Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tulossa paljon, huoli laittomasta maassa oleskelusta heräsi – Risikko: ”Käytiin vahva keskustelu siitä, miten varaudumme”
Sisäministeriön kansliapäällikön
Päivi Nergin johtama suomalaisdelegaatio kävi joulun alla Irakissa (IS 21.12.) neuvottelemassa irakilaisten turvapaikanhakijoiden paluusta ja palauttamisesta Irakiin.
Delegaatiossa mukana ollut suurlähettiläs Päivi Lainesanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 30.12), että Bagdadissa puhuttiin alustavasti myös siitä, että Suomi rahoittaisi Irakiin palaavien ammatti- ja yrittäjyyskoulutusta ja että on myös mahdollista, että Suomi antaisi tukea palaavien ihmisten perheille.
Sisäministeri
Paula Risikko (kok) sanoo,
että mitään päätöksiä tällaisesta rahoituksesta ei ole tehty.
–
Mutta tarkoituksena on, että saadaan ne palautukset tehtyä, koska ennustamme, että kielteisiä päätöksiä tulee tänä vuonna paljon, Risikko sanoi Ilta-Sanomille tiistaina.
Irakilaiset jättivät loppuvuoden 2015 ja vuoden 2016 aikana yhteensä 21 700 turvapaikkahakemusta. Tähän mennessä noin 18 prosenttia on saanut myönteisen päätöksen. Jos prosenttiluku pysyy samana myös jatkossa, niin kuluvan vuoden aikana on odotettavissa useita tuhansia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.
Se taas tarkoittaa laittomasti maassa oleskelevien määrän merkittävää kasvua nykyisestä. Arviot laittomasti Suomessa oleskelevien määrästä vaihtelevat tällä hetkellä kahden ja neljän tuhannen hengen välillä.
Risikon mukaan Bagdadissa vieraillut delegaatio keskusteli yhteistyöstä kokonaisuutena.
–
Me annamme jo tällä hetkellä Irakiin humanitaarista apua. Mutta nyt oli keskusteltu siitä, että osana tätä kokonaisuutta, antaisimme tukea Irakin jälleenrakentamiseen, mikä on myös irakilaisten toive. On keskusteltu esimerkiksi osaamisen antamisesta mm. poliisien koulutukseen.
–
Mutta korostan, että yhtään mitään ei ole sovittu. Neuvottelut jatkuvat helmikuussa, kun irakilaisten delagaatio tulee Suomeen.
– Päätavoite on, että saamme vapaaehtoisen paluun järjestymään niin, että pystyisimme olemaan varmoja siitä, että palautettavat oikeasti palaavat sinne ja he saavat elämisen edellytykset Irakissa, Risikko kommentoi.
Huoli rikollisuudesta
Päivi Nerg totesi joulun alla, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisen kiirehtimisen taustalla on huoli siitä, että Suomessa laiton maassa oleskelu lisääntyy. Laittomasti ja ilman toimeentuloa maassa oleskelevat joutuvat helposti rikollisten hyväksikäyttämiksi tai saattavat ajautua itse tekemään rikoksia.
Paula Risikko, onko tämä uhkakuva tarkentunut?
– Meillä on maahanmuuton ministerityöryhmä ja siellä käytiin vahva keskustelu siitä, että miten varaudumme laittomasti maassa olevien määrän kasvuun. Nythän alamme olla siinä vaiheessa, että niitä lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä, jotka on koeteltu kaikissa oikeusasteissa, alkaa tulla.
Risikon mukaan ministerityöryhmä hyväksyi joukon toimenpiteitä, jotta näitä laittomasti Suomessa oleskelevia ei olisi.
Vuoden alussa voimaan tulleessa
toimenpidesuunnitelmassa painotetaan ajantasaisen tilannekuvan varmistamista ja valvonnan tehostamista. Poliisilaitokset esimerkiksi tehostavat tietojen vaihtoa alueellisten toimijoiden, kuten vastaanottokeskusten, raja- ja merivartiostojen, kuntien, aluehallintovirastojen, Kelan, kirkkojen ja järjestöjen kanssa.
Valvontaa on takoitus tehostaa myös parantamalla poliisin ja muiden viranomaisten osaamista laittomaan maassa oleskeluun liittyvissä asioissa. Asia koskee entistä useampia virkamiehiä.
Samalla varmistetaan, että tietoa vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta on hyvin saatavilla. Tietoa jaetaan myös vastaanottokeskusten ulkopuolella esimerkiksi välttämättömien kiireellisten palvelujen tarjoamisen yhteydessä.
Laittomasti maassa oleskelevilla ihmisillä tarkoitetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, joita ei pystytä palauttamaan kotimaahansa, eivätkä he poistu maasta itsenäisesti ja jotka katoavat tai poistetaan vastaanottojärjestelmän piiristä. Tällöin ulkomaalaisella ei ole laillista oikeutta oleskella Suomessa.