Sami Metelinen
56 minuuttia sitten (päivitetty 5 minuuttia sitten)
Saksalaislehti
Die Weltin mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Alankomaiden pääministeri Mark Rutte lupasivat Turkille vastaanottaa syyrialaispakolaisia Turkista.
-
Angela Merkel.
(Lehtikuva/AFP)
Euroopan unioni sopi maaliskuussa 2016 pakolaissopimuksesta, joka rauhoitti turvapaikanhakijoiden virran Turkista Balkanin reittiä Keski-Eurooppaan. Sopimuksen mukaan perusteettomat turvapaikanhakijat saatettiin palauttaa Turkkiin, mutta jokaista palautettua vastaan EU sitoutui ottamaan vastaan yhden syyrialaispakolaisen. Pakolaisten määrän piti olla korkeintaan 72 000 henkeä.
Die Welt -lehden mukaan sopimukseen sisältyi kuitenkin pidemmälle menevä lupaus. Lehden mukaan Saksan liittokansleri
Angela Merkel ja Alankomaiden pääministeri
Mark Rutte olisivat yhdessä luvanneet Turkille, että Turkista haettaisiin vuosittain
150 000–250 000 syyrialaispakolaista Eurooppaan.
Asia on selvinnyt
Weltin toimittaja
Robin Alexanderin taustatutkimuksista, joita hän on tehnyt kirjaansa
Poisajetut – Merkel ja pakolaispolitiikka (
Die Getriebenen – Merkel und die Flüchtlingspolitik).
Alexander on saanut selville, että Merkel, Rutte ja Turkin pääministeri
Ahmet Davutoglu tapasivat 6. maaliskuuta 2016, päivää ennen ratkaisevaa EU-huippukokousta. Kolmikon hyväksymä ehdotus esiteltiin seuraavana päivänä EU:n jäsenmaille. Valtionpäämiehet hyväksyivät lopulta pakolaisten vapaaehtoisen vastaanottamisen humanitäärisistä syistä.
Weltin tietojen mukaan valtionpäämiesten tietoon ei saatettu kuitenkaan pakolaisten kokonaismäärää, joista Merkel ja Rutte olivat tuolloin Davutoglun kanssa sopineet. Tarkoitus oli lehden mukaan, että Saksa ja Alankomaat vakuuttaisivat muita Euroopan maita pakolaisten vapaaehtoiseen vastaanottamiseen.
Alankomaat toimi tuolloin EU:n puheenjohtajamaina.
Saksa ja Alankomaat ovat viime päivinä olleet Turkin hampaissa siksi, että maat eivät ole sallineet turkkilaisten ministereiden kampanjoivan maissaan huhtikuussa järjestettävän kansanäänestyksen puolesta, jonka on tarkoitus vahvistaa Turkin presidentin
Recep Tayyip Erdoğanin yksinvaltaa.