Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Siinäpä lorvikoon jos haluaa, mutta mitään rahaa siitä ei tulisi saada.
Eli mikäli ei halua työskennellä = menettää etuudet.
Sosiaalitukien nykyinen rakenne on todennäköisesti varsin merkittävä masennuksen ja työkyvyttömyyden aiheuttaja. Muutama vuosi työttömänä näyttää romahduttavan useimpien ihmisten aktiivisuuden ja työkyvyn pysyvästi.
Itse siellä ei niin kauan aikaa sitten asioineena voin sanoa, että ei todellakaan ole. Pelkäävät varmaan omien työpaikkojensakin puolesta. Siellä ei todellakaan tajuta realismia ja sitä, että on ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä töitä, eivätkä edes vaadi hyvää palkkaa ja jotain tiettyä työtä, mutta silti ei löydy töitä. Siellä ei myöskään ymmärretä, että tuskin monikaan huvikseen on työttömänä. Eiköhän jokainen halua tehdä jotain hyödyllistä, ei pelkästään rahan takia, vaan siksi että mitä se kotona istuminen hyödyttää ketään? Aika moni työtön varmaan tekisi ns. p***aduuneja, jos vaan saisivat mahdollisuuden sellaiseen.
Jos on työhalukas ja on vuosikausia työttömänä ilman, että lähtee vaikka kouluttautumaan tai muuttamaan rintamaille, niin kyllä on masentumisen sijasta peiliin katsomisen paikka.
55+ vuotiailla tilanne on jossakin määrin ymmärrettävä.
Työttömäksi joutuneen tulisi olla helpompi opiskella itselleen uusi ammatti/pätevyys työttömyysturvalla.
Yhteiskunnan tulisi voida osoittaa sellainen ala jossa ihmisellä on todellisuudessa mahdollisuus työllistyä.
Tukien pitäisi heikentyä aikajanassa, eli mitä pitempään olet työttömänä sitä vähemmän systeemi sinulle maksaa.
Työllistämistä pitäisi helpottaa, nyt ihmisen työllistäminen on suomessa hyvin byrokraattista ja kallista. Pienet yhden hengen firmat eivät monesti uskalla/kykene palkkaamaan ihmisiä koska se koetaan niin vaikeaksi.
Pitäisi hyväksyä ajatus, että on olemassa ihmisiä jotka eivät halua tehdä töitä. Heidän elättämisensä ei pitäisi olla hyväksyttävää. Eli ajatus " En halua töitä" olisi ok, mutta ilman yhteiskunnan tukea.
Nyt varsinkin ammattiyhdistys pitää kynsin ja hampain kiinni nykyisestä systeemistä, vaikka kaikille on selvää, ettei malli ole toimiva ja muutosta tarvitaan.
Minun mielestäni mennään nyt sosiaalidemokratian ja vasemmiston alueelle. Tämä osio yhteiskuntajärjestelmässämme toimii tällä hetkellä jarruna, kun emme enää elä entisiä aikoja. On ollut silmiinpistävää vasemmiston jarrutus, kun pitäisi kokeilla jotain uutta tapaa.Erittäin hyvä jae.
Aikaisemmat kirjoittajat ovat eritelleet hyvin syitä miksi monelle työn vastaanottaminen ei kannata. Koko järjestelmä pitäisi purkaa ja rakentaa uusi tilalle. Samalla voitaisiin siivota turhat byrokraatit Kelasta ja Sossuista pois.
Työttömyyden pahin kipu ei ole rahan puute, vaan henkiset vaikutukset jotka ovat todellisia ja jolta on hyvin vaikea välttyä.
Omia ajatuksiani luhyesti.
- Työttömäksi joutuneen tulisi olla helpompi opiskella itselleen uusi ammatti/pätevyys työttömyysturvalla. Nyt tämä on mahdollista, mutta vain harvalle. Aikuiskoulutuksesta tulisi karsia yleissivistävät rönsyt pois ja mahdollistaa nopea valmistuminen ammattiin viimeistään kahdessa vuodessa. Yhteiskunnan tulisi voida osoittaa sellainen ala jossa ihmisellä on todellisuudessa mahdollisuus työllistyä. Taideopinnot ja vastaavat halailut eivät kelpaisi.
- Osa-aikaisen työn tekeminen pitäisi olla helpompaa, nyt siitä käytännössä rankaistaan.
- Tukien pitäisi heikentyä aikajanassa, eli mitä pitempään olet työttömänä sitä vähemmän systeemi sinulle maksaa. Aikajana on sitten oman keskustelun paikka, ei kuitenkaan puhuttaisi kuukausista, vaan 1-3 vuotta. Samoin aktiivisuus esim opinnoissa vaikuttaisi positiivisesti tukeen.
- Työstä kieltäytymisen pitäisi näkyä korvauksissa merkittävästi.
- Työllistämistä pitäisi helpottaa, nyt ihmisen työllistäminen on suomessa hyvin byrokraattista ja kallista. Pienet yhden hengen firmat eivät monesti uskalla/kykene palkkaamaan ihmisiä koska se koetaan niin vaikeaksi.
- Yrittäjäksi ryhtymistä ja yrittämistä pitäisi helpottaa, suorastaan kannustaa. Nythän tätä tapahtuu vain juhlapuheissa, mutta käytännössä virkakoneisto sen kun vaikeuttaa asiaa.
- Pitäisi hyväksyä ajatus, että on olemassa ihmisiä jotka eivät halua tehdä töitä. Heidän elättämisensä ei pitäisi olla hyväksyttävää. Eli ajatus " En halua töitä" olisi ok, mutta ilman yhteiskunnan tukea.
Lopuksi työttömyys on konkreettinen uhka maamme hyvinvoinnille ja turvallisuudelle, joten siihen pitää suhtautua vakavasti. Tilanne on kuitenkin sellainen, ettei mikään pieni, tai kosmeettinen muutos auta, vaan tarvitaan järeitä keinoja. Meidän pitää tunnustaa, ettei maallamme ole varaa tällaiseen elitasoon. Nyt varsinkin ammattiyhdistys pitää kynsin ja hampain kiinni nykyisestä systeemistä, vaikka kaikille on selvää, ettei malli ole toimiva ja muutosta tarvitaan.
Todellisuudessa opiskelu ei auta, kun työpaikkoja ei ole. Opiskelusta muodostuu lähinnä pudotuspeliä, varsinaista ongelmaa ei korjata. Työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole väärän valuuttakurssin, liian kovan verotuksen, liian suurten tuloerojen ja yhteiskuntaa lamauttavan byrokratian ansiosta.
Vähät auki olevat työpaikat ovat pääasiassa kustannuksiltaan kalleimmilla alueilla ja tarjotut palkat ovat jo pelkkiin vuokriin riittämättömiä.
Esimerkiksi kuljetusalalla on jatkuvasti hyviä työpaikkoja tarjolla, eikä koulutuskaan ole pituudella pilattu.
Yksittäisen työttömän kannalta tilanne ei ole mahdoton. Aina löytyy yhdelle töitä, kun vaan valitsee kouluttautumisen sellaiseen ammattiin, jossa on töitä tarjolla. Esimerkiksi kuljetusalalla on jatkuvasti hyviä työpaikkoja tarjolla, eikä koulutuskaan ole pituudella pilattu. Myös palkat ovat aivan kelvollisia.
Mieluummin kannattaa siis köllötellä kotona työttömänä?
Väitän, että jos hakee kaupungista potkua työuralleen edes muutaman vuoden ajalta, niin oman kotiseudun vähäisten työpaikkojen osalta on 100-0 paremmat mahdollisuudet päästä paluumuuttajaksi kuin saman ajan uuninpankolla maanneella. Mitä sitten, vaikka asumiskulut kovat ovatkin, jos sillä sijoituksella pääsee eroon työttömyyskierteestä?
Itsekin aikoinaan valmistuin, eikä opiskelupaikkakunnaltani eli Turusta tuntunut heruvan työpaikkaa. Helsingistä sain paikan, mutta VR:n kuukausilippu söi valtaosan tuloistani. Niin vain pendelöin 8 kk päivittäin Hesaan, eikä todellakaan ollut etätöitä tms. suffelia tarjolla. Kellokortti oli leimattava päivittäin ilman muttia. 8 kuukauden jälkeen sain samasta työpaikasta siirron Turun toimipaikkaan. Kannattiko?
Teoriassa kyllä ja siihen tämä valtio tuntuu pakottavan. Ei vaan yhtään ajatella sitä, että aina ei ole mahdollisuuksia löytää sitä omaa alaa. En tarkoita, että kaikkien pitäisi päästä juuri haluamaansa kouluun, mutta kouluun pääseminen on yleisestikin ottaen erittäin haasteellista. Ei sekään hyödytä ketään, että koulutetaan turhaan yhdelle alalle paljon osaajia, joita ei kiinnosta se työ. Mitä olen kuullut kokemuksia aikuiskoulutuksesta, niin työpaikkoja on silti vaikea saada, koska nuorista saa tuet ja kenties tulevaisuuden osaavia työntekijöitä, jotka ovat lähtökohtaisesti paremmin koulutettuja perustiedoiltaan ja -taidoiltaan.
Tuo on useasti osoitettukin ja se on terveydenhuolto. Ongelma on työn haasteellisuudessa. Ketä tahansa ei voida terveydenhuoltoon päästää, koska se on erittäin vaativaa työtä. Koulutuksiin pääseminen ei ole helppoa, kun hakijoita on paljon.
Sitten menee pohja hyvinvointivaltiolta, joka pitää huolen omistaan. Tulee kodittomia ja rikollisuus lisääntyy jne. Sitten kun ei ole tarpeeksi tuloja, ei kyetä enää maksamaan asumisesta ja laskuista koituvia kustannuksia.
Tähänhän on koitettu puuttua mm. työllistämistuin. Ongelmaksi on muodostunut tuon projektin vaatimat rahat. Työllistämistuki houkuttaa työnantajia palkkaamaan työntekijöitä, mutta se vaatii paljon määrärahoja ja kuten on jo saatu lukea uutisista, kaikki määrärahat kuluvalle vuodelle on käytetty ja miljoonia tarvittaisiin lisää. Nyt ollaan kuitenkin vasta ylitetty vuoden puoliväli.
Pitäisi myös tiedostaa se, että on olemassa varmastikin paljon enemmän ihmisiä, jotka haluaisivat koulutuksen ja tehdä töitä, mutta eivät saa mahdollisuuksia siihen.
En tiedä edustatko sinä jotain työnantajien järjestöä, joka koettaa saada pidempiä työpäiviä työntekijöille pienemmällä palkalla yms. Itse on tullut tehtyä 10 tuntisia päiviä useita putkeen, okei se tasoitetaan jossakin kohtaa, mutta kyllä se näkyy työmotivaatiossa ja väsymyksenä, kun töitä tehdään paljon pienellä aikajaksolla. Kahdeksan tunnin työpäiväkin on raskas, jos työ on fyysinen, ei sitä päivää välttämättä monikaan pidentäisi vaikka palkka nousisikin. Toki on vieläkin pidempiä työpäiviä, mutta mielestäni on aivan tarpeetonta viedä vielä enemmän ihmisten vapaa-aikaa, kun ei se tule hyödyttämään samalla tavalla työpaikalla.
Itse en tiedä kuljetuspuolen koulutuksista juuri mitään, mutta sellaisen käsityksen olen saanut, että kortit on kustannettava itse. Kuorma-autokorttihan ei ole mikään edullinen nykyisin.
Jos työkkäristä pääsee kursseille ei niitä ite tarvi maksaa.
Me kuljetusalalla osallistutaan talkoisiin ja tehdän yleensä yli tuon 40h/viikko. Nyt to aamulla kasassa 43h ja 2 työpäivää vielä edessä
Kyllä minäkin varmaan harkitsisin ilmaista kurssia, jos siitä kuorma-autokortin saisi.
Hyvää keskustelua tärkeästä aiheesta. Aika pitkää päivää! Tähän liittyen nostan uutinen +100h -keskustelusta:Jos työkkäristä pääsee kursseille ei niitä ite tarvi maksaa.
Me kuljetusalalla osallistutaan talkoisiin ja tehdän yleensä yli tuon 40h/viikko. Nyt to aamulla kasassa 43h ja 2 työpäivää vielä edessä
Työttömyys on hukattua kansakunnan potentiaalia. Missä vika sitten onkin, tarkoittaa tämä vain sitä, että kansakunnan kokonaistuottavuuden kannalta emme ole tällä hetkellä lähelläkään sitä mitä voisimme olla. Tarvitaanko siihen sitten koko rahajärjestelmän remontti vai jotain vieläkin radikaalimpaa, sitä voisivat viisaimmat miettiä. Joka tapauksessa nykyisen järjestelmän tuottama tilanne ei voi olla optimaalinen ainakaan kokonaisuuden osalta.