Ei paljon suomalaisessa mediassa hölistä tästäkään. Hornettimme harjoittelevat ilmataistelutehtäviä yhdessä NATO:n kanssa Baltiassa, voiko sitä enää selkeämmin Venäjälle ilmoittaa, että me olemme jo puolemme valinneet?
Tämä alkaa olemaan jotenkin jo niin koomista ja surkuhupaisaa, ollaan niiiin sotilaallisesti liittoutumattomia, vaikka Hornettimme lentävät jatkuvasti Baltian, Norjan, Islannin ja Keski-Euroopan ilmatilassa NATO-harjoituksissa, merivoimat harjoittelee yhteistoimintaa NATO-laivastojen kanssa, jaamme ilma- ja meritilannekuvaa NATO:n kanssa, sotilastiedustelumme tekee yhteistyötä itse "pääpiru" NSA:n kanssa, osallistumme jokaiseen merkittävään NATO:n kriisinhallintaoperaatioon maailmalla, kaikki kriittiset asejärjestelmämme ovat USA:sta / NATO-maista, olemme solmineet NATO:n kanssa sotilaallisen avun vastaanottamisen teknisistä yksityiskohdista, NATO-maiden joukkoja harjoittelee vuosittain alueellamme, listaa voi jatkaa loputtomiin...
Jokaiselle ulkopuoliselle arviojalle on täysin päivänselvää kenen leiriin kuulumme, kauanko aiomme jatkaa tätä merkillistä julkista "kuurupiiloa" NATO:n kanssa?
Seuraavaksi poliitikkomme varmaan kertovat käsi sydämellä, ääni väristen, lehmien lentävän ja ulkoavaruuden olioiden laskeutuneen Helsinki-Vantaalle, ja lammasmaiset kansalaisemme oitis uskovat mukisematta tämän "ainoan totuuden™"...
Käytännössä tästä on päätös tehty asiasta kansalta pahemmin kyselemättä ja ääntä pitämättä. Demokratiahan täytyy rajoittaa vain niihin kysymyksiin, jotka ovat vähemmän elintärkeitä, jotta kansa saa säilyttää illuusionsa siitä, että se käyttää valtiossa ylintä päätösvaltaa. Olisiko meillä mahdollisuus mennä NATO:on jäsenvaltioiden salaisen käsittelyn kautta, siten ettei Venäjälle jäisi reagointiaikaa käsittelyvaiheessa? Mikä lienee yksi ns. kuoleman hetkistä? Voimmeko mennä NATO:on ja sitten nukkua yömme paremmin ja iloita siitä, että itänaapuri parantaa rautatieverkkoa Pietarista meille päin turisteja tuodakseen ja kauppaa lisätäkseen + laittaa vielä pääomaa kovasti kaivattuun ydinvoimaamme? Norjahan on NATO:ssa ja siellä venäläiset nähtiin ww2:n valossa historiallisesti vapauttajina, suhteet lienevät hyvät vaikka oikeitakin kiistanaiheita varmasti on arktisten merialueiden hyödyntämisessä. Vai nouseeko itärajalle uudet piikkilanka-aidat, koska USA Naton johtajana haluaa tarkoituksellisesti jyrätä ja konfliktoida tilanteen Venäjän kanssa, koska se kansallisvaltioiden aika on ohi uudessa maailmanjärjestyksessä ja Venäjä ei noudata tätä sääntöä ja rikkoo vanhoillisiin arvoihin pysyttäytymällä yhteisen ponnistuksen globaalin kulttuurin muuttamiseksi. Ja jos nyt tilanne vielä rauhoittuukin, niin entäs jatkossa? Jos Venäjä ja Kiina alkaakin kavereiksi niin pitemmällä tähtäimellä ottelu on länsi vs. Aasia ja rajalla ollaan taas. Voimmeko yrittää olla NATO:ssa se kiva naapuri, jolla on voimakas ja tiuhaan harjoitettu reservi mutta "ainoat rehelliset miehet" vaikkapa tiedustelupäällikköinä EU:ssa tai NATO:ssa? Vai viedäänkö meitä kuin pässiä teuraalle, koska maavoimien komentaja näyttää hymyilevältä pikkuveljeltä isojen poikien leikeissä? Miksiköhän muuten PV ei julkaissut poseerauskuvia venäläisten tarkastajien vierailusta samaan harjoitukseen
?
NATOn Euroopan maavoimien komentaja tutustui maavoimien vaikuttamisharjoitukseen
NATOn Euroopan maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Frederick Hodges tutustui käynnissä olevaan harjoitukseen ja harjoitusalueeseen Rovajärvellä sunnuntaina.
Kenraaliluutnantti Frederick Hodges tutustui harjoitukseen sunnuntaina maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärven vieraana
Kenraali Hodges halusi vierailullaan tutustua kumppanuusmaan, kuten Suomen, maavoimien yhteistoimintamahdollisuuksiin ja edistää eri maiden maavoimien välistä yhteistyötä. Hän on aiemmin käynyt tutustumassa mm. Norjan ja Ruotsin maavoimien toimintaan.
- Tulin tänne antaakseni tukeni maavoimienne komentajalle ja yleisemmin perustelemaan maavoimien olemassaolon tärkeyttä nykyaikaisissa asevoimissa. Armeijoiden kokoa pienennetään ja resursseja leikataan; siksi on tarpeen selittää kansalaisille, että suorituskykyisiä maavoimia tarvitaan. Jokaisella maalla on oltava omat maavoimat, selvittää Hodges.
Kenraali Hodges seurasi sunnuntaiaamuna taisteluosaston koulutustason mittausta tehden havaintoja näkemästään.
- Näin ensimmäistä kertaa varusmiesten koulutustason mittauksen. Olen nähnyt suomalaisia sotilaita kansainvälisissä tehtävissä Afganistanissa ja Balkanilla, mutta ensimmäistä kertaa seurasin koulutustarkastusta. Olin erittäin vaikuttunut kahdesta havainnostani: Yllätyin kuinka taitavia varusmiehet olivat niin lyhyen koulutuksen jälkeen. Järjestelmä on selvästi tehty kouluttamaan heidät hyvälle tasolle nopeasti. Lisäksi kaikki läsnä olleet henkilöt, kuten tutkijat ja mittaajat halusivat nuorten sotilaiden onnistuvan. Kaikki olivat omistautuneet heidän onnistumiselleen, etenkin johtajat henkilökohtaisesti.
Kenraali Hodges pohti koko vierailunsa ajan harjoitusyhteistyön merkitystä.
- Mikään kansakunta ei voi enää toimia yksin, on tehtävä yhteistyötä ja ymmärrettävä toinen toistemme toimintatapoja. Harjoitusyhteistyötä tarvitaan, myös kunkin maan puolustusvoimien sisällä. Nykyaikaiset operaatiot ovat maa-, meri-, ilma- ja erikoisjoukkojen yhteisoperaatioita.
- Rovajärven harjoitus- ja ampuma-alue on varmaan yksi suurimmista harjoitusalueista joita olen nähnyt. Tämä on vaikuttava alue, jossa on tehty koulutusolosuhteiden ja turvallisuuden eteen paljon. Tämä on arvokas harjoitusalue, joka mahdollistaa hyvin monipuolisten harjoitusten pitämisen.
Kenraaliluutnantti Hodges jatkoi Rovajärveltä matkaansa maanantaina Raatteen tielle tutustuakseen alueen historiallisiin taistelupaikkoihin vierailuisäntänään Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi. Suomussalmen taistelut Hodges muistaa hyvin jo nuoruutensa sotahistorian opetuksesta. Mukaan Raatteen tieltä lähti pieni kivi, hänen merkittävistä taisteluista kertovaan kokoelmaansa. Kiviä on kertynyt eri puolilta maailmaa noin 170.