Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg ei hae jatkokautta.

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Creidiki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mistä johtuu että perinteisiä sotilassukuja ei juurikaan enää esiinny korkeimmassa johdossa? Olisi jotenkin komeaa, että kenraalikunnassa komeilisi arvokkaita sukunimiä. Noh, eiköhän kuitenkin pätevyys tehtävään mene sukunimen edelle.
Juuso jr. (Walden) alkoholisoitui ja menetti jopa Yhtyneet paperitehtaat pankille. Hänen isoisänsä oli siis Rudolf.
 
Huom. Näin USA on tehnyt aina. Kuten kaikki valtiot.

Aikaisemmin USA on ajatellut, että NATO ja liittolaisuussuhteet, kaupankäynti jne ovat olleet sille hyödyksi.

Trump näkee asian toisin.

Se että USA tekee asioita omista eduistaan käsin, ei muutu.

Mutta voi hyvin olla, että Trumpin jälkeen taas todetaan, että liittolaisista olikin hyötyä, eivätkä ne olleetkaan verta imeviä iilimatoja ja riippakiviä.

Toki Euroopan/Euroopan Unionin on silti hyvä kehittää omia kykyjään.

Erikoista tulkintaa, Euroopan NATO maat ovat juuri loisineet jäsenmaksuissa ja kaupassakin on vielä oltu reippaasti epätasapainossa.
Samaa mieltä oli Obamakin, ei tosin tehnyt asialle mitään.

Yhdysvallat on Euroopan turvana edelleen, Trumpin aikana panostuksia Eurooppaan on lisätty eniten sitten kýlmän sodan.
 
Mistä johtuu että perinteisiä sotilassukuja ei juurikaan enää esiinny korkeimmassa johdossa? Olisi jotenkin komeaa, että kenraalikunnassa komeilisi arvokkaita sukunimiä. Noh, eiköhän kuitenkin pätevyys tehtävään mene sukunimen edelle.
Tämä voi järkyttää joitakin. Mutta kun isä, isän isä tai jopa isän isän isä on ollut kapiainen, niin jossain vaiheessa kersoilla vaan rupee isoratas heittää. Koske he luulevat oppineensa kaiken jo lapsena yms. Se että osaat alokkaana YLPALVON ulkoa, ei tee sinusta johtajaa. Omalla uralla nähnyt muutaman 3 sukupolven upseerin ja voi vittu ne on kujalla. Kyllä hän tietää yms ja ei mitään hajua mistään.
 
Tämä voi järkyttää joitakin. Mutta kun isä, isän isä tai jopa isän isän isä on ollut kapiainen, niin jossain vaiheessa kersoilla vaan rupee isoratas heittää. Koske he luulevat oppineensa kaiken jo lapsena yms. Se että osaat alokkaana YLPALVON ulkoa, ei tee sinusta johtajaa. Omalla uralla nähnyt muutaman 3 sukupolven upseerin ja voi vittu ne on kujalla. Kyllä hän tietää yms ja ei mitään hajua mistään.

Kyllähän siitä saattaisi tulla kadetille vähän ylimääräisiä paineita jos sukunimi on esimerkiksi Mannerheim :D
 
Mistä johtuu että perinteisiä sotilassukuja ei juurikaan enää esiinny korkeimmassa johdossa? Olisi jotenkin komeaa, että kenraalikunnassa komeilisi arvokkaita sukunimiä. Noh, eiköhän kuitenkin pätevyys tehtävään mene sukunimen edelle.

Kenraaleja ja everstejä ( vast ) on suhteellisen vähän. Yhteensä kai aktiivina vähän yli sata. Kun varusmiespalveluksen aloittaa nykyään yli 20000 ukkoa ja akkaa vuodessa niin kovin moni ei kiipeä kaikkia portaita huipulle saakka. Osuus on pieni jopa Kadettikoulun suorittaneiden joukossa. Suomessa uralla eteneminen vaatii ainakin pääsääntöisesti osaamista ja kaikki lähtevät samalta viivalta. Sukurasite on uralla varmasti sekä hyödyksi että haitaksi.

Jossain muualla homma käy helpommin. Muistaakseni Kambodzassa suhdeluku meni niin että armeijassa on 125000 päätä ja kenraaleja yli 2000. Kenraaleja riittää suhdeluvun perusteella aina komppaniatasalle saakka. Toiminta on varmasti ihan eri tasolla kuin Suomessa. Onko se sitä hyvässä vai pahassa on sitten toinen asia.
 
Timo Kivinen uudeksi Puolustusvoimain komentajaksi
Puolustusvoimain uudeksi komentajaksi on nousemassa kenraaliluutnantti Timo Kivinen.
Asiasta päätettiin puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) johdolla keskiviikon valtioneuvoston istunnossa.
Nimityksestä päätti lopullisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kivinen toimii tällä hetkellä Pääesikunnan päällikkönä, ja häntä pidettiin etukäteen vahvana ehdokkaana Puolustusvoimain nykyisen komentajan Jarmo Lindbergin seuraajaksi.
Pääesikunnan päällikkönä Kivinen aloitti kesäkuussa 2017. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Puolustusvoimien strategiapäällikkönä sekä Karjalan prikaatin komentajana.

Puolustusvoimain komentaja vaihtuu, sillä Lindbergin viisivuotiskausi päättyy heinäkuussa eikä hän hakenut jatkoa virkaansa.
Kivinen ja Lindberg ovat molemmat syntyneet vuonna 1959. Ikänsä puolesta Kivinen voi siis johtaa Puolustusvoimia koko seuraavan viisivuotiskauden.
Muun muassa Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa sotilasalaa opiskellut Kivinen on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.
Sotilasuraan mahtuu palveluksia pataljoonaupseerina rauhanturvajoukoissa Bosniassa sekä sotilasasiamiehenä Ukrainassa.
Puolustusvoimien nettisivujen mukaan Kivinen osaa englannin ja ruotsin lisäksi venäjää.
Uusi komentaja oli alunperin tarkoitus valita jo maaliskuussa, mutta pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ero ja muuttuminen toimitusministeriöksi siirsi valinnan uudelle hallitukselle.
 
Timo Kivinen uudeksi Puolustusvoimain komentajaksi


Häntä alunperin veikkasin, hyvä kun huhut oli huhuja.

Kova CV, vahva atlanttinen painotus, tiedustelu ja erikoisjoukko taustaa, tuntee Kaakkois-Suomen kuin omat taskunsa.

Uran vaiheet

  • Ylioppilas, Lappeenrannan Lönnrotin lukio 1978
  • Kadettikoulu 1979 – 1982
  • US Army Airborne and Ranger Courses, USA 1983
  • Kouluttaja, Uudenmaan Rakuunapataljoona 1982 – 1985
  • Opetusupseeri, Päällystöopisto 1985 – 1987
  • Jalkaväen kapteenikurssi 1986 – 1987
  • Komppanianpäällikkö, Uudenmaan Jääkäripataljoona 1987 – 1988
  • Toimistoupseeri, Helsingin Sotilaspiirin Esikunta 1988 – 1991
  • Sotakorkeakoulu 1991 – 1993
  • Toimistopäällikkö ja pataljoonaupseeri, Uudenmaan Jääkäripataljoona 1993 – 1994
  • Osastoesiupseeri, Pääesikunta 1994 – 1997
  • United Nations Staff Officer Course, Ruotsi 1996
  • Pataljoonaupseeri, SJP/SFOR, Bosnia 1997 – 1998
  • Sotilasasiamies, Unkari, Ukraina ja Itävalta 1998 – 2001
  • Komentaja, Utin Jääkärirykmentti 2001 – 2004
  • Ylemmän päällystön kurssi 2001
  • International Visitors Programme, USA 2003
  • Jatkotutkinto-osaston johtaja ja vararehtori, Maanpuolustuskorkeakoulu 2004 – 2007
  • Maanpuolustuskurssi 2006
  • Ylemmän johdon kurssi 2007
  • Royal College of Defence Studies, Iso-Britannia 2008
  • Apulaisosastopäällikkö, Pääesikunnan suunnitteluosasto 2009 – 2010
  • Prikaatin komentaja, Karjalan prikaati 2011 – 2014
  • Generals, Flag Officers and Ambassadors Course, NATO Defence College 2012
  • Erityistehtävä, Pääesikunta 1.7.2014–
  • Puolustusvoimien strategiapäällikkö, Pääesikunta 2015–2017
  • Pääesikunnan päällikkö 2017-
 
”Olen kiitollinen minua kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Puolustusvoimain komentajuus on kunniatehtävä. Puolustusvoimia on kehitetty johdonmukaisesti ajan ja turvallisuusympäristön vaatimusten mukaisesti. Tulen omalta osaltani tekemään parhaani, että sama kehitys jatkuu. Vielä tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole aika kommentoida tulevan komentajakauteni kysymyksiä yksityiskohtaisemmin. Palaan niihin heti elokuun alussa,” Kivinen toteaa.

 
Puolustusvoimien johtoon nousee kurssinsa priimus – Timo Kivisellä on edessään työntäyteinen kausi

Uuden Puolustusvoimain komentajan kaudella tehdään useita suuria hankintoja.

Pääesikunnan päällikön, kenraaliluutnantti Timo Kivisen nousu puolustusvoimain uudeksi komentajaksi oli jonkinasteinen yllätys, vaikkakin Kivinen kuului kärkinelikkoon komentajapelissä.
Jo kevättalvella alkoi Kaartin korttelista kuulua tietoa, jonka mukaan tämän vuoden lopussa 60 vuotta täyttävä Kivinen olisi itse ollut halukas siirtymään reserviin.
Tätä spekulaatiota osa ihmetteli, sillä pääesikunnan päällikön tehtävistä on ennenkin siirrytty luontevasti komentajan tehtäviin. Lisäksi tiedettiin, että Kivisen ja puolustusvoimien ylipäällikön eli tasavallan presidentti Sauli Niinistön välejä on kuvailtu mutkattomiksi.

Yllätyksen nimityksestä tekee se, että vielä reilu viikko sitten Lännen Median useista lähteistä saamien tietojen mukaan presidentin valittu olisi ollut operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä.


Nelikosta oli helppo pudotella ehdokkaita pois. Puheet Kivisen reserviin jäämisestä auttoivat viemään peliä eteenpäin. Puolustusvoimien strategiapäällikkö Kim Jäämeri oli mukana, mutta moni ei uskonut hänen mahdollisuuksiinsa nousta komentajaksi, koska nyt tehtävistä väistyvä Jarmo Lindberg on ilmavoimien upseereja. Olisi ollut historiallista, jos ilmavoimista olisi tullut komentaja peräjälkeen.
Suurempi ongelma taisi sittenkin olla ilmavoimat ja sen nykyinen julkisuuskuva. Ilmavoimien Lemmenjoen tapahtumat vapaaehtoisessa kertausharjoituksissa poikivat syytteitä ja koko puolustushaara koki aikamoisen kolauksen.

Jäljelle ei tässä pelissä jäänyt kuin kaksikko eli Pyötsiä sekä maavoimien komentaja Petri Hulkko. Näistä edellinen oli lähteiden mukaan ykkösvalinta, mutta todennäköisesti viime metreillä ehdokas on muuttunut.

Kivinen on hyvä valinta, siitä ei pääse yli eikä ympäri, mutta niin olisivat varmasti olleet toisetkin. Ehdokkaiden kanssa töitä tehnyt upseerikollega kertoo, että kaikki ovat hyviä, ”sopivia veikkoja”. Kivinen on syntynyt Lappeenrannassa vuonna 1959. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Utin jääkärirykmentin komentajana, puolustusvoimien strategiapäällikkönä sekä Karjalan prikaatin komentajana. Uran varrelle mahtuu myös sotilasasiamiehen tehtävät Budapestissä.
Kadettikoulusta Kivinen valmistui kurssinsa priimuksena.
Kadettikoulun jälkeen hän osallistui Yhdysvaltojen armeijan vaativalle Airborne and Ranger -kurssille. Kyseessä on kurssi, jonka moni jättää kesken sen rankkuuden takia.
Kivinen on ollut pääesikunnan päällikkö kaksi vuotta. Kenraaliluutnantiksi hänet ylennettiin vuonna 2016. Kivinen on naimisissa ja hänellä on neljä lasta
.




 
Tämä voi järkyttää joitakin. Mutta kun isä, isän isä tai jopa isän isän isä on ollut kapiainen, niin jossain vaiheessa kersoilla vaan rupee isoratas heittää. Koske he luulevat oppineensa kaiken jo lapsena yms. Se että osaat alokkaana YLPALVON ulkoa, ei tee sinusta johtajaa. Omalla uralla nähnyt muutaman 3 sukupolven upseerin ja voi vittu ne on kujalla. Kyllä hän tietää yms ja ei mitään hajua mistään.
Hyvin usein kirjoitat vahvaa asiaa - tällä kertaa tuli kyllä ihan puutaheinää.
Siitä olen yhtä mieltä että nykyisin tuntuu ihan hiton moni olevan totaalisen kujalla ja elävät jossakin kummallisessa rinnakkaistodellisuudessa. Se kuitenkin koskee ihan samalla tavalla ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven sotilaita/ en kyllä itse löydä mitään erityistä yhteyttä rinnakkaistodellisuudessa elämisen ja sotilassukupolvien määrän välillä.
 
Hyvin usein kirjoitat vahvaa asiaa - tällä kertaa tuli kyllä ihan puutaheinää.
Siitä olen yhtä mieltä että nykyisin tuntuu ihan hiton moni olevan totaalisen kujalla ja elävät jossakin kummallisessa rinnakkaistodellisuudessa. Se kuitenkin koskee ihan samalla tavalla ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven sotilaita/ en kyllä itse löydä mitään erityistä yhteyttä rinnakkaistodellisuudessa elämisen ja sotilassukupolvien määrän välillä.

Oletko kenties kolmannen polven sotilas :unsure: :D

Jos asiaa miettii ilman sarvia ja hampaita niin pari sukupolvea everstejä voi olla alokkaalle melkoinen hermopaineen tuoja ja suorituspaineen luoja. Siinä ei pääse ihan puhtaalta pöydältä liikkeelle. Toisaalta etua tulee siitä että on ikään kuin kasvanut hommaan sisään ja tietää vähän mitä tuleman pitää.
 
Oletko kenties kolmannen polven sotilas :unsure: :D

Jos asiaa miettii ilman sarvia ja hampaita niin pari sukupolvea everstejä voi olla alokkaalle melkoinen hermopaineen tuoja ja suorituspaineen luoja. Siinä ei pääse ihan puhtaalta pöydältä liikkeelle. Toisaalta etua tulee siitä että on ikään kuin kasvanut hommaan sisään ja tietää vähän mitä tuleman pitää.
No, sanotaanko näin että että jos olet jotakin kenraalisukua jossa isä/isoisä on viime sotien ritarikenraali, niin voihan siitä paineita itselleen luoda ja varmasti niitä syntyy myös ulkopuolelta.
Pitää kuitenkin muistaa että sotilaita kahdessa ja kolmessa polvessa on itseasiassa melko paljon. Suurin osa edustaa kuitenkin ihan tavallisen työuran tehneitä sotilaita kaikista henkilöstöryhmistä. Ihan tavallista on että isoisä on kanta-aliupseeri, isä upseeri, poika opistoupseeri tai aliupseeri - tai mikä tahansa muu yhdistelmä.
Sotilaita kolmessa polvessa tunnen useita, ei taida kuitenkaan juuri kukaan olla upseeri-upseeri-upseeri linjalta. Kahden polven sotilaissa on enemmän upseeri - upseeri, joka tosin johtunee ainakin osittain siitä että koulutusjärjestelmän muutokset ovat olleet sellaisia että tällä hetkellä nuorehkon upseerin isä on myös upseeri. Nuorimman pään aliupseereissa taas alkaa olemaan upseeri - aliupseeri linjaa.
No, yleisesti ottaen minä en kyllä eroja löydä siitä kuinka monessa polvessa kukin sotilas on ammattiinsa päätynyt. Hyviä ja vähän vähemmän hyviä on kyllä ihan tasaisella jakaumalla.
Ihan samalla tavalla tunnen ihmisiä siviilipuolelta joilla ammatinvalinta siirtyy vanhemmilta lapsille. Harvapa sitä kritisoi että yrittäjyys siirtyy - miksi sitä pitäisi ihmetellä, saati kritisoida jonkun muun ammatin kohdalla?
 
Viimeksi muokattu:
No, sanotaanko näin että että jos olet jotakin kenraalisukua jossa isä/isoisä on viime sotien ritarikenraali, niin voihan siitä paineita itselleen luoda ja varmasti niitä syntyy myös ulkopuolelta.
Pitää kuitenkin muistaa että sotilaita kahdessa ja kolmessa polvessa on itseasiassa melko paljon. Suurin osa edustaa kuitenkin ihan tavallisen työuran tehneitä sotilaita kaikista henkilöstöryhmistä. Ihan tavallista on että isoisä on kanta-aliupseeri, isä upseeri, poika opistoupseeri tai aliupseeri - tai mikä tahansa muu yhdistelmä.
Sotilaita kolmessa polvessa tunnen useita, ei taida kuitenkaan juuri kukaan olla upseeri-upseeri-upseeri linjalta. Kahden polven sotilaissa on enemmän upseeri - upseeri, joka tosin johtunee ainakin osittain siitä että koulutusjärjestelmän muutokset ovat olleet sellaisia että tällä hetkellä nuorehkon upseerin isä on myös upseeri. Nuorimman pään aliupseereissa taas alkaa olemaan upseeri - aliupseeri linjaa.
No, yleisesti ottaen minä en kyllä eroja löydä siitä kuinka monessa polvessa kukin sotilas on ammattiinsa päätynyt. Hyviä ja vähän vähemmän hyviä on kyllä ihan tasaisella jakaumalla.
Ihan samalla tavalla tunnen ihmisiä siviilipuolelta joilla ammatinvalinta siirtyy vanhemmilta lapsille. Harvapa sitä kritisoi että yrittäjyys siirtyy - miksi sitä pitäisi ihmetellä, saati kritisoida jonkun muun ammatin kohdalla?

Suomessa, jossa ei ole vahvaa aatelisperinnettä ei ole syntynyt sellaisia ongelmia tuon asian suhteen kuin esimerkiksi Englannissa tai ennen aikaan Saksassa ja Ranskassa. Tie eteenpäin vaati oikeiden koulujen käymistä ja sopivia suhteita. Näin on asia jossain määrin edelleen ainakin esim. USA:ssa ja Englannissa.

Toki Suomessakin jotain pientä tapahtuu, kuten ilmavoimissa käsittääkseni äsken nähtiin.
 
No, sanotaanko näin että että jos olet jotakin kenraalisukua jossa isä/isoisä on viime sotien ritarikenraali, niin voihan siitä paineita itselleen luoda ja varmasti niitä syntyy myös ulkopuolelta.
Pitää kuitenkin muistaa että sotilaita kahdessa ja kolmessa polvessa on itseasiassa melko paljon. Suurin osa edustaa kuitenkin ihan tavallisen työuran tehneitä sotilaita kaikista henkilöstöryhmistä. Ihan tavallista on että isoisä on kanta-aliupseeri, isä upseeri, poika opistoupseeri tai aliupseeri - tai mikä tahansa muu yhdistelmä.
Sotilaita kolmessa polvessa tunnen useita, ei taida kuitenkaan juuri kukaan olla upseeri-upseeri-upseeri linjalta. Kahden polven sotilaissa on enemmän upseeri - upseeri, joka tosin johtunee ainakin osittain siitä että koulutusjärjestelmän muutokset ovat olleet sellaisia että tällä hetkellä nuorehkon upseerin isä on myös upseeri. Nuorimman pään aliupseereissa taas alkaa olemaan upseeri - aliupseeri linjaa.
No, yleisesti ottaen minä en kyllä eroja löydä siitä kuinka monessa polvessa kukin sotilas on ammattiinsa päätynyt. Hyviä ja vähän vähemmän hyviä on kyllä ihan tasaisella jakaumalla.
Ihan samalla tavalla tunnen ihmisiä siviilipuolelta joilla ammatinvalinta siirtyy vanhemmilta lapsille. Harvapa sitä kritisoi että yrittäjyys siirtyy - miksi sitä pitäisi ihmetellä, saati kritisoida jonkun muun ammatin kohdalla?

Eihän armeija tietenkään ole mikään yhteiskunnasta irrallinen saareke. On ihan tavallista että lapset valitsevat saman ammatin kuin vanhemmillaan. Ja kyllä niitä jälkikasvun paineita on vaikka bisnespuolellakin ihan riittämiin.
 
Tämä voi järkyttää joitakin. Mutta kun isä, isän isä tai jopa isän isän isä on ollut kapiainen, niin jossain vaiheessa kersoilla vaan rupee isoratas heittää.

Voi olla melkoinen painolasti nuorelle, kun -ura- on katsottu valmiiksi jo syntyessä. Olipa kyse mistä tahansa urasta. Ennen wanhaan oli selviö, että vanhin poika ottaa kontolleen kotitilan ja maksaa sisarosuudet tappiin. Tai putkiliikkeen, jonka perusti jo isoisän isä. Tunnen monta ihmistä, jotka ovat nuorena -ajautuneet- vanhempiensa paineessa uralle, johon ei itsellä niin suurta paloa ole ollut. Helvetinmoista manipulointiakin vanhemmat osaavat harrastaa tässä kohtaa. En tiedä, jokaisen pitää lähtökohtaisesti saada valita itse vapaasti.

Joskus mietin yön synkkinä tunteina, miten -vapaassa maassa vapaat ihmiset- tekevät helvetin paljon asioita, joita lähtökohtaisesti eivät halua tehdä. Panee se miettimään ja pohtimaan ihmisen tosiolevaa elämää.
 
Voi olla melkoinen painolasti nuorelle, kun -ura- on katsottu valmiiksi jo syntyessä. Olipa kyse mistä tahansa urasta. Ennen wanhaan oli selviö, että vanhin poika ottaa kontolleen kotitilan ja maksaa sisarosuudet tappiin. Tai putkiliikkeen, jonka perusti jo isoisän isä. Tunnen monta ihmistä, jotka ovat nuorena -ajautuneet- vanhempiensa paineessa uralle, johon ei itsellä niin suurta paloa ole ollut. Helvetinmoista manipulointiakin vanhemmat osaavat harrastaa tässä kohtaa. En tiedä, jokaisen pitää lähtökohtaisesti saada valita itse vapaasti.

Joskus mietin yön synkkinä tunteina, miten -vapaassa maassa vapaat ihmiset- tekevät helvetin paljon asioita, joita lähtökohtaisesti eivät halua tehdä. Panee se miettimään ja pohtimaan ihmisen tosiolevaa elämää.

Harva saa tehdä unelmiensa työtä, suurin osa sotilaista tekee, en usko että moni on pakosta ajautunut.
Enemmistön pitäisi panostaa työtäkin enemmän perheeseen, kotiin ja harrastuksiin.
Itse olen ottanut omasta neuvostani vaariin ja olen aktivoitunut taas harrastamaan ja etsimme uutta kotiakin hyvinvoinnin näkökulmasta.
 
Kukahan nousee nyt Kivisen paikalle PE:n päälliköksi? Pyötsiä, Jäämeri, Hulkko jne? Jonkinlainen kenraalien tehtäväkierto ja ruletti tästä kuitenkin pyörähtää käyntiin. Ja ehkä yksi eversti nousee myös prikaatikenraaliksi.

Mikä taho muuten päättää näistä em. nimityksistä? Onko presidentti tässäkin herra ja hidalgo?
 
Viimeksi muokattu:
Kukahan nousee nyt Kivisen paikalle PE:n päälliköksi? Pyötsiä, Jäämeri, Huikko jne? Jonkinlainen kenraalien tehtäväkierto ja ruletti tästä kuitenkin pyörähtää käyntiin. Ja ehkä yksi eversti nousee myös prikaatikenraaliksi.

Mikä taho muuten päättää näistä em. nimityksistä? Onko presidentti tässäkin herra ja hidalgo?

Ei kuulosta hyvälle jos pressa tuolla tavalla huseeraa.
 
Back
Top