Millainen laadullisesti siis on Suomalainen sissimuonapakkaus loppujen lopuksi? Minusta koko ja kaloripitoisuus on ristiriitainen kokonaisuus tuossa paketissa. proteiini, hiilihydraatti yms tasapainosta minulla ei ole minkäänlaista hajua. Lisäksi pakkauksen sisältä on liian monimutkainen.
Toki sitä voi karsia mutta miten käy sitten ravintoarvoille? Ovatko kiisselit sun muut todella tarpeellisia? Esim venäläisillä ainakin aikanaan oli ja mikeipä vieläkin olisi sellainen muona-annos että siinä on pari pakettia tummaa leipää, joku 300-400 grammaa llihasäilykettä ja saman verran puuroa. Lisäksi jonkin verran sokeria ja teetä. Kuulostaa ihailtavan yksinkertaiselle ja kaloripitoiselle, kalorimääriä en tosin osaa sanoa, mutta kuulostaisi sellaiselle normaalille retkimuonalle millä pärjää aivan hyvin vähän rankemmassakin menossa. Pakkauksen koko taisi olla jonkun 15x15x10 (eli eipä se ole pieni pakkaus sekään). En tiedä puuttuuko rasva, eli voi, ja onko se ajateltu saatavan tuosta lihasäilykkeestä.
Olen kuullut että ainakin Norjalaisialla on todellä hyvät ja toimivat tasitelumuona-annokset. Sen kummemmin niiden sisällöstä en osaa sanoa enää mitään. Olivatko kemiallisesti lämpiäviä, sitäkään en muista.
Lähinnä mieleen parannusehdotuksena tulee kuivaliha? Ja ylipäätään muonan kuivattaminen. Valmistaminen ei kenttäoloissakaan pitäisi olla kovin vaikeaa, etenkin jos ajatellaan että sissimuona-pakkaukset eivät ole kaikille joukoille se pääasiallinen ravinnon lähde, vaan niitä jaetaan vain erikoistilanteissa. Mutta sitä kai ei käytetty viime sotienkaan aikana ainakaan virallisisssa muonissa?
Minä en ole kuivalihaa juurikaan hyödyntänyt. Eli sikäli en osaa sanoa että kuinka hyvin se loppupeleissä toimii. Jos ajatellaan että päivän proteiiniannos ja osittainen kaloriannos tuoreen lihan muodossa olisi vaikka 300 grammaa esimerkiksi säilykkeinä, niin paljonko se tekee kuivalihana? Kovasti kehutaan että kuivalihaa painossa ja tilavuudessa tarvitaan vain murto-osa tuoreen lihan vaatimasta tilasta ja painosta, mutta marketti pakkausten kyljessä näyttää olevan niin että se 100 grammaa kuivalihaa silti tarjoaa vain 300-400 kilokaloria, eli saman kuin tuorelihakin 100 grammaa kohden. Ilmeisesti on niin että kuivaliha soveltuu lähinnä juuri hyvin säilyväksi "proteiinipatukaksi" jolla tyydytetään proteiinin tarve, mutta varsinaiseksi kaloripommiksi sitä ei voi kutsua? Vai kuinka?
Pähkinäthän olisivat myös loistavia muona-annosten pienetäjiä, niissä on rasvaa, proteiiinia, kaloria runsaasti painoon ja tilavuuteen nähden... Mutta kotimaasta näitä ei saada, eli huoltovarmuus on aika huono. Joidenkin kasvien siemeniä kai voitaisiin hyödyntää samaan tapaan? Mutta miten lie nuo siemenet toimivat muonana?
Entäpä sokeri? Kyllähän sissimuonapakkauksessa on sokeria, mutta onko tarpeeksi ja sopivassa muodossa? En osaa sanoa yhtään mitään.
Toki sitä voi karsia mutta miten käy sitten ravintoarvoille? Ovatko kiisselit sun muut todella tarpeellisia? Esim venäläisillä ainakin aikanaan oli ja mikeipä vieläkin olisi sellainen muona-annos että siinä on pari pakettia tummaa leipää, joku 300-400 grammaa llihasäilykettä ja saman verran puuroa. Lisäksi jonkin verran sokeria ja teetä. Kuulostaa ihailtavan yksinkertaiselle ja kaloripitoiselle, kalorimääriä en tosin osaa sanoa, mutta kuulostaisi sellaiselle normaalille retkimuonalle millä pärjää aivan hyvin vähän rankemmassakin menossa. Pakkauksen koko taisi olla jonkun 15x15x10 (eli eipä se ole pieni pakkaus sekään). En tiedä puuttuuko rasva, eli voi, ja onko se ajateltu saatavan tuosta lihasäilykkeestä.
Olen kuullut että ainakin Norjalaisialla on todellä hyvät ja toimivat tasitelumuona-annokset. Sen kummemmin niiden sisällöstä en osaa sanoa enää mitään. Olivatko kemiallisesti lämpiäviä, sitäkään en muista.
Lähinnä mieleen parannusehdotuksena tulee kuivaliha? Ja ylipäätään muonan kuivattaminen. Valmistaminen ei kenttäoloissakaan pitäisi olla kovin vaikeaa, etenkin jos ajatellaan että sissimuona-pakkaukset eivät ole kaikille joukoille se pääasiallinen ravinnon lähde, vaan niitä jaetaan vain erikoistilanteissa. Mutta sitä kai ei käytetty viime sotienkaan aikana ainakaan virallisisssa muonissa?
Minä en ole kuivalihaa juurikaan hyödyntänyt. Eli sikäli en osaa sanoa että kuinka hyvin se loppupeleissä toimii. Jos ajatellaan että päivän proteiiniannos ja osittainen kaloriannos tuoreen lihan muodossa olisi vaikka 300 grammaa esimerkiksi säilykkeinä, niin paljonko se tekee kuivalihana? Kovasti kehutaan että kuivalihaa painossa ja tilavuudessa tarvitaan vain murto-osa tuoreen lihan vaatimasta tilasta ja painosta, mutta marketti pakkausten kyljessä näyttää olevan niin että se 100 grammaa kuivalihaa silti tarjoaa vain 300-400 kilokaloria, eli saman kuin tuorelihakin 100 grammaa kohden. Ilmeisesti on niin että kuivaliha soveltuu lähinnä juuri hyvin säilyväksi "proteiinipatukaksi" jolla tyydytetään proteiinin tarve, mutta varsinaiseksi kaloripommiksi sitä ei voi kutsua? Vai kuinka?
Pähkinäthän olisivat myös loistavia muona-annosten pienetäjiä, niissä on rasvaa, proteiiinia, kaloria runsaasti painoon ja tilavuuteen nähden... Mutta kotimaasta näitä ei saada, eli huoltovarmuus on aika huono. Joidenkin kasvien siemeniä kai voitaisiin hyödyntää samaan tapaan? Mutta miten lie nuo siemenet toimivat muonana?
Entäpä sokeri? Kyllähän sissimuonapakkauksessa on sokeria, mutta onko tarpeeksi ja sopivassa muodossa? En osaa sanoa yhtään mitään.