Oulun seksuaalirikokset ja raiskaukset

Kveeni

Kersantti
ttps://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1401c3ea-faae-4f8e-8512-bb1d9011b6d8

"Mies hivuttautui uimahallin saunassa 16-vuotiaan viereen ja tarrasi kiinni penikseen

Tänään klo 20:24
Pojan mukaan hän meni tilanteessa shokkiin ja poistui saunasta.
  • Osapuolet eivät tunteneet toisiaan ennalta.

  • Ulkomaalaislähtöinen mies puhui pojalle englantia.

  • Mies otettiin kiinni vielä tapahtumapäivänä ja tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta.


Tilaa olisi ollut vaikka kuinka. Silti mies istuutui pojan hämmästykseksi aivan hänen viereensä. Kuvituskuva. JUKKA VUOKOLA/ AL
Tapaus sattui Rauman kaupungin uimahallissa toissa kesänä. Teinipoika oli ollut äitinsä kanssa uimahallissa. Poika oli mennyt yksin miesten puolen saunaan, joka oli ollut hänen sinne mennessään tyhjä.
Poika istuutui lauteille lähelle kulmaa. Kohta saunaan asteli pojalle täysin vieras keski-ikäinen mies. Pojan yllätykseksi mies istuutui vain ”20 sentin” päähän hänestä.
Satakunnan käräjäoikeudelle nuorukainen kertoo, että mies oli kysynyt hänen ikäänsä sekä sitä että puhuuko hän englantia. Poika oli sanojensa mukaan osallistunut keskusteluun ja kysynyt mieheltä, mistä maasta tämä on ja mitä kieltä puhuu.
Sitten mies ojensi kätensä. Nuorukaisen mukaan hän luuli ensin, että mies halusi esittäytyä.
”Oletko homoseksuaali?”
Luulo oli turha, sillä mies suuntasikin kätensä pojan haaroväliin ja tarrasi kiinni kiinni pojan penikseen. Samalla mies oli kysynyt pojalta, onko tämä homoseksuaali.
Teinipoika huitaisi miehen käden pois.
Mies yritti kuitenkin toistamiseen tarttua pojan sukuelimeen.
Tällä kertaa poika pakeni ja poistui koko saunaosastolta. 16-vuotias kertoi tapahtuneesta yksityiskohtineen uimahallin kassanhoitajalle sekä kohta myös äidilleen.
Kärsi paniikkikohtauksista
Kassanhoitaja todisti asiassa Satakunnan käräjäoikeudessa. Samoin todisti pojan äiti.Äidin mukaan poika oli sanonut miehen ottaneen kiinni haarovälistä. Poika oli ollut ”poissa itsestään”.


Rauman kaupungin uimahalli. KARI SUNI/ SKA
Nuorukaisen mukaan tapahtunut vaikutti negatiivisesti häneen. Hän kärsi paniikkikohtauksista koko loppukesän.
38-vuotias mies sai vastattavakseen syytteen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Sen ohella hän sai toissijaisen syytteen seksuaalisesta ahdistelusta.
Poika vaati syytetyltä korvausta tilapäisestä haitasta 1700 euroa ja kärsimyksestä 1700 euroa.
”Puhui vain suomea”
Mies kiisti rikoksen. Hän ei ollut koskenut poikaan.
Syytetyn mukaan hän oli istunut lauteille siten, että heidän välilleen jäi 1-2 henkilön levyinen tyhjä tila. Hän oli ollut pojan kanssa saunassa 1-2 minuutin ajan.
He olivat puhuneet, mutta keskustelusta ei ollut tullut mitään. Syytetyn mukaan hän ei ymmärtänyt pojan puhetta, koska tämä puhui vain suomea.
Miehen mukaan hän oli huomannut pojan olleen hermostunut. Tästä syystä hän oli lopettanut keskustelun ja sanonut pojalle ”kiitos”.
Lopuksi syytetty oli poistunut saunasta.
Poliisitutkinnassa mies oli todennut pois lähtiessään taputtaneensa poikaa olkapäille.Tätä yksityiskohtaa syytetty ei kertonut oikeudessa.
Ei tahtoa murtavaa väkivaltaa
Satakunnan käräjäoikeus katsoo, että rikos on näytetty toteen asianomistajan, hänen äitinsä ja todistajan kertomuksilla.
Tekoon ei liity sellaista kohteena olleen henkilön tahdon murtavaa väkivaltaa, että kyse olisi pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.
Rikos johon mies on syyllistynyt on seksuaalinen ahdistelu.
Käräjäoikeus tuomitsi 38-vuotiaan miehen 70 päiväsakkoon. Tuomittu oli kolme vuorokautta pidätettynä (kuulustelujen ajan), joten hänen pitää maksaa vain 58 päiväsakkoa. Maksettavaa kertyy 348 euroa.
Turha valitus
Uhrilleen tuomitun tulee korvata tilapäisestä haitasta tuhat euroa ja kärsimyksestä toiset tuhat euroa. Summat on maksettava viivästyskorkoineen.
Mies valitti tuomiosta Vaasan hovioikeuteen.
Tai ainakin hän yritti valittaa, sillä kuluvan viikon tiistaina hovioikeus ilmoitti, ettei se myönnä asiassa valituslupaa. Näin ollen käräjäoikeuden lokakuussa antama tuomio jää noudatettavaksi."

Onneksi tasa- arvo etenee; nyt saa myös pikkupojat tuntea etnistä värinää!
Ei ole enää vain teinityttöjen etuoikeus!

Onneksi me rikastutaan tällä!

Edit. Lainausmerkit, ja se oli Raumalla eikä Oulussa. Väärä kettinki. Siirtäköön modet jos aiheellista.
 
Viimeksi muokattu:

Merten sheriffi

Greatest Leader
Täytyy todella toivoa, että Lokka tekisi kaikkien jytkyjen JYTKYN ja menisi eduskuntaan. Kokoomuksen lampaat tuolla valtuuston salissa näyttävät punastelevan sekä irvistelevän hänelle.
Mieli tekisi heillä puhua samoista asioista mutta kun eivät voi. Leikitään politiikkoa mutta ei tartuta asioihin.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Eikö vääräuskoisten lasten häpäiseminen kiihota?

Älä anna mulle ajatuksia... Noh leikki leikkinä, tarvinnu vielä kenenkään lapsiin koskea....tyttäriin kyllä, mut vaan täysikäsiin ;)
 

vonrehausen

Kersantti
Kuten joku kirjoitti, ei ulkomaalaisia voi kotouttaa. Niiden pitää itse haluta sopeutua Suomeen ja se ei maksa mitään. Jos eivät itse halua niin ei se onnistu millään rahasummalla.

Jep, hiuksista vittuun vaan. Ei tarvita musupaskasakkia Suomeen yhtään.

Terv. Lääk. kand. Seur. jäsen, E-Töölöstä kotoisin oleva, koko elämänsä aikana ihan vitusti ulkomaalaisia tuntenut ja ulkomailla ekstentiivisesti asunut(mm. Tokiossa), ulkomaalaisen kanssa naimisissa oleva, lapsiperheen isä, JH-A joka vaaleissa äänestänyt liberaali mies eli tyypillinen kouluttamaton, peräkammarinpoika, ennakkoluuloinen rasisti-persu-putinisti, joka pelkää vain erilaisuutta eikä uskalla hyväksyä kansainvälistyvää uutta uljasta Suomea.
 
Viimeksi muokattu:

baikal

Supreme Leader
Terv. Lääk. kand. Seur. jäsen, E-Töölöstä kotoisin oleva, koko elämänsä aikana ihan vitusti ulkomaalaisia tuntenut ja ulkomailla ekstentiivisesti asunut(mm. Tokiossa), ulkomaalaisen kanssa naimisissa oleva, lapsiperheen isä, JH-A joka vaaleissa äänestänyt liberaali mies eli tyypillinen kouluttamaton, peräkammarinpoika, ennakkoluuloinen rasisti-persu-putinisti, joka pelkää vain erilaisuutta eikä uskalla hyväksyä kansainvälistyvää uutta uljasta Suomea.

Tykkäät isänmaastasi sellaisena, kun se vielä on. Aika moni jakaa käsityksesi. Meillä on toivoa niin kauan, kun vielä saamme äänemme kuuluviin ja lopetamme -uskomisen-luottamisen-toivomisen. Päin naamaa valehtelevat päättäjät on osattava vaihtaa vaaleissa. Jos siihen emme pysty, niin tulemme saamaan mittamme piripintaisena ja juoda kurnuttamaan kalkin pohjaa myöten. Tämä on de facto.
 

hansai

Supreme Leader
Tykkäät isänmaastasi sellaisena, kun se vielä on. Aika moni jakaa käsityksesi. Meillä on toivoa niin kauan, kun vielä saamme äänemme kuuluviin ja lopetamme -uskomisen-luottamisen-toivomisen. Päin naamaa valehtelevat päättäjät on osattava vaihtaa vaaleissa. Jos siihen emme pysty, niin tulemme saamaan mittamme piripintaisena ja juoda kurnuttamaan kalkin pohjaa myöten. Tämä on de facto.
(y)
Suosittelen kaikille kuunneltavaksi ohjelman vuodelta 2013.

Kuuntele Jakso 3: Suomalaisen rasismin tulevaisuus Yle Areenassa:

http://areena.yle.fi/1-1773916

Veikkaan, että tää peli on hävitty.
 

hansai

Supreme Leader
Aleksinkulman paneli: Kotouttaminen on kaikkien asia, vihapuhe ja ennakkoluulot vain lisäävät ongelmia
  • 0
  • 0
  • JAA:
TurvapaikanhakijatSEURAA

Paneelikeskusteluun osallistuivat sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta, Oulun monikulttuurisen työn koordinaattorina pitkään toiminut Shasnaz Mikkonen, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen, Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács ja imaami, tohtori Abdul Mannan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

OULU 2.2.2019 10:07
RAIMO PIRTTIKOSKI

Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen olisi syytä nähdä kaikkien yhteisenä asiana, johon jokainen myös voi vaikuttaa. Ongelmien vähentämiseksi tarvittaisiin lisää avointa ja rehellistä keskustelua, vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa.

Näin arvioivat monet panelistit ja kuulijat Oulun Aleksinkulmassa perjantai-iltana. Keskustelutilaisuuden järjestivät Oulun rauhanryhmä ja Oulun yliopiston sosiologian oppiaine. Tavoitteena oli vastata kysymykseen, voiko maahanmuuttaja kotoutua Ouluun.

Tunteita herätti erityisesti viimeaikainen kohu maahanmuuttajien epäillyistä seksuaalirikoksista Oulussa. Paneeliin osalllistuivat sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen(vihr.), Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács, Oulun monikulttuurisen työn koordinaattorina pitkään toiminut Shahnaz Mikkonen sekä imaami, tohtori Abdul Mannan.
Haapanen kertoi, että Oulussa kaupungin kotouttamisohjelma on päivitetty viime vuonna.

– Sieltä voi netissäkin katsoa kohta kohdalta, mitä kaikkea kaupunki on luvannut tehdä kotoutumisen edistämiseksi.

Haapanen muistutti, etteivät esimerkiksi työpaikka ja toimeentulo vielä takaa kotoutumista.
Monelta puuttuvat läheiset ystävät
– Jos kontaktit ja läheiset ihmiset ympäriltä puuttuvat, ihminen ei tunne olevansa kotona.
Puurusen mielestä yksi suuri ongelma on se, ettei Suomessa tunnisteta erilaisten maahanmuuttajaryhmien tarpeita.

– Kaikkia kohdellaan liiaksi yhtenä massana, vaikka jotkut tarvitsevat enemmän ohjausta kuin toiset. Kotouttamiskoulutus on kohdentamatonta, Puurunen sanoi.

– Varsinkin yksin tulleita nuoria miehiä myös siirrellään paikasta toiseen, jolloin he eivät oikein pysty juurtumaan mihinkään.

Puurunen huomautti, että esimerkiksi lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ongelma, joka koskee kaikkia Suomessa asuvia.

– Oulun tapahtumat eivät ole perustelu ryhtyä vainoamaan maahanmuuttajia tai mitään muutakaan yksittäistä kansanryhmää.

Myös Mannan korosti, että vihapuhe ja ennakkoluulot vain lisäävät ongelmia.

– Etenkin muslimeita syytetään ja uhkaillaan nyt yleisesti. Toimittajienkin tulisi olla varovaisia, etteivät he osaltaan yllyttäisi vihaan maahanmuuttajia kohtaan.
Kovács totesi, että Suomessa kotouttamisen todellisia vaikutuksia vasta tutkitaan

– Tarvitsemme ainakin enemmän rehellistä keskustelua kulttuureista ja uskonnoista. Lisäksi edelleen vaikuttaa siltä, että viranomaisten mielestä vain heidän toimensa kotoutumisen edistämiseksi ovat rahanarvoisia.

Mikkonen kaipasi Ouluun kaikkien kaupunkilaisten yhteistä olohuonetta, jonne maahanmuuttajatkin voisivat vapaasti tulla keskustelemaan ja kyselemään mieltään askarruttavista asioista.

Emme tarvitse lakien koventamista, vaan avointa kanssakäymistä ja aitoa hyväksymistä.

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/...-ennakkoluulot-vain-lisaavat-ongelmia/814603/

Uutisesta jäi pois kohta, jossa vaadittiin suomalaisten sopeutumista tulijoihin..
 
Emme tarvitse lakien koventamista, vaan avointa kanssakäymistä ja aitoa hyväksymistä.

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/...-ennakkoluulot-vain-lisaavat-ongelmia/814603/
Aitoa hiekkaerämaanlain eli sharialain hyväksymistä. Avoin kanssakäyminen on taas sitä, että toiseus saa puuhailla mitä parhaiten osaa, ilman esivallan tahikka tavan pottunokkien väliintuloa.

Ei tosiaankaan tarvita lakien koventamista, vaan suomalaiseen yhteiskuntaan sopimattomien ulkomaalaisten poistamista maasta.
 

tulikomento

Greatest Leader
Aleksinkulman paneli: Kotouttaminen on kaikkien asia, vihapuhe ja ennakkoluulot vain lisäävät ongelmia
  • 0
  • 0
  • JAA:
TurvapaikanhakijatSEURAA

Paneelikeskusteluun osallistuivat sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta, Oulun monikulttuurisen työn koordinaattorina pitkään toiminut Shasnaz Mikkonen, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen, Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács ja imaami, tohtori Abdul Mannan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

OULU 2.2.2019 10:07
RAIMO PIRTTIKOSKI

Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen olisi syytä nähdä kaikkien yhteisenä asiana, johon jokainen myös voi vaikuttaa. Ongelmien vähentämiseksi tarvittaisiin lisää avointa ja rehellistä keskustelua, vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa.

Näin arvioivat monet panelistit ja kuulijat Oulun Aleksinkulmassa perjantai-iltana. Keskustelutilaisuuden järjestivät Oulun rauhanryhmä ja Oulun yliopiston sosiologian oppiaine. Tavoitteena oli vastata kysymykseen, voiko maahanmuuttaja kotoutua Ouluun.

Tunteita herätti erityisesti viimeaikainen kohu maahanmuuttajien epäillyistä seksuaalirikoksista Oulussa. Paneeliin osalllistuivat sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen(vihr.), Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács, Oulun monikulttuurisen työn koordinaattorina pitkään toiminut Shahnaz Mikkonen sekä imaami, tohtori Abdul Mannan.
Haapanen kertoi, että Oulussa kaupungin kotouttamisohjelma on päivitetty viime vuonna.

– Sieltä voi netissäkin katsoa kohta kohdalta, mitä kaikkea kaupunki on luvannut tehdä kotoutumisen edistämiseksi.

Haapanen muistutti, etteivät esimerkiksi työpaikka ja toimeentulo vielä takaa kotoutumista.
Monelta puuttuvat läheiset ystävät
– Jos kontaktit ja läheiset ihmiset ympäriltä puuttuvat, ihminen ei tunne olevansa kotona.
Puurusen mielestä yksi suuri ongelma on se, ettei Suomessa tunnisteta erilaisten maahanmuuttajaryhmien tarpeita.

– Kaikkia kohdellaan liiaksi yhtenä massana, vaikka jotkut tarvitsevat enemmän ohjausta kuin toiset. Kotouttamiskoulutus on kohdentamatonta, Puurunen sanoi.

– Varsinkin yksin tulleita nuoria miehiä myös siirrellään paikasta toiseen, jolloin he eivät oikein pysty juurtumaan mihinkään.

Puurunen huomautti, että esimerkiksi lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ongelma, joka koskee kaikkia Suomessa asuvia.

– Oulun tapahtumat eivät ole perustelu ryhtyä vainoamaan maahanmuuttajia tai mitään muutakaan yksittäistä kansanryhmää.

Myös Mannan korosti, että vihapuhe ja ennakkoluulot vain lisäävät ongelmia.

– Etenkin muslimeita syytetään ja uhkaillaan nyt yleisesti. Toimittajienkin tulisi olla varovaisia, etteivät he osaltaan yllyttäisi vihaan maahanmuuttajia kohtaan.
Kovács totesi, että Suomessa kotouttamisen todellisia vaikutuksia vasta tutkitaan

– Tarvitsemme ainakin enemmän rehellistä keskustelua kulttuureista ja uskonnoista. Lisäksi edelleen vaikuttaa siltä, että viranomaisten mielestä vain heidän toimensa kotoutumisen edistämiseksi ovat rahanarvoisia.

Mikkonen kaipasi Ouluun kaikkien kaupunkilaisten yhteistä olohuonetta, jonne maahanmuuttajatkin voisivat vapaasti tulla keskustelemaan ja kyselemään mieltään askarruttavista asioista.

Emme tarvitse lakien koventamista, vaan avointa kanssakäymistä ja aitoa hyväksymistä.

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/...-ennakkoluulot-vain-lisaavat-ongelmia/814603/

Uutisesta jäi pois kohta, jossa vaadittiin suomalaisten sopeutumista tulijoihin..

Uskomatonta paapomista ja valkopesua. VMP ! Syljettää lukea tuollaista sontaa. Ihan kuin joku paapominen, suosiminen ja passaaminen saisi Lähi-idästä ja Afganistanista tulleet häiriintyneet seksuaalirikolliset yhtäkkiä parantamaan tapansa.
 

Aquilifer

Eversti
Uskomatonta paapomista ja valkopesua. VMP ! Syljettää lukea tuollaista sontaa. Ihan kuin joku paapominen, suosiminen ja passaaminen saisi Lähi-idästä ja Afganistanista tulleet häiriintyneet seksuaalirikolliset yhtäkkiä parantamaan tapansa.

Sehän tässä kyrpiikin kun se kotouttaminen olisi niin helppoa, jos vain olisi halua. Tuet minimiin, unohdetaan "erikoistarpeet" koska sellaiset ehkäisevät kotoutumista, rikoksista pikaheitto ulos ja lapsenomainen paapominen kokonaan pois. Kohdellaan heitä kuin aikuisia kohdellaan, eli odotetaan vastuunottoa omasta elämästä niin kuin kantasuomalaiseltakin odotetaan. Kyllä rupeaisi kotoutuminen maistumaan niille jotka ovat vilpittömin mielin tänne tulleet, koijarit lähtisivät sitten aika nopeasti vihreämmille niityille. Olisi aika paljon halvempaa ja helpompaa.
 

VanhaPate

Kenraali
Tämä nyt on Sudanista mutta oikein professorin suusta kuuluu, että on naisten oma vika jos joutuu häirinnän kohteeksi. Mitäpä sitten voi odottaa miehiltä, jotka tulevat alueelta jossa vallitsee tuollainen asenne.

[COLOR=rgba(17, 17, 17, 0.6)]A debate about the sexual harassment of women in Sudan took place on Shabab Talk, an Arabic-language TV show on Deutsche Welle TV. Professor Muhammad Uthman Saleh, who is the head of the Sudanese Islamic Scholars' Association and who participated in the debate, said that the statistics that demonstrated that Sudan is a dangerous country for women were from sources "hostile to Sudan." Professor Saleh said that harassment "ensues" when young men are aroused by seeing uncovered women. Wi'am Shawqi, a 28-year-old audience member who spoke during the debate, said that Professor Saleh is to blame for sexual harassment because he gives men "the right to harass [women]." Shawqi also said that clothing has "nothing to do with the sick customs and backwards traditions of society" The interview aired on September 18. Shawqi's comments garnered attention from German and Arabic-language news sources, and Deutsche Welle TV claimed that Shawqi and show host Jaafar Abdul Karim received death threats following the debate.[/COLOR]
 

hansai

Supreme Leader
Oulun rikosepäilyjen jälkeen netissä alettiin kuiskutella Rotherhamista, ja että mitä tapahtui siellä tapahtuu juuri nyt Oulussa – tästä on kyse
Rotherhamissa äärimmäinen poliittinen korrektius mahdollisti yli tuhannen alaikäisen jopa järjestelmällisen seksuaalisen hyväksikäytön, ja nyt korttia heilutetaan Suomessakin.
Ossi Mansikka HS, Tuomas Peltomäki HS
Julkaistu: 5.2. 12:35 , Päivitetty: 5.2. 14:21


Kuin Rotherhamissa.

Omituinen paikannimi alkoi pulpahdella Suomessa esiin jo joulukuussa, kun Oulun poliisi tiedotti ensimmäisen kerran kaupungissa kirjatuista seksuaalirikosepäilyistä.

Tammikuussa julkistettiin lisää tietoja. Poliisi kertoi tutkivansa yhdeksää rikoskokonaisuutta, jossa ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään 10–15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
Viimeksi tammikuun lopussa Oulun poliisi kertoi esiselvittävänsä neljää tai viittä uutta ilmoitusta alaikäisiin kohdistuvasta seksuaalirikoksesta.

Julkinen keskustelu seksuaalirikosten ja humanitäärisen maahanmuuton yhteydestä kasvoi yhä isommaksi uusien tietojen myötä.

Samalla muukalaisvastaisten palstojen retoriikka hivuttautui valtakunnanjulkisuuteen, kun ilmiölle ruvettiin etsimään syitä. Paljon puhuttiin groomingista, kulttuureista, afgaanimiesten tasa-arvokäsityksistä.

Mutta varsinkin yhtä nimeä alettiin kuiskutella ympäri suomalaista internetiä. Jaettiin linkkejä ulkomaisiin uutisiin pohjoisenglantilaisesta kaupungista. Nimeen liittyi latautunut, syyttelevä sävy.

Meno on kuin Rotherhamissa.

Etelä-Yorkshiressa sijaitsevassa vähän Oulua pienemmässä Rotherhamin kaupungissa viranomaiset sulkivat vuosikymmenien ajan silmänsä, kun jopa 1 400 lasta joutui pääasiassa pakistanilaistaustaisten miesten seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi vuosina 1997–2013.

Tapahtumien ketjussa oli kyse niistä tavallisista syistä, jotka johtavat usein pienempään tai suurimpaan katastrofiin: pahaa tahtovista miehistä, viranomaisten kankeudesta, hallinnon sekavuudesta ja siiloutumisesta sekä siitä, että ihmiset arkuuttaan kääntävät katseensa sivuun ikäviltä asioilta.

Suomessa ja myös muissa Euroopan maissa Rotherhamin tapahtumista kasvoi konservatiivien, maahanmuuttokriitikoiden, alt-rightin ja muiden maahanmuuton eri muotoihin usein kielteisesti suhtautuvien piirien eräänlainen symboli, moderni myytti ja varoittava kauhutarina siitä, mitä tapahtuu, jos heitä ei oteta vakavasti.

Kaupungissa tapahtuneesta tuli siis lyömäase, jolla varoittelun kautta alettiin edistää omaa politiikkaa.

Siksi Oulun tapahtumien jälkeen linkit Rotherham-aiheisiin juttuihin alkoivat levitä myös täällä. Poliittisesti aktiiviset agitaattorit, mutta varmasti myös tavalliset huolestuneet kansalaiset, alkoivat viitata Rotherhamiin ja punoa mahdollisia yhteyksiä sen välille, mitä tapahtui Oulussa ja mitä tapahtui Rotherhamissa.

Mitä Rotherhamissa sitten tapahtui?

Ensimmäisiä kiinnijääneitä ja tuomion saaneita oli tuolloin 21-vuotias Mohsin Khan, keskiluokkaista elämää viettävä asuntolainaneuvottelija.

Khan alkoi liehitellä 13-vuotiasta tyttöä tarjoamalla kannabista ja ajeluttelemalla tätä hienolla autollaan ympäri Rotherhamia, kertoo brittilehti The Telegraph. Tytön kertomuksen mukaan mies oli hemmotellut häntä kuin prinsessaa ja puhunut, että kaksikko asettuisi elämään yhdessä.

Khanilla oli kuitenkin muuta mielessä. Vuonna 2010 oikeus katsoi, että Khan sekä neljä muuta pakistanilaistaustaista miestä oli käyttänyt tyttöä seksuaalisesti hyväksi. Saalistajiksi kuvaillut miehet tuomittiin vankeuteen, mutta suurempi ilmiö jäi piiloon.

Tuomion jälkeen The Timesin tutkiva toimittaja Andrew Norfolk paljasti juttusarjassaan, ettei Khanin tapaus ollut ainoa.

Ei lähimainkaan ainoa.

Norfolk onnistui kaivelemaan käsiinsä Rotherhamin paikallispoliisin salaisen raportin. Poliisin arvion mukaan ”aasialaisen miesten verkostot” tekivät samankaltaisia rikoksia ehkä jopa tuhansia kertoja vuodessa.

Ilmeni, että yli vuosikymmenen ajan järjestäytyneet miesryhmät onnistuivat vikittelemään, parittamaan ja välittämään tyttöjä eri jopa eri puolille maata rankaisematta. Tekijöitä ilmiannettiin poliisille, mutta tapaukset eivät ikinä edenneet oikeuteen.

Kirjoitukset keräsivät huomiota.

Viranomaiset käynnistivät selvityksiä. Vuonna 2014 julkaistu raportti paljasti, että uhreja oli ainakin 1 400.


Vuonna 2014 julkaistun raportin mukaan laskelma 1400 uhrista on ”varovainen arvio”.
Syntyi skandaali.

Viestimet alkoivat kaivaatapahtumista lisää tietoja. Ilmeni, että miehet tutustuivat tyttöihin kaduilla, ja monet tarjosivat päihteitä. Pian alkoi hyväksikäyttö, joka saattoi olla järjestäytynyttä ja sisältää tytön kierrättämistä mieheltä miehelle.

Jopa joukkoraiskaukset ja alaikäisten tyttöjen parittaminen olivat toistuvia. Viranomaiset eivät puuttuneet asiaan ilmiötasolla ja selvittäneet, miksi pakistanilaistaustaiset miehet korostuivat lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten epäiltyinä.


Poliitikot ja johtavat virkamiehet halusivat vähätellä hyväksikäytön ”etnistä ulottuvuutta”, mikä hämmensi tavallisia työntekijöitä: kuten, että mikä tulkittaisiin rasistiseksi?

Viranomaiset kuvailivat empimistään ja pelkojaan rasismisyytösten edessä.
Useissa viranomaisten laatimissa selvityksissä syyksi näin laajamittaisen hyväksikäytön syntyyn ja sen vuosikausia kestäneeseen piilossa pysymiseen nostettiin paikallisten viranomaisten pelko rasistiksi leimautumisesta.

Yksittäiset virkamiehet eivät uskaltaneet puhua ulkomaalaistaustaisten tekemästä hyväksikäytöstä ilmiönä. Myös paikallispoliitikot ummistivat silmänsä.


Raportin yhteenvedossa poliittisen ja virkamiesjohdon yhteisiä epäonnistumisia kuvataan räikeiksi.
Britannian silloinen sisäministeri Theresa May kuvasiRotherhamin hyväksikäyttövyyhtiä ”institutionalisoituneeksi poliittiseksi korrektiudeksi”.

Brittiviestimissä toisteltiin, että kaupungin lapsia metsästivät määrätietoisesti niin sanotut grooming-jengit. Englanninkielinen sana tarkoittaa arkipuheessa miesten laittautumista tai kotieläinten harjaamista ja huoltamista.

Rotherhamissa se tarkoitti lapsen vikittelyä tai valmistamista seksuaalirikoksen uhriksi.

Nyt kummallista vierassanaa on kuultu Suomessakin. Selkein pyrkimys vetää luotisuora yhteys Oulun ja Rotherhamin välille lensi tänne lentokoneella Englannista asti.

Räväköistä ja maahanmuuttovastaisista kommenteistaan tunnettu brittiaktivisti Katie Hopkinslensi Suomen Ouluun varta vasten kertomaan, kuinka ongelman ydin ovat juuri grooming-jengit.

”Tulen Britanniasta ja tiedän, kuinka nämä jengit toimivat. Ne ovat erittäin järjestäytyneitä, hienostuneita ja verkottuneita”, Hopkins julisti eri viestikanavissa, ja hänen sitaattejaan päätyi suomalaisviestinten juttuihin, mukaan lukien Nyt.fihin.

Myöhemmin Hopkins täsmensi Yleisradiolle, että heillä Briteissä jengit koostuvat ”pakistanilaisista muslimimiehistä”. Haastattelua ei ikinä julkaistu, mutta Hopkins jakoi siitä itse kuvaamansa version Twitterissä. Hopkins ilmiselvästi viittasi Rotherhamin rikoksiin.

Näin syntyi yhteys Rotherhamin ja Oulun välille: yhteiseksi nimittäjäksi löytyi ulkomaalaistaustaisten ”grooming-jengit”.

Sana grooming liittyy nimenomaan juuri Rotherhamiin.


Brittien ”grooming gangs” -haut alkoivat lisääntyä vuonna 2011.
Sana levisi yleiseen käyttöön toden teolla vuosikymmenen alussa, kun tiedot Rotherhamista levisivät julkisuuteen. Yhteyden näkee myös Google-hakuja tarkastelemalla. Ihmiset länsimaissa, etenkin britit, alkoivat etsiä grooming-jengeistä tietoa vuodesta 2011 alkaen.

Suomessa grooming-hakusana puolestaan koki salamasuosion Oulun tapahtumien julkitulon aikaan joulu–tammikuussa.


Suomalaiset etsivät Googlesta tietoa grooming-hakusanalla erityisesti joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.
Viestimistä Oulun ja groominginlinkittivät muiden muassa Yleisradio, Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Rotherham on kuitenkin mainittu nimeltä lähinnä kommenttipalstoilla.

Poikkeuksen tekee vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset, joka kytki Oulun tapahtumat suoraan Rotherhamiin.

Rotherham ja grooming tunkevat myös poliittiseen kielenkäyttöön. Niistä puhuvat etenkin humanitäärisen maahanmuuton vastustajat.

Rekisteröityjen puolueiden johtajista Oulua suoraan Rotherhamiin on verrannut vain Suomen kansa ensin -mikropuolueen Marco de WitLaiton lehti -julkaisussaan.

Yleisemmin groomingista Oulun yhteydessä ovat puhuneet perussuomalaiset. Varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari jutteli asiasta puoli tuntia Katie Hopkinsin kanssa. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahopuhui ilmiöstä epäsuorasti sanomalla, että ”Suomesta on tullut maahan tunkeutuneiden rikollisten metsästysmaa”.

Rotherham-viittaukset eivät kuitenkaan ole uusi asia, vaan niitä näkyi myös ennen Oulua.

Keväällä 2017 Lahdessa levisi huhujamaahanmuuttajataustaisten hyväksikäyttöporukoista. Poliisi ei pystynyt vahvistamaan ilmiön todenperäisyyttä, mutta Hommaforumilla joku jo pohti, voisiko Lahdesta tulla Suomen Rotherham.

Myös Ylilaudalla Rotherham on joissakin tapauksissa kytketty Suomessa heränneisiin seksuaalirikosepäilyihin.

Rotherham oli myös esillä myös Ilja Janitskinin perustamassa MV-julkaisussa. Kun MTV kertoi vuonna 2015 viitteistä nuorten tyttöjen ympärillä olevista seksiringeistä, MV pohti, että ilmiö on varmasti ulkomaalaisten maahantuoma ja teki rinnastuksen Rotherhamiin.

Rotherham ja siihen vahvasti linkittyvä grooming nostavat siis päätään silloin tällöin Suomessakin.

Sen yleisyyttä ei silti pidä liioitella: Rotherham on takavuosina mainittu esimerkiksi Hommaforumilla ja Ylilaudalla yhteensä joitakin kymmeniä kertoja.

Toisinaan Rotherham-viittaukset lyövät läpi isosti.

Tunnetuin esimerkki lienee joukkoahdistelu Kölnissä uutenavuotena 2015–2016, jolloin lyhyessä ajassa paljastui satoja turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyjä ahdistelutapauksia.

Aluksi poliisi kuitenkin tiedotti yön sujuneen hyvin, mikä synnytti peittelysyytösten suman. Rinnastuksia Rotherhamiin tehtiin etenkin Britannian lehdistössä mutta jossakin määrin myös Suomessa.

Kölnin esimerkki lisäsi tiedotushaluja muuallakin.

Pian Ruotsissa paljastui vyyhti, jossa nuoria naisia oli ahdisteltu seksuaalisesti Tukholman festivaaleilla useampana vuotena. Sekä media että poliisi olivat jättäneet puuttumatta tapahtumiin rasismisyytösten pelossa.

Tätä Rotherham-viittauksilla tarkoitetaan: korrektiuden nimissä tapahtuvaa hyssyttelyä.

Toisaalta Rotherham-kortti kaivetaan esille kaikenlaisissa tapauksissa, joissa ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia epäillään seksuaalirikoksista. Rotherhamin kaltaista tekojen valmistelua, uhrien pehmittämistä tai järjestäytyneisyyttä ei välttämättä ole.

Rotherham-retoriikka on helppo ymmärtää, sillä se yksinkertaistaa tapahtunutta: pahaa tapahtuu, kun yhteiskunta ei rasismin pelon ja poliittisen korrektiuden nimissä puuttunut varoituksista huolimatta.

Samasta näkökulmasta Suomen valtionjohdon puheet kansainvälisten sopimusten sörkkimisestä ja lakien kiristämisistä tarkoittaa käytännössä virheiden myöntämistä. Logiikan mukaan täälläkin on siis oltu sinisilmäisiä ja hyssytelty.

On kuitenkin ennenaikaista luoda yhteyksiä Oulun tapahtumien ja Rotherhamin välille jo siksi, että Oulun tapahtumien tutkinta on kesken ja varmaa tietoa on vähän.

Suomea ja Britannia ei voi myöskään suoraan rinnastaa – Rotherhamin tapauksessa kyse oli alueella koko ikänsä asuneista miehistä, Oulun tapauksissa epäillyt tekijät olivat saapuneet hiljattain.

Myös yhteiskunnat, ihmiset, julkinen ilmapiiri ja viranomaisten käytännöt ovat erilaisia.https://www.hs.fi/nyt/art-2000005990268.html
 
Top