Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Nykyinen Virve ei taivu 4g-ajan vaatimuksiin

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja Merten sheriffi, 11.07.2016.

 1. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,944
  Tykkäykset:
  2,980
  Pisteet:
  1,286
  Radiotaajuuksien jaon yhteydessä on nykyistä Virve-viranomaisverkkoa hoitavan Suomen Erillisverkot Oy:n toimitusjohtajan Timo Lehtimäen mukaan varmistettava, että viestinvälitys keskeisten viranomaisten välillä sujuu jatkossakin kitkattomasti ja ennen kaikkea turvallisesti.

  Viranomaiset tarvitsevat jatkossa huomattavasti enemmän laajakaistaista tiedonsiirtoa. Nykyinen Virve-verkko ei siihen taivu, Lehtimäki sanoo tiedotteessa.

  Kaupalliset operaattorit ja viranomaiset tavoittelevat Suomessa samoja kännykkäverkkojen taajuuksia. 4g-verkkojen edellyttämiä radiotaajuuksia otetaan käyttöön vauhdilla. Puhelinoperaattorien väliseen huutokauppaan 700 MHz:n taajuudet tulevat tämän vuoden lopulla.

  Virveä ylläpitävä Suomen Erillisverkot toivoo Suomen satsaavan toimivaan viranomaisviestintään. Yhtiö järjestää SuomiAreenan yhteydessä tiistaina keskustelutilaisuuden viranomaisten välisen yhteistyön merkityksestä kansalaisten turvallisuudelle.
   
  Velkku tykkäsi tästä.
 2. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,017
  Tykkäykset:
  11,065
  Pisteet:
  1,286
  Onkohan tämä nyt hyvä vai huono asia? Tulee mieleen nämä tietyt tökkimiset yhteyksissä kaupallisella puolella...
  Tosin aikovat vissiin pitää vanhaa viranomaisverkkoa vielä rinnalla pitkään.

  Valtion yhtiön monopoli murtuu – viranomaisverkko laajenemassa kaupallisten operaattorien ulottuville
  Valtion yhtiön monopoli viranomaisverkkoviestinnän tuottajana on päättymässä.
  Viranomaisverkon, lyhyemmin VIRVEn, teleoperaattorina on toiminut tähän saakka kokonaan valtion omistuksessa oleva Suomen Erillisverkot Oy. Nyt valmistellaan ratkaisumallia, jossa myös kaupalliset teleoperaattorit voisivat tuottaa verkkopalveluja viranomaisverkolle.

  Uutta, erillistä ja kallista viranomaisverkkoa ei ole tarkoitus rakentaa, vaan verkon toimintaa laajennetaan 4G-verkkoon, jonka toimiluvista on tarkoitus käydä huutokauppaa vuoden lopussa. Tähän huutokauppaan saavat osallistua myös kaupalliset toimijat.

  – Huutokauppakokonaisuuteen liittyy kolme erilaista taajuuskaistaparia, joita nyt sitten ollaan kauppaamassa, ja niitä ei ole tällä hetkellä pidätetty Suomen Erillisverkolle tai muullekaan valtion toimijalle, sisäministeriön tietohallintojohtaja Tapio Aaltonen vahvistaa.

  Vanhentunutta verkkoa uudistettava
  Puolustusvoimat, poliisi ja muut viranomaiset käyttävät VIRVE-verkkoa keskinäiseen kommunikointiin esimerkiksi pelastustehtävien yhteydessä. VIRVE on erityisen kätevä isojen tapahtumien, kuten konserttien ja urheilutapahtumien yhteydessä, jolloin yleiset verkot menevät helposti tukkoon. Verkko kattaa käytännössä koko Suomen aivan syrjäseutuja lukuun ottamatta.

  Välillä voimakkaan kritiikinkin kohteena ollutta viranomaisverkkoa on uudistettava, sillä viranomaisten tarpeet ja vaatimukset sähköiselle viestinnälle ovat kasvaneet viime vuosina. Muun muassa liikkuvan kuvan siirtäminen nopeasti sähköistä verkkoa pitkin on tullut entistä tärkeämmäksi. Siihen nykyinen verkko ei yksinään sovellu.

  – Viranomaistoiminta on kehittynyt niin, että on tarve lähettää liikkuvaa kuvaa, videoita ja muuta vastaavaa. Siihen tuo teknologia ja menetelmä ei tällä hetkellä taivu. Sen takia on syytä kehittää sitä. Tuleva taajuushuutokauppa, nimenomaan 700 megahertsin taajuusaluetta koskeva huutokauppa, on siinä keskeisenä elementtinä, Aaltonen kertoo.

  Kaupallisella puolella jo kiinnostusta
  Viranomaisverkon palveluiden tuottamisesta kiinnostuneita kaupallisia teleoperaattoreita on jo markkinoilla. DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen vahvistaa, että DNA on kiinnostunut tarjoamaan palveluitaan viranomaisverkolle.

  – Mikäli tässä viranomaislaajakaistaverkkoratkaisuissa edetään sitä rataa, että se tulee perustumaan kaupallisten operaattorien ratkaisuihin, niin kyllä me lähtökohtaisesti olemme erittäin kiinnostuneita tarjoamaan näitä ratkaisuja, Leinonen sanoo.

  Vanha viranomaisverkko jatkaa näillä näkymin toimintaansa uusien ratkaisujen rinnalla vielä pitkään. Se soveltuu erityisen hyvin nimenomaan puheviestintään, joka säilyy keskeisenä elementtinä viranomaisten sähköisessä viestinnässä.

  – Kun tämä huutokauppa ja myös tulevat huutokaupat tulevat ajankohtaisiksi, uskon uusien ratkaisumallien käytön yleistyvän. Aluksi rinnakkaiskäyttönä, mutta sitten myös näiden kaupallisten operaattoreiden kautta, Tapio Aaltonen arvioi.
  http://yle.fi/uutiset/valtion_yhtio...aupallisten_operaattorien_ulottuville/9041553
   
 3. Mainos 4. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  No uutisessa puhutaan laajennuksesta vanhaan. Eli perustoiminnot tulisivat nykyisestä tai nykyisen kaltaisesta Viranomaisverkosta ja vaiin lisäpalvelut (suuri tiedonsiirtokapasiteetti) tulisi kaupallisesta 4G-verkosta.

  VIRVEhän ei nykyisellään sovellu kuin puheen ja yksinkertaisten viestien lähetykseen, mutta tarjoaa paremman toimintavarmuuden kuin kaupalliset verkot.
   
 5. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,681
  Tykkäykset:
  6,427
  Pisteet:
  1,286
  No jospa se muuttuisi vähän halvemmaksi jos tulee isot mukaan.
  Virvehän ei ole ollut enää pitkään aikaan vain viranomaisverkko. Se taas kertoo jonkinlaisesta ylikapasiteetista. Tai jostain se kertoo. En tiedä mistä. Ihmetellyt itse kun sitä ei juuri tarvitse ruinata että Virven saat. Enemmänkin toisin päin.
  Virveä käyttää yksi jos toinekin hoitaja nykyään. Kotihoidon hoitajat pohjanmaalla, ja turvapuhelinpäivystäjät ja vaikka ketkä.
   
 6. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä ne on aina kuulunut siihen viranomaisverkon käyttäjäporukkaan.
   
  Einomies1 tykkäsi tästä.
 7. Tkm

  Tkm Alikersantti

  Liittynyt:
  12.07.2016
  Viestejä:
  85
  Tykkäykset:
  101
  Pisteet:
  6
  Tätä kilpailuahan näihin kriittisiin toimintoihin ei välttämättä tarvita. Ei mene kovinkaan pitkään kun virve kaatuu ja operaattorit selittelevät omia tarinoitaan auringonpilkuista lähtien. Muistellaampa vaikka husin operaattorivaihto episodia. Tälläiset kriittiset toiminnot pitäisi alistaa vaikkapa viestikoelaitoksen tai muun vastaavan tahon alle. Näitä ei voi hoitaa pelkästään hyväveli tms. kerhon kautta. Ei kaikkea vaan voi kilpailuttaa ja toivoa saavansa halvimmalla parasta tai edes toiseksi parasta. Asiantuntevalla valvonnalla toki yksityisetkin voivat palvelun tuottaa, mutta jos kaikki tehdään kuten pitää ei se varmasti ole halpaa sekään.
   
 8. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,234
  Tykkäykset:
  1,169
  Pisteet:
  636
  Näin se suunniteltiin aluksi 1990-luvulla kun verkkoa alettiin kehitettämään. Mahdollisia käyttäjiä povattiin 40-50 000 kpl kaupunkien teknisestä virastosta sossuihin jne. Homma ei lähtenytkään liikkeelle toivotulla tavalla koska kaupungeilla ei ollut rahaa maksaa päätelaiteista ja lisensseistä kovaa hintaa eikä juuri kiinnostustakaan. Kännyköillä pärjäsi tarpeeksi hyvin.

  Ministeriöiden ja NOKIAn ajatuksena oli että mainittu määrä käyttäjiä takaisi verkon kehittämiseen rahat ja tekisi projetista kaupallisesti kannattavan. Näin ei käynyt ja pian NOKIA luopui päätelaitteiden tuotannosta ja valmistusoikeudet osti EADS/Cassidian (nyk. AIRBUS Industries). Jonkin aikaa Nokian päätelaitteet olivat yksin markkinoilla mutta pian muiltakin valmistajilta alkoi tulla TETRAan perustuvia päätelaitteita.

  Verkkolaitteet ja ohjelmistot säilyivät pidempään Nokialla ja niiden valmistus+huolto ulkoistettiin myöhemmin Valtion Erillisverkot Oy:lle.

  Näin muistelisin homman menneen. Nyt vasta on päätelaitteet alkaneet myymään pikkuhiljaa kun viestinnän varmistamiseen on panostettu viranomaisyhteistyön lisäksi.

  Sitä ihmettelen että tuo 700 Mhz taajuus kuullostaa oudolta. Virve käyttää nykyään 390/400 Mhz taajuutta.

  En ymmärrä mitä hyvää kuvan välittäminen aneemisten päätelaitteiden näyttöjen ruuduilta palvelisi. TUVE:n kautta on mahdollista tulevaisuudessa välittää dataa tietokoneruuduille turvatussa verkossa (valokuitu)viraomaisten kesken paljon nopeammin kuin 4g:ssä.

  Voidaan perustellusti esittää kysymys että kummasta katselet mielummin videoita, 4,5 tuuman puhelimen näytöstä vai läppärin 15 tuuman näytöstä tai 10 tuuman pädiltä?
   
 9. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,149
  Tykkäykset:
  7,148
  Pisteet:
  1,286
  700 on vanha TV-taajuus, joka on vapautettu nyt mobiili-verkkojen käyttöön.

  Eivät nykyiset päätelaitteet taida tukea videokuvaa tms. Joten todennäköisesti alkuvaiheessa joka tapauksessa tulisi mokkulat + läppärit. Ja sitten päätelaitekannan uudistuessa voisi tulla suoraan "kännykkään".

  Ei video puhelimen näytöltäkään huonolta näytä. Ja aina ei sitä läppäriä ole mukana.
   
 10. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,445
  Tykkäykset:
  4,033
  Pisteet:
  1,286
  Se kuvan ja muun datan siirto halutaan tehdä langattomasti.
  Esimerkkinä nyt ensihoidon potilastietojärjestelmän data kulkee normaalin kaupallisen 3G verkon kautta. Tuosta halutaan pois omaan suljettuu verkkoon johon julkisen verkon kuormitus, tai häiriöt eivät vaikuta.
  Toinen esimerkki, pelastustoimessa on yleistymässä ns. tuulilasikameran käyttö. Höökin tuulilasin takana on kamera joka välittää kuvaa laitoksen tilannekeskukseen ja johtoyksikköön.
   
 11. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  @Einomies1
  Sitäkuvaahan välitetään sinne mistä sitä toimintaa koordinoidaan, ei toisinpäin ja siellä on todennäköisesti hieman erilaiset välineet kuin se käsikapula pienellä näytöllä.
   
 12. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  3,892
  Tykkäykset:
  4,957
  Pisteet:
  1,286
  Käytännössä kai Virve-verkkoon on otettu asiakkaaksi melkein mikä tahansa instanssi, joka on sellaisesta halunnut maksaa, siis kaikki muutkin kuin viranomaiset.

  Eikä ole enää miesmuistiin rajattu viranomaisiin vaan kaikenmaailman urheiluseurat ja partioleirien järjestäjät niitä ovat käyttäneet. Ja mikäs siinä, käyttäjistä on ollut pula, kun maksajia on kaivattu ja verkossa on ollut riittämiin tilaa. Ei vaan ole lähtenyt käyttäjäkunta leviämään, kun hinta on suolainen, eikä verkko ole tarjonnut nykyajan vaatimukset täyttävää tiedonsiirtoa.
   
  kimmo.j ja baikal tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu