Toimittaja Mika Rinne oli seuraamassa maanantaina Saarijärvellä järjestettyä tilaisuutta, jossa huolestuneet vanhemmat keskustelivat alaikäisiin lapsiin kohdistuneesta seksuaalisesta hyäksikäyttötapauksesta. Paikalle ilmestyi yllättäen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka piti tiukkasanaisen puheenvuoron turvapaikkatilanteesta.
Syysilta on pimentynyt Saarijärvellä Keski-Suomessa. 9. luokkalaisten vanhempainilta on täyttänyt keskuskoulun liikuntasalin kaupungin keskustassa.
Turvapaikanhakijamiesten ja kantaväestöön kuuluvien alaikäisten tyttöjen väliset suhteet kuumentavat paikkakuntalaisten tunteita. Poliisitutkinnassa on tapaus, jonka rikosnimikkeenä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Turvapaikanhakijoiden epäillään myös välittäneen tupakkaa ja alkoholia alaikäisille.
SPR:n Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen vastailee vanhempien tiukkoihin kysymyksiin turvapaikanhakijoiden käyttäytymisestä.
– Aina joukossa on yksi tai useampi, jotka luistavat säännöistä. He aiheuttavat ongelmia meille ja kuntalaisille. Yksi epäilty mies siirrettiin heti toiseen vastaanottokeskukseen, Kuosmanen kertoo.
Vanhempien joukosta perätään Kuosmaselta, että onko suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöt kerrottu turvapaikanhakijoille.
– Kaikki ovat tutustuneet maahanmuuttoviraston pakolliseen materiaaliin ja poliisi on käynyt puhumassa pelisäännöistä. Olen sanonut miehille, että älkää olko tekemisissä alle 18-vuotiaiden kanssa.
– Emme hyssyttele tai suojelu yhtään ainoaa miestä. Seksuaalisessa häirinnässä tai ahdistelussa on nollatoleranssi. Laki ja oikeus toteutuvat, Kuosmanen sanoo.
Yllätysvieras saapuu
Kuosmasen lopetellessa puhettaan ihmisten päät kääntyvät salin ovelle kun paikalle astelee yllättäen perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.
– Päätin tulla paikalle kun kuulin, että täällä puhutaan turvapaikanhanhakijoiden tekemistä rikoksista, Hakkarainen selvittää.
Melko pian Hakkarainen saa pyytämänsä puheenvuoron yleisön edessä. Hän kertoo saaneensa puheluita ja sähköpostia Saarijärven ahdistelutapauksen lisäksi irakilaismiesten Kajaanissa tekemästä ryöstömurhasta.
– Kansalaiset ovat reagoineet. Miten voi olla mahdollista, että tänne tullaan muka sotapakolaisina ja tehdäänkin rikoksia. Ei pahin rosvokaan pure auttajansa kättä, vaan kunnioittaa sitä, Hakkarainen jyrähtää.
Kehitysapurahat leireihin
Viitasaarella asuva Hakkarainen muistuttaa kuulijoitaan, että perussuomalaiset ja hallitus ovat kiristäneet mahdollisimman paljon maahanmuuttoa ja pakolaisten käsittelyä koskevia säännöksiä.
Hän selventää myös omaa kriittistä suhtautumistaan maahanmuuttoon.
– Minä en ole rasisti vaan olen puuttunut vain epäkohtiin. Olisi pitänyt tehdä heti ensimmäisten maahantulijoiden kohdalla selväksi miten täällä toimitaan.
Hakkaraisen mielestä kehitysapurahat pitäisi suunnata pakolaisleireille, sillä turvapaikanhakijoista aiheutuu suomalaisille miljardiluokan lasku.
– Me autetaan hädänalaisia, mutta autetaan heitä siellä missä on ongelma. Miljardilla voidaan rakentaa kriisialueen lähelle pakolaisleiri, jossa on ilmastoidut teltat ja kunnolliset olot. Silloin ongelmat eivät olisi täällä.
Hakkarainen lopettaa puheensa kertomalla sosiaali- ja terveysministerinä toimineen Hanna Mäntylän (ps.) vierailusta Syyrian pakolaisleirillä.
– Siellä oli sota-alueen naisia ja lapsia. Miehet olivat lähteneet monen maan kautta tänne Pohjolaan. Eivät naiset halunneet tulla tänne vaan he halusivat lähteä kotiin sodan päätyttyä.
Raikuvien aplodien säestämä Hakkarainen poistuu Kuosmasen kanssa salista, jossa jatketaan muilla aiheilla. Mieskaksikko vetäytyy kahvioon puimaan turvapaikka-asioita.
Rikosnimike: lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö
Mistä sitten Saarijärven rikosepäilyssä on kyse? Poliisin mukaan tapauksessa yli 20-vuotias turvapaikanhakijamies ja 15-vuotias tyttö suutelivat keskenään.
– Suudelma on laiton, sillä toinen osapuoli on täysi-ikäinen ja toinen alaikäinen. Rikosnimike on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, kertoo rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen poliisilaitokselta.
Seksuaalinen ahdistelu keskeytyi, kun toisen tytön äiti tuli paikalle ja soitti poliisille. Porvali huomauttaa, että suudelma ei ollut sattumanvarainen.
– Osapuolet tunsivat toisensa ja aikaa oli vietetty yhteisymmärryksessä, Porvali täsmentää.
Lisäksi poliisi selvittää tapausta, jossa toinen turvapaikanhakijamies oli silittänyt samassa seurueessa olleen 14-vuotiaan tytön hiuksia.
”Meillä on hätätila”
Kahvikupposten äärellä Hakkarainen pyörittelee päätään kuullessaan poliisin tiedot suutelutapauksesta.
– Meillä on maahanmuuton takia hätätila. Edellisten hallitusten jäljiltä meille jäi Euroopan löysin maahanmuuttolaki ja ongelmat kaatuivat meidän syliin. Nämä ongelmat pitää korjata ja poistaa tästä maasta.
Saarijärvellä asuu noin 280 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on yksinäisiä miehiä. Valtaosa on tullut Irakista, Afganistanista, Syyriasta ja Bangladeshista.
– Olemme tehneet kaiken voitavan vastaanottokeskuksessa. Maahanmuuttovirastolta voisi toki tulla enemmän materiaalia, sillä meillä on täällä aikaa puhua esimerkiksi seksuaalisesta tasa-arvosta, Kuosmanen sanoo.
Hän painottaa Hakkaraiselle, että vastaanottokeskukset eivät ole ikuisia.
– Keskus perustetaan kriisiä varten ja se puretaan aikanaan.
”En luota maahanmuuttovirastoon”
Hakkarainen ei hyväksy, että nuoria miehiä otetaan Suomeen ja yritetään kotouttaa kun jo ennestään syrjäkylät ovat täynnä poikamiehiä.
– Siitä ei tule kuin sanomista. Kulttuuri on niin erilainen arabimaissa. Ne eivät tee siellä muuta kuin tappelevat.
– Luotan maahanmuuttovirastoon, että se osaa katsoa ketkä maahan tulijoista tarvitsee apua, Kuosmanen toteaa.
– Minä en luota maahanmuuttovirastoon. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi, että jokaisen maahan tulleen henkilön tausta tiedetään. Seuraavalla viikolla suojelupoliisi ilmoittaa, että meillä on lähes 3000 paperitonta, joista ei tiedetä mitään, Hakkarainen arvostelee.
– Paperittomien määrä johtunee siitä, että ensimmäisten turvapaikanhakijoiden tiedot kirjattiin epämääräisesti ennen kuin Tornion järjestelykeskus saatiin perustettua, Kuosmanen arvelee.
Vierailu vastaanottokeskuksessa
Yhtäkkiä Kuosmanen päättää pyytää Hakkaraisen piipahtamaan vastaanottokeskuksessa, joka sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Saarijärven keskustasta.
Miehet istuvat autoihinsa ja ajavat peräkkäin Kolkanlahdella kylässä sijaitsevaan keskukseen. Se koostuu vanhasta hotellista ja oppilaitoksen entisistä majoitusrakennuksista.
– Astun keskukseen pitkin hampain, mutta menen kun pyydettiin, Hakkarainen toteaa.
Kuosmanen esittelee Hakkaraiselle toimisto- ja majoitustiloja.
Turvapaikanhakijat katsovat vierasta uteliaana, mutta tervehtimisen lisäksi ei synny mitään keskustelua. Keittiötiloissa joukko miehiä leipoo leipää ja he suostuvat valokuvattavaksi vieraan kanssa.
Haider (vas), Hatem, Teuvo Hakkarainen, Falah, Tomi Kuosmanen ja Abdulla vastaanottokeskuksen keittiössä.
Lyhyt kierros vastaanottokeskuksessa vahvistaa Hakkaraisen mielipiteitä.
– Siellä oli hyväkuntoisia nuoria miehiä. Saamieni tietojen pohjalta ottaisin heistä vain yhden ja hänen perheensä Suomeen, mutta muut joutavat pois maasta.
– Jos EU ei kykene hoitamaan pakolaistulvaa, niin toimitaan sitten kansallisesti niin kuin Unkarissa. Siellä on rakennettu rajoille jo tuhat kilometriä aitaa, Hakkarainen sanoo.
Vierailun jälkeen syyteharkinta
Hakkaraisen Saarijärven vierailusta kertova juttu tehtiin maanantaina. Seuraavana päivänä poliisi tiedotti, että se on saanut valmiiksi Hakkaraisen Facebook-kirjoituksesta tehdyn esitutkinnan. Se liittyy 15.7.2016 julkaistuun kirjoitukseen, jossa Hakkaraisen epäillään lietsoneen vihapuheita muslimeja ja maahanmuuttajia kohtaan. Asia siirtyy syyteharkintaan valtakunnansyyttäjävirastoon. Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Suomen Uutiset kertoi asiasta
eilen.
MIKA RINNE
https://www.suomenuutiset.fi/tuohtu...-muka-sotapakolaisina-ja-tehdaankin-rikoksia/