Turkki jäädytti korkean tason suhteensa Hollantiin.
Petteri Tuohinen HS
Syyrialaispakolaisia Turkin ja Syyrian rajan läheisyydessä Gazientepissa marraskuussa. (KUVA: Umit Bektas / Reuters)
Turkin varapääministerin mukaan Euroopan unionin ja Turkin välinen sopimus pakolaisista on rauennut. Tilanteeseen on päädytty varapääministeri
Numan Kurtulmuşin mukaan siksi, ettei Eurooppa ole pitänyt lupauksiaan sopimuksesta, kertoi uutistoimisto Reuters.
Kurtulmuş oli maanantaina suuttunut siitä, että eurooppalaiset maat kuten Hollanti, ovat estäneet maaperällään turkkilaisministereitä kampanjoimasta ennen Turkissa huhtikuussa järjestettävää kansanäänestystä maan presidentin
Recep Tayyip Erdoğanin valta-aseman vahvistamisesta.
”Lopulta tulette näkemään, että Hollanti tulee pyytämään anteeksi Turkilta”, Kurtulmuş sanoi uutistoimisto
Anadolun mukaan.
Maanantai-iltana oli kuitenkin epäselvää, edustaako Kurtulmuşin näkemys pakolaissopimuksen mahdollisesta raukeamisesta Turkin virallista kantaa. Kurtulmuş sanoi Reutersin mukaan myös lievemmin sanakääntein, että siirtolaiskysymystä on arvioitava uudelleen tarpeen mukaan.
Maata tosiasiallisesti johtava Erdoğan ei tiettävästi ole maininnut sopimuksen raukeamisesta mitään, vaikka on asialla EU:ta uhannutkin useaan otteeseen.
Sanasota eurooppalaisten maiden ja Turkin välillä kiihtyi muutoinkin. Kurtulmuş totesi, ettei Hollannin suurlähettiläs voi palata enää maahan takaisin. Kurtulmuşin mukaan maiden väliset korkean tason suhteet on nyt jäädytetty.
Erdoğan puolestaan syytti Saksan liittokansleri
Angela Merkeliä”terroristien suojelusta”, koska Saksa ei ole luovuttanut Turkin vaatimia epäiltyjä Turkkiin. Liittokanslerin toimisto totesi väitteen terroristien suojelusta olevan ”absurdi”.
Jos EU:n ja Turkin pakolaissopimus ei enää pätisi, voisi sillä olla merkittäviä vaikutuksia Eurooppaan. Tähän mennessä sopimus on vähentänyt Eurooppaan lähinnä Syyriasta ja Irakista tulevien turvapaikanhakijoiden määrää merkittävästi.
Turkin EU-ministeri oli Kurtulmuşia maltillisempi sanoissaan. Hän arvioi, että Turkin pitäisi arvioida uudelleen Euroopan unionin kanssa tehty pakolaissopimus.
Ministeri
Ömer Çelik sanoi, että Turkin pitäisi arvioida uudestaan ”maarajojen ylitys” viime vuoden maaliskuussa EU:n kanssa tehdyn pakolaissopimuksen nojalla. Myös Çelik katsoi, ettei Turkin ja EU:n sopimusta tarvitse enää noudattaa.
”Turkilla ei ole tässä vaiheessa velvollisuutta noudattaa sopimusta, koska EU ei ole sitä noudattanut”, Çelik sanoi
Anadolun mukaan.
Turkki ei hänen mukaansa salli vaarallisten merimatkojen aloittamista, mutta sen tulisi harkita Bulgarian ja Kreikan vastaisten maarajojen avaamista.
Turkin ja EU:n välisen sopimuksen on tarkoitus rajoittaa siirtolaisten tuloa Eurooppaan. EU ja Turkki sopivat vuosi sitten, että Kreikkaan saapuneita siirtolaisia aletaan palauttaa Turkkiin. Vastineeksi Turkille luvattiin rahaa, viisumivapautta ja EU-jäsenyyden edistämistä.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta Turkin huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi.
Turkki on jo aiemmin uhannut kaataa sopimuksen, kun valmistelut viisumivapauden toteuttamiseksi eivät edenneet sen mielestä toivotulla tavalla. Se uhkasi sopimuksen kaatamisella myös tammikuussa, kun Kreikka ei suostunut palauttamaan vallankaappaukseen osallistuneita upseereita Turkkiin.
Viime viikkoina Turkin ja useiden EU-maiden välit ovat kiristyneet, kun Turkin johto on pyrkinyt käymään vaalikampanjaa
Euroopassa asuvien turkkilaisten parissa.