Juuri näin mutta devalvaatio on vain kolikon toinen puoli. Kotimainen inflaatio yhdistettynä kiinteään valuuttakurssiin taas toimii kuten revalvaatio vaikka nimellisesti valuuttakurssit pysyvätkin samana. Kotimaiset tuotteet kallistuvat suhteessa tuontituotteisiin, jolloin tuonti lisääntyy, ja vastaavasti vientituotteet kallistuvat niin omassa kuin vieraassakin valuutassa, jolloin vienti vähenee.
Saman kolikon kaksi eri puolta: kotimainen inflaatio yhdistettynä kiinteään valuuttakurssiin tuhosi kilpailukyvyn joka sitten palautettiin devalvoimalla. Sykli toistui uudestaan ja uudestaan kunnes markka päästettiin kellumaan.
Ei holtittomasta taloudenpidosta saa menestystarinaa mitenkään eikä inflaatiossa ole juurikaan voittajia. Tosin pieninä annoksina inflaatio on ihan tervettä ja yleensä keskuspankkien hintavakaustavoite onkin muutaman prosentin luokkaa vuodessa.
Me puhutaan nyt ehkä vähän eri aikakausista. Ymmärrän nuo näkökulmasi, enkä niistä ole lainkaan eri mieltä.
Aloitin oman pohdintani siitä, kuinka suurilla ikäluokilla on ollut tiettyä etua Suomen talouspolitiikasta 60-luvun lopulta 90-luvun alun lamaan.
Työllisyys oli hyvä, vienti veti, palkat nousivat, korot olivat inflaatioon nähden vakaat ja matalat. Talouspolitiikka ei ollut epäonnistunutta sen ajan mittapuulla, koska valtiontalous oli koko lailla tasapainossa, kasvu voimakasta ja ihmisillä työtä. Toki pientilojen suuri määrä tuki työllisyyttä, budjeteista meni merkittävä summa "maataloustukiaisiin," mutta sen ajan mittapuulla se oli kannattavasti sijoitettua rahaa, yksi parhaista ellei paras tapa tukea työllisyyttä. Ylituotantoa oli, ja voivuoria purettiin Neuvostoliittoon. Vastineeksi saatiin siis öljyä ja sinkkiämpäreitä, joista ei ollut suuremmin pulaa.
Kyse ei ollut holtittomasta taloudenpidosta, eikä vapaasta markkinataloudesta. Ennemminkin melko suljetuista ja säännellyistä markkinoista, siitä piti tuo Clearing huolen.
Vienti muualle seisoi kahdella jalalla, puisella ja metallisella. Molemmilla oli vahvat liitot takanaan, ja valta oli kommunisteilla ja demareilla. Suomi oli hyvin vasemmistolainen ja Neuvostomyönteinen siitä huolimatta, että kansalaiset suurelta osin tiesivät asioiden oikean laidan. Kokoomus ei ollut vuosikymmeniin hallituksissa, koska yleiset syyt.
Luin jostakin kuvauksen noiden vuosikymmenten suomettumisesta - oli kuin olisi tullut kosteusvaurioiseen taloon. Kaikki näytti olevan päällisin puolin hyvin, mutta kuitenkin aisti että jotakin on ilmassa.
Tämä on nykyhallituksen ketju, ja pian pamahtaa banaania. Tuon kuitenkin näitä juttuja esille siksi, ettei tuon ajan talouspolitiikka ollut epäonnistunutta, vaan se oli tänne sopiva sekoitus niin länsimaista politiikkaa kuin mahdollista, vaikkapa EEC:hen liittyminen oli varsinainen spektaakkeli, että ylipäätään saatiin lupa moiseen.
Ei noita aikoja ole mitään syytä tarkastella nykyisten talousoppien pohjalta, kuten ei arvostella sen ajan muutakaan politiikkaa tämän päivän kriteerien mukaan.