Paikallisjoukkojen taistelu

Ja se toki että kuten mainitsin suomesta löytyy maansiirtovälineistöä ja muuta kuljetus kapasiteettia toki isompi operaatio kaivinkoneilla aivan etulinjassa voi hiukan herättää huomiota
 

SJ

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tuo on totta mutta tuo oli tarkoitettukkin ilmeisesti ajatusleikiksi... ja uskoisin tuon tyyppisen räjähteen toimivan.. toki osa sepelistä pirstoutuu pieniksi ja voihan siellä olla paljon muutakin kun se sepeli..

Eli siis opettaa porukkaa soveltamaan
Itse en silti rupeaisi tekemään mitään noin kookasta viritystä. Joitakin isompia panoksia toki voisi haudata maahan joko tankkeja varten, tai sitten paikkoihin mihin vihollisen odotetaan suojautuvan, mutta elävää voimaa vastaan käyttäisin pienempiä panoksia.

Mutta ei mennä siihen, sivuston pitäjä hermostuu jos poliisi alkaa kysellä josko sivustolla annetaan pomminteko-ohjeita.

Mutta jos olet kiinnostunut ajattelemaan asioita, niin rupea miettimään miten saat käsityökaluilla mahdollisimman tehokkaasti pätkittyä metallilangasta (tai muunlaisesta metalli rassista) lyhyitä pätkiä.
 

Juna112Porojetsiin

Eversti
Lahjoittaja
En aivan ymmärrä nyt tätä sissinkiuas ja IED intoilua, kyseessähän aseet joita käytetään äärimmäisessä tilanteessa ja sellaisten joukkojen/porukoiden toimesta, joilla ei muutakaan kättäpidempää. Meillä ongelmana on Tarja-täti ja Ottawan sopimus. Juuri on paukuteltu läjäpäin henkilömiinoja menemään. Kyllähän vanha kunnon putkimiina PM 68 95 tai vaikka porapanos hoitivat homman oikein käytettynä. Jopa tämmöinen panssarivaunimieskin viritteli niitä peruskoulutuskaudella - pari koivikkoa räjäytettiin menemään Hätilässä. Kevyitä, valmiita käytettäväksi ja hoitivat asian.

Olen ollut IED :nkin kanssa tekemisissä. Vastaanottavalla puolella.
 

Old Boy

Kenraali
Kuvassa putkimiinoja esittelee Ähtärin Räjähdekeskuksen apulaisjohtajan paikalta eläkkeelle jäänyt evl Lasse Raassina. Keuruulla aikoinaan palvelleet pioneerit tuntevat miehen.
 

Benelli

Ylipäällikkö
En aivan ymmärrä nyt tätä sissinkiuas ja IED intoilua, kyseessähän aseet joita käytetään äärimmäisessä tilanteessa ja sellaisten joukkojen/porukoiden toimesta, joilla ei muutakaan kättäpidempää. Meillä ongelmana on Tarja-täti ja Ottawan sopimus. Juuri on paukuteltu läjäpäin henkilömiinoja menemään. Kyllähän vanha kunnon putkimiina PM 68 95 tai vaikka porapanos hoitivat homman oikein käytettynä. Jopa tämmöinen panssarivaunimieskin viritteli niitä peruskoulutuskaudella - pari koivikkoa räjäytettiin menemään Hätilässä. Kevyitä, valmiita käytettäväksi ja hoitivat asian.

Olen ollut IED :nkin kanssa tekemisissä. Vastaanottavalla puolella.
En nyt oikein ymmärrä?
Tämähän juuri tukee IEDdyjen käyttöä paikallisjoukkojen toiminnassa?
 

Juna112Porojetsiin

Eversti
Lahjoittaja
Eikös nämä ajatellut IED:t ole tässä paikallisjoukkojen käytössä tarkoitettu APL käyttöön ?? Suomi on allekirjoittanut Ottawan sopimuksen, joka kieltää APL aseiden käytön, mukaanlukien IED:t.

Käsitin, että tämä into rakennella itse pommeja, on paitsi tietenkin jokaisen pikkupojan (joka asustelee jokaisen terveen miehen sydämessä) intohimon kohde, mutta myös tässä tapauksessa perusteltu juuri sillä, että jotenkin pitäisi saada sulutettua vastustajan erikoisjoukkoja. Eli käyttö on nimenomaan henkilömiinaa vastaava, vaikka paukku onkin tehty Sarviksen muovisaavista, lannoitteesta ja puretun ulkohuussin nauloista. Tämä on Ottawan sopimuksessa kielletty.

Jos taas aiotaan kansainvälisiä sopimuksia rikkoa, se kannattaa tehdä kunnolla, ja käyttää kunnon raaka-aineita, sytyttimiä ja teollisia tuotantomenetelmiä. Tai sitten voisi tietenkin myös harkita idioottimaista sopimuksista irtautumista.
 

Hanski

Eversti
Ainakin itse vierastan ajatusta, että joka joukkueessa tai komppaniassa askarreltaisiin jonkinlaisten IED:jen kanssa. Kaikki tuo aika on pois joukon päätehtävästä ja erilaiseen Pelle Peloton -henkiseen askarteluun liittyy merkittäviä ja turhia riskejä. Kaiken lisäksi tällainen toiminta on äärettömän tehotonta!

Sen sijaan erittäin suositeltavaa on, että takalinjoilla sopivat verstaat / pajat tuottaisivat tehdastuotantona poikkeavia räjähteitä/panoksia käyttäen hyväksi sopivia COTS-elementtejä. Samalla näihin poikkeaviin rajähteisiin voidaan printata mukaan turvalliset käyttöohjeet ja ohjeet taktisesta käytöstä. Tehdasmaisesti tuotetun TNT:n kilohinnaksi olen kuullut hinta-arvioita 1 €/kg ja valmistusprosessi ei ole mikään monimutkainen. Tenttu ei tule tästä maasta loppumaan, joten on turhaa askarrella siviiliräjähteiden tai lannoitesäkkien kanssa.

Afganistanista on saatavissa hyviä oppeja yksinkertaisista massatuotantoon sopivista panoksista ja muista poikkeavista tuotteista, kuten mm. klassiset mehukannupanos ja lautalaukaisin.
 

Pihatonttu

Kenraali
BAN
Oletko muuten laskeskellut paljonko kaikki tuo painaa? Siis jos meinasit tehdä sata kovaa ja 900 kylmää? Lisäksi kannattaa ajatella, että miten paljon konetyötunteja tarvittaisiin noiden möhkäleiden liikuttamiseen paikalleen.

...mikäli jonkin IED:n siirtämiseen tarvitaan työkone...
Luulen käsittäväni riittävällä tarkkuudella paljonko tuollainen painaa. Laskemaan en vaivautunut kun sellaisessa ei olisi mitään järkeä. Tärkein painohan on paljujen, ämpäreiden ja räjähteen paino.

Sitä en kuitenkaan osannut ottaa huomioon, että joku käsittäisi - tahallaan tai tahattomasti - tuon kaikkein hyödyttömimmällä tai idioottimaisimmalla tavalla.

Esimerkki:

Olen nähnyt kuvia, joissa asfaltin päälle on ajettu paksu sepelipatja erittäin karkeasta kiviaineksesta. Kuvien yhteydessä olevat tekstit ovat vihjanneet siihen suuntaan että patja liittyisi miinoittamiseen.

No... Nyt ajetaan kuorma-autoilla karkeaa sepeliä lastitolkulla jonnekin. Sinne rustataan sitten tehdastekoista miinakenttää estämään tulossa olevan kylään pyrkivän naapurin nopeaa liikkumista. Tiedetään tai arvataan että se kylään pyrkivä naapuri osaa raivata ja sillä on raivaukseen sopivaa kalustoa.

Kuvitellaan sitten että tommosen miinakentän edelle pistetään läjä tuollaisia paljuansoja. Sovitaan vaikka 30. Aina pareittain tien reunassa. Ne on helppo täyttää tiputtamalla sepeliä vaikka käsipelillä tönäten kuorma-auton lavalta. (Ei haitanne jos vähän menee huti.) Kaksi jätkää pystyy kiskomaan noita perässään lähemmäs tien reunaa. Matka on lyhyt. Eli viisitoista kohtaa. Jos noi ovat täynnä pelkkää sepeliä niin painavat noin 150 kiloa kappale.

Jos noi ovat vaikka 20 metrin välein, niin 15 kohtaa tekee 300 metriä pitkän vyöhykkeen, jossa tien reunassa on joko 150 -kiloinen möykky tai tienvarsipommi. Molemmista voi olla haittaa saapumassa oleville ajoneuvojonoille tai niitä edeltäville tiedusteluhärpäkkeille.

Sovitaan, että laitetaan tohon edeltävään alueeseen vaikka 3 sellaista 20kg yllätystä ja yksi 80kg yllätys.

Jos tulee tiedusteluvimputin, niin käytetään yksi 20kg palju siihen. Pum. Jos tulee raivausvaunu niin käytetään se 80kg palju siihen. Pum. Jos tulee letka, niin käytetään tilannekohtaista harkintaa. Jos käytössä on epäsuoraa tulta tai muuta sellaista, mikä yllyttää ajoneuvoja levittäytymään, niin sopivasti sijoitetut paljut voivat haitata ainakin keveiden ajoneuvojen vauhdikasta levittäytymistä. Ja jos tien penkkoja on miinoitettu, niin paljujen sijoittelu voi vaikuttaa siihen, että kuinka suurella todennäköisyydellä joku pientareelle pyrkivä ajaa pientareen miinaan.

Eli tässä kohtaa pyritään hidastamaan saapuvia vieraita jo ennen sitä miinoitettua sepelipatjaa.

Sitten siellä sepelipatjan luona voi olla vaikkapa muutama paljupommi. Sovitaan vaikka että raivausvaunun tervehtimiseen yksi 80kg pommi ihan patjan alussa, ja 20kg pommi noin sadan metrin välein.

Sepelipatjasta omien suuntaan voi olla pareittain paljuja vaikka noin 50 metrin välein. Nyt riittää että alle joka kymmenes on pommi. Naapuri on oppinut, että noi ovat kiukkuisia.

Eli: Pykätään siellä ja silloin kun joka tapauksessa ajetaan jonnekin rekoilla soraa sotilaallisista syistä. Noilla ei korvata mitään. Niillä ei ehkä saada aikaan samaa tuhoa kuin tehdastekoisilla härpäkkeillä. Mutta niillä voidaan ehkä lisätä sulun, miinoitteen... maantieteellistä vaikutusaluetta + sen tuottamaa ajallista viivettä.

Toinen esimerkki:

Halutaan sulkea tie. Sulkukohtaa aiemmin tiestä erkanee useita pikku-, tukki-, metsä-, mökki- tms. teitä. Ei haluta tai ehditä voida käyttää niihin tolkuttomasti resursseja. Noh... Tyrkätään niihin tollaiset paljut keskelle kapeaa tietä vaikka niin että osassa paljun alla on miina joka räjähtää jos paljua liikuttaa ja räjähtäessään räjäyttää paljun räjähteen.

Liikuttelusta: Sepeli liikkuu nopeasti kuorma-autoilla silloin kun sitä käytetään paljon. Yksikin äijä voi liikuttaa kiviaineksella osittain täytettyä paljua aika helposti lyhyitä matkoja niin, että änkeää sen polviaan tukena käyttäen "kulmalleen" aika tasapainoisesti ja sen jälkeen vierittää sitä. Suuntaa on helppo korjailla eikä ole yhdellekään kovin raskasta. Vajaa palju liikkuu myös nokkakärryillä aika näppärästi. 20 litran ämpäreitä eli 40 litraa sepeliä menee hyvillä nokkakärryillä päällekkäin laitettuna näppärästi. Eli missään kohtaa ei tarvita mitään ylimääräistä konevoimaa jota ei olisi jo valmiiksi käytössä ja paikalla - ellei ihan varta vasten haluta tehdä asioita niin idioottimaisesti kuin kekseliäisyys vain antaa myöten.

Lisäksi:

Muutama ammattitaitoinen pioneeri osaisi varmaan testata tommoisten tekemistä, liikuttelua 1-6 metrin pituisia matkoja asfalttia pitkin sekä myös tehoa.

Sopivaa raekokoa en osaa sanoa, mutta itse varmaan kokeilisin ensimmäisenä 16-32mm raetta. Vaikka noin 80 litrasta vain 15 litraa olisi lähdössä sivusuuntaan ja siitäkin suurin osa vääriin suuntiin, niin sivusuuntaan liikkuvien rakeiden määrä ja koko olisi kuitenkin ihan näpsäkkä. Ja sivusuuntaan liikkuvien rakeiden määräähän on helppo kasvattaa pkkuisen sillä että laittaa sinne räjähdeämpärin alle 5-10cm kerroksen sepeliä.
 

Benelli

Ylipäällikkö
Eikös nämä ajatellut IED:t ole tässä paikallisjoukkojen käytössä tarkoitettu APL käyttöön ?? Suomi on allekirjoittanut Ottawan sopimuksen, joka kieltää APL aseiden käytön, mukaanlukien IED:t.

Käsitin, että tämä into rakennella itse pommeja, on paitsi tietenkin jokaisen pikkupojan (joka asustelee jokaisen terveen miehen sydämessä) intohimon kohde, mutta myös tässä tapauksessa perusteltu juuri sillä, että jotenkin pitäisi saada sulutettua vastustajan erikoisjoukkoja. Eli käyttö on nimenomaan henkilömiinaa vastaava, vaikka paukku onkin tehty Sarviksen muovisaavista, lannoitteesta ja puretun ulkohuussin nauloista. Tämä on Ottawan sopimuksessa kielletty.

Jos taas aiotaan kansainvälisiä sopimuksia rikkoa, se kannattaa tehdä kunnolla, ja käyttää kunnon raaka-aineita, sytyttimiä ja teollisia tuotantomenetelmiä. Tai sitten voisi tietenkin myös harkita idioottimaista sopimuksista irtautumista.
Homma vaatisi tietysti edelleen jotain tähysteistä laukaisua mutta olisi hyvä jos kaikille tähystys- tai vartiopaikoille missä voi laukoa jotain riittäisi jotain mitä laukoa.
Tai sitten pitäisi olla se "laukaisupuomi".

Ainakin itse vierastan ajatusta, että joka joukkueessa tai komppaniassa askarreltaisiin jonkinlaisten IED:jen kanssa. Kaikki tuo aika on pois joukon päätehtävästä ja erilaiseen Pelle Peloton -henkiseen askarteluun liittyy merkittäviä ja turhia riskejä. Kaiken lisäksi tällainen toiminta on äärettömän tehotonta!

Sen sijaan erittäin suositeltavaa on, että takalinjoilla sopivat verstaat / pajat tuottaisivat tehdastuotantona poikkeavia räjähteitä/panoksia käyttäen hyväksi sopivia COTS-elementtejä. Samalla näihin poikkeaviin rajähteisiin voidaan printata mukaan turvalliset käyttöohjeet ja ohjeet taktisesta käytöstä. Tehdasmaisesti tuotetun TNT:n kilohinnaksi olen kuullut hinta-arvioita 1 €/kg ja valmistusprosessi ei ole mikään monimutkainen. Tenttu ei tule tästä maasta loppumaan, joten on turhaa askarrella siviiliräjähteiden tai lannoitesäkkien kanssa.

Afganistanista on saatavissa hyviä oppeja yksinkertaisista massatuotantoon sopivista panoksista ja muista poikkeavista tuotteista, kuten mm. klassiset mehukannupanos ja lautalaukaisin.
Tuota todennäköisesti tekisivät lähinnä ne jotka osaavat eikä tehotonta ole ainakaan vaihtoehtoihin verrattuna.
Vesimurtopanos on muuten käyttäjälleen turvallisempi kuin sama määrä räjähdettä sellaisenaan.
 

scip10

Kenraali
Laastiämpäri-IED
En lainkaan epäile valmisteltujen miinoitteiden käyttökelpoisuutta, mutta mikä on se lisäarvo joka saadaan itetehdyllä ämpäripommilla verrattuna esim tela/pohjamiinaan, kylkimiinaan, viuhkapanokseen tai krh/tykistökranaattiin (tähysteisenä IED:nä tai ihan oikeasti ammuttuna)?

Näen tuossa vähän liikaa sinänsä mukavaa pomminrakentelua ja liian vähän sodankäyntiä.
 

Benelli

Ylipäällikkö
En lainkaan epäile valmisteltujen miinoitteiden käyttökelpoisuutta, mutta mikä on se lisäarvo joka saadaan itetehdyllä ämpäripommilla verrattuna esim tela/pohjamiinaan, kylkimiinaan, viuhkapanokseen tai krh/tykistökranaattiin (tähysteisenä IED:nä tai ihan oikeasti ammuttuna)?

Näen tuossa vähän liikaa sinänsä mukavaa pomminrakentelua ja liian vähän sodankäyntiä.
Näillä on kasautuva vaikutus kuten voidaan ansoittaa telamiinoja, laittaa pari ämpäripommia ja alueen valaiseva palopommi sarjaan viuhkapanoksen kanssa tai näitä voidaan käyttää siellä mihin varsinaisia ei yksinkertaisesti riitä.
Ja edelleen puhutaan paikallisjoukkojen taistelusta. Suurimmalla alueella sodan syttyessä ei ole jatkuvaa kontakia ja siihen mennessä kun rintama etenee syvemmälle niin olisi parempi olla jo kunnon linnoitteet ja kaikenlaisia ikäviä yllätyksiä.
 
No mutta mitäs mieltä herrat olisi esim semmoisesta että puiden latvukset noin 3-5m korkeudesta posautettais katki eli tulisi hankalammin edettävä murroskohta... ja noissa näkyvissä törpöissä on se ongelma kyllä että kun vihollinen oppii sen niin saattaavat ekana kosauttaa siihen tykillä ja katsoa asiaa senjälkeen oliko se miinoitettu... toki se toimisi todennäköisesti kerran tehokkaasti mutta tottakai se olisi vain yksi lisä repertuaariin... ja lisäksi mietin sitä että mikä sen paikallisjoukon tehtävänä on jos vihollisen kärki vaikka onkin luistanut ohi... saada tuhottua niillä melko heikoilla varusteillaan se vihollinen vai saada vihollisen eteneminen mahdollisimman hitaaksi jotta omat joukot kerkeäisivät ryhmittyä ja iskeä vihollisen osaston kimppuun...

Ja jos paikallisjoukkojen vajavaisella varustuksella on tarkoitus tuhota vihollisen mekanisoitu jalkaväki yksikkö joka kooltansa vastaa vastaanottavaa paikallispuolustus yksikköä niin ilman "kepulikonsteja" en uskoisi sen onnistuvan millään... eli jotakin täytyisi tehdä jotta se vihollisen eteneminen saadaan kuriin...

mitä herrat tekisi esimerkiksi tilanteessa että komennossanne on paikallispuolustus pataljoona ja vihollisen yks mekanisoitu jalkaväki komppania on livahtanut puolustuksen ohi ja on tietä mitä reittiä myöten porukka on liikkumassa... käskynä on estää vihollisen pääsy 10km päässä olevasn kohteeseen...

Käyttäisittekö paljon miinoitusta? Minkälaista miinoitusta? Väijytys?
Eitä keinoja käyttäisitte heidän aseillaan ja mitä heille siis haluaisitte koulutettavan ennemin nykyresursseilla?
 

Pihatonttu

Kenraali
BAN
mikä on se lisäarvo joka saadaan itetehdyllä ämpäripommilla verrattuna...

Näen tuossa vähän liikaa sinänsä mukavaa pomminrakentelua ja liian vähän sodankäyntiä.
Niin kuin jopa ylikorostaen painotin, niin kyse ei ole vaihtoehtojen vertaamisesta. Kyse on siitä, että on olemassa paljon ja monenlaisia keinoja tuottaa jokin lisä jo olemassa oleviin mahdollisuuksiin.

Eli jos nyt kuviteltaisiin vaikka sodissa niinkin harvinainen asia kuin että jokin tavaraerä on väärässä paikassa, saapuu väärään aikaan, katoaa tai tuhoutuu tms. niin silloin voi silti olla tärkeää saada suoritettua se tehtävä, joka on annettu.

Katastrofiharjoitusten kohdalla paras koskaan vastaani tullut kritiikki kuului näin: niiden vika on se, että niistä puuttuu se katastrofi. Uskoisin, että sama ongelma pätee muutettavat muuttaen myös sodankäyntiin ja sen harjoittelemiseen.

Hyvin monet aikalaiskertomukset sodasta kertovat sitä, miten keskeisiä logistiikan pienet epäonnistumiset ovat saattaneet tilanteiden kehittymisten kannalta olla. Ruoka ei saavu, teltat päätyvät tienposkeen, ammustäydennys pommitetaan taivaan tuuliin, pimeänäkölaitteisiin ei saada uusia pattereita kun vanhat hiipuvat...

Sodassa olosuhteet, hosuminen, vastapuolen toimet, oma mokailu ja erilaiset onnettomuudet saattavat estää logistiikkaa niin pienessä kuin isossakin mittakaavassa. Voidaan vaikka antaa miinoitteen tekemiseen se määrä miinoja joka kuluu juuri niin pitkälle pätkälle. Ehkä joskus jopa harjoitellaan niin, että tekeminen rajoittuu tehtävään eikä keskity tarpeeksi tarvittavan vaikutuksen saamiseen.

Jopa se, että ruvetaan ajattelemaan sitä, että kuinka nykyistä ratkaisua voi täydentää saattaa sekä tuoda esille keinoja kiertää nykyinen ratkaisu (=vastustaja tulee huminalla läpi) tai tuottaa sille lisävaikutusta.

Armeija on laitos. Laitoksissa olevat ihmiset laitostuvat. Niin vain käy. Jo se, että leikitellään erilaisilla epätyypillisillä, jopa turhilla ajatusleikeillä on myös sen laitostumisen torjumista.
 

Pihatonttu

Kenraali
BAN
mitä herrat tekisi esimerkiksi tilanteessa että komennossanne on paikallispuolustus pataljoona ja vihollisen yks mekanisoitu jalkaväki komppania on livahtanut puolustuksen ohi ja on tietä mitä reittiä myöten porukka on liikkumassa... käskynä on estää vihollisen pääsy 10km päässä olevasn kohteeseen...
Ajatusleikki, joka ei ehkä sovi juuri tuohon tilanteeseen + aikaikkunaan, mutta ehkä johonkin muuhun:

Tarttee saada tie poikki ja kulkukelvottomaksi niin että saadaan hidastettua nykytyyliin lomailevia nuoria venäläismiehiä =>

Kaadetaan niin paljon puita kuin ehditään. Läjitetään runkoja tielle ja latvukset penkalle siihen viereen niin että nekin palavat kunhan tuli kuivaa niitä. Sytytetään polttoaineella tuleen.

Peräännytään sen verran, että voidaan toimia näkösuojassa jos naapuri tulee palavalle tiesululle. Kasataan tuplaten isompi nuotio. Taas rungot tielle ja latvat penkalle. Toki muutama runko sinnekin.

Jos käytössä on täyteen lastattu tukkirekka, niin ajetaan se tielle poikittain ja valellaan polttoaineella. Sytytetään vasta kun on sen aika. Ajoneuvon alle jotain hyvää sytykematskua - etenkin polttoainetankin alle ja renkaita vasten.

Joku 5-15 kiintokuutiota kooltaan oleva tien poikki vähän penkkoihinkin asti ulottuva nuotio voi olla ihan hyvä hidaste. Sitä ei ole helppo raivata nopeasti ellei satu olemaan oma palokunta mukana. Ja jos tekee paljon eri pituisia pätkiä, niin läjän voi tehdä varsin ilkeäksi.

Tuommoinen palava hidastetöyssy voi tietenkin tarjota myös puolustajalle sopivan ja puolustajan valitseman paikan erilaisiin projektiilitervehdyksiin.
 

Benelli

Ylipäällikkö
No mutta mitäs mieltä herrat olisi esim semmoisesta että puiden latvukset noin 3-5m korkeudesta posautettais katki eli tulisi hankalammin edettävä murroskohta... ja noissa näkyvissä törpöissä on se ongelma kyllä että kun vihollinen oppii sen niin saattaavat ekana kosauttaa siihen tykillä ja katsoa asiaa senjälkeen oliko se miinoitettu... toki se toimisi todennäköisesti kerran tehokkaasti mutta tottakai se olisi vain yksi lisä repertuaariin...
Samalla vaivalla saa isomman normaalin puumurrosteen.

ja lisäksi mietin sitä että mikä sen paikallisjoukon tehtävänä on jos vihollisen kärki vaikka onkin luistanut ohi... saada tuhottua niillä melko heikoilla varusteillaan se vihollinen vai saada vihollisen eteneminen mahdollisimman hitaaksi jotta omat joukot kerkeäisivät ryhmittyä ja iskeä vihollisen osaston kimppuun...

Ja jos paikallisjoukkojen vajavaisella varustuksella on tarkoitus tuhota vihollisen mekanisoitu jalkaväki yksikkö joka kooltansa vastaa vastaanottavaa paikallispuolustus yksikköä niin ilman "kepulikonsteja" en uskoisi sen onnistuvan millään... eli jotakin täytyisi tehdä jotta se vihollisen eteneminen saadaan kuriin...

mitä herrat tekisi esimerkiksi tilanteessa että komennossanne on paikallispuolustus pataljoona ja vihollisen yks mekanisoitu jalkaväki komppania on livahtanut puolustuksen ohi ja on tietä mitä reittiä myöten porukka on liikkumassa... käskynä on estää vihollisen pääsy 10km päässä olevasn kohteeseen...

Käyttäisittekö paljon miinoitusta? Minkälaista miinoitusta? Väijytys?
Eitä keinoja käyttäisitte heidän aseillaan ja mitä heille siis haluaisitte koulutettavan ennemin nykyresursseilla?
Tuohan riippuu hirveästi tilanteesta eikä pataljoonan komentajan murheita kannata ottaa harteilleen ainakaan julkisella foorumilla.

Ennemmin voisi miettiä vaikka sitä miten pikalinnoitetaan jatkuvasti käytössä oleva huone alle 24 tunnissa.
- Huoneessa on ikkunoita eikä linnoittaminen saa paljastaa sen sijaintia rakennuksessa mahdolliselle tähystykselle ulkopuolella.
- Verkkosähköä on vielä käytössä ja materiaalia saa edelleen normaalisti kaupoista.
- Normaali toiminta tilassa ei saa liiaksi häiriintyä kuten betonin leikkaaminen kuivanana ei käy. Miktään johdot tai putket eivät saa vaurioitua.
- Linnoitus sekä suoraa ulkoista asevaikutusta jalkaväenaseilla vastaan että epäsuoraa osumaa ilma-aseella vastaan eli mahdolliset tulipalot ja sortumisvaara on huomioitava.
- NBC uhka huomioitava.
 

vastarannankiiski

Kenraali
Lahjoittaja
Näen tuossa vähän liikaa sinänsä mukavaa pomminrakentelua ja liian vähän sodankäyntiä.
Olen samaa mieltä molempien herrojen kanssa. Hra Pihatontun puheissakin on mielestäni kyllä perää. Itseni on aikoinaan koulutettu "ihan tavalliseksi jääkärikomppania mieheksi" sillä evästyksellä käsikirjoista ja kouluttajilta, että komppanian taisteluvalmisteluihin kuuluvat aina myös tilapäisvälineiden valmistelut, mukaanlukien irtoräjähteistä tehdyt miinoitteet, panostukset ja kasapanokset jotka siis tehdään teollisten valmisteiden lisäksi.

Mutta jos räjähdekoulutusta annetaan kuten mielestäni pitäisi antaa, sen suurin hyöty lienee ehkä siinä yksinkertaisimpien ja rajattujen pioneeritöiden tekemisessä ammattilaisten valvonnassa ja ohjeistuksessa (kohteiden tuhoaminen, murrostaminen ehkä?).
 

Old Boy

Kenraali
Tehdasmaisesti tuotetun TNT:n kilohinnaksi olen kuullut hinta-arvioita 1 €/kg ja valmistusprosessi ei ole mikään monimutkainen. Tenttu ei tule tästä maasta loppumaan,
Noista Pelle Peloton virityksistä olen ihan samaa mieltä mutta trötyyli on kyllä monitahoisempi asia. Meillä on räjähdysainevalmistusta mutta TNT:tä ei Suomessa tehdä vaan kaikki on tuontitavaraa. Ja tämä kanava sulkeutunee heti kun maailmalla tulee tarpeeksi levotonta. Minkäänlaisen räjähtävän valmistaminen ei ole myöskään enää edullista nykyisten turvallisuusvaatimusten johdosta. Viime vuosisadallahan
meillä joku paja lensi ilmaan noin 10 vuoden väliajoin. Täälläkin esillä olleen ministeri Niinistön miinauutuuden suurin kynnys on sen räjähdysaineen korkea hinta.
 

Hanski

Eversti
Noista Pelle Peloton virityksistä olen ihan samaa mieltä mutta trötyyli on kyllä monitahoisempi asia. Meillä on räjähdysainevalmistusta mutta TNT:tä ei Suomessa tehdä vaan kaikki on tuontitavaraa. Ja tämä kanava sulkeutunee heti kun maailmalla tulee tarpeeksi levotonta. Minkäänlaisen räjähtävän valmistaminen ei ole myöskään enää edullista nykyisten turvallisuusvaatimusten johdosta. Viime vuosisadallahan
meillä joku paja lensi ilmaan noin 10 vuoden väliajoin. Täälläkin esillä olleen ministeri Niinistön miinauutuuden suurin kynnys on sen räjähdysaineen korkea hinta.
Itse olen TNT:n valmistuksen osalta kuulopuheiden varassa, mutta olen ymmärtänyt sen olevan varsin suoraviivaista toimintaa - tarvittaessa. Sulamislämpötila on muistaakseni n. +70 astetta ja olen kuullut mainintoja, että tönttöä pystytään valmistamaan Suomessa niin kauan, kuin täällä on sellutehtaita ja kuulemma suklaatehtaat ovat luonteeltaan kun luotuja töntön valmistamiseen. Tiukan paikan tullen Fazerin Sininen muuttuu vähän tömäkämmäksi Fazerin Ruskeaksi ja Geisha-patukka saa vähän lisää jerkkua! :) Nämä tietysti vaativat turvallisuusnormien vähän avarakatseisempaa tulkintaa!

TNT ei ole räjähtävyydeltään herkimmästä päästä oleva ja en muista, että Suomessa olisi ihan lähiaikoina käynyt kämmiä TNT:n valmistuksen kanssa. Forcitin pahempi onnettumuus vuonna miekka ja kivi taisi tulla aniitin valmistuksen yhteydessä.
 
Top