Voi tietysti olla että sana "monikulttuurisuus"on Suomessa saastutettu tai multikulttilahkolaisten kaappaama. En minä monikulttuurisuutta ja multikulttuurisuutta vielä 90-luvulla inhonnut. Ehken tajunnut mitään. Ehkä jotain muuttui.
Mikä on "monikulttuurisuuden" englanninkielinen vastine? Tämä se ei nähtävästi ole - paitsi Suomen kohdalla?
https://en.wikipedia.org/wiki/Multiculturalism
.
Amerikassa on kaikkien kansojen etninen kirjo, mutta siellä pitäisi tulla amerikkalaiseksi eikä jäädä ikiaikaiseksi multikultiksi. Multikulturalismina pidetään siellä lähinnä New Yorkin etnisiä kaupunginosia ravintoloineen.
Maailmalla on tällä multimallilla sivistyneistössä kannattajansa mutta myös vastustajansa. Meillä multikulturalismi on kuitenkin
monikulttuurisuuden nimellä julistettu ainoaksi maahanmuuttajiin liittyväksi totuudeksi useiden puolueiden periaateohjelmissa.
Monikulttuurisuuden kritiikkiä on jopa yliopistoissa. Ei nyt Suomen yliopistoissa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on.
Harvardin professori Robert Putnam teki kymmenen vuoden tutkimuksen siitä, miten "monikulttuurisuus" vaikuttaa sosiaaliseen luottamukseen. Hän tutki 26 200 ihmistä 40 yhdysvaltalaisyhteisössä, ja totesi, että kun kaikki tieto oli kerätty ja sovitettu luokkiin, tuloihin ja muihin faktoreihin, johtopäätökseksi syntyi, että mitä enemmän oli yhteisöjen etnistä eroavuutta, sitä suurempi oli kaikkien yhteisöjen luottamuksen menetys. Ihmiset eri yhteisöissä "eivät luota paikalliseen pormestariin, he eivät luota paikalliseen mediaan, eivät luota toisiin ihmisiin eivätkä luota laitoksiin".
Toinen tutkija, Frank Salter taas selviti, että suhteellisesti homogeeniset yhteiskunnat investoivat enemmän julkisiin hyödykkeisiin, mikä viittaa ylempään altruismiin. Esimerkiksi etnisen homogeenisuuden aste korreloi hallituksen osuuteen bruttokansantuotteesta sekä kansalaisten keskimääräiseen vaurauteen. Yhdysvaltojen, Afrikan ja Kaakkois-Aasian tapaustutkimuksissa todetaan, että monikansalliset yhteiskunnat ovat vähemmän hyväntekeväisiä ja vähemmän kykenevät yhteistyöhön julkisen infrastruktuurin kehittämiseksi. Yhdysvalloista tutkimuksessa todettiin, että etnisesti hyvin "jakautuneet" kaupungit käyttivät pienemmän osan budjetistaan asukasta kohden julkisina palveluina.
Dick Lamm oli kolmen kauden
demokraattinen kuvernööri. Hän kirjoitti: Multikulttuurisissa maissa ihmiset maailmanlaajuisesti keskittyvät vihaamaan toisiaan ainakin silloin, kun eivät tapa toisiaan. Jakautuneesta ja samaan aikaan rauhallisesta ja vakaasta yhteiskunnasta ei ole ennakkotapausta.
Tuossa lisätietoa kritiikistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_multiculturalism
Nyt minun on aika vähän tehdä hommia. Näkyillään taas joskus.