Ei ole mitään päätöstä. Kommentin takana on Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova. Samasta uutisesta:
Totta, ei ole päätöstä....vielä.
Jää nähtäväksi josko sellaista tuleekaan. Venäjä pelaa peliään juuri saman kaavan mukaan kuin Hitler aikoinaan 1930-luvun lopulla.
Voi hyvinkin käydä että lännessä vastataan myös samalla tavalla kuin silloin, siis ottamalla nöyrästi vastaan ikävät uutiset ja myötäilemällä tapahtumia.
Jossain vaiheessa nousee eteen viimeinen raja...Mutta siihen asti Venäjä/Putin voi huoletta jatkaa pienten naapurimaidensa alistamista.
Toisekseen jos Venäjä saa aikaan yhteisen jakosopimuksen etupiireistä Turkin ja Iranin kanssa kokonaistilanne muuttuu myös lännen kannalta mielenkiintoiseksi. Venäjä 140 milj. asukasta, Turkki n. 80 milj., Iran myös n. 80 miljoonaa muodostavat asukasmäärälään ja geopoliittisesti kohtalaisen suuren kokonaisuuden. Yhdessä n. 300 miljoonan asukkaan suuruusluokkaa.
Etu-Aasian maat Kazaksta, Uzbekista, Turkmenistan, Tazhikistan, Kirgisia jne. yhdessä ovat luokkaa 60-70 miljoonaa asukasta.. Siihen päälle Kaukasian maat Azerbaidjan, Armenia, Gruusia yhteensä lähes 20 miljoonaa asukasta..
Lisäksi Irak'in ja Syyrian pohjoisosien Kurdit sekä kyseisten maiden shiiamuslimit yhteensä luokkaa n. 50 miljoonaa asukasta..
Jos Venäjän, Turkin ja Iran'in diktaattorit saavat sovittua yhteisestä laajentumispolitiikasta niin heillä on mahdollista muodostaa kokonaisuus joka on
A) erittäin kattava maantieteellisesti.
B) huomattavan rikas luonnonvaroiltaan.
C) yhteiseltä asukasluvultaan noin 450 miljoonan asukkaan kokonaisuus.
Tällaisella kokonaisuudella alkaisi olla jo merkitystä maailman politiikassa. Kyseinen Venäjän/Turkin/Iranin liittoutuma olisi sijainniltaan hyvin
Euroopan-Pakistanin-Intian-Kiinan muodostaman markkina-alueen (
yhteensä n. 3.5 miljardia asukasta) välissä ja keskellä. Parhaassa tapauksessa liittoutuma voisi saada vielä Pakistanin omaan porukkaansa (
se toisi liittoutumaan mukaan 200 miljoonaa asukasta)..
Tottakai tällaisen kokonaisuuden muodostamisessa palaisi jonkin verran ruutia. Mutta tuskinpa Putin, Erdogan tai Iranin muslimikaarti olisi siitä kovinkaan paljoa murheissaan. Muutaman miljoonan (tai kymmenenkään) ihmisen kuoleminen ei tässä kokonaisuudessa paljoa merkitse. Sodan myötä mahdollisesti aiheutuva kymmenien miljoonien pakolaisten lauman voi osoittaa suoraan Eurooppaan, jolla on jo kokemusta suuren pakolaismäärän elättämisestä. Samalla voitaisiin luoda Euroopan sisälle vahva (shiia)muslimien taustavoima omien tavoitteiden edistämiseksi.
Eli kaikkiaan, Venäjän, Turkin ja Iranin johtajien keskinäisessä neuvottelupöydässä saattaa nousta esille mielenkiitoisia aiheita...