Hinta-palkka-spiraali tarkoittaa inflaatiokierrettä, missä kohonneet palkkakustannukset siirretään tuotteiden hintoihin ja missä kasvanut ostovoima lisää tuotteiden kysyntää, mikä taas nostaa niiden hintoja entisestään. Koska hinta-palkka-spiraalilla ei ole juurikaan vaikutusta tuontituotteiden hintoihin, niin soppa on valmis: inflaatiokierteen jatkuessa vaihtotase menee pahasti pakkaselle, kun tuonti vetää mutta vienti sakkaa.
60-luvun loppu, 70- ja 80- luvut menivät juurikin päin vastoin.
Koska vienti veti, kiitos Clearing-kaupan, oli töitä että riitti. Aika oli yleisesti vasemmistovetoista ja AY-liike voimissaan. Palkkoja nostettiin ja jos ei heti nostettu, iskettiin perseet penkkiin. Sitten nostettiin.
Vientiä oli muutakin, joten kilpailukykyä piti korjata. Vuorineuvokset ilmoittivat hallituksille, että on aika ottaa D-vitamiinia. Koska työllisyys piti säilyttää ja viennin piti vetää, lääkettä otettiin.
Tuontitavarat kallistuivat, mutta Kanariansaarilla markka tuntui vahvalta, kun grande birra oli halvempi kuin kotosalla. Avtoexportilla oli maahantuoja Konela, ja puolet autoista Ladoja. Muut halpoja japanialaisia.
Kun noihin aikoihin otti pankkilainan hartiapankkirakentamista varten, nousi palkka moneen otteeseen - aika reippaastikin - takaisinmaksuaikana. Jos lainan nostamishetkellä sen suuruus oli vaikka 100*kuukausipalkka, putosi sen määrä palkkaan suhtetutettuna varsin vauhdikkaasti. Rahalla se toki maksettiin, ei siinä mitään.
Ei Suomessa markkinatalouden lait päteneet noihin aikohin oikein miltään osin. Suomen Pankki päätti peruskoron ja korkosääntely määritteli lainojen korot. Inflaatio oli pysyvästi korkotasoa korkeampi.
Vapaassa markkinataloudessa tuo ei ehkä olisi toiminut, täällä pelitti loistavasti kunnes muuan Kullberg ilmoitti, että mehän mennäänkin Eurooppaan pää pystyssä, ja kiinnitti markan epärealistisen korkealla arvolla ecuun. Hallitus yritti devalvoida ensin ja tehdä yhteiskuntasopimusta kustannusten kurissa pitämiseksi, mutta minkäs teet, kun pankki eikä AY-liike ei antanut tuumaakaan periksi. Kun tuohon hetkeen osui vielä erään naapurivaltion kaatuminen ja kaupan äkkipyssäys, olikin soosi sitten valmis.