No, kutsuntapaperit voidaan tietenkin lähettää vaikka koko ikäluokalle (tähän liittyen PV:n sivuilta löytyi tieto, että PV onkin toteuttanut Pirkanmaalla kokeilun, jossa kaikille 1994-95 syntyneille naisille lähetettiin kirje, jossa kerrottiin naisten varusmiespalvelusta). Mikä on tuo "perusyhteys"? Jos tuollainen halutaan toteuttaa, niin parempi tapa olisi se, että vaikkapa peruskoulun viimeisen luokan jälkeen kaikille järjestetään armeijaleiri, jossa nuoret pari viikkoa tutustuvat armeijan toimintaan. Siellä vaikkapa ammuttaisiin pari laukausta rk:lla, kuunneltaisiin luentoja maanpuolustuksesta, marssittaisiin jokin pätkä, käytäisiin läpi asioita, joita siviilien on hyvä tietää, jos maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja ehkä vielä harjoiteltaisiin tiukan kurin alla toimimista. Ja tämä kaikille, niin tytöille kuin pojillekin.
Jos tuollainen halutaan toteuttaa, niin parempi tapa olisi se, että vaikkapa peruskoulun viimeisen luokan jälkeen kaikille järjestetään varusmieskoulutus. Ja tämä kaikille, niin tytöille kuin pojillekin. Jos siis tuollaista haluaa toteuttaa.
Kun sodan ajan armeijan koko on 230 000 ukkoa, niin "oma rooli puolustuksen tukemisessa" on hyvin suurelle valtaosalle kansasta jotain muuta kuin armeijan maastopuvussa metsissä ravaamista.
Näinhän me tuossa aikaisemmin jo todettiin.
Ottaen huomioon, että nykyisin osa miehistäkin koulutetaan suoraan sinne varareserviin (eli ei ole missään vaiheessa sodan ajan sijoitusta), niin naisille pakollisen varusmiespalveluksen toteuttaminen olisi varsin idiootimainen ajatus.
Olen samaa mieltä, se olisi rahan tuhlausta.
No, tässä on nyt väite ja näkisin sille mielelläni jotain todisteita. Esitä jotain empiiristä todistetta siitä, että tämä pätee.
Nakkikiskan jonossa joku sano.
No, miksi sitä ei sitten opeteta koko kansalle? Jos tämä on se ratkaiseva tekijä, niin miksi vain miehille tuo opetetaan? Eikö paljon järkevämpää olisi järkätä esim. jotain sen tyyppistä, mitä yllä kuvasin, koko kansalle sivarit ja naiset mukaanlukien?
Se on vain yksi monista tekijöistä kun vertaa asevelvollisuutta palkka-armeijaan. Se ei siis ole puolustusvoimien päätehtävä. Ratkaiseva tekijä on kumpi näistä järjestelmistä tukisi tuon päätehtävän parhaimmalla tavalla kun katsotaan yhteiskuntaa kokonaisuudessaan.
On monia asioita jossa palkka-armeija olisi selvästi paras vaihtoehto mutta kun päätehtävä otetaan huomioon ja katsotaan mitkä mahdollisuudet näillä eri järjestelmillä on täyttää ne vaatimukset niiden rajoituksien sisällä mitä on niin asevelvollisuus on selvästi paras vaihtoehto. En väitä että se on halpaa, se nimenomaan vaatii aika paljon uhrautumista kansalta.
No, en ole käynyt kysymässä, mutta sinä näköjään olet. Varmaan voit esittää myös sen kyselytutkimuksen tulokset Suomi vs. muut maat tänne muidenkin pällisteltäväksi. Esim. miten suuri ero on ulkomaille lähtemään ilmoittautuneiden määrässä Ruotsin ja Suomen välillä
Katon mitä saan kasaan ens kerran kun seison nakkikiskan jonossa.
---------------------------
On monia eri syitä miksi joku voisi vastustaa asevelvollisuutta. Asevelvollisuus ei esimerkiksi ole tasa-arvoinen koska naiset sitä ei suorita. Siihen vastaan että se on totta mutta päätehtävä ei ole tasa-arvoisuus vaan maan aseellinen turvaaminen joten tasa-arvoisuus on sivukysymys. Tämä on esimerkki siitä miten pääaiheesta voidaan lipsua muihin alueisiin.
Huomaan että useasti ihmiset jotka tätä aihetta keskustelevat, siirtyvät keskustelemaan teoreettisella tasolla ja aihe puretaan pieniin osiin jotka lopulta eivät enää ole suorassa kytköksessä pääaiheeseen, elikkä millä lailla maa parhaitten puolustetaan ottaen huomioon ne erikoisuudet jotka koskevat juuri Suomea.
Jos haluaa siirtää keskustelun liberaali-ideologiaan tai sosialismiin niin se on sitten toinen aihe ja silloin ei enää keskustella millä lailla Suomi parhaiten puolustetaan vaan millä lailla maa parhaitten puolustetaan esim liberaali ideologian ihannekuvassa.
Ja jos puhutaan rahoista niin pitää molempien osapuolien olla rehellisiä siinä että asevelvollisuuteen perustuva maanpuolustusjärjestelmä ja palkka armeija eroavat toisistaan perus tasolla siinä millä lailla ne vaikuttaa kansaan ja kansan kykyyn puolustaa maataan. Ne ei siis ole vaihdettavissa suoraan toisiinsa vaan jos valitsee yhden niin pitää luopua joistain asioista johon se toinen kykenee. Esim jos valitsee asevelvollisuuden niin se on fakta että kiväärimiehen koulutustaso on alhaisempi kuin palkka armeijassa (ainakin teoriassa tästäkin voi keskustella). Jos valitsee pois asevelvollisuuden niin sillä on yhteiskuntavaikutus jota ei palkka armeija korvaa.