Venäjän teknologinen takapajuisuus korostuu tulevina vuosina. Neukkulan perintö ei enää kanna ja nyt alkaa näkyä jatkuva koulutuksesta nipistäminen. Neuvostoliiton aikoina esimerkiksi yliopisto-opetus oli edes verrattavissa länsimaiseen. Koulutuksesta on säästetty koko Putinin hallintokausi ja kohta mm. yliopistojen opettajat alkavat olla huonosti koulutettuja. Korkean teknologian tuotantokyky on hyvin alhainen eikä sekään todennäköisimmin kehity (ei ole fyrkkaa eikä halua / taitoa kehittää paikallista yritystoimintaa).
Toisaalta Venäjää auttaa teknologian siviilikehitys enemmän kuin se auttoi Neuvostoliittoa. Kylmän sodan aikoihin sotaväki oli usein uuden teknologian lähde. Teknologioita kehitettiin sotilastarkoituksiin ja niihin pääsi käsiksi lähinnä tiedustelun keinoin.
Tänä päivänä yritysmaailma on teknologian edelläkävijä ja yritysten keksintöjä sovelletaan sotilaskäyttöön. Tietotekniikassa ja tietoliikenteessä siviilimaailma on varsin pitkällä. Avaruus on kaupallistettu ja yritykset lähettävät sinne omia satelliittejaan, joiden tuottamaa tai välittämää tietoa voi ostaa rahalla.
Toisin sanoen, venäläisen sotilasteknologian takapajuisuutta voi tasapainottaa ostamalla tarvittavia teknologioita vapailta markkinoilta. Tällöin omia T&K panostuksia voi suunnata niihin sovellutuksiin mihin siviilimaailma ei tarjoa ratkaisuja.