Ihmeen vähän asiallista keskustelua aiheesta, josta luulisi forumilla olevan paljon enemmän tietoa ja omaakin kokemusta, kun esimerkiksi viimeisimmistä suihkuhävittäjistä tai Merivoimien taistelujärjestelmistä. Ite olen kanssa ajatellu, että asiaa on ruvettu pohtimaan vuodenvaihteen jälkeen, jolloin MPK:n toiminnan laajuutta tai ainakin sen henkilöstöä ajettiin alemmalle tasolle. Aloitettiin vaan väärästä päästä eli kentältä. Samat säästöt olisi löytyneet ehkä esikuntaportaastakin. Työryhmä on kokoustanut radiohiljaisuudessa, koska se aloitti jo ennenkuin eduskunta ehti hyväksymään selonteon.Nyt on sellainen kutina että tämä on jo valmisteltu joissain pöydissä ja nyt vain toteutetaan.
Koska näin kiirettä pidetään on ilmeinen tavoite saada jotain aikaan vielä tällä vaalikaudella ennen vihreiden rynnistystä vallankahvaan. Silloin työryhmän esittämistä vaihtoehdoista MPK:n siirtäminen kokonaan tai osaksi Puolustusvoimia on ainoa, jonka hallitus ehtii viemään läpi.
Perustuslakiviisastelua ei tarvita, koska PV:llä on kaikki viranomaisvaltuudet ennestään. Koska välissä on sivukaupalla kaikenlaista roskaa niin laitetaan uudelleen näkyviin tämä vaihtoehto jota voimme kutsua vaikkapa nimellä malli @CV9030FIN
Vapaaehtoiset ovat PV:lle voimavara ja heidän osaamisensa lisäämisestä on todella hyötyä. Suurin ongelma on tempoileva, laadultaan vaihteleva ja pääosi osin ilman minkäänlaista ura- ja oppimispolkusuunnittelua oleva kursseihin perustuva koulutustarjonta - en voi hyvällä omallatunnolla sanoa edes että se olisi minkäänlainen koulutusjärjestelmä koska niin sekainen se on.
Itse näen tärkeimpänä sen että vapaaehtoinen koulutus integroidaan PV:n toiminnan ja resurssien suunnittelu järjestelmään kuten muukin koulutus on integroitu. Tällöin se on suunniteltua ja sille saadaan varattua resurssit; ampumatarvikkeet, simulaattorit, ajoneuvot, kenttäkeittimet, jopa vastaosastot varusmiehistä. Samalla voidaan parantaa koulutuksen laatua integroimalla vapaaehtoisen koulutusjärjestelmään kantahenkilöstön urakiertoa: esim nuori luutnantti toimii 2-3v VM:n kouluttajana joukkuetasolla ja sitten 1v:n ennen maisterikurssia kouluttaisi päivätyönään reserviä "Kodinturvan" puolella tai valmistuva YE-majuri palvelisikin "Kodinturvan" koulutusstrategian suunnittelutehtävissä. Voisi laatu nousta myös reserviläiskouluttajilla? Kolmantena ponttina näen mahdollisuuden avata PV:n KHENK:n kursseja "Kodinturvahenkilöstölle": Kpääl sijoitettava ressu voisi käydä KADK:n "Komppanian puolustus" -opintojakson, SPOL-joukkueen varajohtaja SPOL-AU:den "kenttäjohtajien opetustilaisuuden", PAIKP:n tiedustelu-upseeri "analysoinnin perusopetustilaisuuden" tai KOTU kouluttaja tenttiä sinko-ammuntojen johtajan paperit. Näinhän on mm. Norjassa. Tämän toki pitäisi perustua suunniteltuihin urapolkuihin.