Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ohjeet kotiin jääville liikekannallepanossa?

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja StmSvejk, 14.10.2016.

 1. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,318
  Pisteet:
  316
  On hieman eri asia varautua pitkäkestoiseen ja mahdollisesti hyvinkin tuhoisaan kriisiin kuin parin päivän sähkökatkokseen tai muuhun tilapäiseen ja lyhytkestoiseen häiriötilanteeseen, jonka päätteeksi oletusarvona urhea virkamies tulee pelastamaan avuttoman hallintoalamaisen pinteestä.

  Eri pituisia häiriötilanteita varten mitoitetun "kotivaran" pitäminen on hyvä asia ja erittäin suositeltavaa, mutta koska kriisitilanteissa kaikki ei aina mene niin kuin oppikirjojen case-esimerkeissä, niin yksistään yhteiskunnan turvaverkkojen ja -rakenteiden varaan ei kannata kovin paljon laskea. Tilanteen pitkittyessä ja täydennysten estyessä suurtenkin varastojen ehtyminen on lopulta vain ajankysymys. Sen vuoksi on kannattavaa myös luoda valmius mahdollisimman korkeaan omavaraisuusasteeseen eli ruoan ja muiden välttämättömien hyödykkeiden hankkimiseen luonnosta sekä tuottamiseen itse. Käytännössä tämä tarkoittaa monen osalta paluuta noin 1950-lukua edeltävään aikaan, elinkeinoihin ja perinteisiin.

  Nykyaikana todennäköisesti aikaisempaa useampi suomalainen lähtisi kriisin kohdatessa ulkomaille. Nykyajan koulutetulla, kielitaitoisella ja paljon ympäri maailmaa matkustaneella suomalaisella on huomattavasti enemmän vaihtoehtoja ja näkökulmia kuin aikaisemmilla sukupolvilla. Suomalaisena ei tarvitse maailmalla hävetä.
   
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
  No he keksivät kyllä yhtäkkiä, että turvallisempaa on siellä, mistä tulivatkin. Sillä jos meillä on lkp, se tietää oikeaa sotaa eikä mitään Youtube-pölinää, jossa joku menee ja ampuu RPG:n peililasit päässä ja menee savimajaan syömään.
   
  KIM, Myrskyhiiri, Fremen ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
  Minä vähän luulen, että seuraavalla kierroksella ei löydy Pajalan takaakaan rauhallista seutua, päinvastoin.
   
 5. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
  Nykyisin opetellaan taas vaihteeksi ampumaan myös kasvoihin ja raajoihin (koska lusut ja levyt).
   
 6. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
  Aika moni tuntuu ottavan tuon pakolaisuuden ensisijaiseksi vaihtoehdoksi. Ei siinä mitään, mutta kun ovat vielä samanhenkiset tyypit, jotka ovat vähän niin kuin pakolaisongelmia katsoneet synkästi...

  Niin arvelinkin.
   
  skärdis, Myrskyhiiri, MeriTJ ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. Tkm

  Tkm Alikersantti

  Liittynyt:
  12.07.2016
  Viestejä:
  85
  Tykkäykset:
  101
  Pisteet:
  6
  Osa jengistä varmaan painelee häntä koipien välissä pakoon. Tällä hetkellä en kuitenkaan itse osaisi moista kuvitella. Paskan osuessa tuulettimeen voi kuitenkin monella mieli muuttua suuntaan jos toiseenkin. Perheeni kuitenkin yrittäisin ohjata mahdollisimman turvalliseen paikkaan, joka nykyaikaisessa nopeassa toiminnassa varmaan tarkoittaisi syrjäistä kesämökkiä tai syrjäseuduilla asuvien sukulaisten/ystävien nurkkiin hakeutumista. Ulkomaille lähtö olisi kuitenkin aika iso askel ja kuten nähty, vastaanotto ei välttämättä ihan parasta mahdollista. Lisäksi voisin kuvitella, että kaikkien mökkien ja majojen pommittaminen tai tuhoaminen ei ole vihollisen agendassa ihan 1. sijalla. Näin ollen pakeneminen ulkomaille saattaisi olla myös myöhemmin mahdollista, jos tilanne vaikuttaa kestämättömältä. Sellaista invaasiota, joka alkaisi yllättäen illalla, olisi aamulla ohi ja rajat olisi suljettu ja poistuminen mahdotonta en osaa edes kuvitella. Lisäksi jos tällainen skenaario toteutuisi, siviilin olisi siihen aika mahdoton varautua.

  Lisäyksenä vielä, että jos pilliin puhallettaisiin heti kriisin alkuvaiheessa, varmaankin lähtisin. Mutta jos kutsu alkaa käymään vasta kun kalusto ja nuorempi porukka on kulutettu loppuun, saattaisin harkita osallistumistani jopa kahdesti.
   
  Viimeksi muokattu: 18.10.2016
 8. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,271
  Tykkäykset:
  32,478
  Pisteet:
  1,286
  Reservin upseerina teen yksinkertaisesti velvollisuuteni. Varmasti ottaisi nuppiin kaikki hölmöily tietysti. Mutta minä en kotimaatani jätä sodan tähden eikä tule minusta maailmaan pakolaisongelmaa.
   
  MeriTJ, Fremen, Stagideus ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. Aquilifer

  Aquilifer Kapteeni

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  716
  Tykkäykset:
  2,748
  Pisteet:
  76
  Olipa rasistisesti sanottu!

  Tosin lähitulevaisuuden Euroopassa tuo voi olla ohje, joka ei enää kauheasti naurata...
   
  Fremen, J0h1F ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 10. Aquilifer

  Aquilifer Kapteeni

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  716
  Tykkäykset:
  2,748
  Pisteet:
  76
  Luin kommenttisi jälkeen koko ketjun uudestaan läpi, enkä mielestäni bongannut kuin Laamanatorin, joka selkeästi piti ulkomaita parhaana vaihtoehtona, joku muu taisi puhua perheensä lähettämisestä.

  Henkilökohtaisesti en ymmärrä tuota karkuun lähtemistä ollenkaan. Tietysti, jos muuten vaan pelottaa, tai kokee olevansa täysin juureton, eikä ole omaisuutta, perhettä, sukulaisia, tunnesiteitä, isänmaallisuutta tai muitakaan sidoksia asuinpaikkaansa tai siellä oleviin ihmisiin, niin mitä sitä sitten sellaisen puolesta tappelemaankaan. Ihminenhän on jo silloin käytännössä henkinen irtolainen, kai se on ihan sama silloin, että missä on ja elää. En ymmärrä sitäkään ajattelumallia, että jos täällä aletaan tosissaan sotimaan, niin lähdenpä tästä muualle, koska olen koulutettu ja fiksu ja rupean elämään taas normaalia arkea siellä jossain muualla. Paskat noista tyhmistä maanmiehistäni. Ihmisen pitää olla jo jonkinlainen sosiopaatti pystyäkseen ajattelemaan noin.

  Samoista syistä en ymmärrä tännekään "pakolaisina" tulleita. Ylivoimaisesti suurin osa niistä on säälittäviä reppanoita, jotka lähtevät omia velvollisuuksiaan karkuun sen sijaan että tekisivät sen mitä pitää. Tänne tultuaan ovat sitten muka koulutettuja ja fiksuja, ja arki pitäisi heti saada pyörimään, ilman omaa panosta tietysti.

  Koska itse olen tällainen konservatiivinen valkoinen heteromies, eli siis syypää kaikkeen pahaan maailmassa, niin jäisin ja puolustaisin sitä mikä on minun, tai minkä tavalla tai toisella omakseni koen. Perhe, sukulaiset, isänmaa, omaisuus. Minulle nuo merkitsevät vielä jotain, vaikka nyky-suomessa se ei niin trendikästä enää olekaan.

  Ja alkuperäiseen topikkiin palatakseni, niin kyllä, olen minäkin varautunut. Kotoa löytyy kuukauden sapuskat kotivarana, aseita, patruunoita, polttoaineita sun muuta tarpeellista. Naapurin isäntienkin kanssa on joskus asioista keskusteltu. Perunaa kasvaa pihalla, omenia puissa, juureksia kasvimaalla. Ja akkakin on opastettu kaikkeen tarpeelliseen, jos itselle tulee käsky muualle. Noilla pääsee jo ihan hyvään alkuun, mihinkään Mad Max- maailmaan en koe tarvetta varautua.
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2016
  Myrskyhiiri, Fremen, YliKoo ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,618
  Tykkäykset:
  21,324
  Pisteet:
  1,286
  .
   
 12. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,618
  Tykkäykset:
  21,324
  Pisteet:
  1,286
  Jaha..nyt vedetään taas isolla pensselillä "mutkat suoriksi" ....on kovin "mielenkiintoisen mustavalkoinen" milipide/käsitys ihmisistä ja heidän motiivieistaan maanpuolustukseen tai siitä laistamiseen...? :rolleyes:
   
 13. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,086
  Tykkäykset:
  1,530
  Pisteet:
  636
  Jos on sukua maalla niin kotirintaman keskitys sukutilalle esim mummolaan on harkinnan arvoinen vaihtoehto.
   
  jalmari ja Rauhantekijä tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,943
  Tykkäykset:
  18,563
  Pisteet:
  1,286
  Niin että yhdestä osumasta menee koko suku? :D Nimimerkillä Perintöä odotellessa. ;)

  (Pistetään vähän mustaa huumoria kehiin) :)
   
 16. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,645
  Tykkäykset:
  23,232
  Pisteet:
  1,286
  No jos lähtökohtaisesti perhe ym. asuvat noin puolentoista tunnin kolonnavauhdin päässä itärajasta ja sen tiestöstä näkisin varsin selvänä ratkaista asioita niin, että nämä lähtevät kompassisuunta länsi ja vähä silleen, etteivät jää jalkoihin.

  Ei sillä, että epäilisin torjuntavoittokykyjä, mutta tietyt realiteetit on ehkä hyvä ymmärtää. Silkkaan foorumilla tai edes julkisuudessa annettuun Lupaukseen en voi luottaa niin paljon, että laupiaan aasialaisen stoalaisella tyyneydellä jättäisin aiheen miettimättä.

  Aloitteentekijällä on tiettyjä etuja, jotka helposti korreloivat esim. saavutetun maakaistaleen hallinnassa. Ja vaikka foorumilla on luvattu, että painopistealue on Kymessä, niin hyökkääjä sentään ratkaisee tätäkin seikkaa aika pitkälle. Jossain katsannossa viipale voidaan koettaa lohnaista mistä kohtaa vain....kuuluisa pistin pukkaa pehmeimpään kohtaan ensin ja tuo pehmein kohta voi olla jossain katsannossa muuta kuin Kymi-Kursk, tuo myyttinen ja lähinnä esoterisin keinoin päätelty ratkaisutaistelualue.
   
  Torrakko, Myrskyhiiri, Ikarus ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 17. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,630
  Tykkäykset:
  4,384
  Pisteet:
  1,286
  Hyvä kirjoitus. Omat ajatukset ovat hyvin lähellä tuota.
  Vahvensin tuon tärkeimmän pointin.
  Toki ne mukavat Kanadalaiset ottavat avosylin vastaan sen pelkuri suomalaisen joka on paennut heidän helmaansa. Duunia on tarjolla ja hyvä liksa. Joku VOK:ssa kattoon räkivä Irakilainen voisi sanoa "kuullostaa tutulta".
   
  StmSvejk tykkäsi tästä.
 18. J4k4r1

  J4k4r1 Alokas

  Liittynyt:
  05.11.2016
  Viestejä:
  7
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  Iltaa foorumille..

  Riippuu eskalaatiosta. pohjoinen ja jopa itä voi olla hyvä paikka, jos rikkaus ja voimavara reaalisoituu etelässä.. Raatetta pitkin tulevat vaikeudet ajattaisivat sitten taas etelään.

  Riittävä kotivara, polttoaineineen antaa mielenrauhaa. ainoastaan hillottavan käteisen valuuttalaji on mietityttänyt?
   
 19. Aquilifer

  Aquilifer Kapteeni

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  716
  Tykkäykset:
  2,748
  Pisteet:
  76
  Tervetuloa!

  Ihan perus-käteinen pelittää niin kauan, kun on olemassa toimiva yhteiskunta, jossa käteisellä nyt yleensäkään tekee mitään.

  Astetta huonommaksi kun menee, niin jotkut vannovat jalometallien nimeen. Kulta ja hopea ovat sellaisia valuuttoja, että ne käyvät käytännössä kaikkialla. Ne myös toimivat maksuvälineinä niin kauan, kun jotain yleensäkään pystyy valuutalla ostamaan. Erityisesti kulta on sellainen materiaali, että se herättää ihmisissä sen kuuluisan "kullanhimon". Puhdas kultakolikko kourassa on helppo tehdä kauppoja.

  Jos vielä huonommaksi menee, niin vaihdantatalous on kova sana. Kaikki hyödykkeet joita ei toisilla ole, ovat siinä vaiheessa kovaa valuuttaa. Ruoka, aseet, patruunat, lääkkeet, viina jne... Pelkkä vessapaperikin rupeaa olemaan vaihdossa arvokasta, silloin kun sitä ei enää muilla ole.

  Jos ihan perseelleen kaikki menee, niin sitten enää aseet ja patruunat. Niillä voi suojella sitä mitä itsellään on, tai ottaa niiltä joilla vielä on. Raadollista, mutta minkäs siinä vaiheessa enää teet, kun kyseessä on puhdas henkiinjäämistaistelu.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 20. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,234
  Tykkäykset:
  2,078
  Pisteet:
  156
  Hyvälaatuiset patruunat ovat erittäin kovaa valuuttaa silloin, jos tulee joku täydellinen yhteiskunnallinen sekasorto. Tavallisen LKP:n aikana taas eivät juurikaan.
  Valuutoista sanoisin Sveitsin frangin olevan kaikkein turvallisin valinta säilytettäväksi, sitten ehkä USA:n dollari (joista arkisena maksuvälineenä kuitenkin dollari ja myös ihan euro ovat varmasti kelvollisia kriisinkin tullen: ei kukaan eurojakaan ihan helposti väärennä). Ja kuten @Aquilifer sanoikin, hopea ja etenkin kulta käyvät käytännössä aina.
   
 21. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,599
  Tykkäykset:
  4,637
  Pisteet:
  1,286
  Metsästys voi olla sinällään hyödyllistä ja viihdyttävääkin. Todellista mad max -tilannetta ajatellen metsästys on silti hyvin epävarma keino hankkia ravintoa.

  Suomessa on satoja tuhansia metsästäjiä. Jos he lähtevät liikkeelle kaatoluvista välittämättä, isot riistaeläimet käyvät nopeasti uhanalaisiksi. Toinen isompiin riistaeläimiin liittyvä ongelma voi olla säilytys. Kokonaisen hirven syöminen kerralla ei onnistu ihan pieneltä porukalta, ja monellako mahtaa olla säilöntään tarvittavat aineet/välineet?

  Pienriistan saatavuus on luultavasti parempi ainakin ensivaiheissa ja ehkä pitkälläkin aikavälillä, mutta siinäkin on omat ongelmansa. Metsästettäessä aktiivisesti pienriistaa energiankulutus nousee helposti saalista isommaksi, eli toiminta ei ruoki ketään. Toki pienriistastakin saa täydennystä ruokavalioon, jos ase on jatkuvasti käden ulottuvilla ja voi ampua jäniksen muita töitä tehdessään. Ansastusta voinee myös yrittää, joskin siitä en sano mitään tarkempaa, kun en asiasta mitään tiedä.

  Metsästyksen sijaan suosittelisinkin mieluummin kalastusta verkolla tai muulla passiivisella menetelmällä. Bonuksena on myös riippumattomuus ampuma-aseista, joille voi käydä mitä vain: PERK/EU/Väyrynen saattaa olla takavarikoinut ne jo aikaa sitten.

  Soldierbluehan on noudattanut tätä neuvoa etupainotteisesti. :rolleyes:
   
 22. PekkaSavo

  PekkaSavo Kenraali

  Liittynyt:
  26.03.2016
  Viestejä:
  2,127
  Tykkäykset:
  4,584
  Pisteet:
  636
  Tulipa aiheesta mieleen, varustelussa on radioamatöörilaitteet, VHF-puhelimia (toimivat myös AA-paristoilla),
  satelliittiantennin mökki/veneversio (12 -volttinen). Olisikohan kysyntää satelliittipuhelimille isommassa kuvassa, esim. kylä & kunta?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_phone

  Tuo organisoidaan "eläkeläisten" toimesta. Siitä päästäänkin miksi kylä toimii paremmin kuin yksittäinen mökissään kököttävä ukko tai perhe. Vois olla että tykkäisin kyttyrää jos joku muu kuin valtiovalta tulee metsästämään hirveä ilman että kysyy maanomistajalta (vaikka olisi mikä kriisi)
   

Jaa tämä sivu