Turvapaikanhakijoiden avustajat velottivat jopa 10 000 euroa työstä, josta nyt maksetaan 700–1500 euroa
Avustaminen taas julkisella puolella
Turvapaikanhakijoita tulossa Ruotsista Suomeen syksyllä 2015. Edellisvuosina oikeusavun tarvitsijoita oli paljon tätä vuotta enemmän. Nyt turvapaikanhakijamäärät ovat vähentyneet.
Valtion oikeusaputoimistot hoitavat taas pääosin turvapaikanhakijoiden oikeusavun, kun vielä vuosi sitten yksityiset juristit toimivat avustajina enemmistölle turvapaikanhakijoita.
Syyskuussa lakia muutettiin niin, että oikeusapua antaa julkinen oikeusavustaja.
Tuomioistuinvaiheessa eli turvapaikkapäätösten valituksissa yksityiset avustajat avustavat vieläkin turvapaikanhakijoita. Oikeusaputoimistoissa tosin
käsitellään vielä useita kuukausia yksityisten avustajien laskuja heidän antamastaan oikeusavusta edellisvuosina.
- Ja
jos hallinto-oikeus palauttaa turvapaikkahakemuksen maahanmuuttoviraston käsittelyyn, lasku tulee edelleen oikeusaputoimistoille, sanoo Oulun oikeusaputoimiston johtava julkinen oikeusavustaja Tapio Maakanen.
Oulun oikeusaputoimisto on yksi niistä kuudesta oikeusaputoimistosta, joihin turvapaikanhakijoiden oikeusapu on keskitetty.
Yksityiset avustajat lähettivät laskun työstään oikeusaputoimistoille, koska
turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja ilmaiseen julkiseen oikeusapuun.
Oikeusaputoimistoissa havahduttiin, että juristien laskuissa oli kirjavuutta.
- Yksi avustaja käytti 10 tuntia asian samaan vaiheeseen, johon toinen 50 tuntia. Osa avustajista hoiti työnsä todella hyvin, mutta kirjavuutta oli, Tapio Maakanen sanoo.
Syyskuussa voimaan astuneella lailla muutettiin avustajien palkkioita tuntipalkkiosta asiakohtaiseen palkkioon.
-
Aika hurjia olivat osan avustajien veloittamat summat. 10 000 euroa on ollut suurin, jota on pyydetty. Nyt keskivertosumma on 700–1500 euroa, kertoo tiimiesimiehenä kansainvälisen suojelun asioissa Oulussa toimiva Lauri Lantto. - Oikeusavustajan työhön kuuluu turvapaikanhakijan oikeudellinen neuvonta.
Joissain tapauksissa avustaja on toiminut turvapaikanhakijan tukihenkilönä, jolle on soitettu mistä tahansa asiasta.
Lantto muistuttaa, että
periaatteessa oikeusapuun kuuluvat ne avustajan suorittamat toimet, jotka oikeusavun hakija olisi valmis maksamaan itse, jos hänen taloudellinen tilanne sen sallisi.
Jos oikeusaputoimistot eivät hyväksy liian korkeana pitämäänsä laskua, avustajalla on ollut mahdollisuus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.
Lanton mukaan merkittävä leikkaus juristien palkkioihin tuli myös siitä, että
nykylain mukaan oikeusavustajan matka-ajasta ei makseta korvausta.
-
Vielä ennen syyskuuta korvattiin kahdeksan matkustustuntia, joka tunnilta 110 euroa. Oikeusavustaja saattoi matkustaa Helsingistä avustamaan Oulussa asuvaa turvapaikanhakijaa. Eihän missään muussa tapauksessa avustaja tule Helsingistä, kun omassa kaupungissakin on tarjolla, Lantto ihmettelee.
Osa lakiasiantoimistoista tekikin aktiivista asiakashankintaa.
Lailla myös rajoitettiin oikeusapua niin, että avustaja ei enää ole läsnä turvapaikkapuhutteluissa muuta kuin yksin maahan tulleiden alaikäisten kanssa ja erityisen painavista syistä.
Erityisen painaviksi syiksi katsotaan esimerkiksi, jos turvapaikanhakija on traumatisoitunut tai häntä on kidutettu.