Korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko kertoo HS:n haastattelussa, miksi ylin tuomioistuin on koventanut seksuaalirikosten rangaistuksia: ”Ajattelutavassa on tapahtunut murros”
Eri oikeusasteiden seksuaalirikoksista langettamat tuomiot ovat usein rangaistusasteikon lievimmästä päästä. HS:n haastattelussa korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko arvioi tämän johtuneen väkivallan yleisyydestä Suomessa. ”Tässä ajattelutavassa on tapahtunut murros.”
Korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko sanoo, että ylimmässä oikeusasteessa seurataan myös yhteiskunnallista keskustelua. Muutokset rangaistuskäytännössä ovat kuitenkin hitaita. (KUVA: SAMI KERO / HS)
Petri Sajari HS
Julkaistu: 17.2. 2:00 , Päivitetty: 17.2. 6:20
SEKSUAALIRIKOKSISTA Suomessa langetettavien tuomioiden pitäisi tulevina vuosina tiukentua, vaikka lainsäädäntöön ei tehtäisi mitään muutoksia. Tämä johtuu korkeimman oikeuden viime vuosina tekemistä ennakkopäätöksistä, jotka ovat jääneet julkisuudessa vähälle huomiolle.
”Seksuaalirikosten rangaistuksissa ratkaisukäytäntömme on muuttunut jonkin verran ankarammaksi”, sanoo korkeimman oikeuden presidentti
Timo Esko HS:n haastattelussa.
Poliitikot, kuten oikeusministeri
Antti Häkkänen (kok), ovat
vaatineet seksuaalirikoksista ankarampia rangaistuksia. Vaatimukset ovat lisääntyneet erityisesti viime aikojen seksuaalirikoksia koskevan keskustelun vuoksi. Korkeimman oikeuden päätösten vuoksi linja on kuitenkin jo valmiiksi kiristymässä.
”Ajattelutavassa on tapahtunut murros.”
Eri oikeusasteiden seksuaalirikoksista langettamat tuomiot ovat olleet verraten usein rangaistusasteikon lievimmästä päästä. Presidentti Eskolla ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, miksi tuomiot ovat olleet kohtalaisen lieviä.
”Suomessa ehkä aikaisemmin ajateltiin väkivallan olevan niin yleistä, että sitä pitää jollakin tapaa hyväksyä. Tässä ajattelutavassa on tapahtunut murros. Tahdon ja ihmisarvon kunnioittaminen on saanut suuremman painoarvon. Se on iso muutos, joka on alkanut mennä hiljalleen läpi.”
Törkeimmissä seksuaalirikoksissa rangaistusasteikot ovat hyvin leveitä: törkeässä raiskauksessa ja törkeässä lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä tuomiot voivat vaihdella kahdesta aina kymmeneen vuoteen saakka.
”Muutokset rangaistuskäytännössä ovat aina hitaita.”
PRESIDENTTI ESKO painottaa, että korkeimmassa oikeudessa seurataan luonnollisesti myös yhteiskunnallista keskustelua seksuaalirikosten ankarammista rangaistuksista.
Tuomioistuimet soveltavat tekohetkellä voimassa ollutta lainsäädäntöä. Käräjäoikeuden tuomiosta kuluu yleensä useita vuosia siihen, kun korkein oikeus harkintansa jälkeen ottaa asian tutkittavakseen.
”Muutokset rangaistuskäytännössä ovat aina hitaita, koska korkein oikeus ei ole mikään pörssi, jossa torilla huutelijoiden näkemyksiin tartuttaisiin, vaikka toki myös kuuntelemme yhteiskuntaa.”
Korkein oikeus on viime vuosikymmeninä ottanut erittäin harvoin kantaa rangaistusten mittaamiseen eli siihen, mikä on oikeudenmukainen rangaistus tehdystä rikoksesta.
Kahdeksan viime vuoden aikana korkein oikeus on kuitenkin tehnyt 50 ennakkoratkaisua, joissa se on ottanut kantaa rangaistuksen mittaamiseen. Kaikki niistä eivät ole seksuaalirikoksia, mutta muutosta aikaisempaan voi silti pitää verraten merkittävänä. Osassa päätöksiä rangaistuksia on myös lievennetty.
Vuonna 2017 korkein oikeus päätti, että huumausainerikoksissa rangaistuskäytäntöä on muutettava, vaikka lainsäädäntö oli pysynyt ennallaan. Korkein oikeus lievensi huumekuriirin kahdeksan vuoden ja kuuden kuukauden rangaistusta kolmella vuodella.
Lue tästä huumekuriiri ”Andrein” tapauksesta:
Tulli pysäytti Andrein Länsisatamassa ja löysi Mazdasta kahdeksan kiloa amfetamiinia – se oli täydellinen rikos korkeimmalle oikeudelle, joka halusi lyhentää huumetuomioita
Päätöksen keskeinen uudistus oli, että huumausainerikosten rangaistuksia ei pidä enää määrätä mekaanisesti huumausaineen määrän ja laadun perusteella. Aikaisemmin se johti vuosikausia siihen, että huumausainerikosten rangaistukset olivat suhteettoman ankaria.
”Mittaamiseen vaikuttavat niin tavattoman monet seikat.”
”Kun ensimmäistä kertaa tulin korkeimpaan oikeuteen töihin vuonna 2006, vanhat ja kunnioitettavat jäsenet olivat aika usein sitä mieltä, että rangaistuksen mittaamisesta on vaikea tehdä ennakkoratkaisuja, koska mittaamiseen vaikuttavat niin tavattoman monet seikat”, Esko sanoo.
Rikosuutisista eivät suurelle yleisölle välttämättä välity kaikki yksityiskohdat, joita tuomioistuimien on lain mukaan punnittava rangaistuksia mitatessaan. Se voi olla yksi syy siihen, miksi etenkin seksuaalirikoksissa vaaditaan herkästi ankarampia rangaistuksia.
Rangaistukset eivät myöskään saisi olla ailahtelevia. Yhdenvertaisuusperiaatteen pitäisi taata samasta rikoksesta sama rangaistus kaikille. Ongelmana on, että etenkin seksuaalirikokset ovat hyvin harvoin täysin vertailukelpoisia.
Silti korkein oikeus on pyrkinyt tiukentamaan linjaansa seksuaalirikoksissa. Tämä näkyy esimerkiksi yhdestä ratkaisusta, jonka se teki viime huhtikuussa.
RIKOKSESTA tuomittu 23-vuotias oli ollut eräässä asunnossa viettämässä iltaa muiden kanssa.
Asianomistaja eli uhri oli 13-vuotias, joka oli illan aikana nauttinut alkoholia ja humaltunut. Illan aikana tuomittu ja asianomistaja olivat sukupuoliyhteydessä asunnon makuuhuoneessa.
Käräjäoikeus tuomitsi 23-vuotiaan kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hovioikeus muutti ehdollisen rangaistuksen vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi, koska se katsoi hyväksikäytön olleen suuren ikäeron takia törkeä.
Korkein oikeus puolestaan päätti, että oikeudenmukainen rangaistus on kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Tekijä siis passitettiin vankilaan.
”Korkein oikeus on ainoa tuomioistuin, joka pystyy ennakkoratkaisuillaan rangaistuskäytäntöä kehittämään.”
Perusteluissaan korkein oikeus toteaa, että tekijän syyksi luettua rikosta on pidettävä lapsen kehityksen kannalta hyvin vahingollisena ja vaarallisena. Päihtymyksen takia asianomistaja oli myös tavanomaista haavoittuvaisempi.
Korkeimman oikeuden mukaan sillä, oliko 13-vuotias ollut aloitteellinen tai muutoin aktiivinen, ei ollut vaikutusta tuomittavaan rangaistukseen. Rikoksesta tuomittu oli tietoinen lapsen iästä.
Tekijä vetosi siihen, että hän oli saanut vakituisen asunnon, tarkoituksena oli alkaa opiskella, hän oli ollut kuntouttavassa työssä ja joutui päivittäin auttamaan iäkkäitä ja sairaita vanhempiaan. Korkeimman oikeuden mielestä nämä seikat eivät puoltaneet ehdollista vankeusrangaistusta.
”VOI OLLA, että täällä on aikaisemmin painotettu rangaistuskäytännön yhtenäisyyttä enemmän kuin olisi ollut tarpeen. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että korkein oikeus on ainoa tuomioistuin, joka pystyy ennakkoratkaisuillaan rangaistuskäytäntöä kehittämään ja muuttamaan. Kenties tässä on tapahtunut viime vuosina muutos ajattelutavassa. Vai mitä sanoo Pekka?”
Presidentti Eskon vieressä istuu oikeusneuvos
Pekka Koponen, joka on erikoistunut rikosoikeuteen. Hän toteaa, että seksuaalirikosten ankarampiin rangaistuksiin ovat vaikuttaneet myös lainsäädäntöön tehdyt muutokset. Presidentti Esko nyökyttelee.
Korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko ja oikeusneuvos Pekka Koponen.(KUVA: SAMI KERO / HS)
”Rangaistuksen mittaamista koskevissa tapauksissa olisi tärkeää, että mittaaminen olisi avoinna molempiin suuntiin. Nämä ovat harvinaisia poikkeustapauksia”, Koponen sanoo.
LATINANKIELINEN
reformatio in peius on tärkeä prosessioikeudellinen periaate. Se tarkoittaa, että tuomioistuin ei voi ratkaista valitusta valittajan vahingoksi, jos myös syyttäjä tai asianomistaja ei ole valittanut.
Periaatteen tarkoituksena on turvata se, että tuomioon voi hakea muutosta vailla pelkoa siitä, että se muutettaisiin ankarammaksi.
Jos taas syyttäjä hakee myös muutosta ja korkein oikeus valitusluvan myöntää, silloin rangaistuksen mittaaminen on avoinna molempiin suuntiin: tuomio voidaan muuttaa joko lievemmäksi tai ankarammaksi.
Herää siis kysymys, ovatko syyttäjät seksuaalirikoksissa jostain syystä jättäneet hakematta valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
”Olisi hyvä, jos syyttäjät hakisivat enemmän valituslupia seksuaalirikoksissa.”
Korkein oikeus hyväksyy valituslupahakemuksista vain alle kymmenen prosenttia. Myönnetyissä valitusluvissa alle 20 prosentissa muutoksenhakijana on syyttäjä.
”Seksuaalirikoksissa syytetty hakee valituslupaa yleensä näytön perusteella väittäen, että ei ole syyllistynyt syytteen mukaiseen tekoon. Olisi hyvä, jos syyttäjät hakisivat enemmän valituslupia seksuaalirikoksissa, jolloin myös rangaistuksen mittaaminen olisi arvioitavissa”, Koponen sanoo.
Syyttäjien vähäiset valituslupahakemukset saattavat johtua siitäkin, että seksuaalirikokset ovat välillä täysin salassa pidettäviä uhrien suojelemiseksi. Toisin sanoen yksityiskohtaista tietoa siitä, millä perusteella korkein oikeus on rangaistuksia muuttanut, ei ole käytettävissä.
Rangaistusten mittaamisen vaikeudesta kertoo sekin, että näitä asioita pohdittaessa äänestyspäätökset korkeimmassa oikeudessa ovat keskimääräisesti selvästi yleisempiä. Korkeimmassa oikeudessa asiat ratkaistaan yleensä viiden tuomarin kokoonpanossa.
”Seksuaalirikosten rangaistusten mittaamisessa äänestykset ovat sitten vielä keskimääräistäkin yleisempiä. Se kuvastaa, kuinka vaikeita seksuaalirikokset ovat”, Esko sanoo.
Oulussa ilmi tulleiden ulkomaalaisten seksuaalirikosepäilyjen takia poliitikot ovat taas alkaneet vaatia ankarampia rangaistuksia. Presidentti Esko ja oikeusneuvos Koponen eivät halua ottaa kantaa esitettyihin lainmuutoksiin, koska se on lainsäätäjän eli eduskunnan tehtävä.
Oikeusneuvos Pekka Koponen. (KUVA: SAMI KERO / HS)
”Kaikki muutokset lainsäädäntöön olisi aina mietittävä huolellisesti, eikä rikoslakia pitäisi koskaan muuttaa kiireessä”, Koponen sanoo.
Koponen kuitenkin ottaa esiin toisen lainsäädännössä tai rangaistuskäytännössä havaitsemansa epäkohdan.
”Törkeissä pahoinpitelyissä rangaistusasteikko on 1–10 vuotta vankeutta, mutta rangaistukset ovat usein kahden vuoden tasolla. Eli rangaistusasteikko kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen on lähes käyttämättä, vaikka kyse voi olla erittäin dramaattisesti uhrin loppuelämään vaikuttavasta teosta.”
Mutta siihenkin on yksi selitys. Koposen mukaan törkeää pahoinpitelyä vakavammassa tapon yrityksessä rangaistuskäytäntö on vakiintunut vajaaseen neljään vuoteen, vaikka se on tapossa kymmenen vuotta.
”Törkeissä pahoinpitelyissä rangaistusasteikon pitäisi olla kapeampi.”
”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että törkeissä pahoinpitelyissä rangaistusasteikon pitäisi olla kapeampi. Esimerkiksi Ruotsissa se on jaettu kahteen osaan: yhdestä vuodesta ja kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen sekä viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen.”
Kriminologissa tutkimuksissa on havaittu, että ankarampien rangaistusten ennaltaehkäisevä vaikutus on pieni. Toisaalta rangaistusten pitäisi olla tuntuvia teon moitittavuuteen nähden.
Moitittavuuden arvioiminen on puolestaan eduskunnan tehtävä, ja siinä otetaan huomioon myös muissa valtioissa säädetyt rangaistukset.
”Eräänä oikeusvaltion mittarina on pidetty sitäkin, mikä on vankien määrä. Meillä Suomessa se on aika kohtuullinen”, presidentti Esko sanoo.
Seksuaalirikosten rangaistuksia on kovennettu, ja vankilavuosien määrä on moninkertaistunut vuosituhannen alusta
SEKSUAALIRIKOKSIA koskeviin säännöksiin on 20:n viime vuoden aikana tehty kymmenkunta kovennusta, sanoo rikosoikeuden ja kriminologian professori
Tapio Lappi-Seppälä.
Tilastojen mukaan vuosituhannen vaiheessa seksuaalirikoksista langetettiin vuosittain noin sata vankilavuotta. Viime vuosina vankilavuosien määrä on vaihdellut 400:n ja 500:n välillä. Määrään vaikuttaa tuomioiden pidentymisen lisäksi tuomittujen rikosten lisääntyminen, mikä kertoo ennen kaikkea ilmoitusalttiuden kasvusta ja syytteeseenpanon tehostumisesta.
”Vankilavuosina mitaten rikosoikeudellinen kontrolli on tiukentunut merkittävästi. Tämä prosessi on edelleen käynnissä, mikä ilmenee korkeimman oikeuden antamissa ennakkopäätöksissä. Niiden vaikutukset eivät näy vielä vankilavuosissa, vaan tulevat esille vasta tulevina vuosina”, Lappi-Seppälä sanoo.
Oikeusministeriössä tehdyn vertailun perusteella Suomen lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö vaikuttavat olevan ankarampia kuin Ruotsissa. Suomessa sukupuoliyhteydelle lapsen kanssa on säädetty sekä ankarampi enimmäisrangaistus että ankarampi vähimmäisrangaistus kuin Ruotsissa.
LAPPI-SEPPÄLÄN mukaan tehtyjen kovennusten mahdollisista rikollisuusvaikutuksista ei ole luotettavaa tilastollista näyttöä.
”Tilastoitu seksuaalirikollisuus on liki kolminkertaistunut kovennusten myötä tällä vuosituhannella niin Suomessa kuin Ruotsissakin, joskin tässä on ajallista ja rikoskohtaista vaihtelua. Kasvu on yhteydessä ennen kaikkea tunnusmerkistöjen laajennuksiin, toleranssin muutoksiin sekä ilmoitusalttiuden kasvuun.”
Rikosuhritutkimusten luotettavimmin mittaama seksuaalinen väkivalta on Suomessa pysynyt samalla tasolla vuosina 2013–2017. Ruotsissa uhritutkimukset osoittavat merkittävää seksuaalisen häirinnän lisääntymistä vuoden 2014 jälkeen.
VUONNA 2017 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltyjä oli yhteensä 752, joista alle 21-vuotiaita oli 229. Epäillyistä kuudesosa oli alle 18-vuotiaita.
Eduskunta käsittelee parhaillaan kansalaisaloitetta, jossa lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön vähimmäisrangaistus muutettaisiin yhdestä vuodesta kahteen vuoteen. Se tarkoittaisi, että teini-ikäisten sukupuoliyhdyntä seurustelusuhteessa voisi johtaa verraten monissa tapauksissa vähintään kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, jos osapuolten ikäero olisi 4–5 vuotta.
Rikoslain mukaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä tai lapsen törkeänä seksuaalisena hyväksikäyttönä ei pidetä tekoa, joka ei loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta tai jos osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.
Jos siis 19-vuotias olisi sukupuoliyhteydessä 15-vuotiaan seurustelukumppaninsa kanssa, tarkoittaisi se kansalaisaloitteen mahdollisen hyväksymisen jälkeen pitkää ehdotonta vankeusrangaistusta. Nykyisin rangaistuksena on yleensä ehdollinen vankeusrangaistus.
”Lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön piiriin kuuluvien tekojen kirjo on laaja. Merkittävä osa hyväksikäyttörikoksista muistuttaa nuorten seurustelusuhdetta. Toisaalta sama rikosnimike ja rangaistusasteikko koskee myös erittäin vakavia tekoja, joissa tekijä on varttuneempi ja on käytetty väkivaltaa”, sanoo lainsäädäntöjohtaja
Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006004329.html