pstsika
Haukka
Eikä vain kansallinen lainsäädäntö, vaan kansainvälinen lapsisotilaat kieltävä sopimus, joka ratifioitiin 1999. Sopimus kieltää sotilaskoulutuksen antamisen alle 18 vuotiaille. Samalla poistui myös perinteinen mahdollisuus vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen 17-vuotiaana. Tämä Suomen ulkopuolelta tuleva rajoitus asettaa toki tiukkoja reunaehtoja alaikäisille annettavalle koulutukselle ja saattaa siten osaltaan vähentää MPK:n kurssitarjonnan mielekkyyttä sekä kiinnostavuutta nuoremman väen näkökulmasta.
Minä katselin tuossa aluetoimiston tulostamaa asevelvollisuusrekisterin otetta ja siinähän näkyy kaikenlaista dataa omista puuhasteluista arvosteluineen ja sopivuuksineen. Erikoista siinä oli se, että ensimmäiset rinnasteiset KH-vuorokaudet minulla on tullut 16-vuotiaana [sic] ja tuo ajankohta on ollut em. sopimuksen ratifioinnin jälkeen.
Henkilökohtaisesti näen, että alaikäisille koululaisille tarjottavan koulutuksen tärkein merkitys on nykyisten reunaehtojen vallitessa sotilaskoulutuksen antamisen sijaan tiedon lisääminen, maanpuolustustahdon kasvattaminen ja heidän motivoiminen sotilasalan toimintaan, sillä he ovat kuitenkin tulevia varusmiehiä, reserviläisiä ja myös potentiaalisia ammattisotilaita. Ehkä turvakurssi tai jokin muu koulutus sytyttää tietyn motivaatiokipinän, joka johtaa yksilön itsensä sekä maanpuolustuksen kannalta myönteiseen kehitykseen. Tämän perusteella tällaisen turvakurssin (tai vast.) voisi katsoa olevan ensisijaisesti rekrytointi- ja markkinointitapahtuma - sijoitus tulevaisuuteen.
Jos ajatellaan tuota varautumis- ja turvallisuuskoulutusta, niin siinä tulisi painotus laittaa juurikin nuorisotoimintaan, koska se on kenties vielä otollista maaperää. Nuo Marskin keittiössä- kurssit, Syö vain näitä sieniä- kurssit ja ylipäätään kaikenmaailman marttaliittotoiminta tulisi ajaa alas ja keskittyä kahteen asiaan:
1. Reserviläisten sotilaskoulutus painoarvolla 8/10 tai enemmän.
2. Sotilaallinen esiopetus sekä varautumis- ja turvallisuuskoulutus alle 18 vuotiaille nuorille sekä varusmiespalvelusta suorittamattomille täysi-ikäisille miehille ja naisille. Painoarvolla 2/10 tai vähemmän. Jälkimmäiselle porukalle voidaan rajatuin aihein turvallisuusnäkökulmat ja osaamistaso huomioiden antaa ihan oikeatakin sotilaskoulutusta, joka toki olisi hyvin alokasmaista lähtien niistä pienistä perusteista. Nuorisotyön tulisi olla tietyllä tapaa sotilaallisesti järjestettyä ja pääpainon tulisi olla juurikin oikeanlaisessa kasvatuksessa, jossa nuorista saadaan vastuuntuntoisia ja maanpuolustustahtoisia kansalaisia unohtamatta sitä, että maastovaiheet erilaisine koulutuksineen ovat tärkeä osa kansalaiskasvatusta (ensiapu, alkusammutus, turvallinen aseenkäsittely, maastotaidot yms). Noilla maastovaiheilla saadaan myös toteutettua se porkkana. Malli löytyy mm. etelänaapurista tai omasta historiasta.
Tämä on puhdas järjestelykysymys ja sellaisenaankin varsin yksinkertainen ratkaistava. Kurssin päätteeksi on mahdollista järjestää tentti tai opintokokonaisuuksista voi järjestää erilliset osatentit, joiden perusteella muodostetaan kurssin kokonaisarvosana. Arvostelu voidaan toteuttaa lempeästi vaikka hyväksytty/hylätty periaatteella. Tämän perusteella oppilaitos voi myöntää opintosuorituksen.
Joo. Joku hylätty/hyväksytty olisi ihan riittävä arvosteluperiaate, koska pointti oli lähinnä se, että luentoja ei voi vain pilkkiä läpi vaan opetukseen tulee keskittyä niin kuin missä tahansa asiassa, joka on entuudestaan vieras.