NOKIA myytiin microsoftille!

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2013/09/talous-tyollisyys-vai.html
 
baikal kirjoitti:
Minä epäilen, että tämä ei jää tähän. Verkkotoiminta myydään sopivalla hetkellä sekin.

Kuka sen myisi ja mitä jäisi jäljelle? Ei Nokialla ole jäljellä mitään muuta suurempaa toimintaa kuin verkkopuoli. Käytännössä kyse olisi koko Nokian ostamisesta.
Verkkoliiketoiminta kannattaa hyvin ja sopii hyvin perinteiseen suomalaisten yritysten toimintamalliin, niin en näe mitään syytä miksi Nokian jämiä oltaisiin myymässä yhtään mihinkään.
Yksinkertaistetusti sanottuna Nokian rahkeet eivät riittäneet matkapuhelintoiminnan pelastamiseen, Microsoftin ehkä riittävät. Ei se millään tavalla tarkoita, että kaikkea oltaisiin myymässä.
 
Liika itsevarmuus tappoi. Iphonen tullessa markkinoille 2007 Nokiasta tuli älyttömän itsevarmoja ja vähetteleviä kommentteja kyseisestä laitteesta. Viimeistään tästä alkoi virheiden sarja jonka päätöksen näimme tänään. Viimeinen virhe oli lähteä windowsin mukaan.

Aika näyttää mitä Jollasta tulee. Kotimainen kiinnostus kyseistä laitetta kohtaan tulee varmasti kasvamaan.
 
Enpä jostain syystä osaa pahemmin surra tätä. Sellasta se liiketoiminta on. Kovasti tuntuu aihe herättävän tunteita, ainakin näissä valtio-omistajuuden puolesta puhujissa. En tosin heiltä ole paljoa nähnyt ennustuksia jossa aavistivat tämänkin tulevan, muilta kylläkin. Nyt sillä kelpaa ratsastaa.
 
RDF kirjoitti:
Liika itsevarmuus tappoi. Iphonen tullessa markkinoille 2007 Nokiasta tuli älyttömän itsevarmoja ja vähetteleviä kommentteja kyseisestä laitteesta.

Ei kai lause: " Siitä kalifornialaisesta hetelmäfirmasta ikinä mobiilitoimijaa tuu ! "....mitenkään vähättele ?

Kai me nyt kaikki tiedetään minne ne NSAn tiedustelutiedot meni ja miksi..jookos pookos ???
 
Peiper kirjoitti:
Vihdoinkin! Nyt firma voi keskittyä johonkin missä voivat vielä menestyä.

Miten...eihän NOKIAa enää ole Microsoft osti sen..siis tarkoitatko kumisaapas businessta ?

AH kuulee NOKIAn myynnistä; http://m.youtube.com/watch?v=CDMbX9bt7pE&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DCDMbX9bt7pE
 
commando kirjoitti:
Minusta matkapuhelin ei ole 20 vuoteen ollut työkalu vaan lähinnä esittelylaite samalla tavalla kuin ennen taskukellot. Molemmat nostetaan pöydälle tai ainakin nuorisolaiset ja stubbidot tuntuvat näin tekevän twiitatessaan menevänsä paskalle tai thriatlonille. Siinä mielessä en usko että millään käyttöjärjestelmällä on väliä vaan lähinnä trendikkyydellä. Jakeluketjun kuorinnasta en osaa sanoa mutta virhehän on menettää Yhdysvalloissa se jakeluketju ja näkyvyys, koska sitä kautta loppumaailma ottaa trendinsä.

Kyllä, Noksun ehkä pahimipia virheitä oli liian jäykkä jakelumalli joka putosi markkinoiden kehityksestä monessa tärkeässä maassa (USA, Japani jne). Monen muun ison firman tavoin Nokiakin kuvitteli voivansa pitää kaikki langat omissa käsissään mutteihan se niin toiminut. Applella on samaa vikaa (jopa vielä enemmän), ja nyt se on alkanut kärsiä jäykkyydestään samalla tavoin kun aikaisemmin firman trendikkääksi aurallaan ja karismallaan nostanut Jobs on poissa.

Eloppi lienee tietenkin kaupannut Windows Phonen Nokialle, mutta mahdollisesti firma olisi yrittänyt samaa muutenkin: ylpeys ei olisi ehkä antanut myötä markkinajohtajan siirtyä samaan Android-leiriin "kuin kaikki muutkin".

Ja eihän koko Nokiaa myyty vaan vain matkapuhelimet. Liekö Nokialla ajateltu että matkapuhelinyksikön tulevaisuus on huono, kun Lumia tökkii ja peruspuhelimienkin kanto saattaa olla loppumassa. Se voisi selittää osaltaan aika halvan oloista myyntihintaa. Microsoft toki varmaan ennen pitkää siirtää loppuakin tuotantoa pois Suomesta, lisäksi peruspuhelimet tietysti ajetaan alas koska ne eivät ole Windows, lisäksi ne ovat halpoja eikä sellainen sovi Microsoftin imagoon ja bisnesideoihin.

Mielenkiintoista että Nokian toimenpidekielto matkaviestintäalalla kestää vain kolmisen vuotta. Mikään ei siis periaatteessa estäisi Nokian paluuta puhelinbisnekseen 2016 jälkeen jos rahkeet ja kantti riittää.
 
Miten 5,5 mrd on pieneksi muuttunut hintana ? Työpaikat säilyy ja lisää tulee....Nokia ei maksanut euroakaan veroa Suomeen...pitkään aikaan. Vielä näyttää hyvältä.
 
Ökyoptiot rämettivät Nokian
is: 4.9.2013 6:16

Johtajien saamat satumaiset optiovoitot eivät pelastaneetkaan Nokian kännyköitä – konsulttien visioista huolimatta, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen.

Nokian päätökselle luopua matkapuhelimista löytyy uskottavat perustelut.
Halpapuhelimissa tulee takkiin. Älypuhelimissa yhtiö on luisumassa pikkutekijäksi, joissakin kommenteissa puhutaan jo mutasarjan pelurista. Verkkoliiketoimintaan keskittyminen on järkevää, koska se on yhtiön kannattavin ja kasvavin osa.

Analyytikot kiittivät Microsoft-uutista; kurssi pinkaisi tiistaiaamuna hurjaan nousuun, tasaantuen sitten.

Silti uutista on vaikea sulattaa.

Nokiaan liittyy niin paljon tunnetta. Yhtiö oli pitkään suomalaisen elektroniikkateollisuuden lippulaiva, 90-luvun lamanjälkeisten vuosien yksinäinen suomalainen tähti maailmalla. Kännykkä nosti härmäläisten turistien itsetuntoa maailmalla, vaikka harva siellä tiesi, että Nokia on suomalainen.

Yhtiö kännyköineen oli pitkään Suomen pelastaja, jota kunnioitettiin. Puhuttiin kännykkä-Suomesta. Työnantajien STK:n työntekijä muisteli aikoinaan, että 90-luvulla, Nokian huippuvuosina, esimiehet mulkoilivat huolestuneena, jos kokouksessa heitti pöydälle Ericssonin.

Olen ollut Nokian käyttäjä myös silloin, kun kilpailijoiden puhelimilla elvistelevät kaverit näyttivät hienouksiaan. Nokian mallit eivät aina olleet käyttäjäystävällisiä. Toiminnot olivat usein monimutkaisten näppäinsarjojen takana, mutta silti Nokia tuntui luotettavalta valinnalta – ehkä salaa vähän isänmaalliseltakin teolta.

Nyt toimitusjohtaja Stephen Elop onnittelee suomalaisia ja pyytää meitä olemaan ylpeitä, kun päästiin jättiläisen, Microsoftin, kelkkaan. Microsoftin Lumiasta pitäisi siis olla innoissaan.

Nokian tappiokierteelle on kehitetty monenlaisia syitä – sekä taloudellisia että henkisiä. Se, miksi Nokia putosi kilpailijoiden kelkasta tuotekehittelyssä, on edelleen arvoitus. Resursseja oli, laitteita kehitettiin, sovelluksia ideoitiin, mutta jotenkin aina väärään aikaan ja väärässä paikassa. Johto vaikutti ylimieliseltä aikana, jolloin olisi pitänyt tehdä uusia strategisia linjauksia. Jäikö insinöörien kehittelemä älypuhelin liian pitkäksi aikaa yhtiön hallituksen pöydälle? Kun Nokian johto heräsi, kaikki olikin jo myöhäistä.

Johdon palkitsemisjärjestelmien nimeen vannovat konsultit puhuvat kannustimien, muun muassa optioiden, taivaallisesta vaikutuksesta. Optiojärjestelyssä johtaja saa tietyn ajan jälkeen merkitä yhtiönsä osakkeita kiinteään, pörssiarvoa edullisempaan hintaan. Voitto syntyy, kun johtaja myy joko osakkeet tai merkintäoikeudet eteenpäin. Mitä kovempi kurssinousu, sitä isompi voitto. Rahakannuste ajaa johtajia entistä kovempiin suorituksiin.

Mutta.

Nokia on tyyppiesimerkki myös siitä, mihin runsaskätiset optiojärjestelyt voivat pahimmillaan johtaa. Johdon 1990- ja 2000-luvuilla tienaamista optiovoitoista huolimatta yhtiö joutuu nyt luopumaan matkapuhelimistaan. Johto ei pysynyt talossa, eikä osakekurssikaan ole paljon ilonaiheita suonut. Omistajat ottivat omat voittonsa huippukurssien aikaan, samoin tekivät johtajat osakeoptioillaan. Eikä sovi unohtaa optiojärjestelyjä väsänneiden konsulttien miljoonakorvauksia.

Nokian eiliset päätökset osoittavat lopullisesti vääräksi väitteen, että johdon palkitsemisjärjestelmillä, optioilla ja bonuksilla, olisi kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia pörssiyhtiössä. Järjestelyt ovat lyhytnäköistä voitontavoittelua osakekursseilla. Firman varsinainen tehtävä ja ajatus hukkuvat paksuihin lompakoihin.

Näin kävi Nokiassa, jossa rahalla kyllästetty johto laiskistui – ratkaisevalla hetkellä.

Valitettavasti.
 
Yrityskaupat ovat luontaista markkinatoimintaa --- Vihdoin vapautuu Nokian resurssit kannattavaan bisnekseen ja uusien tekniikoiden kehitykseen --- Kännybisnes on hiipuvana "Lypsylehmä" vaiheessa ja semmoinen kannattaa/sopii tuottaa vain Aasiassa (tai Microsoftilla?) --- Onneksi nyt ja lähitulevaisuussa voimakkaimmin kasvavavin ja tuottoisin "tehoverkkojen" verkkoinfrabisnes on nyt Nokian ydintä ja pitkään kiviriippana hiipunut kuoleutuva kännybisnes meni Microsoftille - Sori MS :a-cool:
 
Ai kannattava bisnes? Se pelkkä verkkofirma tekee tappioita vaikka matkapuhelimet myytiin. Eiköhän ne Nokian puhelimet ole tehty Aasiassa jo kauan vaikka osa suomalaisista politiikoista teki itsensä naurunalaiseksi ehdottamalla että kalliit kännykät tehtäisiin Suomessa... :D :D :D
 
commando kirjoitti:
Ai kannattava bisnes? Se pelkkä verkkofirma tekee tappioita vaikka matkapuhelimet myytiin. Eiköhän ne Nokian puhelimet ole tehty Aasiassa jo kauan vaikka osa suomalaisista politiikoista teki itsensä naurunalaiseksi ehdottamalla että kalliit kännykät tehtäisiin Suomessa... :D :D :D

Verkkopuoli on muuten ollut voitollinen jo useita perättäisiä kvartaaleja - itse asiassa se on ainoa voitollinen osa koko lafkasta! Voit tsekata www.nsn.com jos et usko.

Muuten itse asiaan puutun vain sen verran, että totean että ihmettelen hiukan mitä te jampat koohkaatte kaupasta. Tappiollinen bisnes myytiin viime hetkellä ennen lopullista romahdusta ja siitä saatiin vielä rahaakin. Hyvä kauppa Nokialle, hemmetinmoinen riski Microsoftille. Firmojen pörssikurssien kehitys kaupan jälkeen kertoo saman asian.

Asia aivan erikseen on se että Nokiaa syystä tai toisesta on johdettu jo vuosia päin peetä mikä on tuhonnut firman arvon, eivätkä organisaation kaikille tasoille pesiytyneet ylimielisyys ja omahyväisyys ole mitenkään edistäneet menestystä, mutta se ei suoranaisesti liity tähän kauppaan.

Over and out, siirryn takaisin maanpuolustusta edes etäisesti sivuavaan keskusteluun.
 
Samses kirjoitti:
Verkkopuoli on muuten ollut voitollinen jo useita perättäisiä kvartaaleja - itse asiassa se on ainoa voitollinen osa koko lafkasta! Voit tsekata www.nsn.com jos et usko.

En jaksa paljoa innostua neljäsosavuosista kun ko. lafka on vuosia tehnyt tappiota mutta tilauksia tulee kyllä mutta kilpailu on kovaa. Ei ole itsestäänselvyys että NSN olisi vahva, sillä on kovat kilpailijat. Lisäksi liiketoiminta on suurten yritysten hallinnossa jo jaoteltu joten jotkut tekosyyt "keskittymisellä" voi painaa paskapuheena taka-alalle. Kysymys on siitä että jos halutaan pelastaa edes osa Nokiaa niin mistä tahansa piti saada kassaan rahaa.

Muuten itse asiaan puutun vain sen verran, että totean että ihmettelen hiukan mitä te jampat koohkaatte kaupasta. Tappiollinen bisnes myytiin viime hetkellä ennen lopullista romahdusta ja siitä saatiin vielä rahaakin. Hyvä kauppa Nokialle, hemmetinmoinen riski Microsoftille. Firmojen pörssikurssien kehitys kaupan jälkeen kertoo saman asian.

Jep, shorttaajat polttivat näppinsä. Mielenkiintoista tässä on se että esim. uutislehtien gallupeissa parin tunnin aikana kauppa yllätti mutta iltapäivällä luvut kääntyivät toisinpäin. No ehkä kyse on siitä siis että Nokialla oli lamavuosista nousussa tärkeä rooli jos nyt ei pelkästään veronmaksajina niin sitäkin tärkeämpänä itseluottamuksen kasvattajana. Asiasta on mukava keskustella kun tuulipuvut (vaikka nykyisin kai vain pulsuilla on tuulipukuja) tuhahtelevat vaikkeivat omista osaketta tai sitten jonottivat Saunalahden osakkeita kylmissään pankista satojen metrien jonossa aikoinaan...

Asia aivan erikseen on se että Nokiaa syystä tai toisesta on johdettu jo vuosia päin peetä mikä on tuhonnut firman arvon, eikä ylimielisyys ja omahyväisyys ole mitenkään edistäneet menestystä, mutta se ei suoranaisesti liity tähän kauppaan.

Silloin kun ne huonot johtamiset ja päätökset on tehty niin ulkoisesti kaikki on mennyt hyvin. Rotat jättävät laivan aina ensimmäisinä.
 
Maanpuolustuksen (tai edes Pirkkalan) hengessä :

Jolla TULEE --- Oletko valmis?

PurjeKalaa Pukkaa..


Vaikka kännybisnes onkin taantuvaa, voinee joku uudestaan ajateltu puhumislaite-surffitabletti ryyditettynä uudenlaisella bisnesmalla menestyäkkin?

Vielä puuttuu aito Linux-laite, samoin ns. OpenElectronics avoimeen elektroniikkaan ja OpenSOurce softaan perustuva jokamiehen tee-se-itse läsnätieto-hypridikämmykkä.... ja pilipalipalikoista koostettava konseptilaite

Noh, saavatpahan ainakin kiinan pikku-kätöset uutta puuhasteltavaa...
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Maanpuolustuksen (tai edes Pirkkalan) hengessä :

Jolla TULEE --- Oletko valmis?

PurjeKalaa Pukkaa..


Vaikka kännybisnes onkin taantuvaa, voinee joku uudestaan ajateltu puhumislaite-surffitabletti ryyditettynä uudenlaisella bisnesmalla menestyäkkin?

Vielä puuttuu aito Linux-laite, samoin ns. OpenElectronics avoimeen elektroniikkaan ja OpenSOurce softaan perustuva jokamiehen tee-se-itse läsnätieto-hypridikämmykkä.... ja pilipalipalikoista koostettava konseptilaite

Noh, saavatpahan ainakin kiinan pikku-kätöset uutta puuhasteltavaa...

Olisiko mahdollista että linux ja wintoosa olisi samassa paketissa.

Henkilökohtaisesti pidän slide -mallisesta puhelimesta. Jahka vielä kehittävät vastaavan mini ohuen tabletin. Optimi koko joka mahtuu hyvin povitaskuun on 7". Eivät ole vielä kehittäneet tulostinta kannettavan kanteen ;)
 
larrythorn kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
Maanpuolustuksen (tai edes Pirkkalan) hengessä :

Jolla TULEE --- Oletko valmis?

PurjeKalaa Pukkaa..


Vaikka kännybisnes onkin taantuvaa, voinee joku uudestaan ajateltu puhumislaite-surffitabletti ryyditettynä uudenlaisella bisnesmalla menestyäkkin?

Vielä puuttuu aito Linux-laite, samoin ns. OpenElectronics avoimeen elektroniikkaan ja OpenSOurce softaan perustuva jokamiehen tee-se-itse läsnätieto-hypridikämmykkä.... ja pilipalipalikoista koostettava konseptilaite

Noh, saavatpahan ainakin kiinan pikku-kätöset uutta puuhasteltavaa...

Olisiko mahdollista että linux ja wintoosa olisi samassa paketissa.

Henkilökohtaisesti pidän slide -mallisesta puhelimesta. Jahka vielä kehittävät vastaavan mini ohuen tabletin. Optimi koko joka mahtuu hyvin povitaskuun on 7". Eivät ole vielä kehittäneet tulostinta kannettavan kanteen ;)

ADAIA on mun seuraava kotimainen founi; http://adaiadevices.com/web/
 
Juke kirjoitti:
ADAIA on mun seuraava kotimainen founi; http://adaiadevices.com/web/

Ihan mielenkiinnosta kysyn, miksi?

1500-5000€ hintainen satelliittikommunikaatioon kykenevä järkyttävän kokoinen ja painoinen ja kuitenkin aika vaatimattoman toiminta-ajan omaava android- laite ei oikein tunnu kovin järkevältä ostokselta näin peruskäyttäjän näkökulmasta.
 
Tuo Nokia:n myynti varmisti ainakin sen tosiasian että rutiköyhän Suomen ainainen lama tulee todellakin jatkumaan hamaan ikuisuuteen.
 
Juke kirjoitti:
larrythorn kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
Maanpuolustuksen (tai edes Pirkkalan) hengessä :

Jolla TULEE --- Oletko valmis?

PurjeKalaa Pukkaa..


Vaikka kännybisnes onkin taantuvaa, voinee joku uudestaan ajateltu puhumislaite-surffitabletti ryyditettynä uudenlaisella bisnesmalla menestyäkkin?

Vielä puuttuu aito Linux-laite, samoin ns. OpenElectronics avoimeen elektroniikkaan ja OpenSOurce softaan perustuva jokamiehen tee-se-itse läsnätieto-hypridikämmykkä.... ja pilipalipalikoista koostettava konseptilaite

Noh, saavatpahan ainakin kiinan pikku-kätöset uutta puuhasteltavaa...

Olisiko mahdollista että linux ja wintoosa olisi samassa paketissa.

Henkilökohtaisesti pidän slide -mallisesta puhelimesta. Jahka vielä kehittävät vastaavan mini ohuen tabletin. Optimi koko joka mahtuu hyvin povitaskuun on 7". Eivät ole vielä kehittäneet tulostinta kannettavan kanteen ;)

ADAIA on mun seuraava kotimainen founi; http://adaiadevices.com/web/

Varmasti on monenlaisia tarpeita ja rahoituspohja näille hankkeille on myös taattava. Se ei pelaa joka pelkää. Kohderyhmiä on myös monia.
 
Kaukovittuilija kirjoitti:
Tuo Nokia:n myynti varmisti ainakin sen tosiasian että rutiköyhän Suomen ainainen lama tulee todellakin jatkumaan hamaan ikuisuuteen.

Lupasin jo lopettaa yhteen viestiin tähän ketjuun osallistumiseni, mutta nyt on pakko pyytää hiukan perusteluja.

Millä ihmeen tavalla se, että jo valmiiksi oleellisesti pienentynyt firma myy pois tappiota tuottavan bisneksen, aiheuttaa jatkuvan laman????? Taidat olla keksinyt ihan oman versiosi kansantaloustieteestä.

Ihan oikeasti äijät, nyt hiukan vähemmän emootiota ja hiukan enemmän rationaalista ajattelua, pyydän. Tässä tilanteessa matkapuhelinbisneksen myynti oli parasta mitä Nokialle ja Suomelle saattoi tapahtua. Muuten tuo kuolioon joutunut raaja olisi toiminut riippana joka olisi vetänyt koko Nokian mukanaan hautaan. Nyt se pystyttiin amputoimaan ja siitä saatiin vielä rahaakin, joka on käytettävissä uusiin investointeihin ja/tai yritysostoihin. Se, että tähän tilanteeseen joutuminen oli kolossaalisen typeryyden seuraus, on asia erikseen. Ja typeryyksiin eivät muuten olleet syyllisiä yksin Kallasvuo ja Elop.

Okei, NYT lopetan tämän ketjun osaltani.
 
Back
Top