyväksytysti kuntotestit MPK:lla.

Jos samanlaista keppi/porkkana mallia löytyisi sijoitettujen ressujen koulutukseen voisi MPK:ta hyödyntää niissä.
 
Yksinkertaisesti, tehtävät muuttuneet paljon vaativammiksi.
Toisaalta PV:n viroista leikataan 2000 ja opistoupseerit korvataan aliupseereila (100 ukkoa / vuosi). 2020 luvulla AU:t tulevat olemaan suurin henkilöstöryhmien PV:ssä

Suattaapi loppua ammattiupseerit kesken ja jos ressujen koulutus meinataan uudistaa niin alkais olla kiiru.
 
Yksinkertaisesti, tehtävät muuttuneet paljon vaativammiksi.

Ei nyt mystifioida sodankäyntiä.

Komppanian johtaminen on komppanian johtamista vaikka päällään seisoisi.
 
Ei MPK:ta tarvita johonkin lenkkeily tai kuntosali ryhmiin.

Yksinkertaisesti, tehtävät muuttuneet paljon vaativammiksi.
Osittain on mutta osittain taas on helpottunut kuten joukkueen hyökkäystä ei tarvitse johtaa enää lähinnä valopistoolilla.
Joka tapauksessa mennään sillä mitä on. Tulee pitkä lista jos kirjoitetaan mitä kaikkea saisi olla enemmän.
 
Hm.. @Sardaukar

Tarkoitukseni ei ole elvistellä tai äijäillä, vaan sanoa että tehtävät tehdään parhaan mukaan. Oman joukon tehtävä oli staattinen ja liikkuva toiminta vaatii enenmmän eikä reserviläinen ole ammattilainen vaikka kuinka monta kurssia ja kertausta on käyty. Kuitenkin duunit pitää tehdä.

PS. Sveduissa sanotaan että "tehtävä pitää ratkaista" (uppgiften skall lösas). Varmaan Einstein hommissa?
 
Ei MPK:ta tarvita johonkin lenkkeily tai kuntosali ryhmiin.
Ei noin voi tokaista. Jonkun mielestä ei tarvita, jonkun toisen mielestä idea on loistava.
Järjestön nimi on MaanPuolustusKoulutusyhdistys ja jos ihan tarkkoja ollaan niin sen nimen alle sopii monenlaista joka valmistaa suomalaisia miehiä kyseiseen toimintaan. Hyväksytään toki nykyisen strategian raami, mutta eikö silti voi kehittämistä ajatella "out of box" ?

Tarve: On puhuttu siitä, että suomalaisia miehiä olisi hyvä aktivoida maanpuolustuksen suuntaan nykyistä enemmän. Ratkaisumalli: Jos MPK on sellainen potentiaalinen alusta, josta tähän nimenomaiseen motivointiin on apua, niin voisihan sen ainakin pohtia. Ei missään ole sanottu, että res-kuntoharjoitukset ovat kiellettyjä tulevan kehittämisessä. Yhdistelmänä lämmittelyjuoksu + esterata + muutama voimatreeni olisi varsin hyvää.
Vaihtoehtoinen ympäristö: Mikä?


.
 
Miten tähän on tultu? Pelkäävätkö ammattiupseerit oman asemansa puolesta, ovatko perinteet liian vahvoja estäen kehityksen vai mikä tässä mättää?

Melko grandioottinen suhtautuminen itseensä saa olla reserviupseerilla, jos kokisi itsensä ammattiupseerien vakavastiotettavaksi haastajaksi...

Meinaan Reserviupseerikoulutus toisessa vaakakupissa ja toisessa vaakakupissa sama reserviupseerikoulutus + ammattisotilaan opinnot harjoitteineen + työkokemus viranhoidosta.

En nyt ihan jaksa uskoa että ammattiupseeristo kokisi reserviupseereita millään tavalla uhaksi vaikka reserviupseerien koulutusta lisättäisiin ja koulutusaikaa pidennettäisiin. Sama reserviupseerikoulutus siellä pohjalla olisi ammattiupseereillakin tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:
Voisiko MPK järjestää kurssina PV henkilökunnan ja MAAKK kuntotestien tapaisen kurssin, jossa alkulämmittelyjen jälkeen kunto- ja ampumatestit. Sitten luentojen, liikunta- ja ampumaharjoitteiden kautta opetettaisiin reserviläiselle omaehtoisia keinoja kenttäkelpoisuuden parantamiselle, jotka palvelisivat sijoitukseen tähtäävää suorituskyvyn nostoa. Ei mikään viikonlopun kuntokuuri, mutta mahdollisuus testauttaa itsensä.
Sen jälkeen on jokaisen helpompi seurata omaa kehitystä, kun tietää miten sitä voi itse testata ja antaa itselleen tavoitteet joihin haluaa päästä.

Näin se pitäisi omasta mielestäni tehdä jos se jotenkin tehtäisiin. Ruutia on turhaa polttaa suuria määriä liikkumiseen motivoimiseen ja kuntokursseihin. Sama resurssi kannattaa käyttää mielummin taistelukoulutukseen, koska ne joita liikunta kiinnostaa ja ymmärtävät sen merkityksen ilman MPK:n kädestäpitämistä, ja liikkuvat ilman MPK:takin. Lisäksi siviili-/kaupallinen sektori suoraansanottuna pursuaa ja tursuaa jo valmiiksi erilaisia kuntokursseja ja PT-palveluita. MPK:lla tuskin olisi mitään uutta tarjottavaa näiden lisäksi.
 
En nyt ihan jaksa uskoa että ammattiupseeristo kokisi reserviupseereita millään tavalla uhaksi vaikka reserviupseerien koulutusta lisättäisiin ja koulutusaikaa pidennettäisiin.

En tarkoittanut että kukaan tervejärkinen ammattiupseeri kokisi reservin upseerit henkilökohtaiseksi uhaksi. Tarkoitin mahdollista ammattiupseerien professiona kokemaa uhkaa omalle ammattiryhmälleen, sen asemalle ja saavutetuille eduille. Aiheesta löytyy professiotutkimuksen kirjallisuutta viimeisen sadan vuoden ajalta hyllymetreittäin jostain Max Weberistä alkaen. En osaa sanoa kuinka merkittävä tekijä tuo on, mutta voi sillä jotain vaikutusta olla.
 
En tarkoittanut että kukaan tervejärkinen ammattiupseeri kokisi reservin upseerit uhaksi. Tarkoitin ammattiupseerien professiona kokemaa uhkaa omalle ammattiryhmälleen, sen asemalle ja saavutetuille eduille. Aiheesta löytyy professiotutkimuksen kirjallisuutta viimeisen sadan vuoden ajalta hyllymetreittäin jostain Max Weberistä alkaen.

Kuka sitä asemaa uhkaisi meikäläisessä kontekstissa, tämänhetkisessä ja tulevassa?
 
Kuka sitä asemaa uhkaisi meikäläisessä kontekstissa, tämänhetkisessä ja tulevassa?

Viittasin koettuun uhkaan, en konkreettiseen uhkatekijään. Toisinaan ihminen voi kokea jonkun asian uhkana edustamalleen ryhmälle vaikka järki sanoo toista. Enkä minä tässä ammattiupseereja ole syyttämässä, pohdin vain miksi uudistukset eivät etene vaikka tarve on tunnustettu.
 
Viittasin koettuun uhkaan, en konkreettiseen uhkatekijään. Toisinaan ihminen voi kokea jonkun asian uhkana edustamalleen ryhmälle vaikka järki sanoo toista. Enkä minä tässä ammattiupseereja ole syyttämässä, pohdin vain miksi uudistukset eivät etene vaikka tarve on tunnustettu.

No kuka tai ketkä sinun mielestäsi voisivat muodostaa sellaisen uhan, että ammattiupseeristo kokisi asemansa ja saavuttamansa edut uhatuiksi?

Itselleni ei tule mieleen ensimmäistäkään ammatti- tai henkilöstöryhmää joka voisi kilpailla ammattiupseeriston kanssa "paikasta auringossa". Tai aliupseeriston.
 
No kuka tai ketkä sinun mielestäsi voisivat muodostaa sellaisen uhan, että ammattiupseeristo kokisi asemansa ja saavuttamansa edut uhatuiksi?

Kysy Upseeriliitosta, siellä nähdään uhkia kaikkialla. Jos työmarkkinatilannetta miettii niin varmaan ne koetut uhat liittyvät valtiotyönantajan roolin muutoksen ja suoraan valtion palkkalistoilla virkasuhteessa olevan henkilöstön määrän vähenemiseen. Lisäksi työvoima vanhenee. Kai ne upseerit kokevat ammattiryhmänä kollektiiviseksi uhaksi jos palkka ei nouse, määräaikaiset työsuhteet lisääntyvät, muut matalampipalkkaiset tai vapaaehtoiset tekevät työt ja nuoria ei saada entiseen malliin alalle. Harvoin ammattiryhmät luopuvat saavutetuista eduista vapaaehtoisesti tai ehdoin tahdoin heikentäisivät omaa asemaansa. Tämä ihan tällaisena spekulaationa. Tälle keskustelulle on muuten varmaan parempikin paikka kun tässä ketjussa.
 
Back
Top