Niinistö: Puolustukseen ehkä suurempia panostuksia kuin on puhuttu

Ko. leffat (sekä vanha että uusi) parantavat taatusti jenkkilän ihannoinnista. :D
 
Nuorempana ihmettelin niitä nipoja, jotka tuomitsivat saarnaten jenkkituotannon. Nehän tekee hyviä elokuvia. Nuorempana luin iltalehteä ja ilta-sanomiakin, että ne piti aina tuoda kaupasta koska ne oli niin hyviä ja värikkäitä lehtiä. Aikuisempana ymmärsin paremmin, että tuohan on täysin rasistista ja stereotyyppistä ja ihmisvihamielistä tuotantoa. Amerikkalaiset elokuvat ja sensaatiomedia ovat niin tyhmiä, että niiden katselusta tulee vain kiukkuiseksi, ja sehän se idea onkin. Jenkit ja sensaatiomedia haluavat levittää mätää häiriintynyttä fiilistä. Luulen, että kyse on niiden tekijöiden tarpeesta toteuttaa itseään ja omaa mätivää mielenlaatuaan.
Bullshit. Suurin osa suomalaisestakin elokuva- ja tv-tuotannosta on samanlaista paskaa, kuin amerikkalainenkin. Jenkeissä on kuitenkin tuotettu sellaisiakin kriittisesti sotaan ja politiikkaan suhtautuvia elokuvia ja sarjoja, kuten Generation Kill ja In the valley of Elah, Platoonista ja muista aikaisemmista nyt puhumattakaan. Suomessa on samaan aikaan tuotettu sellaisia kritiikittömiä Suomi-Hurraa! -elokuvia, kuin Tuntematon sotilas, Talvisota ja Tali-Ihantala 1944. Sisällissodan traumoja nyt on hieman ponnettomasti joissain yritelmissä koitettu purkaa, mutta Täällä pohjantähden alla -varjon alta on hieman hankala ponnistaa.

Iltasontiaisista olen samaa mieltä.
 
Amerikassa tehdään hitokseen pirun hyviä elokuvia. Mutta kun meidän jakokanavat niitä ei osta. Kuudella pennyllä saa kuuden pennyn leffoja, 9 penny leffa maksaa 9 pennyä ja sen älyää katsoa 200 tuhatta suomalaista. Koska siitä puuttuu helikopterit, nimekkäät näyttelijäntekeleet ja vakio-ohjaajat. Suomi-telkkarin tarjonta ei ole sama kuin amerikkalainen tuotanto 100 prosenttia.
 
Yhdysvalloista ja muualta tuodaan tietenkin kaupallisia teoksia sitä mukaan kun niitä osatataan myydä. Varmasti suomalaisiakin elokuvia menisi maailmalle dubattuina ja tekstattuina jos osattaisiin myydä. Isoa on helppo myydä. Enemmänkin olisin huolissani siitä miten suomalaiset toimittajat valikoivat uutisia Yhdysvalloista tuodakseen meille samanlaisen kuvan heistä kuin venäläiset antavat kuvan ukrainalaisista.
 
Verrataan vaikkapa Suomen ja Ruotsin elokuvia. Vares vs Beck tai Wallander.
Hamilton vs Tali-Ihantala koulujen opetusvideo budjetilla kyhätty suurelokuva.
Toki tiedän että raha tähänkin on syynä. Kruunuja pisaa muttei euroja Suomessa.
 
Hamiltonin lisäksi vain toinen pohjoismaalainen meriupseeri on saanut SEAL-koulutuksen? Tulee Suomesta ja on oikee toisin kuin Hamilton :)
 
Elokuvia arvostellessa tulisi muistaa niiden tehtävä, se on viihdyttää katsojaa. Ne ovat fiktiota, vaikka todellisiin tapahtumiin perustuisivatkin. Koska makuja on monenlaisia, ei kaikkia voi miellyttää.
Suuri enemmistö kuitenkin nauttii ns. amerikkalaisesta elokuvasta. Sen näkee jo lippuluukulla.
 
Kohtalaista off-topicia.

Niinistö on muuten mielestäni oikeikin oikeassa, ja onneksi Putin toimet häntä tukevat.

Ehkä nyt viimeinkin myös Eduskunnan kukkahatutkin ymmärtävät, mitä on asustella ison naapurin kainalossa: Ihan mitä vaan voi tapahtua entisen kaverin toiseta ja kukaan ei korvaansakaan loksauta auttaakseen kärsinyttä.
 
Minusta on selvää, että jos vain Pzh2000 olisi saatavilla käytettynä jotain määriä, niin ostetaan ihmeessä mitä irti lähtee ja sitten ostetaan uusia päälle sen verran, että saadaan esim. 90kpl yhteensä (18kpl per valmiusprikaati ja mekanisoitu taisteluosasto). Ei olisi paha hankinta hinnaltaan, mutta vaikutukseltaan huomattava tykistömme tulen tehoon ja liikkuvuuteen (joka nykyisessä taistelumallissa korostuu entisestään). Tietenkään yhtään vanhaa tykkiä ei tämän takia pidä stenata, vaan siirtää muille joukoille.

Toinen aivan ehdoton homma on nuo Marderit. Siis oikeasti, miksi sählätään vanhojen ja loppuajettujen BMP-1/2 kanssa ja edes pohditaan niiden kalliita päivityksiä, kun puutteita on jo nyt MÄÄRÄSSÄ. Älkää pliis edes mainitko AMV:tä tai muuta ihme viritelmää jollain tykillä tms. Ostetaan vaikka ne 800 Marderia. Tehdään pienet perushuollot. Siinä se. Ajaa asiansa hyvin ja kas kummaa, meillä olisi mekanisoiduille taisteluosastoille CV:t ja valmiusprikaateille Mardereita yllinkyllin. Tai CV:t tiedusteluosastoille noihin kaikkiin ja Marderit pelkästään ryntövaunuiksi. Tietysti jos CV:tä saisi lisää jostain niin ostetaan toki sitäkin hiukan että saadaan määrät täyteen vaikka noita mekanisoituja taisteluosastoja verten. Ihan miten vaan.

Leopardien suhteen on mielenkiintoista pohtia kyllä. Jos niitä halvalla saa niin miksikäs ei, voisihan vaunumääriä kasvattaa kaikissa noissa joukoissa ja ostaa kannibalisoitaviksi ja harjoituskäyttöön niitä toki yli oman tarpeenkin. Jos ja kun hinta on luokkaa miljoona euroa kunnostuksineen jne. kappale niin kiitosvaan jokainen liikenevä vaunu vaan tänne. Jaetaan vaikka alueellisille taisteluosastoille jos ei muuta keksitä. Ihan sama. Tuohon hintaan tuollaista panssaroitua ja liikkuvaa panssarintorjuntaa kannattaa kyllä hankkia. Jos hinta on suolaisempi niin jätetään ostamatta kun pakkoa ei ole.

Edelleenkin ongelmana pidän joukkojen ilmatorjuntaa. Parin hassun ITO05-järjestelmän tai yhden NASAMSin varaan jättäytyminen on mielipuolista, juu, vaikka vanhoja Stingereitä tuleekin laatikkokaupalla. Pitäisi oikeasti joko hankkia kylmästi lisää ITO05-systeemeitä (mieluiten vähän panssaria suojaksi kiitos) vaikka maksaa maltaita, tai sitten ostaa tukuttain Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunuja ja miettiä, minkämoista modernisaatiota niihin tekisi. Tälle sektorille pitää oikeasti panostaa tai kaikki muut panostukset kaikille muille sektoreille ovat merkityksettömät sotatilanteessa.

Kyllä siinä olisi ne painopisteet, joihin tulisi raudan puolesta panostaa ja johon pitäisi riittää rahaa panostaa. Toki, tarvitaanhan me lisää hyviä uusia radioita sun muutakin, en kiellä yhtään, mutta tuo on sitä raskasta kamaa joka näkyy ja kuuluu Moskovassa saakka.
 
Maavoimien uusi komentaja haluaa Suomen asekaupoille


Maavoimien Seppo Toivonen: käytetyn kaluston markkina uhkaa hiipua
29.6.2014 7:28

Puolustusvoimien merkittävin haaste kohdistuu materiaalihankintoihin, sanoo maavoimien komentajana tiistaina aloittava kenraaliluutnantti Seppo Toivonen.

Suomi on viime aikoihin asti onnistunut hankkimaan käytettyinä kohtuullisen uusia aseita ja kalustoa maailmalta. Esimerkiksi vuonna 2007 Suomi osti Sveitsistä 18 käytettyä Hawk-suihkuharjoituskonetta. Tammikuussa tehtiin kaupat sadasta käytetystä taistelupanssarivaunusta Hollannin kanssa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Markkinoille ei välttämättä enää tule käytettyä kalustoa. Syynä on Ukrainan kriisi.

"Osa maista arvioi nyt tämän muuttuneen turvallisuustilanteen takia varautumisensa ja materiaalinsa uudelleen", Toivonen sanoo.

Kuka
Seppo Toivonen
Syntynyt: 24. heinäkuuta 1957 Kangasalla

Ura: kenraalikuntaan vuonna 2007, ylennettiin kenraaliluutnantiksi 2014, aloittaa maavoimien komentajana 1. heinäkuuta 2014

Asuu: Helsingin Lauttasaaressa, kakkoskoti Mikkelissä

Perhe: avovaimo, kaksi aikuista tytärtä ja yksi lapsenlapsi

Harrastukset: liikunta, musiikki, matkailu

Käytetyn kaluston ostot ovat olleet erityisesti maavoille merkittäviä, Toivonen sanoo.

"Muuten rahoituskehykset eivät olisi mahdollistaneet suorituskyvyn hankkimista."

Toivonen siirtyy maavoimien esikuntaan Mikkeliin pääesikunnasta Helsingistä. Siellä hän vastasi puolustusvoimauudistuksen suunnittelusta. Tavoite on säästää valtion varoja 825 miljoonaa euroa vuoden 2015 loppuun mennessä.

"Säästöistä yli puolet otetaan suunnitelluista materiaali-investoinneista. Samalla leikataan tulevaisuuden puolustuskykyä", Toivonen sanoo.

Perjantaina Toivonen vietti viimeistä lomapäiväänsä kotonaan Helsingin Lauttasaaressa. Lomallaankin hän kantaa huolta Suomen puolustuskyvystä.

"Erityisesti maavoimissa materiaalimäärän poistuma on niin suurta, että aukkoja jää väistämättä ilmatorjuntaan, panssaritorjuntaan sekä joukkojen taistelukestävyyteen."

Puolustusvoimat on säästänyt tunnollisesti viime vuodet. Toivonen toistaa toiveen, jonka moni puolustusvoimissa jakaa.

Materiaalihankintoihin pitäisi löytyä 150 miljoonaa euroa lisää vuodessa. Se palauttaisi määrärahat puolustusvoimauudistusta edeltäneelle tasolle.

"Ainoastaan raha ratkaisee. Asia pitäisi kyetä ratkaisemaan seuraavissa hallitusneuvotteluissa vaalien jälkeen."

Ratkaisulla on Toivosen mukaan kiire siksi, että ensi vuosikymmenellä on tulossa merkittäviä hankintoja sekä meri- että ilmavoimissa. Tämä on haastavaa.

"Harvoin voidaan viedä samanaikaisesti eteenpäin kaikkien puolustushaarojen kehittämistä."

Toivonen jättää tehtävänsä pääesikunnassa hyvillä mielin. Mikkelissä odottaa kakkoskoti ja paljon työtä.

Puolustusvoimauudistus on vietävä loppuun.

"Uudistuksella asetetut perustavoitteet täyttyvät. Saamme kustannustehokkaan organisaation ja rauhan ajan toimintamme tasapainoon meille osoitetun rahoituksen kanssa.".

Lähde: www.hs.fi


Suurten materiaalihankintojen osalta mestari on ollut Suomelle surplus-markkinoiden muodossa satumaisen suosiollinen. Hyvää surplus-materiaalia on ensin ollut 90-luvulla tarjolla itä-saksasta ja nyt asevoimiaan alasajavilta Euroopan Nato-mailta. Kun hyllyt on nyt myyty tyhjäksi tai myynti mahdollisesti maailmanpoliittisten olosuhteiden muuttuessa loppuu kokonaan, niin mitä 10-15 vuoden kuluttua on surplus-markkinoilla tarjolla.

Jos surplus-tavaraa ei ole tarjolla ja uutta ei tule, niin siitä eteenpäin on samojen suorituskykyinen hankinnat tehtävä oikealla kovalla rahalla. Nykyisillä rahoituskehyksillä tämä ei ole mahdollista.
 
Minusta on selvää, että jos vain Pzh2000 olisi saatavilla käytettynä jotain määriä, niin ostetaan ihmeessä mitä irti lähtee ja sitten ostetaan uusia päälle sen verran, että saadaan esim. 90kpl yhteensä (18kpl per valmiusprikaati ja mekanisoitu taisteluosasto). Ei olisi paha hankinta hinnaltaan, mutta vaikutukseltaan huomattava tykistömme tulen tehoon ja liikkuvuuteen (joka nykyisessä taistelumallissa korostuu entisestään). Tietenkään yhtään vanhaa tykkiä ei tämän takia pidä stenata, vaan siirtää muille joukoille.

Toinen aivan ehdoton homma on nuo Marderit. Siis oikeasti, miksi sählätään vanhojen ja loppuajettujen BMP-1/2 kanssa ja edes pohditaan niiden kalliita päivityksiä, kun puutteita on jo nyt MÄÄRÄSSÄ. Älkää pliis edes mainitko AMV:tä tai muuta ihme viritelmää jollain tykillä tms. Ostetaan vaikka ne 800 Marderia. Tehdään pienet perushuollot. Siinä se. Ajaa asiansa hyvin ja kas kummaa, meillä olisi mekanisoiduille taisteluosastoille CV:t ja valmiusprikaateille Mardereita yllinkyllin. Tai CV:t tiedusteluosastoille noihin kaikkiin ja Marderit pelkästään ryntövaunuiksi. Tietysti jos CV:tä saisi lisää jostain niin ostetaan toki sitäkin hiukan että saadaan määrät täyteen vaikka noita mekanisoituja taisteluosastoja verten. Ihan miten vaan.

Leopardien suhteen on mielenkiintoista pohtia kyllä. Jos niitä halvalla saa niin miksikäs ei, voisihan vaunumääriä kasvattaa kaikissa noissa joukoissa ja ostaa kannibalisoitaviksi ja harjoituskäyttöön niitä toki yli oman tarpeenkin. Jos ja kun hinta on luokkaa miljoona euroa kunnostuksineen jne. kappale niin kiitosvaan jokainen liikenevä vaunu vaan tänne. Jaetaan vaikka alueellisille taisteluosastoille jos ei muuta keksitä. Ihan sama. Tuohon hintaan tuollaista panssaroitua ja liikkuvaa panssarintorjuntaa kannattaa kyllä hankkia. Jos hinta on suolaisempi niin jätetään ostamatta kun pakkoa ei ole.

Edelleenkin ongelmana pidän joukkojen ilmatorjuntaa. Parin hassun ITO05-järjestelmän tai yhden NASAMSin varaan jättäytyminen on mielipuolista, juu, vaikka vanhoja Stingereitä tuleekin laatikkokaupalla. Pitäisi oikeasti joko hankkia kylmästi lisää ITO05-systeemeitä (mieluiten vähän panssaria suojaksi kiitos) vaikka maksaa maltaita, tai sitten ostaa tukuttain Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunuja ja miettiä, minkämoista modernisaatiota niihin tekisi. Tälle sektorille pitää oikeasti panostaa tai kaikki muut panostukset kaikille muille sektoreille ovat merkityksettömät sotatilanteessa.

Kyllä siinä olisi ne painopisteet, joihin tulisi raudan puolesta panostaa ja johon pitäisi riittää rahaa panostaa. Toki, tarvitaanhan me lisää hyviä uusia radioita sun muutakin, en kiellä yhtään, mutta tuo on sitä raskasta kamaa joka näkyy ja kuuluu Moskovassa saakka.

Pzh2000 kohdalla olen samaa mieltä, samoin Leopardejakin voisi hankkia lisää, mutta Mardereista on keskusteletu aikaisemminkin, ei kannata. Kuka niitä täällä käyttäisi ja huoltaisi? Pitäisi siis luoda koulutus- ja huoltojärjestelmä, sen jälkeen kouluttaa käyttäjät ja huoltajat ja sitten meillä olisi vanhentunutta kamaa käsissä. Mahdollinen halpuus siis sulaisi noihin pakollisiin järjestelmiin. Siksi ei pidä lisätä kalustokirjoa, vaan mielummin hankkia lisää nykyisiä malleja, mielummin CV:tä. Bemareiden modernisoinninsta on vielä vaikea sanoa mitään.

Ilmatorjunnasta on on helppo olla samaa meltä, lisää tarvitaan, mutta mikä olisi paras vaihtoehto en tiedä. Gepardia epäilen voimakkaasti. Se kun on vanha järjestelmä ja hiukan epäilyttää sen modernisointi potenttiaali. Periaatteessa vaihtamalla käytetty Leo2 alusta nykyisen tilalle ja modernisoimalla tornin elektroniikka, saataisiin soiva peli, mutta voi olla hinnakas projekti. AMV alustainen Skyranger voisi olla parempi. Se kun lienee valmis paketti.
 
Pzh2000 kohdalla olen samaa mieltä, samoin Leopardejakin voisi hankkia lisää, mutta Mardereista on keskusteletu aikaisemminkin, ei kannata. Kuka niitä täällä käyttäisi ja huoltaisi? Pitäisi siis luoda koulutus- ja huoltojärjestelmä, sen jälkeen kouluttaa käyttäjät ja huoltajat ja sitten meillä olisi vanhentunutta kamaa käsissä. Mahdollinen halpuus siis sulaisi noihin pakollisiin järjestelmiin. Siksi ei pidä lisätä kalustokirjoa, vaan mielummin hankkia lisää nykyisiä malleja, mielummin CV:tä.
Yksi CV maksaa (uutena) muistaakseni 5 miljoonaa euroa. Käytetty Marder maksaa olisikohan jotain 200000 euroa kappale. Yhden CV:n hinnalla saa 25 Marderia. Vaikka miten tuota laskisit kalustonkirjon ja huollon kannalta, niin millään järjellä ei saa selitettyä CV:tä kustannustehokkaammaksi ratkaisuksi.

Bemareiden modernisoinninsta on vielä vaikea sanoa mitään.
Niin siis bemarithan eivät ole missään nimessä vanhentunutta kamaa? ;-)
Bemarit sulattoon ja Mardereita tilalle sikana. Tulee halvemmaksi ja taisteluteho pysyy ainakin nykyisellään, paitsi että määrän myötä kasvaa.

Ilmatorjunnasta on on helppo olla samaa meltä, lisää tarvitaan, mutta mikä olisi paras vaihtoehto en tiedä. Gepardia epäilen voimakkaasti. Se kun on vanha järjestelmä ja hiukan epäilyttää sen modernisointi potenttiaali. Periaatteessa vaihtamalla käytetty Leo2 alusta nykyisen tilalle ja modernisoimalla tornin elektroniikka, saataisiin soiva peli, mutta voi olla hinnakas projekti. AMV alustainen Skyranger voisi olla parempi. Se kun lienee valmis paketti.
Jos Leo 2A4 ralustalle iskisi Skyrangerin ja siihen vielä vaikka Stingerit ekstrana? Liikkuvuutta ainakin piisasi ja pysyisi joukkojen mukana 100% varmuudella.
 
Yksi CV maksaa (uutena) muistaakseni 5 miljoonaa euroa. Käytetty Marder maksaa olisikohan jotain 200000 euroa kappale. Yhden CV:n hinnalla saa 25 Marderia. Vaikka miten tuota laskisit kalustonkirjon ja huollon kannalta, niin millään järjellä ei saa selitettyä CV:tä kustannustehokkaammaksi ratkaisuksi.


Niin siis bemarithan eivät ole missään nimessä vanhentunutta kamaa? ;-)
Bemarit sulattoon ja Mardereita tilalle sikana. Tulee halvemmaksi ja taisteluteho pysyy ainakin nykyisellään, paitsi että määrän myötä kasvaa.


Jos Leo 2A4 ralustalle iskisi Skyrangerin ja siihen vielä vaikka Stingerit ekstrana? Liikkuvuutta ainakin piisasi ja pysyisi joukkojen mukana 100% varmuudella.


Ja osaahan ne samat miehet huoltaa useampaakin erilaista vaunua, kunhan saavat laitteeseen perehdytyksen. En tosin pidä ryntövaunujen hankintaa vieläkään mielekkäänä. Mieluummin panssareita.
 
Yksi CV maksaa (uutena) muistaakseni 5 miljoonaa euroa. Käytetty Marder maksaa olisikohan jotain 200000 euroa kappale. Yhden CV:n hinnalla saa 25 Marderia. Vaikka miten tuota laskisit kalustonkirjon ja huollon kannalta, niin millään järjellä ei saa selitettyä CV:tä kustannustehokkaammaksi ratkaisuksi.


Niin siis bemarithan eivät ole missään nimessä vanhentunutta kamaa? ;-)
Bemarit sulattoon ja Mardereita tilalle sikana. Tulee halvemmaksi ja taisteluteho pysyy ainakin nykyisellään, paitsi että määrän myötä kasvaa.


Jos Leo 2A4 ralustalle iskisi Skyrangerin ja siihen vielä vaikka Stingerit ekstrana? Liikkuvuutta ainakin piisasi ja pysyisi joukkojen mukana 100% varmuudella.

Ei se CV halvempi ole, mutta merkittävästi parempi, kustannustehokkuus on hiukan vaikeampi laskea.

Bemarit ovat yhtä vanhentuneita kuin Marderit, mutta niihin meillä on valmis huolto- ja koulutusorganisaatio, sekä koulutettua reserviä. Miksi siis vaihtaisi?
Yleisesti liputan laadun puolesta. Tämä on vähän kuin käytetyn auton osto, vaikka miten hieno peli olisi, se ei ole uusi, vaan käytetty ja sitä myöden kulunut ja se näkyy myös korjauskustannuksissa.
Kannataa huomioida kuinka nopeasti Leo2:set ajettiin mekaanisesti lopppuun. Koulutuksen takia vaunuilla on taas pakko ajaa.

AMV:n hyvä puoli olisi sen kyky liikkua itsenäisesti kolonan mukana ja näin suojata joukon siirtymistä. Liikkuvuus teillä olisi parempi. Optimaalista olisi tietysti molempien olemassa olo, mutta kun nyt saisi edes jotain.

JOKO:lle Se perehdytys onkin se kallis osa tuossa. Samalla toki tarvitaan varaosat ja työkalut.
 
Lissää rahhaa ja niillä NLAW:eja, EuroSpike:jä ja Stinger:eitä. Simple as that. Ei mitään uusia perehdyttämistä vaativia asejärjestelmiä. Näin on sanottu ja näin sitten tehdään. Ei poliitikot uskalla enää olla antamatta.

http://yle.fi/uutiset/maavoimien_uu...torjunnan_asehankintoihin_lisaa_rahaa/7328776


Kotimaa 30.6.2014 klo 13:48 | päivitetty 1.7.2014 klo 15:22
Maavoimien uusi komentaja: Ilmatorjunnan ja panssaritorjunnan asehankintoihin lisää rahaa
Maavoimien uuden komentajan Seppo Toivosen mielestä puolustusvoimien investointien säilyttäminen nykytasollaan johtaisi nykyisen puolustuskyvyn väistämättömään rapautumiseen. Toivosen mukaan vahvistusta kaipaavat erityisesti ilmatorjunnan ja panssaritorjunnan asehankinnat.
3006_MAAVOIMIENKOMENTAJA.jpg

Video
Kenraaliluutnantti Seppo Toivonen aloittaa tehtävässään 1.7.2014. Toivonen peri tehtävän kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärveltä tänään Mikkelissä järjestetyssä vaihtokatselmuksessa. Video: Yle
Maavoimien uusi komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen arvioi 1. heinäkuuta alkavan komentajakautensa päämäärien liittyvän puolustusvoimauudistuksen loppuun saattamiseen, toiminnan tason palauttamiseen ennalleen sekä maavoimien verkottumiskyvyn vahvistamiseen. Koko puolustusvoimien suurin haaste on Toivosen mielestä kuitenkin materiaalihankintojen taso.

– On selvää, että materiaali-investointien taso on jäämässä vaarallisen alhaiseksi. Jo valtioneuvoston taannoiseen selontekoon kirjattiin puolustusvoimien näkemys siitä, että puolustusvoimien määrärahojen tulisi nousta noin 150 miljoonaa euroa. Puolustusbudjetin koko tietysti ratkaisee, tämähän nostaisi puolustusbudjettia.

Nykytaso materiaali-investoinneille on 500 miljoonaa euroa vuodessa.

– Enemmänkin maavoimien puolella on kysymys siitä, että kyettäisiin vahvistamaan erityisesti ilmatorjunnan ja panssaritorjunnan asehankintoja. Ei uusia järjestelmiä, vaan se, että jo suunniteltuja hankintoja voitaisiin toteuttaa laajempina kuin nyt on ajateltu, toteaa Toivonen.

Yksityiskohtaisemmin Toivonen ei suostu tarpeellisina kokemiaan hankintoja erittelemään.
 
Tyhjästä on paha nyhjästä...
 
Kannataa huomioida kuinka nopeasti Leo2:set ajettiin mekaanisesti lopppuun. Koulutuksen takia vaunuilla on taas pakko ajaa.

Tuota, muistaakseni Leopard-koulutettu @CarriE66 mainitsi Hollannin Leopardien hankintaa käsitelleessä aiheessa, että teknisesti Suomen vaunut eivät olleet mitenkään lopussa. Osalla ei kai ollut kuin joitakin tuhansia kilometrejä takana. Carri voinee vahvistaa, jahka tämän lukee?
 
Ja osaahan ne samat miehet huoltaa useampaakin erilaista vaunua, kunhan saavat laitteeseen perehdytyksen. En tosin pidä ryntövaunujen hankintaa vieläkään mielekkäänä. Mieluummin panssareita.
Niin, mutta jos ryntövaunuja on saatavilla tavallisen panssaroidun ajoneuvon hintaan tai tässä tapauksessa jopa alle sen hinnan, niin tietenkin kannattaa valita ryntövaunu!!!
 
Ei se CV halvempi ole, mutta merkittävästi parempi, kustannustehokkuus on hiukan vaikeampi laskea.
En usko yhden CV:n pärjäävän taistelussa 25 Marderille. Kuitenkin yhden CV:n hinnalla saa 25 käytettyä Marderia. Joten se siitä paremmuudesta ja kustannustehokkuudesta. Oikeasti, ei se ole tämän vaikeampaa laskea.

Bemarit ovat yhtä vanhentuneita kuin Marderit, mutta niihin meillä on valmis huolto- ja koulutusorganisaatio, sekä koulutettua reserviä. Miksi siis vaihtaisi?
Bemarit ovat huonossa kunnossa jo muutenkin, sitten kun vielä ovat ryssäläistä laatua niin kunto on sen mukainen. Nuo Marderit ovat käsittääkseni suurimmaksi osaksi miltei käyttämättömiä ja saksalaista laatua.
 
Back
Top