Olutkeskustelu oikeille raiteille
6.3.2013 8.28 Aamuset
Oluesta viime aikoina käyty keskustelu ei pohjaudu tosiasioihin. Oluesta ei tule puolta kansalaisten nauttimasta alkoholista. Todellinen luku on noin 43 prosenttia, kun harmaatuonti lasketaan tilastoihin mukaan.
Suomessa on Euroopan Unionin korkein olutvero. Viron olutvero on viisi kertaa Suomea pienempi, ja tästä huolimatta Viro on EU:n veroissa keskikastia.
Suomen olutvero on Ranskaan verrattuna kymmenkertainen.
Väkevien viinojen verotus on meillä eurooppalaisittain matala. Yleensä väkeviä verotetaan niiden suurempien terveyshaittojen takia kaksinkertaisesti mietoihin nähden. Suomessa vero on vain 1,4-kertainen.
Joka kymmenes suomalainen peltohehtaari kasvaa mallasohraa. Kaikki suomalainen olut valmistetaan suomalaisesta viljasta. Tuhannet tilat saavat siis elantonsa tästä jalosta juomasta. Tässä mielessä vasta julkistettu Keskustan alkoholipoliittinen ohjelma, joka heikentää oluen asemaa, on suora kädenojennus viinimaiden tuottajille.
Oluen kulutus on laskenut voimakkaasti useita vuosia peräkkäin. Valviran tilastojen mukaan alkoholin kokonaiskulutus olisi laskenut samoin suuresti, jos Alkon myymät viinit eivät olisi kasvattaneet suosiotaan. Meidän pitäisi siis puhua viinien laimentamisesta.
Olut työllistää 30 000 suomalaista. Jos pienpanimot saisivat valtiolta menestymisen mahdollisuuden, voitaisiin lukuun lisätä helposti tuhansia.
Harmaatuonti ja pimeä kauppa ovat kasvaneet voimakkaasti veropolitiikan takia. Epäpätevän tilastoinnin vuoksi emme edes tiedä harmaatuonnin määrää, joten väitteet tuonnin pysymisestä ennallaan voi jättää omaan arvoonsa. Tax free -toimitusten kasvu ja kotimaan myynnin lasku puhuvat kuitenkin selvää kieltään.
Oluen, samoin kuin muun alkoholin, nauttiminen on siirtynyt valvotuista ravintoloista kotisohville. Oluen ravintolamyynti on laskenut kymmenessä vuodessa 45 prosenttia. Tämä on eniten kaikista juomatyypeistä.
Alkoholi ei aiheuta 3–6 miljardin euron budjettikustannuksia vuodessa.
Todellinen luku on 0,7 miljardin kieppeillä, kun verotulot ovat puolestaan kaksinkertaiset.
Alkoholipolitiikan kiristäminen olisi tuhoisaa kansanterveydelle, juomakulttuurille että kansantaloudelle. Ratkaisut vaativatkin päättäjiltä laajempaa horisonttia kuin mitä navetan katolta näkee.
Juokaamme vähemmän, juokaamme parempaa.