Äkkiseltään joo - toisaalta tuossa on historian valossa toisen maailmansodan jälkeen onnistunut vain länsiliittouma Irakissa. Samainen poppoo epäonnistui sekin täysin Balkanilla kun maasto oli jotakin muuta kuin aavikkoa.
Ilmauhka on tottakai todellinen, mutta ei sieltä ilmasta helppo ole tehokas olla, ei edes silloin kun IT puuttuu alhaalta lähes kokonaan.
Kun puhutaan ilmasta-maahan uhasta, pitänee muistaa toiminnan tehokkuutta arvioitaessa eri elementit. Esimerkiksi toiminta-alueella ja maaston suojassa lymyävää joukkoa, joka on suhteellisen hajautettuna, ei ole varmasti helppoa havaita ja tuhota. Sensijaan tiestöä pitkin liikkuvaa, jopa 1000 ajoneuvon katrasta ei saa yksinkertaisesti hajalleen riittävästi tai suojaan ilmatiedustelulta ja vaikuttamiselta.
Ajoneuvojen ja joukkojen määrä on yksinkertaisesti niin suuri että vaikka koko yhtymä ei kerrallaan liiku samalla tiellä ja samaan aikaan, ne eivät voi toimia kovin hajallaan jos tavoitteena on esimerkiksi kohdata vihollinen tai hyökätä voimalla ja kootusti. jo 100 ajoneuvoa yhdellä uralla ja 10 metrin välein levittää kolonnan kilometrien pituiseksi, joka on helppo havaita ja sitä vastaan ilma-uhka on pahin mahdollinen. Jos liikutaan vihollistykistön kantamalla niin silloin mukaan tulee sekin seikka mutta se on oma juttunsa.
Ja nämä eivät ole mikään uhka?
Hyvä että otit tuon esille. Lennokit ovat tiedustelun väline pääosin vaikka UCAVeja alkaa olemaan pikkuhiljaa keveissäkin droneissa. Ne eivät silti ole kapasiteetiltaan lähellekään hekojen ja monitoimihävittäjien kaltainen uhka syvällä taistelualueen takana. Venäjällä ei ole vielä onneksi merkittäviä määriä muita kuin keveitä, lyhyen kantaman lennokkeja, mutta taistelualueella ne ovat suuri uhka. Lennokeihin tosin voidaan vaikuttaa elektronisesti helpommin ja näin "soft-kill" on niille vaarallinen jos vastapuoli on tuohon varautunut.
Yksi päätavoitteista oli aiheuttaa (kalusto)tappioita serbiarmeijalle. Niitä ei kyetty aiheuttamaan. Sen jälkeen alettiin kohdistaa toimintaa helpompiin kohteisiin.
Pointti oli siis se, että peitteisessä maastossa toimivat maajoukot pärjäävät yllättävän pienin tappioin hyvinkin kevyellä IT-kyvyllä = venäläisten HEKO:t ja RYKO:t eivät automaattisesti jyrää kaikkea allaan meikäläisissä olosuhteissa. .muuttuva_vie11 { width: 320px; height: 50px; } @media(min-width: 500px) { .muuttuva_vie11 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 935px) { .muuttuva_vie11 { width: 728px; height: 90px; } } @media(min-width: 1200px) { .muuttuva_vie11 { width: 980px; height: 120px; } }
Jugoslaviassa Serbiarmeija oli tietääkseni pääosin puolustustukseen ryhmittynyt ja maa on vuorista sekä peitteistä. Silloin Predator 1 teki debyyttinsä ja droneja tai sensoreita ei ollut samoja määriä tai ne olivat laadultaan paljon heikompia kuin nyt. Tuosta on lähes 20 vuotta, joten pimeätoiminta ja jokasään toiminta ovat kehittyneet siitä paljon. Samaten verkottunut tiedustelu ja tiedonsiirto on aivan eri luokkaa nykyään.
Kuitenkin kumpainenkin asejärjestelmä on osoittautunut historian valossa yllättävänkin tehottomaksi jopa niille sopivissa olosuhteissa.
Ei niitä huomiotta voi jättää, se on päivänselvää, mutta ei niiden uhkaa pidä kovasti yliarvioidakaan.
Historia ei toista enää tuossa itseään. Myös Ilmavoimien ent. komentaja Jäämeri on kommentoinut aikaisemmin Hx-hankkeen yhteydessä että jos vastapuoli pääsee toimimaan vapaasti meidän ilmatilassamme, se löytää ennen pitkää myös suojautuneet joukot puhumattakaan siitä että olisimme tuolloin kyvyttömiä liikkumaan ilman kovia tappioita ja reagoimaan maa-operaatioihin ilmaiskujen ja lennokkien aiheuttaman uhkan vuoksi.
USA:n aloittaessa hyökkäyksen Afganistaniin Pohjoisen liiton kanssa, Talebanin eliittijoukot murskattiin ilmaiskuin heti alussa. Ne eivät hajauttaneet joukkojaan, vaan pitivät ne kaivetuissa linjoissa, koska olivat oppineet että N-liittoa vastaan taisteltaessa 1980-luvulla, ilmaiskut olivat kovin epätarkkoja ja niistä ei ollut suurta vaaraa. Paikka ja maasto oli toinen mutta osoittaa sen että historia ei aina opeta selviytymään nykypäivänä.
Eniten olen huolissani Venäjän SU-34 Fullback pommittajien kyvyistä ja niiden kasvavasta määrästä. Venäjä voi parhaimmillaan saada niitä käyttöönsä 2020 vuoteen mennessä 200 kpl. Konetyyppi on osoittautunut erittäin tehokkaaksi ja luotettavaksi Syyriassa ja muualla palveluskäytössä. SU-34:t ovat harjoitelleet mm. Zapad-harjoituksissa liikkuvan kolonnan tuhoamista ja Venäjällä on ollut lisenssivalmistuksessa Thalesin Damocles-podeja Su-27,-30 ja -34 koneisiin.
https://web.archive.org/web/2008011...rs-to-use-thales-damocles-targeting-pods.html
Su-34 kykenee lentämään maastoa seuraten 50 m korkeudessa läpäistäessä puolustusta ja koneen tutka pystyy havaitsemaan pienetkin ajoneuvot. Jos koneessa on Damocles-podi, se pystyy löytämään maalinsa ja tunnistamaan ne tarkasti yli 25 km päästä. Ei ole temppu eikä mikään iskeä joukkoja vastaan KAB-500kr pommeilla, joita koneessa on 6 kpl. KAB-500 pommeissa on cluster-ja FAEB versioita, joilla saadaan pahaa jälkeä ihmisiin ja panssaroituihin maaleihin.
Su-34 on kyennyt kantamaan 2016 vuodesta saakka UKR-RT ELINT-podia, joka kykenee havaitsemaan vihollisen viestiliikenteen ja drone-ohjauskeskukset jopa satojen kilometrien säteellä. Näin kone pystyy hyökkäämään välittömästi johtopaikkoja, viestikeskuksia ja droneohjausyksiköitä vastaan.
http://www.airrecognition.com/index...air-defence-industry-military-technology.html
http://www.ausairpower.net/APA-Rus-GBU.html
https://www.ruaviation.com/news/2016/8/1/6234/?h