Omakustanteiset varusteet maakkissa?

Lisähuomiona myös se, että kantahenkilökuntaa suurempi jarru varusteiden tarkoituksenmukaiselle käytölle, oli kyse sitten jakovarustuksesta tai omakustanteesta, voi itseasiassa olla sellainen joukon SA-johtaja, jolla itsellään ei riitä näkemys tässä asiassa, mikäli VM-palveluksen indoktrinointi ja laitostuminen on jäänyt vahvasti päälle ja arvotetaan tietyt ulkokultaiset seikat todellista taistelusuorituskykyä korkeammalle.

Mainitsin tuossa, ettei ekaan kurssiin kannata ottaa mitään ihmeempiä. Olin väärässä. Polvisuojat! Niitä ei tod.näk. anneta. Ja tietysti reipasta mieltä, päivät on kohtuullisen pitkiä...

+1! Laajalti saatavilla olevat raksahousujen polvisuojat sopivat täydellisesti M05-maastopuvun housujen polvisuojataskuihin ja ovat miljoona kertaa paremmat, kuin jakotavara-geeliläpyskät.

Ehkä kallein varuste mihin alkuun kannattaa sijoittaa niin aktiivikuulosuojaimet silleen että ovat mukavat kypärän kanssa. Ja niitähän voi käyttää muissakin harrastuksissa jos tarvitsee kuulonsuojausta...Jos ei ollut jo mainittu

Kyllä! Tästä huomiona se, että vaikka jo edullisemmat mallit lisäävät taistelijan suorituskykyä huomattavasti, niin käytännössä järkevin vaihtoehto onvatuudemmanmalliset Peltorin ComTacit, jonka istuvuus jakokypärän kanssa on esimerkiksi MSA Sordineita huomattavasti parempi, kuten myös yhteensopivuus ja istuvuus yleisesti saatavilla olevien High Cut-kypärien kanssa. Vaihtoehtoisesti korvatulppamalliset mekaaniset aktiivit, tai lähitulevaisuudessa näkemykseni mukaan yleistyvät elektroniset tulppa-aktiivit ovat myös hyvä vaihtoehto.
Johtajille kommunikaatio-yhteensopivuus tai vähintään valmius lisäosien kanssa siihen ovat mielestäni tärkeä ominaisuus ja tähän ComTacit vastaavat hyvin.

Pieni otsalamppu unohtui mainita. Sotilashan ei kuulemma valoa tarvitse, mutta ennen kuin osaa asian silmät kiinni, niin harjoittelua tehostaa jos näkee jotakin. Ja rannekello herätyksellä on myös käytännössä oltava.

Varusteet ovat henkilökohtaisten mieltymysten mukaisesti samankin ryhmän varakkailla taistelijoilla hyvinkin erilaiset. Minä pärjään tosi hyvin intin maihareilla ja huopakumisaappailla ympäri vuoden. Toisella taas on ehdottomasti oltava omat kengät. Minulla taas on oltava tuulella tai pakkasella kaula ja niska suojattuna jollain siviilirätillä. Toisella taas ei tarvitse. Minulla ei ole mitään tarvetta juomarakolle kun taas toiset kokevat sen täysin välttämättömäksi. Siviilissä juoksulenkeillä en tarvitse juotavaa alle tunnin lenkeillä lainkaan. Nyt talvella en ota juomaa edes 25 km (135minuuuttia) sunnuntailenkille. Kesällä käytän kyllä pitkissä seikkailukisoissa ja joskus jopa Jukolan ankkuriosuudella juomarakkoreppua.

Eli suhtaudu kriittisesti kaikkeen omaan varusteeseen noiden lisäksi joita puolustusvoimat olettaa sinulla olevan.

+1 otsalampulle! Mielellään malli, jossa on matalatehoinen punainen ja valkoinen ledi, sekä tehokkaampi valkoinen led.
 
Viimeksi muokattu:
Kannanpa korteni kekoon tähän keskusteluun, olen nimittäin käyttänyt omakustanteisia ja nimenomaan itse tehtyjä vaatteita ja varusteita harjoituksissa 15 vuoden ajan, olivat ne sitten mpk:n tai pv:n valkoisella tai keltaisella lapulla.

Ensimmäisiä hankintoja olivat omat sormikkaat, joilla asekäsittely on mukavampaa, ja omat kengät. Lisäksi verkkokaulaliina.

M85-tetsariaikaa elellessä siihen ilmestyi aika nopeasti dumppi ja olkaimeen virve-tasku. Joku pieni karttatasku korvasi pv:n kartta- tai tj-laukun.

Sissikursseilla, jossa oltiin keskellä metsää, oli omat teeseitse-m91-anorakkipuku, omat m91-kuvioiset liivit ja reput. Ei probleemia, herättivät lähinnä kateutta.

MAAKKitouhuissa oli vähän erilaista, ensimmäinen komppanianpäällikkömme oli ns. vanhaakaartia, joka purnasi kaikille omista varusteista. No, olin sentään "7", joten en piitannut, ja koska melkein joka harjoituksessa vedin omaa erikoisempaa porukkaani, niin pidimme maastossa päällä aika lailla mitä huvitti. Kasarmilla sitten normivaatteet päällä. Uudemman päällikön kanssa ei taaskaan probleemia.

2007 kun aloin tekemään vaatteita m05-kuviolla, niin oli hassu tilanne yhdellä kurssilla. Valvojamme katseli minua päästä varpaisiin moneen kertaan, purskahti sitten nauramaan ja sanoi, että "sulla on enemmän nollaviitosta kuin pv:llä". Johtui varmaan m05-smockista ja puolihaalareista.

Mutta jos joku pitää erimaalaista maastokuviota päällään, niin siitä en pidä. Kerran yhdellä ampumapainotteisella kurssilla oli kouluttajilla venäläisiä pukuja, ja se ei tuntunut oikealta...

Mutta: vaatteet ja varusteet eivät tee sotilasta, eikä oma taistelupaita ja platecarrier paranna coopperitulosta tai ampumatulosta, eli osta omat varusteet tarpeen ja tehtävän mukaan, huomattuasi ensin harjoitellessasi, että jonkin asian tai yksityiskohdan voisi tehdä paremminkin.

Useita varusteita voi myös käyttää ihan muissakin harrastus- tai jopa työkäytössä.
 
Mutta jos joku pitää erimaalaista maastokuviota päällään, niin siitä en pidä. Kerran yhdellä ampumapainotteisella kurssilla oli kouluttajilla venäläisiä pukuja, ja se ei tuntunut oikealta...
Hyvä huomio!
Siinä vaiheessa kun venäläiset ottivat jägel-kuvion käyttöön - siis M05 kopion - alkoi venäläisiä jägel-asusteita ilmestyä palkatunkin väen käyttöön.
Joskus pääsotaharjoituksessa oli tilanne jossa olin siirtämässä komppaniaa seuraavaan tehtävään uudelle toiminta-alueelle. Jonkun tiedonkulun katkoksen takia samalla alueella oli jo eräs toinen komppania.
Oli hieman hämmentävä ja osin epämiellyttäväkin fiilis mennä alueelle ja ensimmäisenä vastaan tulee aseistettuja tyyppejä täydessä jägel-asussa.

Onneksi Leka pelasti tilanteen sittemmin: nyt on tarjolla suomalaiselle näyttäviä, mutta jakotavaraa parempia vaatteita riittämiin ja sen myötä jägel-kama on onneksi kadonnut sotilaskäytöstä yhtä nopeasti kuin tulikin.
 
Ensimmäisiä hankintoja olivat omat sormikkaat, joilla asekäsittely on mukavampaa, ja omat kengät.
.
Nämä on mielestäni NE vähimmäishankinnat. Intin kankaiset palveluhanskat ovat jopa VAARALLISIA ase ja ampumakoulutuksessa. Läheltäpiti tilanteita on tapahtunut paljon, kun hanskat ovat juuttuneet liipasinkaaren ja liipasimen väliin. Kengät taas, jotka sopivat jalkaan siten etteivät hierrä, ne taasen vaikuttavat olennaisesti toimintakykyyn.
 
Ja noista kengistä vielä. Kokeilkaa niitä omaan jalkaan, useita eri malleja! Ei kannata uskoa jos se kaveri sanoo syvällä rintaäänellä että Haix on paras. On hyvin epätodennäköistä, että sun ja kaverin jalka on juurikin samanlainen.
Sen verran on tullut eri varsikenkiä kulutettua loppuun, että voin todeta kotimaisten pitävän parhaiten talvella. Esim Haixit on ihan tappoliukkaat kylmällä. Ja sen gore kalvon tarpeellisuus on kyllä niin ja näin. On tullut kasteltua gorekengät kunnolla ja niitä saa sitten kuivata pari päivää, perus nahkavarsikenkä on aamulla taas kuiva ja Sealskinzsukalla voi varmistella jos pelkää varpaiden kastumista ;)
 
Haix:in kengistä itselläni myös huonoja kokemuksia. Ne eivät olleet mitään talvikenkiä. Liukkaat kun perkeleet.
 
Haix:n kengissä on tosiaan pakkasella todella liukkaita kenkiä, mutta on myös malleja jotka toimivat pohjan pidon puolesta hyvin pakkasellakin.
No, kuten todettu "hyvä kenkä" on hyvin henkilökohtainen juttu. Se mikä jollakin on mitä parhain, ei toisella pelaa yhtään.
Moni on vuosien varrella kehunut Meindl:n kenkiä kovasti, yhtäkään niistä en ole saanut omassa jalassa toimimaan.
 
Haix:in kengistä itselläni myös huonoja kokemuksia. Ne eivät olleet mitään talvikenkiä. Liukkaat kun perkeleet.
Kesäkenkiä. Salomonit pitää pikkasen paremmin muttei hyvin. Jalaksen uusimmilla maihareilla pitää parhaiten.
 
Haix:n kengissä on tosiaan pakkasella todella liukkaita kenkiä, mutta on myös malleja jotka toimivat pohjan pidon puolesta hyvin pakkasellakin.
No, kuten todettu "hyvä kenkä" on hyvin henkilökohtainen juttu. Se mikä jollakin on mitä parhain, ei toisella pelaa yhtään.
Moni on vuosien varrella kehunut Meindl:n kenkiä kovasti, yhtäkään niistä en ole saanut omassa jalassa toimimaan.
Näin se on. Mun man-cavessa on Salomonit, Haixit, Vikingit, Jalakset M05 ja ruåttalaisten M90:t kesä ja talviversiona (kotiseuturakkautta kun tehdas on suht lähellä ;) Parhaaksi rankkaan noi uudet Jalakset, Viking Hunter High Gtx, M90 talvi, kesä, Haix AirPro R ja vihoviimesenä Salomon. Oma jalka on geneettisenä poikkeamana ankan lättäräpylä joten noita keskieurooppalaisia ei oikein saa istumaan. Varmaan seuraavana ostan Lundhagsit, kunhan saan noita kuluteltua loppuun. Aiemmin on ollut Meindliä, Lowaa, Haixia ja jotain halppiksia. Jos yhdellä parilla yrittää niin ne loppuu alle vuodessa koska eivät ehdi koskaan kuivua kunnolla, useammalla parilla pärjää paremmin. Mutta itse nyt käytän vapaa-ajan tehokkaasti tuolla metsässä :)
 
Salomonit on kuulema kaventuneet entisestään 3 ja 4 mallit. Haixit on tosiaan mallista riippuvaiset. Jos talveksi hakuaa kunnon maiharit, niin Laitosjalkineella on/oli nasta yms talvimaiharit.
 
Hyvät kengät ekana, koska yleensä jakokengät hiertävät koivet verille. Maakkilaisella tietenkin on teoreettinen mahdollisuus kotona kävellä kengät paremmiksi, mutta oma kenkä saattaa silti istua ja olla hankaamatta paremmin. Tämä on myös turvallinen ostos mistä on iloa siviilissäkin. Toisena kenkien kaveriksi hyvät kesä- ja talvihanskat, näissäkään ei varmaan mene rahat niin helposti hukkaan.

Kolmanneksi aktiivikuulonsuojaimet - kalliita, mutta sellainen hyötyvaruste mitä intti ei jaa. Neljäntenä ehkä hyvät suojalasit, joku muu voi suositella paremmin. Näiden jälkeen voi miettiä vaatekappaleista esim. omia housuja, merinoalusvaatteita jne., jos tuntee että intin mallit eivät tunnu hyviltä.

Varusteen värityksen suhteen, oma ohjenuora on että näkyvimmät kamat M05 tai oliivinvihreä. Hanskoissa tai muissa pikkujutuissa sitten joku armeijanvärinen yksisävyinen kuten kojootinruskea tai tummanharmaa on ok.
 
Mikä vimma porukalla on jakotavaralla silti hankkia uusia merinokerrastoja?
Ymmärrän kyllä boxerit.

Mutta ns intin nallepuku on kyllä erittäin hyvä ja ajaa asiansa. Se on myös merinovillaa. Kuuluu myös jakovarusteisiin.
 
Mikä vimma porukalla on jakotavaralla silti hankkia uusia merinokerrastoja?
Ymmärrän kyllä boxerit.

Mutta ns intin nallepuku on kyllä erittäin hyvä ja ajaa asiansa. Se on myös merinovillaa. Kuuluu myös jakovarusteisiin.

That’s where you’re wrong, kiddo. Väliasua ei käsittääkseni ole varastossa kuin koulutuskäytön vaatimat jokunen kymmenen tuhatta + x määrä, eikä se täten pääasiassa kuulu erilaisten sopimusreserviläisten kotiinjaettavaan varustukseen. Tässäkin toki on alueellisia ja tehtäväkohtaisia poikkeuksia.

Sinällään olet oikeassa siinä, että se on helvetin hyvä väli- ja aluskerrasto. Tosin myös useimmille pikkasen liian lämmin tst-varustuksen kanssa käytettäväksi plussakeleillä, josta päästään oman, kevyemmän merinopoolon tarpeeseen.
 
Mikä vimma porukalla on jakotavaralla silti hankkia uusia merinokerrastoja?
Ymmärrän kyllä boxerit.

Mutta ns intin nallepuku on kyllä erittäin hyvä ja ajaa asiansa. Se on myös merinovillaa. Kuuluu myös jakovarusteisiin.
Kylmä ja tuo ei oikein hengitä niin hyvin kuin jotkut kevyemmät.

That’s where you’re wrong, kiddo. Väliasua ei käsittääkseni ole varastossa kuin koulutuskäytön vaatimat jokunen kymmenen tuhatta + x määrä, eikä se täten pääasiassa kuulu erilaisten sopimusreserviläisten kotiinjaettavaan varustukseen. Tässäkin toki on alueellisia ja tehtäväkohtaisia poikkeuksia.

Sinällään olet oikeassa siinä, että se on helvetin hyvä väli- ja aluskerrasto. Tosin myös useimmille pikkasen liian lämmin tst-varustuksen kanssa käytettäväksi plussakeleillä, josta päästään oman, kevyemmän merinopoolon tarpeeseen.
Krimin jälkeen tähänkin tuli muutos tosin jaettava materiaali oli muutenkin vähän tasoa;
Onko nyt syytä olla huolissaan?
 
Toki, nallepuku on hiukan paksu plussan keleille.

Tuon jakokamppeen suhteen on käsittääkseni eroja. Osalta ne on kerätty pois ja osalle on annettu aivan priimaa varustetta Mitä ei vielä edes monessa yksikössä muuten näy.

PV myös haluaa että jos kamppeet on kotona, käy harjoituksissa riittäävästi.
 
Sanoisin, että jos PV:llä on vielä niitä vanhoja M65 sarkapukuja säästettynä, niin ne ovat kyllä omiaan väliasuiksi lumipuvun alle, toimivat jotakuinkin yhtä hyvin siinä kuin tuo uusi Woolpowerin kerrasto - eivät vain ole ihan yhtä pehmeitä, mutta varmasti kestävämpiä. Hankin itse tuollaisen sarkapuvun pilkkahintaan SA-kaupasta (5€ takki ja 5€ housut), ja vaikka en sitä kehtaakaan käyttää päällimmäisenä vaatteena missään (eikä se siihen olisikaan kovin hyvä, kun esim. päästää tuulta ihan suoraan lävitseen), niin kuorivaatteiden (tai esim. sotilaskäytössä aiemmin mainitun lumipuvun) alle se on mitä parhain.

@Stagideus muistatko mikä oli M05 väliasun eli sen Woolpowerin kerraston tarkka siviilinimike?
 
Sanoisin, että jos PV:llä on vielä niitä vanhoja M65 sarkapukuja säästettynä, niin ne ovat kyllä omiaan väliasuiksi lumipuvun alle, toimivat jotakuinkin yhtä hyvin siinä kuin tuo uusi Woolpowerin kerrasto - eivät vain ole ihan yhtä pehmeitä, mutta varmasti kestävämpiä. Hankin itse tuollaisen sarkapuvun pilkkahintaan SA-kaupasta (5€ takki ja 5€ housut), ja vaikka en sitä kehtaakaan käyttää päällimmäisenä vaatteena missään (eikä se siihen olisikaan kovin hyvä, kun esim. päästää tuulta ihan suoraan lävitseen), niin kuorivaatteiden (tai esim. sotilaskäytössä aiemmin mainitun lumipuvun) alle se on mitä parhain.

@Stagideus muistatko mikä oli M05 väliasun eli sen Woolpowerin kerraston tarkka siviilinimike?

Full Zip Jacket 600 (600g/m2 villafroteekangas)
Tykit on muistaakseni Long Johs w/fly 600

Wolpoweria on käytössä muistaakseni ainakin saksalaisilla (”Erikoisjoukkovaatetusmateriaali”) ja ruotsalaisilla. @Woodsman muistaakseni bongasi Ebayltä ranskalaisia(?) vastaavia ylijäämänä.

Henkilökohtaisesti pidän enemmän kevyemmistä 400g/m2 kankaisista, itsellä käytössä pooloversio ja tykkeinä kohta yhdeksättä vuotta läpipiereskellyt Acliman Woolnetit, sekä Woolnet poolo jos tarpeeksi kylmä. TST-varustuksessa omalla lämmöntuotannolla woolpower silti pikkasen kuuma taistelutoimintaan pikkupakkasilla. Näillä parinkympin miinuskeleillä just passeli!

Väliasuna M65 toiminee kivasti jos varustukseen ei kuulu suojaliiviä. Woolpowerihan pääsee oikeuksiinsa vasta suoraan iholle käytettynä, koska kankaan froteepuoli on vasten ihoa. Eli Brotippinä, älä laita woolpowerin alle mitään (korkeintaan alushousut), niin pysyt kuivana, keveänä ja lämpimänä. Itsellä -20c kaksi kerrosta, woolpower ja lumipuku suoraan siinä päällä. Matalan intensiteetin vartio/tukikohtapalveluksessa sit pakkastakki/vast. woolpowerin ja lumipuvun väliin.

Intin Puuvillaisella T-paidalla ja sekoitekankaisella poololla voi heittää vesilintua, jos vaan mahdollista. Niillä ei tee yhtikäs mitään oikeen missään kelissä, pl. kasarmipalvelus.
 
Full Zip Jacket 600 (600g/m2 villafroteekangas)
Tykit on muistaakseni Long Johs w/fly 600

Wolpoweria on käytössä muistaakseni ainakin saksalaisilla (”Erikoisjoukkovaatetusmateriaali”) ja ruotsalaisilla. @Woodsman muistaakseni bongasi Ebayltä ranskalaisia(?) vastaavia ylijäämänä.

Henkilökohtaisesti pidän enemmän kevyemmistä 400g/m2 kankaisista, itsellä käytössä pooloversio ja tykkeinä kohta yhdeksättä vuotta läpipiereskellyt Acliman Woolnetit, sekä Woolnet poolo jos tarpeeksi kylmä. TST-varustuksessa omalla lämmöntuotannolla woolpower silti pikkasen kuuma taistelutoimintaan pikkupakkasilla. Näillä parinkympin miinuskeleillä just passeli!

Väliasuna M65 toiminee kivasti jos varustukseen ei kuulu suojaliiviä. Woolpowerihan pääsee oikeuksiinsa vasta suoraan iholle käytettynä, koska kankaan froteepuoli on vasten ihoa. Eli Brotippinä, älä laita woolpowerin alle mitään (korkeintaan alushousut), niin pysyt kuivana, keveänä ja lämpimänä. Itsellä -20c kaksi kerrosta, woolpower ja lumipuku suoraan siinä päällä. Matalan intensiteetin vartio/tukikohtapalveluksessa sit pakkastakki/vast. woolpowerin ja lumipuvun väliin.

Intin Puuvillaisella T-paidalla ja sekoitekankaisella poololla voi heittää vesilintua, jos vaan mahdollista. Niillä ei tee yhtikäs mitään oikeen missään kelissä, pl. kasarmipalvelus.

Jep, tuo Woolpower on siiitä vekkuli, että tuntuu lämpimämmältä suoraan iholle kuin esim teknisen paidan kanssa. Tuo woolnet/400 woolpower combo on tosi hyvä näille vilposemmille keleille. Molemmat on itselle vakivaatetusta näin talvella. Woolnet menee korkean intensiteetin liikunnassa, esim maastohiihdossa pelkästään kuorikerroksen alla, sitten eräilyyn woolpoweria kun mennään hieman leppoisammin. Ja ressuhomissa on molemmat mukana, näin "vanhempana" ei viitsi rankaista itseään intin alusvaatteilla. Ei sillä etteikö niillä pärjäisi, mutta ei enää vaan viitsi maksimoida omaa kurjuutta.

Noista M65 sarkavaatteista sellainen vinkki, että se tummansininen/musta merivoimien puku pitää ainakin uutena paremmin tuulta ja kosteutta, oiskohan siihen vetästy aikoinaan jokin perskarvat vihreäksi muuttava käsittely? ;)

Tosiaan ebaysta löytyy noita ranskalaisten kopioita Woolpowerista, kokeilee hakusanaa Ullfrotte, niin alkaa löytymään. Valmistajana muistaakseni Leo Minor, Emine ja Artica. Toimii ja kestää ihan siinä kuin aitokin, ehkä 200g/m2 on jopa parempi kuin aito Woolpower. Käsittääkseni noita jaetaan ranskassa ainakin legioonalle ja sitten kylmissä operoiville joukoille, asuun kuuluu 200g/m2 kalsarit ja poolo ja 400g/m2 kalsarit ja takki.....joillakin on millä mällätä. Toi ranskalaisten 400g/m2 takki on yllättävän tyköistuva, sitä ei oikein voi kerrostaa muuta kuin ottamalla kokoa isomman.
 
Last edited by a moderator:
Back
Top